Jump to content

Moto Zajednica

Kako pravilno i sigurno Tockariti

Recommended Posts

• Hard Enduro, 1532 postova
  • Motocikl: Honda Africa Twin 750 '01, Honda Dominator 650 '01 bili nekad Suzuki TS 125 R i Tomos ATX 01'

Zanima me kako da sigurno dignem na zadnji i da ga spustim a da pritom smanjim rizik da se razbijem usput.

Do sada sam pokusavao kako mi je drugar dao savet drzim ga na 6000 onda skocim i u trenutku kad se amortizer vraca nazad dajem gas i vucem motor ka sebi. Ovo je uspevalo ali mi ne deluje sigurno jednom sam uspeo da ga dignem malo vise od 20-30cm ali mi nije bilo prijatno takodje mi se ne svidj aovo kockanej dal cu il necu uspeti svaki put da ga dignem.

Da li postoji neki drugi nacni da se digne motor ili mi ostaje ovo silovanje.

Znam da moze i na kvacilo ali tad ne znam na koliko obrtaja da ga drzim a da me na baci preko.

Inace vozim 125 2t pa ako neko moze da objasni kako to ide na manjim kubikazama

P.S. Znam da je sve ovo opasno ali me odusevljava dizanje na zadnji i voleo bi da naucim da ga dizem koliko toliko sigurno.

• Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Motocikl: Honda Africa Twin 750 '01, Honda Dominator 650 '01 bili nekad Suzuki TS 125 R i Tomos ATX 01'

Evo prepravio sam naslov mislim da je sad malo jasniji ;)

• Svakom po zasluzi, 12441 postova
  • Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake

Pitaj Sstruju, Milanče se baš izveštio ;)

Samo, "sigurnog" točkarenja nema.:)

Ali sa sto manje rizika naravno rizik uvek postoji ;)

• :), 5945 postova
  • Motocikl: Bicikl

ako to vec zelis,,

nadji par drugara koji ce ti dici motor u vagu,znaci dizace prednji kraj u vis i paziti da nepadne motor levo desno. kad budeu digli motor u vagu bice ti prednja viljuska otprilike vodoravno,e tada ces sve shvatiti gde je vaga, i telom ces nauciti da malo balansiras napred nazad, mada...125cvaja ide na tocaak,ali ako ne nadjes vagu neostaje dugo..a kako ga dici,

pa recimo drzi nAa 6000rpm u prvoj,pusti gas,i posle recimo sekundu svirni do kraja.. trebalo bi da ustane,sad,napisah sekundu,ali,,kad pustis gas,vila ce se spustiti to jest sabiti na dole,kad krene na gore tad mu dodajes gas,sad mozda nije bas sekunda ,mozda je pola,proceni, i nogu obavezno na zadnjoj kocnici,ako krene u nazadda mozes da ga spustis,

trudi se da motor nikad ali nikad nespustas naglo jer ces sjebati prednje semeringe,ako krene naglo da pada dodaj gas,malo, da ublazis pad,

mozes i da montiras za pocetak neku cev sipku itd na zadnji kraj da sluzi kao granicnik da se ne preturis,mada,

SVE DOLAZI U PRAKSI SAMO, na pricu su samo smernice,sve ostalo moras sam da osetis. ja sam do juce djidao nekog ktm,a 250,luda naprava koja sama ustaje trecom,bez muke,ali ima i viska snage da nemora da ode u vagu dda bi odrzavao prednji u vazduhu,sa njim je bas bas lako,

ali zapamti da je zadnjacenje ponekad jako skup sport,,,,

p.s. bez kacige rukavica ni ne pokusavaj,jos kad bi dodao per beg bilo bi idealno...

• Podržavam 3

Sto se tice opreme tu sam na nivou uvek kaciga pojas rukavuce jakna pa tek onda na motor.

Svaki savet je sad dobrodoso.

• Podržavam 1

• Drug član, 2874 postova
  • Motocikl: strom 650

Preuzeto davno negde sa NETa

Škola vožnje po zadnjem

Sa puno strana smo dobili upite kako mi to radimo. Kako podižemo motore na gas u 1. 2. 3. i čak u četvrtoj na zadnji? Mnogima zvuči nemoguće kad spomenemo u trećoj, a kamoli u četvrtoj. E, pa vjerujte, sve je moguće. Istina, u trećoj je moguće samo sa R1 i GSX-R1000, dok je u četvrtoj moguće samo sa GSX-R1000. U drugoj podižemo sve motore pa čak i klasu 600ccm.

Naravno, uz snagu motora jako je bitna tehnika, a u ovom tekstu ćemo vam i to pokušati što više približiti. Naravno ograđujemo se od svih posljedica koje se mogu desiti nakon ovog teksta, jer vas upozoravamo, sve što radite radite na svoj rizik i nikako nije za preporuku, ali kad već morate to raditi onda je na nama da vam kažemo kako. Recimo to ovako, učite iz naših padova i neuspjeha kako se ne bi ponovili i vama. Pa da počnemo.

Prva brzina.

Naglo dodavanje gasa na okretnom momentu.

Podizanje motora na zadnji u prvoj brzini je daleko najlakše, ali i daleko najopasnije jer motor ima najviše snage i najmanje gasa mu treba da bi vas prebacio na leđa. Prvo trebate osjetiti gdje je okretni moment motora. Naravno, na svima se nalazi negdje oko 6000 rpm, a na vama je da to i osjetite. Počnite probavat od 4000rpm pa se penjite po 1000rpm sve do 10000rpm i osjetite gdje je motor najjači. Kada osjetite na kojim okretajima motor ima najviše snage znate da baš tu treba podignut motor na zadnji. U koliko imate motor od 600 ccm na okretnom momentu morate dodati gas do kraja, ali ga odmah kada motor krene prema gore smanjite na 3/4 ili ako je otišao već dosta visoko i na 1/2 gasa. U koliko vozite motor od preko 900 ccm tada nikako nemojte na momentu dodavati gas do kraja već ga dodajte do 3/4 jer vas motor može naglo baciti, a to nikako ne biste željeli. To je jedna metoda podizanja u prvoj i sigurno najsigurnija. Dakle krenete, imate kontinuirani gas sve do okrenog momenta koji ste prethodno ustanovili, tako vozite par metara i onda naglo dodajte gas. Položaj tijela vam može ostati nepromjenjen, ali ste puno sigurniji u koliko se malo pomaknete prema naprijed.

Visoko u vagi. Malo previše gasa vas može baciti na leđa.

Druga brzina.

Stabilan motor u drugoj i sigurna visina bez straha od pada.

Kad ste savladali vožnju po zadnjem u prvoj i kad ste naučili regulirati visinu motora tada će vam vožnja u drugoj biti mačiji kašalj. Jedini problem će biti podignuti motor, a ostalo je jednostavnije nego u prvoj jer je motor puno mirniji i stabilniji. Dakle za podizanje motora u drugoj prvo što trebate je promjeniti položaj tijela. Sada se trebate sjesti skroz na kraj vašeg sjedala i na fuziće stati sa prstima. Cijelo tijelo bi trebalo biti zabačeno malo prema nazad kako bi što više rasteretili prednji kraj motora. Cijelu vježbu probavajte sa polupraznim tankom jer je tu razlika pogotovo u klasi 600ccm jako velika. Tu vam je potrebna malo veća brzina i barem 8000rpm. Podizati trebate motor na slijedeći naćin. U trenutku otvaranja full gasa potrebno je cimnuti motor rukama. Dakle sve mora izgledati kao da vućete motor za ručke. Naravno prvih 10 pokušaja će se motor odvojiti svega nekoliko centimetara od asfalta, ali uz učestalu vježbu uspjet ćete sinhronizirati trzaj sa gasom i motor će jednostavno prijeći kritičnu točku i podići će se gore. Kada prijeđe tu točku potrebno je malo smanjiti gas kao vas nebi prebacilo preko vage. Opet ponavljam, bolje 100 puta doći do kritične točke pa osjetiti gas motora, nego odmah zbog premale kontrole nad gasom pasti, razbiti sebe i motor. U klasi 600 probajte u koliko ne ide nikako drugačije malo na visokim okretajima piknuti kuplung kako bi motor naglo dobio na momentu. To vam ne savjetujem da prečesto radite jer će vam brzo riknuti lamele. Jako bitan detalj je da u trenutku kada je motor otišao preko kritične točke i kada ste dovoljno podigli motor tada tijelo privucite prema naprijed kako bi smanjili mogućnost prebacivanja preko vage.

E sad šećer za kraj:

Treća i četvrta brzina.

Makar mislite da je za podizanje motora u trećoj i četvrtoj potreban velika nauka i da je tu potrebna neka specijalna tehnika stvar je totalno drugačija. Tehnika je identična kao kod podizanja u drugoj, ali je točna sinhroniziranost gasa sa pokretom tijela (trzajem) jako bitna. Naravno motor je potrebno sa pravilnim trzajem tijela i full otvorenim gasom dignuti do kritine točke, a nakon toga motor će se uz svoju snagu sam nastaviti penjati do vage. Dakle ako ste dobro pogodili rad tijela sa gasom tu nema brige da će motor krenuti gore. Meni je bilo potrebno čak tri sezone da podignem CBR-a na zadnji u drugoj, ali znajte da meni nitko nije mogao objasniti kako to raditi. Tako da nemojte očekivati previše sa 3. i 4. brzinom. Mi smo jedini za koje ja znam da to uspijevaju, barem što se tiče četvrte. A vjerujte mi na riječ, dosta je padova, potrošenih kuplunga i potrganih getriba ostalo iza nas. Sada smo tek nakon 3 sezone to naučili bez da uništavamo motore.

Par važnih savjeta.

Savjeti da ne dođe do ovoga.

- Nemojte niti pokušavati dizat motor u drugoj dok niste dobro naučili u prvoj i dok niste stekli sigurnost i mogućnost kontrole gasa dok ste visoko u vagi.

- Prilikom spuštanja motora iz vage, obavezno na pola puta dodajte gas kako bi ublažili udarac prednjeg kotača.

- Nosite kacigu, zaštitnu jaknu i dobre rukavice jer pri padovima sa zadnjeg te su stvari najbitnije. Nije loše imati i odijelo kako bi zaštitili stražnjicu koja vam prva udara u pod prilikom pada, a vjerujte mi na riječ, to najviše boli.

- Ne pokušavajte podignuti motor na zadnji sa suvozačem sve dok niste dobro izvježbani jer se težište uvelike pomiče nazad pa je mogućnost pada znatno veća.

- Nemojte vježbat podizanje motora na zadnji kotač sa izlizanom stražnjom gumom jer se može desiti da u trenutku naglog dodavanja gasa guma proklizi a kad uhvati zakucava vas odmah do vage ako ne i preko. Nije rijetki slučaj da se nalazite na skliskom asfaltu stoga pazite i na to jer su posljedice identične kao i sa izlizanom gumom.

Ne preporučamo vam niti ovakvu vožnju po zadnjem jedan uz drugoga sve dok niste oboje jako dobro uvježbani. Zbog male pogreške jednog vozača, mogu stradati oba.

- Motor nemojte previše forsirati sa vožnjom po zadnjem jer se zna događati da radilica ostane zbog nagiba bez ulja pa dođe do većih materijalnih šteta. Nakon svake vožnje po zadnjem provozajte motor normalno u niskim i srednjim okretajima par stotina metara kako bi se sve dobro podmazalo. To najviše vrijedi za stare CBR-ke i za Yamahe.

- Nemojte šaltat brzine niti sa kuplungom niti bez njega dok se vozite po zadnjem jer to stvarno uništava getribu. Vjerujem da će vam ako naučite podignuti motor u drugoj biti dovoljna brzina od 180 km/h po zadnjem.

- Ako uspijete podignuti motor u trećoj, nemojte prelaziti brzinu od 220 km/h pogotovo sa neispravnim gumama jer se prilikom spuštanja motora događaju jaki trzajevi koje treba znati kontrolirati. Dakle dok niste savršeno sigurni, ne idite preko 220km/h.

Druga metoda je da naglo ubrzavate iz 0 i na cca 9000rpm naglo cimnete gasom, bolje rečeno da ga vratite na 3/4 gasa i opet naglo na full. Tu će vam motor polako krenuti prema gore i nema straha da vas odmah prebaci. Jedino pazite da kad vas motor digne da smanjite gas. E sad motor smo dignuli na zadnji, a kako ga spustiti a da se pritom ne ošteti prednja vilica. Nama je svima u početku semering prednje vilice trajao par tisuća kilometara upravo zato jer smo naglo oduzimali gas i motor je naglo padao. Vi probajte slijedeće, kad spuštate motor spustite ga do pola i tada ponovo dodajte gas kako bi ublažili udarac. Vjerujte mi stvar funkcionira, naravno na jačim motorima nemojte dodati full gas jer će vas opet zakucati do kraja već samo toliko koliko je dovoljno da usporite spuštanje motora. Na klasi 600 slobodno otvorite gas do kraja jer motor nema toliko snage da ga ponovo izvuče do vage. Eto, kada vam je uspjelo podignuti motor u prvoj na oba načina sad trenirajte kontrolu gasa dok ste na zadnjem. Naravno i vama će kao i svima biti u početku teško uopće pomicati ručicu gasa jer ćete je grčevito držati. S vremenom ćete se osloboditi i moći ćete sa gasom raditi što vas volja dok vam je motor na zadnjem. Pazite - ne pretjerujte sa visinom, sve je moguće jako dobro uvježbati i dok ste daleko ispod vage. Bolje ga je postepeno podizati nego ići odmah u krajnost i prebaciti se na leđa. Mi vas tu podučavamo kako motor podizati na zadnji a da ga se ne uništava. Naravno postoji metoda podizanja uz pomoć kuplunga, ali pošto to ipak negativno djeluje na motor to vam nećemo niti objašnjavati, pogotovo kada je riječ o prvoj brzini gdje je kuplung definitivno nepotreban.

Hteo sam ceo tekst kao poseban dokument al nemoze

• Podržavam 2

Ali ovde je opisano kako se to radi na +600ccm a ja nazalost nemam dovoljno jak motor da bi mogao da ga dignem na gas na zadnji ali sve u svemu ima korsinih saveta.

• Drug član, 2285 postova
  • Motocikl: Honda Sevenfifty

Pojas ti nista ne znaci od pada, ako si vec resio da dizes na zadnji a amater si preporucujem ti da kupis neki gladijator jer vrlo lako mozes da odes u "minus" i da sjebes kicmu prilikom pada. Nemoj da se zajebavas sa tim :takoje:

• Svrati ponekad, 108 postova
  • Motocikl: Kawasaki versys

Kazite i meni- a sta se postize tockarenjem? Veci ... , sigurniji ..., jaci..., ? Ja siromah ostadoh prost? A sta vam je to tockarenje? :stabre: Jel to mora da se radi da bi se vozio motor? :neznam:

• Podržavam 3

• Enduraš, 6399 postova
  • Motocikl: CRF300L

Evo ja cu da ti kazem - postize se zadovoljstvo. Dovoljno ? Meni jeste, sto ne znaci da je i tebi. A nisi ti prost, nego se pravis glup.

• Podržavam 4

• Vlasnik sajta, 5375 postova
  • Motocikl: BMW R1200 GS Adv, S1000RR; Beta 350RR

Evo ja cu da ti kazem - postize se zadovoljstvo. Dovoljno ? Meni jeste, sto ne znaci da je i tebi. A nisi ti prost, nego se pravis glup.

Covek je bio cinican, cudi me da to nisi shvatio jer to cesto i sam koristis na ovom forumu u raznim temama u kojima se prica o necemu sto ne odobravas. Sad, znam da ti nisi glup, sto prema tebi moze da znaci samo jedno...

Zato, malo lakse u stavu prema drugima... :takoje:

• Neka Ekstra Titula, 402 postova

jednom sam se baš raspitivao na forumu u vezi dizanja na zadnji i najbolji savet mi je dao baš aca-pn. u pitanju je pegaso, znači enduro tip motora ali onako teža kategorija jer pegaso sa tečnostima ima oko 200 kila. pritom sam i od par ljudi čuo da se pegaso generalno teško diže na zadnji. pokušavao sam sa kvačilom iz prve, znači ideš nekom malom brzinom, čisto da se pomeraš. pritsneš kvačilo i okreneš gas da nabiješ obrtaje i onda pustiš kvačilo sa blagim zadržavanjem dok je motor na visokim obrtajima i eventualno se pomeriš malo unazad, tipa sedneš na zadnji deo sedišta. u principu to ti je ista tehnika kao kada potpisuješ auto. tako se ipak troši lamela i nisam baš nešto bio zadovoljan kako je sve to izgledalo. onda mi je aca-pn rekao da prosto dam gas da motor neglo krene i da ga zatim naglo pustim i opet naglo okrenem. uz sve to malo sam se povukao na zadnji deo sedišta i odmah je uspelo. ovo je priča za dizanje enduro motora iz mesta takoreći, onako početnički. meni je već lanac bio na izdisaju, spao je i pre toga svega tako da nešto nisam hteo da preteruujem ali znam da sam ga digao iz prve ovako kako je aca rekao i da sam bio srećan kao dete! :moto3:

• Podržavam 1

• Zainteresovan, 633 postova
  • Motocikl: Suzuki SV 650 s k1

Druzhe vidim da si previshe opterecen nekom super duper kul voznjom{zadnji,koleno i to}.. Nije mi jasno shta ocekujesh,tojest kako mislish da ti neko mozhe pomoci,sigurno ti nece preneti znanje preko zhice.. dok ti ne propishke semerinzi 3 put i ne prevagnesh bar jednom,nisi nishta uradio.. bez ljutnje..

• Podržavam 1

• Enduraš, 6399 postova
  • Motocikl: CRF300L

Covek je bio cinican, cudi me da to nisi shvatio jer to cesto i sam koristis na ovom forumu u raznim temama u kojima se prica o necemu sto ne odobravas. Sad, znam da ti nisi glup, sto prema tebi moze da znaci samo jedno...

Zato, malo lakse u stavu prema drugima... :takoje:

A sta da mu kaze covek, kad se u temu javio samo da provocira ? I pored toga nisam napisao nista uvredljivo, cak naprotiv, daleko od toga da sam bio prost :)

Radicu, imas PP, sve ti je objasnjeno ;)

oću i ja pp :D

oću i ja ! :aha:

Malo ti je slomljena noga, 'oces jos da se lomis :P A i greota je za taj motor koji imas, ne dam :P

• Lord Sidious Tamni, 4841 postova

Preuzeto davno negde sa NETa

Škola vožnje po zadnjem

...

- Nemojte niti pokušavati dizat motor u drugoj dok niste dobro naučili u prvoj i dok niste stekli sigurnost i mogućnost kontrole gasa dok ste visoko u vagi.

- Ako uspijete podignuti motor u trećoj, nemojte prelaziti brzinu od 220 km/h pogotovo sa neispravnim gumama jer se prilikom spuštanja motora događaju jaki trzajevi koje treba znati kontrolirati. Dakle dok niste savršeno sigurni, ne idite preko 220km/h.

...

Jbte kakva "skola" :staa:.

Znaci ako uspijete podici motor, ne prezalite 220! To je iskljucivo za naprednije studente, koji su uspjeli da ga dignu bar 2-3 puta. :lol:

A ni ne pokusavajte uciti kontrolu gasa u drugoj, nego u nervoznoj prvoj. Tako postajete pravi hardcore wheelie master. :D

LM, ja mislim da za ljude poput Radica, koji bi jaaako voljeli da nauce da voze na zadnjem, nebi bilo lose da razmisle o nekom gigantskom zadnjem zupcaniku.

Sa tim se moze na puno bezbjednijim brzinama uciti i padati. ;)

• Podržavam 1

Zupcanik je ok varijanta moze se koristiti i u off voznji ;)

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja