Jump to content

Moto Zajednica

xenoni pitanja

Recommended Posts

• BJB Maxi Scooter Club, 548 postova
  • Motocikl: gilera runner 50/piaggio x9 500

Planiram da na motoru ugradim xenone,imam h4,pa me interesuje za dva fara kako ide komplet,vidim da idu dve sijalice,dva balasta i jedan kontroler.Kako se onda kupuje kontroler,posto su mi rekli da u kompletu ide jedan balast i sijalica? :stabre:

kod h4 u auto setu dobijas 2x balast, 2x sijalica i 1x kontroler...taj set sam ja montirao na moj x9 jer su kod mene dva fara sa h4 sijalicom pa sam se uklopio u auto set... moto setovi koji se prodaju na internetu dolaze sve po jedno... kontoler sluzi da prebacuje dugo/kratko svetlo, posto je kod h4 oba svetla u jednoj sijalici..i da dodam da kod h4 sijalica za xenon se ponasa kao i halogena, i imate blic, i automatsko cim upalite dugo svetlo odmah se pali...

da, normalna stvar je da kada crkne sijalica nastane mrak, da li ti kuci kad ti crkne sijalica svetli jos neko vreme ili se svetlo momentalno ugasi???

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 3004 postova
  • Motocikl: FleXeR

Slazem se sa tobom za u sijalicu kuci, ali kuca ili stan se ne vozi u saobracaju.... kod NORMALNE instalacije na motoru DUGO i KRATKO su na razlicim nitima ( ili farovima, sijalicama), relejim i osiguracima... pa kad u VOZNJI crkne kratko na motoru, prebacis na dugo, ili obrnuto, sekunda na prekidacu i VIDIS( kod auta jos BEZBEDNIJE jer su po dva fara za svako), A sta da uradis NA biKSENONU kad nesto crkne? STISNES ZUBE I KOCIS KO MANIJAK?????

• Drug član, 2288 postova
  • Motocikl: egzotični GSXR750 K88

u 99,99% slučajeva sijalice krepavaju prilikom paljenja (ili gašenja) ....

Još nisam doživio, niti sam čuo od nekoga da mu je sijalica krepala dok je bila upaljena.. :neznam:

• Çelebi, 2415 postova
  • Motocikl: Imam

Kod xenona je sijalica najopterećenija dok se pali. Najviše struje vuče dok se ne "zažari" gas. Tada će crći i balast. Čim se sistem stabilizuje, gori besprekorno sve vreme. Xenoni su vrlo osetljivi na promene napona u instalaciji na vozilu i najviše ih j... kad napon iz nekog razloga svaki čas opada. To je situacija da se xenon ugasi sam od sebe.

Ako neki preidač, osigurač, nešto... na vozilu nije ispravno (varniči) i pravi skokove u naponu, to gadno utiče na rad balasta i gasi xenon. Osim toga, xenon radi sasvim dobro i stabilno sve dok ne izgori sijalica a to će pokazati na paljenju.

• Svrati ponekad, 100 postova
  • Motocikl: Yamaha TDM 850 3VD

Ja bih volio da znam sta konkretno da kupim a da nije kinesko jeftino smece?

Znaci koji set, koji brend i sl.

Imam starog tdm-a. 3VD. Idu dvije h4 sijalice .

Kod xenona je sijalica najopterećenija dok se pali. Najviše struje vuče dok se ne "zažari" gas. Tada će crći i balast. Čim se sistem stabilizuje, gori besprekorno sve vreme. Xenoni su vrlo osetljivi na promene napona u instalaciji na vozilu i najviše ih j... kad napon iz nekog razloga svaki čas opada. To je situacija da se xenon ugasi sam od sebe.

Ako neki preidač, osigurač, nešto... na vozilu nije ispravno (varniči) i pravi skokove u naponu, to gadno utiče na rad balasta i gasi xenon. Osim toga, xenon radi sasvim dobro i stabilno sve dok ne izgori sijalica a to će pokazati na paljenju.

Eto jos jednog problema.... izgleda da sam jedino ja ovde paranoican ili nisam, prosvetlite

me molim Vas.... :Mina:

• U prolazu, 49 postova
  • Motocikl: Honda cbr 600rr

ja sam ugradio kod sebe h7 xenone od 6000k, jedna sijalica za kratko i jedna za dugo svetlo, uzeo sam slim balaste da bih mogao da ih sakrijem, zalepio sam ih dvoslojnom trakom za far tako da se skoro i ne vide, za dugo nema efekat blica kao kod bixenona posto je posebna sijalica i treba par sekundi da se zagreje i dobije full efekat ali je zato osvetljenje odlicno a i motor mnogo lepse izgleda

• Drug član, 1292 postova
  • Motocikl: Suzuki V-Strom 650 XT, Transalp 600 pd10

Ja ugradio Xenone (4300K) na mog Transalpa, radi, ali imam sledeći problem. Naime, kada na prekidaču stavim prekidač u položaj za uključenje kratkih svetala, na xenonu se upale dugačka svetla i obratno, kada pritisnem prekidač za duga svetla, upale se kratka.

Probao sam da zamenim mesta kablovima (crveni i crni) na utičnici (3 pin socket), koja se kači na utikač od motora, ali onda na prekidaču za kratka svetla se ne dešava ništa, dok se na prekidaču za duga svetla pale svetla (ne mogu da odredim da li kratka svetla ili duga svetla, puno blješti :D).

Može li mala pomoć kako da rešim ovaj problem?

Otkad sam ugradio Xenone, prešao sam svega 5,6 km po selu, te nisam video potencijalne probleme. Naime, kada prilikom kočenja smanjim broj obrtaja na 2000-2500 o/min, svetla trepere i u nekom trenutku se ugase (sva sreća, pa su ulice osvetljene, inače bi bilo 1zdravo.gif). Imam Xenon kit kao sa slike:

h4motorcyclekit1_zpse088dfb0.jpg

Znam da su Ksenoni osetljivi na promenu napona, ali da se ugase, pri malim obrtajima, ma daj...

Znači, prilikom ugradnje, samo sam utakao 3-pinsku utičnicu (u donjem desnom uglu) u postojeću 3-pinsku utičnicu na motoru.

Na nekim kit-ovima sam video izvode za + i -, za povezivanje direkto na "amburator" ( :D ), mada to ovaj kit nema, te sam hteo pitati da li je samo ovako dovoljno ili se treba razvoditi + do akumulatora (ali pitanje odakle da izvučem +) ? Da li je potrebno ubaciti neki relej?

• Drug član, 1694 postova
  • Motocikl: BMW R1200C , BMW R1200GS, Yamaha TDM900,Kove 500X, KYMCO S200 People, Suzuki Burgman 650 executive, Tomos Automatic

Jedno pitanje,kad imas biksenon na motoru, vozis nocu na otvorenom i crkne balast, ili sijalica ili prosto izgori osigurac.. >:( Nastane MOMENTALNI MRAK, zar NE? :stabre:

Pošto ti još niko nije odgovorio.....isto se desi i kada voziš motor sa običnom sijalicom (H4,H7,H1,....). Kada crkne sijalica noču, obično (u 99,9% slučajeva) oko tebe nastane momentalni mrak, tako da su pod tim pitanjem xenon i obične sijalice jednake.

Jedno pitanje,kad imas biksenon na motoru, vozis nocu na otvorenom i crkne balast, ili sijalica ili prosto izgori osigurac.. >:( Nastane MOMENTALNI MRAK, zar NE? :stabre:

Pošto ti još niko nije odgovorio.....isto se desi i kada voziš motor sa običnom sijalicom (H4,H7,H1,....). Kada crkne sijalica noču, obično (u 99,9% slučajeva) oko tebe nastane momentalni mrak, tako da su pod tim pitanjem xenon i obične sijalice jednake.

Sijalica CRKNE, ali kratko svetlo npr.... i prebacis na DUGO, a kod BIksenona kad crkne ostanes bez oba, svejedno da li crkne sijalica ili balast... na to sam MISLIO, ali ocigledno SVI ignorisete to. I napomenuo sam da se baz zbog sigurnosti odvojeno radi strujno kolo dugog i kratkog svetla, pa i naravno odvojeni osiguraci... kod kola su odvojena strujna kola i za levo i desno kratko, i posebno za dugo... I motori koji imaj dva fara, jedan za kratko, a jedan za dugo... nije to slucajno uradjeno tako!!!

P.S. mislim da pisem ovo vec drugi put! :Mina:

• BJB Maxi Scooter Club, 6051 postova
  • Motocikl: Aprilia Atlantic 500 / CF Moto 450 MT

Xenon montiran početkom 2011. Kupljen kod Mate iz Mladenovca, koštao nekih 45 eura. Kad je montiran, Atlantic imao 34 K na satu, sada ima 64 K i radi k'o sat. Motor vožen po svim mogućim i nemogućim skrnavim putevima, overio bezbroj rupčaga i radi i dalje kao prvog dana. :neznam:

FD404F2B-7917-EE42-ACB4-B8FC121B5BDD_thumb.jpg

Sijalica je H11 i služi samo za kratko svetlo. Na dugim svetlima imam dve H8-ice pa sam "osiguran" od ne daj Bože krepavanja Xenona u toku vožnje po mraku, pogotovo uz par LED maglenki koje sijaju k'o blesave. Skoro da i samo sa njima mogu noću da vozim. :takoje:

F4CC6AE2-1B7F-1B43-A251-06AFF2DF9906_thumb.jpg

E6703D69-6F09-F946-971D-BAFD0C807D5B_thumb.jpg

• Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3700 postova
  • Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka)

Otkad sam ugradio Xenone, prešao sam svega 5,6 km po selu, te nisam video potencijalne probleme. Naime, kada prilikom kočenja smanjim broj obrtaja na 2000-2500 o/min, svetla trepere i u nekom trenutku se ugase (sva sreća, pa su ulice osvetljene, inače bi bilo 1zdravo.gif). Imam Xenon kit kao sa slike:

h4motorcyclekit1_zpse088dfb0.jpg

Znam da su Ksenoni osetljivi na promenu napona, ali da se ugase, pri malim obrtajima, ma daj...

Znači, prilikom ugradnje, samo sam utakao 3-pinsku utičnicu (u donjem desnom uglu) u postojeću 3-pinsku utičnicu na motoru.

Na nekim kit-ovima sam video izvode za + i -, za povezivanje direkto na "amburator" ( :D ), mada to ovaj kit nema, te sam hteo pitati da li je samo ovako dovoljno ili se treba razvoditi + do akumulatora (ali pitanje odakle da izvučem +) ? Da li je potrebno ubaciti neki relej?

1. Proveri napon na akumulatoru (sa uključenim farom) kada motor radi (i na niskim i na srednjim-višim obtajima). Napon nikako ne bi smeo da "padne" ispod 13,3-13,5V (uglavnom 13,5-14,4V).

2. Obavezno ugradi rele za far! Bitno smanjuje pad napona i sprečava kvar na prekidaču za svetla (posebno u momentu "paljenja" xenon lampe).

• Ne silazi, 6314 postova
  • Motocikl: KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition

Šta biste meni preporučili od xenona (u smislu - koja 'H' sijalica), kao zamenu za postojeću halogenku H4 60/55W ?

Da napomenem da je far relativno plitak (ne može da stane H4 xenon sijalica bez bušenja rupe sa zadnje strane) i treba mi kao zamena za kratko svetlo (dugo ne koristim skoro pa nikad).

Cilj je smanjenje potrošnje struje kao i dobijanje jačeg/boljeg osvetljenja.

Biće i LED 'maglenke' koje sam pravim.

S toga, grunfovanje dolazi u obzir jer ću ionako da kastomizujem kokpit. Motor iz potpisa.

edit : Ili da preinačim pitanje - H4 xenon od '35W' ima ukupnu potrošnju od 42W (za jedan far) a to je samo 18W manje od halogenke, tj. ~1.5A a ja bih voleo ako može da se uštine nekih 2.5A :zvizduk:

• U prolazu, 49 postova

imam ja h4 xenon sijalice, predvidjene samo za jedno svetlo ( kratko ili dugo) tako da, ako ne koristis dugo svetlo ovo ti je idealno jer ne treba da busis nista, ova h4 xenon sijalica je manja od halogene h4

Hvala Žiko! Imam gedžet, na kom je i napon prikazan, ne pada ispod 14V. Rešio sam gašenje Xenona (bio je previše mali ler, iako sam vozio konstantnih 10min). Kada kočim motorom i kad konačno stanem, mrak. Samo ugasim i ponovo upalim svetlo. Bilo je jezivo, ne daj bože da mi se u putu nešto tako desi.... Sutra idem da kupim relej, pa ću da ga metnem.

Sad dođoh iz vožnje (nekih 30-tak km). Da mi neko plati, nebi vratio obične sijalice! 1moto3.gif Primetio sam da puno treperi svetlo kad se uključe dodatni potrošači (stop svetlo, žmigavci), pri 2500/3000o/min. Valjda neće trepereti, kada ugradim relej....

imam ja h4 xenon sijalice, predvidjene samo za jedno svetlo ( kratko ili dugo) tako da, ako ne koristis dugo svetlo ovo ti je idealno jer ne treba da busis nista, ova h4 xenon sijalica je manja od halogene h4

Ako sam dobro razumeo, ne pričaš o bi-xenon nego 'jednostrukoj' xenon sijalici H4 ? Isto standardnih 35W ?

Imaš li neku uporednu sliku, gde se vide obe sijalice?

• U prolazu, 49 postova

u pravu si, ne pricam o bixenon nego o h4 xenon sijalici samo sa jednom svetlom, nasao sam ovu sliku na netu ali je ista kao sto ja imampost-11068-13573446550992_thumb.jpg

Hvala!

Hmm, to bi bilo rešenje za kućište fara ali još uvek samo 18W manje od halogenke. Postoji li neka mogućnost da troši manje od 42/35W ? Zna li neko?

• BJB Maxi Scooter Club, 548 postova
  • Motocikl: gilera runner 50/piaggio x9 500

uzimao je jedan drugar od njega set za auto i nije mu radilo kako treba.. e sad da li je set bio los ili je njega nesto zezalo na autu ne znam...

• U prolazu, 9 postova
  • Motocikl: Honda NSR 125R

Ljudi, mene interesuje da li mogu da stavim xenon h7 na yamahi tdr 125? Ona ima 2 fara, a sijalice su one ˝balonke/kruške˝.... Pa ne znam da li bi to moglo? :)

• U prolazu, 9 postova

P normalno jer je H7 :) nego ne znam da l' će da se uklopi tamo, to me najviše i interesuje 0zbunjen.gif

Btw. Ali planirao sam da jedno bude kratko, a kad uključim dugo, da svetle oba :)

• U prolazu, 9 postova

Evo sad sam baš izmerio te dve sijalice. Po dužini su skoro pa jednake (možda 1-2mm, ni toliko), samo što je šešir ove balonke mnogo širi od ove H7, pa je l' zna možda neko kako to može da se izbudži?

Znam da postoji adapter (uložak) sa te obične na H4, ali da l' postoji i za H7?

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja