Jump to content

Moto Zajednica

Zašto baš taj tip motora???

Recommended Posts

• U prolazu, 53 postova

Uvek iste dileme, šta je bolje ?

Napišite koji tip motora vozite i zašto baš taj? Navedite neku njegovu prednost u odnosu na druge.

Zašte je enduro "bolji" o čopera i R od Krosera...

Zašto ste se baš za taj tip odlučili?

dajte neko mišljenje ili preporuku.

Možete i sliku postavit.

Razlog otvaranje ove grupe jeste potreba da se pomogne pre svega mladim ljudima pri izboru motora. Napisite neku svoju "evoluciju" od prvog  ka sadašnjem modelu koga vozite. Ponekad preveliki skokovi sa 50 ccm na veše daju nepopravljive greške.

Vaše mišljenje nekom znači

Pozdrav svima.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Enduraš, 6381 postova
  • Motocikl: CRF300L

Enduro - zato sto ne volim da mi podloga na putu ogranicava kretanje, zbog udobnosti po nasim izrovanim putevima i prirodnog polozaja sedenja.

• Svrati ponekad, 221 postova
  • Motocikl: bio FJR

Enduro - zato sto ne volim da mi podloga na putu ogranicava kretanje, zbog udobnosti po nasim izrovanim putevima i prirodnog polozaja sedenja.

Slazem se, ako ne bude bilo bolje stanje puteva kada se budem vracao u domovinu, prelazim i ja na enduro, stvarno su dosta udobniji po losim putevima.

Sto se godina i iskustva tice, evo mojih koraka: 50cc - 150cc - 500cc - 1300cc.

• Ne silazi, 6281 postova
  • Motocikl: Africa Twin CRF1000

A pa ne možeš da tako generalizuješ pitanje :)

Pre svega, treba da se odlučiš za šta ti motor generalno treba, onosno koja će mu biti namena. Da li te zanima npr, putovanje od po više stotina km u dvoje, ili ti se više dopada gradska vožnja po dobrom asfaltu?

Ja sam u početku bio opčinjen lepotom čopera. Divni, hromirani detalji, koje sa ljubavlju glancaš do visokog sjaja svaki dan. U početku sam bio neverovatno zadovoljan što imam Hondu Shadow VT600 sa mnogo custom detalja.

E, onda sam upoznao drugare sa kojima se i dan danas rado vozim. Otišli smo supruga i ja na par BJB vožnji i tek tada sam shvatio sve mane čopera za duže vožnje u dvoje, po 90% puteva u Srbiji: NEUDOBAN, tvrd, nikakva zaštita od vetra.. Sa druge strane, snažan agregat sa odličnim obrtnim momentom, pouzdan u svim aspektima vožnje, mala potrošnja...

Dopalo mi se putovanje u grupi, duge, višednevne ture... Tada sam i promenuo mišljenje po pitanju koji motor meni zaista treba. Kao rezultat svega toga, danas vozim Afriku i prezadovoljan sam. To mogu da tvrdim posle više od 15.000km ove sezone.

To je, naravno, MOJ izbor, koji ne mora nužno biti svačiji.

Ukoliko ti se dopada ekstremno brza vožnja po dobrom asfaltu, tvoj izbor će biti neki GSXR ili slično... Za opušten kruzing po (opet dobrom) asfaltu nekim umerenijim brzinama i u glavnom solo vožnje, treba da izabereš neki čoper. Za duge ture, pretežno po asfaltu, sa malom dozom laganog ofroada (makadam i sl.), tvoj izbor bi bio neki (putni) enduro. Kao univerzalni motor, izabereš neki od enduro motora (AT, TA, ST, GS), a za teški ofroad je KTM zakon...

Dakle, moraš nam pomoći, da bi mi bolje mogli pomoći tebi :) Pre svega nam treba odgovor na pitanje: Za koju namenu želiš motor? ;)

• Drug član, 2422 postova
  • Motocikl: KTM EXC300- KTM EXC250

Ja volim sve tipove motora sem naravno skutera (mada njih i ne racunam u motore:)). Kao klinac sam poceo na krosericama,enduro i slabijim R motorima,kasnije je tu bilo i nakeda,F-ova ali ipak najvise R-ova. Do skoro nisam mnogo gotivio chopere i kruzere ali sam posle posedovanja jednog i njih zavoleo.Da  se ima para kao sto se nema voleo bih da imam u garazi bar po jedan od svakog tipa motora. Istina je da najvise volim R-ove,brzinu i tockarenje ali isto tako mi cesto dodje da odem negde dalje da nekim udobnim endurom ili kruzerom.Dakle ja nemam predrasude prema tipovim motora kao ni prema vozacima istih(kao sto ih dosta ovde ima),svako vozi ono sto voli ili kako je slucaj kod nas ONO STO MOZE.

P.S. jedino sto stvarno ne volim od motora to je BMW,ne znam zasto ali mi je odvratan svaki model a i one koje sam probao bolje da nisam.

• Svrati ponekad, 413 postova
  • Motocikl: Vfr 750

Vozim sport-turera, koji je motor kompromisa. To je motor koji je moguće voziti agresivno, a  kojim se ide na duže putovanje. Pritom nije agresivno konstruisan (u smislu ogibljenja, mašine, svega) kao R, a ni udoban kao turer. Znači, u pravom smislu motor kompromisa. Lično sam zadovoljan rezultatom nastale mešavine. R je meni lično primamljiv, ali ne mogu da na njega naguzim kofer, bisage i visoku ženu (a ni sebe samog zbog veličine).

Opet, problem za svaki ne-enduro je kriminalan kvalitet asfalta zemlje Srbije. Univerzalni motori na žalost ne postoje.

• Svrati ponekad, 434 postova
  • Motocikl: Suzuki GSX 600F

Enduro..... najvise zbog udobnog putovanja kako mog tako i suvozaca,mozes ga natovariti kao mazgu  ;D kombinacija on-of road i to je to

• Ne silazi, 6285 postova
  • Motocikl: XT600E 3TB ADV edition,KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition

Ja sam kupio motor da bih se vozio po ovoj nasoj prelepoj zemlji. Volim prirodu. Ne volim gradsku guzvu.

E, sad, zasto Jawa?

1. ekstremno jeftin motor, delovi i odrzavanje (za moje finansijske uslove taman)

2. odlicna kao prvi motor za pocetnike (sto i jesam, pre ovoga sam vozio biciklu)

3. svidja mi se kako izgleda (volim old school i retro)

4. ja + stvari ne oseca (dvoje + stvari mi nije bitno)

5. voli otvoren put, ne voli gradski rezim (sto meni odgovara, manje cu da se uvlacim u grad)

6. dovoljno mi je udobna za nase puteve

7. dovoljno retka na putevima i skupovima, da privuce paznju  ;) ;D

Jedini minus je sto bi mogla manje da trosi  ;D

S obzirom da sam za prvu godinu od kako sam je kupio, presao preko 12000 sa njom po Srbiji, potpuno je opravdala svoju cenu i sve ulozeno.

Kompletno sam zadovoljan, sto ne znaci da je jednog dana necu menjati za neki enduro  ;)

• Ministar za Enduro, ratluk i ženske motore, 5393 postova
  • Motocikl: HTZ 750

Enduro...

1) zasto enduro, prvo zbog osecaja slobode koji mi pruza... da mogu kud ja ocu a ne kud je put... a i nasi putevi vise lice na enduro staze nego na puteve..

2) Pozicija sedenja, sedim kao gospodin (znaci ne kao na cucavcu - R.ovi ili kao u fotelji - coperi )

3) preglednost prilikom voznje

sve zavisi kakav ti je karakter u skladu sa time ide i izbor motora... naravno negativan uticaj mogu da budu tvoje dimenzije... sa 192 sam na pola motora izgledao kao da sam ih ukrao iz vrtica  ;D ;D ;D

• Podržavam 1

• Zainteresovan, 778 postova
  • Motocikl: MZ TS250/1, Honda CBF 1000

Enduro!

Zašto?

Zato što je to motor kojim iz Ugljevika mogu bez problema  da odem na Moravu, Jadran ili Durmitor.

Zašto KLE 500?

Zato što ne imadoh dovoljno novca za AT ili GS...

• Drug član, 1942 postova
  • Motocikl: Strom 650 xt

Takodje enduro.

Ne znam zasto sam od pocetka zavoleo taj tip motora. Nikad mi nije palo na pamet da mogu da vozim r,coper ili neki drugi. Kad sam vec poceo da vozim tek tada sam shvatio prednosti endura.

-Udoban u voznji i dobra pozicija sedenja.

-Nekako mi je mocan osecaj kad sam na toj visini u saobracaju+ odlicna preglednost.

-Ne brinem se kakav je kvalitet puta gde vozim.

-Mogucnost montaze velikih kofera i idealan motor za duzi put.

-Ne das sebi mogucnost da vozis 250km na sat. A sigurno bi vozio ponekad da imam takav motor.

E sad jest da devojcice vise vole rrr ali ne postoji savrsen motor. Ja sam nabrojao prednosti a tvoje je pitanje bilo zasto sam POCEO da vozim taj tip motora. Odgovor je- nemam pojma :)

• Svrati ponekad, 210 postova
  • Motocikl: suzuki dr 650 rs, suzuki gs500e

trenutno ENDURO je moj izbor

nisam bas trazio DR 650 da kupim jednostavno on mi je ispao povoljno a nesto ga ne hvale u Srbiji ali ja imam samo reci hvale za njega.Jednostavan agregat ekonomican i udoban dobar za asfalt i za lagani off jer je tezak.sto ga vise vozim to ga vise volim a dobro ga odrzavam a on mi sve to vraca. Mislim da svi koji vole da putuju sa motorima Enduro je logican izbor jer mozes da se sakrijes od vetra a natovaren kao magarac sa sasvim solidnom putnom brzinom i imas odlican polozaj na motoru koji najmanje zamara.

• U prolazu, 62 postova

zadnja dva motora su mi enduro  stim da ovaj sad ima i super moto felne ,i sta znam za sad mi najvise odgovara super moto enduro jer pomalo vozim off roud.

jedini problem na ovom motoru koji ja imam je to sto nemam dje stvari da stavim kad idem dje dalje a kamoli saputnika,ovo se odnosi konkretno na moj motor ne na maxi enduro.

polozaj za voznju je dobar,neko nevoli jedan cilindar jer kazu da je slab ali meni nije jer na ovim putevima u cg nema nekih dugih pravina a nemamo ni auto put.a motor je dobar za dizanje na zadnji ,spustanje niz stepenice penjanje,i slicne zejebancije.tako da mi sada u potpunosti odgovara.

i jedino bih ga zamijenio za neki motor tipa najked npr yamaha buldog,jer ima kardan a to je po meni jedna od vazniijh stvari na motoru.

znaci volim i nejked ,jer nije los za putovanje,a r nisam ljubitelj jer je skupo odrzavanje,jedino bih mozda uzeo apriliju rsv ili rsv4.

mislim naravno volio bih imati od svake klase po jedan motor ali to je finansiski nemoguce,tako moj glas za enduro.

• Drug član, 1874 postova

Volim sve osim copera(namam pojma zasto), mada mi se najvise svidjaju R(koji vozim) i naked/sport naked, nesto tipa Ducati Monster, Fazer, SV, Hornet i kompanija.Mislim da ce sledeci biti neki tog tipa, nisu previse nervozni(nije problem kad se naviknes ali ipak malo zamara), prihvatljivo trose, imaju super zvuk, snagu i izgled a zadovoljavajuce su udobni ako bih hteo da potegnem na neki kraci put, mada je to relativna stvar, moj brat je presao 570km u jednom danu na Apriliji RS i nije mu trebala rehabilitcija kao sto su neki kakili pre nego sto je krenuo

• Svrati ponekad, 396 postova
  • Motocikl: Kawasaki Versys 650

Takodje enduro.

Ne znam zasto sam od pocetka zavoleo taj tip motora. Nikad mi nije palo na pamet da mogu da vozim r,coper ili neki drugi. Kad sam vec poceo da vozim tek tada sam shvatio prednosti endura.

-Udoban u voznji i dobra pozicija sedenja.

-Nekako mi je mocan osecaj kad sam na toj visini u saobracaju+ odlicna preglednost.

-Ne brinem se kakav je kvalitet puta gde vozim.

-Mogucnost montaze velikih kofera i idealan motor za duzi put.

-Ne das sebi mogucnost da vozis 250km na sat. A sigurno bi vozio ponekad da imam takav motor.

E sad jest da devojcice vise vole rrr ali ne postoji savrsen motor. Ja sam nabrojao prednosti a tvoje je pitanje bilo zasto sam POCEO da vozim taj tip motora. Odgovor je- nemam pojma :)

kao da sam ja pisala  :D znaci sve gorenavedeno + mnogo volim prirodu a enduro mi daje mogucnost da dodjem i prodjem gde hocu

• Svrati ponekad, 477 postova
  • Motocikl: GS 1150

Ja sam vozio nakeda, a sada vozim endura. Naked kawa er 6 n, agresivnija za voznju i to je jedina prednost, sve ostalo su mane. Enduro, lepse, mirnije, gde hoces, saputnik super, stvari koliko hoces, potrosnja mala, udobna, a i kad treba poooovuce. Promaja na nakedu uzas, ovde ne. Polozaj vozaca neuporediv, suvozac isto. Preglednije sa njega. Ne trazi se pauza na dugim putovanjima. Losi vremenski uslovi na putu, nikakav problem....Nemam nikakav problem ni za grad, ne vidim prednost prethodnog motora ni tu, cak se sa endurom lakse izbegavaju, tj forsiraju prepreke.

• Svrati ponekad, 477 postova
  • Motocikl: GS 1150

Dok sam vozio kawu, stalno sam gledao druge motore, trazio, zagledao, imao zelju da probam. Sada vise ne. Drugi me motori uopste ne zanimaju. To valjda sve govori.

• Ne silazi, 6281 postova
  • Motocikl: Africa Twin CRF1000

:D

Pa i od dobrog postoji bolje. Ne znam kako će finansije da se poklope, no u najgorem slučaju, već imam šta da vozim, daleko od toga da sam nezadovoljan i ostaću na ovom primerku :)

• Drug član, 1537 postova
  • Lokacija: Svemir 2,8342534 svetlosnih godina zapadno od Marsa

trenutno ENDURO je moj izbor

nisam bas trazio DR 650 da kupim jednostavno on mi je ispao povoljno a nesto ga ne hvale u Srbiji ali ja imam samo reci hvale za njega.Jednostavan agregat ekonomican i udoban dobar za asfalt i za lagani off jer je tezak.sto ga vise vozim to ga vise volim a dobro ga odrzavam a on mi sve to vraca. Mislim da svi koji vole da putuju sa motorima Enduro je logican izbor jer mozes da se sakrijes od vetra a natovaren kao magarac sa sasvim solidnom putnom brzinom i imas odlican polozaj na motoru koji najmanje zamara.

Mene moj DR isto odlicno sluzi mada se tako slucajno zalomio....imam ga vec 3 godine a i pre sam vozio enduro.....imam na njemu 3 Givi kofera i mogu bukvalno gde hocu i kad hocu......za mene nema lepse voznje nego voznje kroz prirodu, reke, jezera......ma puno toga enduro nudi...

Uopste mi nepada na pamet da vozim bilo sta drugo sem endura......na ovom DRu fali malo konja inace uopste nije los....a neznam koji bi mi bio sledeci korak a razmisljam o njemu i nisam nasao odgovor...jos???

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja