John159 132 Napisano April 28, 2023 Svrati ponekad, 94 postova Lokacija: Prnjavor, RS Motocikl: Suzuki GS 500 Prijavi odgovor kao problematičan Кратко питање, не знам да ли је за овде или неку другу тему али ето (бришем ако је проблем). Када је реч о додатном простору, шта препоручујете пре бисаге или topcase? Ради баланса мислим да су боље бисаге али да ли су практичне за свакодневну вожњу? Када кажем бисаге мислим на платнене. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Blaza 10162 Napisano April 28, 2023 Ne silazi, 2339 postova Lokacija: Beograd, Bele Vode Motocikl: ex.Liberty 125 & Scarabeo 400i, Kawa ER-5 Prijavi odgovor kao problematičan Za svaki dan ti je dovoljan i centralni kofer. Za dalji put, može rolo torba (ako ideš sam) ili koferi/bisage. Ili ranac na leđa... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Darko Mihajlovic 4998 Napisano April 28, 2023 (promenjeno) Drug član, 1514 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kawasaki GTR 1400 Prijavi odgovor kao problematičan On 27. 4. 2023. at 20:07, ekozelj je napisao: Ne vidim uopšte razlog da se diskutuje oko toga da li treba menjati kočionu tečnost. Naravno da treba i objašnjeno je do sada mnogo puta zašto. Ko ne želi da sazna danas, u vreme Interneta, kad je znanje na klik daleko njemu nema pomoći. Baš kao BokyBoy na motoru početkom svake sezona a na kolima svake druge. Niti je skupo, niti nešto naročito komplikovano. zemo moj @ekozelj, polako s etikete ! u vreme interneta kliknes na user manual od svog motora kad , wooow , tamo kazu menjas dot4 na 4 godine ili na 60.000 km... rece mali japanac .. ali , gle cuda , mali srba je pametniji pa rece "ma nije skupo,menjacu cesce, glupi japanac ne zna" eh , a i nije komplikovano promeniti ulje , mozda , na MZ 251 , eventualno cbr F3 , iz 1990 ih god... na motoru koji ima abs , ktrc i dual brake , ako mislis da si promenio ulje tako sto si ispustio na sisice i iz cantre - bap , precka .. ipak nisi "promenio ulje u kocncama" ... Promenio April 28, 2023 član Darko Mihajlovic 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BaneVuk58 8317 Napisano April 28, 2023 (promenjeno) Solo Rider, 3190 postova Lokacija: Sremčica Motocikl: Yamaha FJR 1300 A Prijavi odgovor kao problematičan pre 16 minuta, Darko Mihajlovic je napisao: zemo moj , polako s etikete ! u vreme interneta kliknes na user manual od svog motora kad , wooow , tamo kazu menjas dot4 na 4 godine ili na 60.000 km... rece mali japanac .. ali , gle cuda , mali srba je pametniji pa rece "ma nije skupo,menjacu cesce, glupi japanac ne zna" eh , a i nije komplikovano promeniti ulje , mozda , na MZ 251 , eventualno cbr F3 , iz 1990 ih god... na motoru koji ima abs , ktrc i dual brake , ako mislis da si promenio ulje tako sto si ispustio na sisice i iz cantre - bap , precka .. ipak nisi "promenio ulje u kocncama" ... Na dual brake ako ne ispoštujem proceduri možeš samo sranje da napraviš, ali podržavam.....što se mene tiće mogu da menjaju svakog vikenda Promenio April 28, 2023 član BaneVuk58 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Darko Mihajlovic 4998 Napisano April 28, 2023 Drug član, 1514 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kawasaki GTR 1400 Prijavi odgovor kao problematičan pre 3 minuta, BaneVuk58 je napisao: Na dual brake ako ne ispoštujem proceduri možeš samo sranje da napraviš a tek vazduh u abs kutiji ? pakao... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Žaksi 8238 Napisano April 28, 2023 Ne silazi, 2150 postova Lokacija: Jagodina Motocikl: Suzuki Bandit 650SAL0 Prijavi odgovor kao problematičan Pa što kupujete te skalamerije,da bilo šta uradiš,mora da si inženjer za kvantnu fiziku. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Baniša 230 Napisano April 28, 2023 Svrati ponekad, 154 postova Lokacija: Srbobran Motocikl: BMW R1200GS ADV Prijavi odgovor kao problematičan Pre 3 sati, Blaza je napisao: Ili ranac na leđa... Koliko je pametno na dužem putu nositi ranac na leđima? Hoću reći, nositi teret na leđima tokom puta.. @John159 moje mišljenje je top case, njega nikad ni ne skidam. Čak i u kraćim vožnjama ga koristim, on mi služi kad parkiram negde za odlaganje kacige, pojasa, rukavice itd. Što se tiče bisaga, ako nemaš bočne nosače kofera ili ne postoje za tvoj model motora onda njih ipak. Kad pričamo o daljem putu, nepraktičnije su. Uveče kad stigneš u smeštaj, skidaj ih, odvezuj. Ujutro moraš prvi sići do motora da ih postaviš, vežeš itd. Benefit kod kofera je donekle i mnogo nolka zaštita od kiše. Malo sam proširio odgovor 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BokyBoy 17351 Napisano April 28, 2023 (promenjeno) Vozim motor, nisam BAJKER, 2402 postova Lokacija: BGD-LHS Motocikl: Kawasaki Ninja ZZR1400 '09 ABS aka Black Widow Prijavi odgovor kao problematičan pre 31 minuta, Baniša je napisao: Koliko je pametno na dužem putu nositi ranac na leđima? Hoću reći, nositi teret na leđima tokom puta.. @John159 moje mišljenje je top case, njega nikad ni ne skidam. Čak i u kraćim vožnjama ga koristim, on mi služi kad parkiram negde za odlaganje kacige, pojasa, rukavice itd. Što se tiče bisaga, ako nemaš bočne nosače kofera ili ne postoje za tvoj model motora onda njih ipak. Kad pričamo o daljem putu, nepraktičnije su. Uveče kad stigneš u smeštaj, skidaj ih, odvezuj. Ujutro moraš prvi sići do motora da ih postaviš, vežeš itd. Benefit kod kofera je donekle i mnogo nolka zaštita od kiše. Malo sam proširio odgovor Ranac je super kada teras heble, smanji ti pritisak na rukama, za korman ne valja, samo te vuce nazad... a opste je poznato da heble i kofer ne idu zajedno... Promenio April 28, 2023 član BokyBoy 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bojan82 8655 Napisano April 28, 2023 Drug član, 2383 postova Motocikl: Umočiću... Prijavi odgovor kao problematičan Ranac... Ne samo teret. Leti se ledja oznoje. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nafetS 3818 Napisano April 28, 2023 Drug član, 1250 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Suzuki Strom 650A, Yamaha XJ600S Prijavi odgovor kao problematičan Danas sam na svom motociklu odradio proveru provere zazora ventila i razradu svećica tako što sam ga dovezao u 3 ujutru iz Zr u Ns, i dalje ima 8 ventila i 4 svećice. Pretresli smo stroma komplet, i zamenio šArafe vizira (sreću čine male stvari!). Što se mehanike tiče, nisam se potresao, znao sam da je u dobrim rukama.. Zbilja, čovek bi rekao mlad motor, 35k, ali posle štelovanja ventila i odrađenih vila, osetna razlika, kao da lepše prima gas, a ulje ga je uteglo napred kao po šinama. Milina. @abarth_maniac i @Jovan Ristic momci, hvala još jednom! <3 2 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Darko Mihajlovic 4998 Napisano April 28, 2023 Drug član, 1514 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kawasaki GTR 1400 Prijavi odgovor kao problematičan Jaooo , nisi valjda kod onog momka iz Zrenjanina terao motor ? Onaj , muzicar neki , al i u motore se mesa ?! Kakav danak neiskustvu 1 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nafetS 3818 Napisano April 28, 2023 Drug član, 1250 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Suzuki Strom 650A, Yamaha XJ600S Prijavi odgovor kao problematičan A jesi li i ti muzičar? Nisi? Jesi? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Darko Mihajlovic 4998 Napisano April 28, 2023 Drug član, 1514 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kawasaki GTR 1400 Prijavi odgovor kao problematičan Samo tetki lek da odnesem... 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ekozelj 777 Napisano April 28, 2023 Svrati ponekad, 367 postova Lokacija: Zaječar Motocikl: Yamaha FZS600 Fazer Prijavi odgovor kao problematičan 2 hours ago, Darko Mihajlovic said: zemo moj @ekozelj, polako s etikete ! u vreme interneta kliknes na user manual od svog motora kad , wooow , tamo kazu menjas dot4 na 4 godine ili na 60.000 km... rece mali japanac .. ali , gle cuda , mali srba je pametniji pa rece "ma nije skupo,menjacu cesce, glupi japanac ne zna" eh , a i nije komplikovano promeniti ulje , mozda , na MZ 251 , eventualno cbr F3 , iz 1990 ih god... na motoru koji ima abs , ktrc i dual brake , ako mislis da si promenio ulje tako sto si ispustio na sisice i iz cantre - bap , precka .. ipak nisi "promenio ulje u kocncama" ... Ajmo redom: U to da li je pametniji mali japanac ili "mali srba" nemam nameru da ulazim. U mom user manualu piše doslovno: Hidraulc brake service: - Regularly check and, if necessary , correct the brake fluid level - Every two years replace the internal components of the brake master cylinders and calipers, and change the brake fluid - Replace the brake hoses every four years and if cracked or damaged Nigde ni pomena o 60000 km niti četri godine osim za sama kočiona creva. Ali vidiš, ja promenio tečnost prošle godine i sad na početku sezone radio servis kočionih klešta. Ispustio tečnost koja je eto godinu dana stara i video da je potamnela. Uzmem lepo i izmerim udeo vlage i spravica mi pokaže da je oko 3%. Znači tečnost koja je stara samo godinu već nije dobra. Misliš da treba da čekam još godinu dana kako kaže manual ili čak četri kako ti kažeš? Ne bih rekao. Ono "u vreme interneta" se nije odnosilo na user manuale i propisane intervale nego na razloge zašto je potrebno vršiti zamenu kočione tečnosti i same procedure kako se šta radi jer eto ima nas koji sami održavamo svoja motore. Svaki kočioni sistem ima proceduru po kojoj se zamena kočione tečnosti radi pa bio to MZ ili BMW GS... imao naj prostiji kočioni sistem ili ABS i sto nekih kuraca. Kad znaš proceduru, voliš mehaniku, imaš alat i volju ništa nije teško a daleko od toga da je pakao. I za kraj, nikad nisam menjao ulje u kočnicama. Menjam isključivo kočionu tečnost. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Darko Mihajlovic 4998 Napisano April 28, 2023 Drug član, 1514 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kawasaki GTR 1400 Prijavi odgovor kao problematičan A jesi pitao spravicu koliki je udeo vlage kad si stavljao kocionu tecnost ? Ja jesam, i spravica kaze - 0,2% !! Nova , neotpakovana - 0,2 a nekad i 0,3 !! Na 0,2 jos uvek ne pali crvene lampice , zar ne ? A to , potamnela ? Ne znam,evo , majke mi .. Drugo , user manual se popricno razlikuje od proizvodjaca do proizvodjaca , pa , ipak pise na nekom 4 god . Ulje u kocnicicama ili kociona tecnost ? Woow , odusevljen sam .. siguran sam da me niko ovde nije razumeo sta sam hteo da kazem I ko sto rece Bane , menjajte slobodno, svaki vikend. Svaki put kad potamni 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ekozelj 777 Napisano April 29, 2023 Svrati ponekad, 367 postova Lokacija: Zaječar Motocikl: Yamaha FZS600 Fazer Prijavi odgovor kao problematičan 2 minutes ago, Darko Mihajlovic said: A jesi pitao spravicu koliki je udeo vlage kad si stavljao kocionu tecnost ? Ja jesam, i spravica kaze - 0,2% !! Nova , neotpakovana - 0,2 a nekad i 0,3 !! Na 0,2 jos uvek ne pali crvene lampice , zar ne ? A to , potamnela ? Ne znam,evo , majke mi .. Drugo , user manual se popricno razlikuje od proizvodjaca do proizvodjaca , pa , ipak pise na nekom 4 god . Ulje u kocnicicama ili kociona tecnost ? Woow , odusevljen sam .. siguran sam da me niko ovde nije razumeo sta sam hteo da kazem I ko sto rece Bane , menjajte slobodno, svaki vikend. Svaki put kad potamni Nova, neotpakovana tečnost nema ni u ludilu toliko vlage koliko si napisao tako da ili si kupovao ko zna šta, u šta iskreno sumnjam ili si izmislio. Čak i da jeste tako bilo nadam se da si tu tečnost bacio i nisi je upotrebio. I da, jesam merio i nove tečnosti više puta, čisto iz radoznalosti i svaki put je tečnost bila ispravna. Mani te fore piše u nekom manualu. Ako tvrdiš da piše daj prosvetli nas gde piše. Ja ti citriah Yamahin manual od reči do reči. Tvojom logikom mogu da ti napišem da u "nekom manualu" piše da se menja nedeljno pa mi ti veruj na reč. Besmislica teška druže. Što se mene lično tiče ne moraš nikada da zameniš tečnost u svom kočionom sistemu. Tvoj motor, tvoja glava, tvoja stvar. Moj post je bio namenjen kolegama koje čitaju svakakve nebuloze na ovom forumu pa misle da tako teba. A ne treba. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Darko Mihajlovic 4998 Napisano April 29, 2023 Drug član, 1514 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kawasaki GTR 1400 Prijavi odgovor kao problematičan Nikakav problem da napravim video i dokumentujem ... Znam , i ja sam isto pisao bas iz istih razloga , svasta se pise po forumima a veoma nekad nije tako .. Prost primer , slican ovome , kad pise u manualu da se filter ulja menja na svaku drugu zamenu ulja , pa imamo slucaj "a zasto da ga ne promenim , kosta samo 800 din" ... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BaneVuk58 8317 Napisano April 29, 2023 Solo Rider, 3190 postova Lokacija: Sremčica Motocikl: Yamaha FJR 1300 A Prijavi odgovor kao problematičan Proizvodjač je service Manuel napisao NE samo vlasnika radi ....nego i sebe radi, što spada u domet POST PRODAJA. Predvidjeno je da se ode u ovlašćen servis i kupuju "original taile" Kako bi se prodavali "tečnost" ako bi se reklo da će da traje 100 godina. Sad nas proizvodjači lože samo da bi nas dodatno drali za kintu. Da ponovim auto mi i dalje zakucava na tehničkom iako nikada nije ulje menjano. Svaka dalja rasprava je u domenu teorije....šta je starije kokoška ili jaje Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Darko Mihajlovic 4998 Napisano April 29, 2023 Drug član, 1514 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kawasaki GTR 1400 Prijavi odgovor kao problematičan Ma svaka dalja rasprava je zavrsena onog trenutka kad mi je rekao da sam "izmislio" nesto , ili ti lazem ... Od tog trenutka mi je bitan isto koliko i semafor u GTA5 ... zato nam tako i ide u zemlji nam dragoj , jer je svako i elektricar , i doktor , i naucnik , i automehanicar... Da se ne izvuce iz konteksta , ne kazem da covek treba biti tuta-muta , ali i treba znati gde je merka i granica , i ne oslanjati se bas samo i na "google kaze" ... Googl kaze da i kad kasljes imas rak pluca , ali ga ipak nemas... A i apropo njegovog posta "Kad znaš proceduru, voliš mehaniku, imaš alat i volju ništa nije teško a daleko od toga da je pakao" ja bih mogao reci - KAD ZNAS PROCEDURU , VOLIS MEDICINU , IMAS ALAT I VOLJU , NIJE TESKO DA PORODIS ZENU KUCI , A KAMO LI PAKAO .. Ah, cekaj , ipak nije tako ? 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bojan82 8655 Napisano April 29, 2023 Drug član, 2383 postova Motocikl: Umočiću... Prijavi odgovor kao problematičan pre 19 minuta, Darko Mihajlovic je napisao: KAD ZNAS PROCEDURU , VOLIS MEDICINU , IMAS ALAT I VOLJU , NIJE TESKO DA PORODIS ZENU KUCI , A KAMO LI PAKAO .. Pa baš tako. Zbog alata i volje je i trudna 2 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
srbac 2442 Napisano April 29, 2023 Andragog, 5008 postova Lokacija: On off road Motocikl: BMW K25 HONDA PD05 KTM RFS Prijavi odgovor kao problematičan On 26.4.2023. at 17:51, BaneVuk58 je napisao: Izvuci špricem ulje iz čantre i sipaj novo. Uradio to na kolima.....još mi rekli da nema vlage . Posle sam posle ulja promenio i teh. pregled. Bane solorider sa stolicom Ja sam promenio ulje mesec dana pre tehničkog, kaže ima vlage. Iskapljao mi ulje od kočnica po rezervoaru i dva šrafa na čantri upropastio zbog neadekvatnog šrafcigera. Merio na prednjim a zadnje gde se samo čantra odvrne nije pipao( r1150gs) Šta reći... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BaneVuk58 8317 Napisano April 29, 2023 Solo Rider, 3190 postova Lokacija: Sremčica Motocikl: Yamaha FJR 1300 A Prijavi odgovor kao problematičan pre 2 minuta, srbac je napisao: Ja sam promenio ulje mesec dana pre tehničkog, kaže ima vlage. Iskapljao mi ulje od kočnica po rezervoaru i dva šrafa na čantri upropastio zbog neadekvatnog šrafcigera. Merio na prednjim a zadnje gde se samo čantra odvrne nije pipao( r1150gs) Šta reći... Кажем....варира од техничког до техничког. Не знам зашто ти неки раде и питао сам зашто ти неки раде а неки не. Нисам добио неки одговор. Казао сам већ...једном сам извадио уље из чантре и сипао ново...нису имали појма. Знам да су ми возила исправна. Срећом немам више тих проблема Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Darko Mihajlovic 4998 Napisano April 29, 2023 (promenjeno) Drug član, 1514 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kawasaki GTR 1400 Prijavi odgovor kao problematičan pre 15 minuta, srbac je napisao: Ja sam promenio ulje mesec dana pre tehničkog, kaže ima vlage. Rekoh li ja gore...Kupis novo ulje i ima udeo vlage do 0,3% ... Nekoliko proizvodjaca , provereno.. Jedini dot 4 koji kad kupis ima 0,0 % ( bar ovde , u Beogradu ) je motorex-ov dot4 ( Dobro , sad kenjam , jedini..nemam bas pojima dal je jedini , ali nekoliko je imalo ) Promenio April 29, 2023 član Darko Mihajlovic 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BaneVuk58 8317 Napisano April 29, 2023 Solo Rider, 3190 postova Lokacija: Sremčica Motocikl: Yamaha FJR 1300 A Prijavi odgovor kao problematičan Да ли остатак уља из новог паковања бацате или не....пошто је хидроскопно? Ја не.... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ekozelj 777 Napisano April 29, 2023 Svrati ponekad, 367 postova Lokacija: Zaječar Motocikl: Yamaha FZS600 Fazer Prijavi odgovor kao problematičan 1 hour ago, Darko Mihajlovic said: Ma svaka dalja rasprava je zavrsena onog trenutka kad mi je rekao da sam "izmislio" nesto , ili ti lazem ... Od tog trenutka mi je bitan isto koliko i semafor u GTA5 ... zato nam tako i ide u zemlji nam dragoj , jer je svako i elektricar , i doktor , i naucnik , i automehanicar... Da se ne izvuce iz konteksta , ne kazem da covek treba biti tuta-muta , ali i treba znati gde je merka i granica , i ne oslanjati se bas samo i na "google kaze" ... Googl kaze da i kad kasljes imas rak pluca , ali ga ipak nemas... A i apropo njegovog posta "Kad znaš proceduru, voliš mehaniku, imaš alat i volju ništa nije teško a daleko od toga da je pakao" ja bih mogao reci - KAD ZNAS PROCEDURU , VOLIS MEDICINU , IMAS ALAT I VOLJU , NIJE TESKO DA PORODIS ZENU KUCI , A KAMO LI PAKAO .. Ah, cekaj , ipak nije tako ? Ovo poređenje mehanike i medicine ti je glupo do bola ali mi pomaže da shvatim sa kakvim likom sam ušao u diskusiju pa se iz iste povlačim. Nemaš pojma o meni, nemaš pojma o tome čime se bavim, nemaš pojma o tome koliko poznajem ili ne poznajem mehaniku ali voliš eto da napišeš nešto. Tema je Šta ste danas URADILI na svom motociklu. Ja mogu da promenim lanac bregaste, ti možeš da sipaš gorivo. Da se stidim zbog toga što to znam da uradim? Jok bre. Ne da neću da se stidim nego ću i da podelim znanje i na forumu i lično kao što ću da pitam ono što ne znam i sa tim nemam nikakav problem. Ali eto imam problem kad vidim da neko ne zna dovoljno o temi ili je lenj da nešto uradi a to svoje neznanje ovde prezentuje kao vrhunsku mudrost. Rekoh ti već, tvoje motor, tvoje kočnice, tvoja glava, tvoja stvar. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...