Jump to content

Moto Zajednica

Moto elektrika i elektronika - pitanja i odgovori

Recommended Posts

• U prolazu, 23 postova
  • Motocikl: HONDA NC 750X DCT

Logicno kad se poznaje materija, bravo i hvala jos jednom. Moja pogresna pretpostavaka je izgleda bilo uverenje da ledice ne trose nista dok ih ne ukljucim na prekidac, ali izgleda trose i u mirovanju...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svakom po zasluzi, 12402 postova
  • Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake

GPS Tracker vuce u mirovanju bas onoliko koliko postovani kolega @mradomir kaze ali... Malo, malo on se prijavi na mrezu i tada povuce i preko 1A, cak neki primerci i do 2A struje ako motor stoji u garazi.

Tako da moras da pazis na to

• Sviđa mi se 1

• 8-bit, 1878 postova
  • Motocikl: KTM690 | Freeride 250R | Burgman 650
43 minutes ago, sreckovicrobert said:

Moja pogresna pretpostavaka je izgleda bilo uverenje da ledice ne trose nista dok ih ne ukljucim na prekidac, ali izgleda trose i u mirovanju...

Pa baš i ne troše ako su isključene na prekidač :D

Sve je to relativno, možda GPS vuče malo više, možda je aku lošiji, možda je slabiji GSM signal, ko što Arakis reče. Uglavnom govorimo o periodu reda nedelju dana.

Auto bi izdržao oko mesec dana.

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

• U prolazu, 23 postova
  • Motocikl: HONDA NC 750X DCT
GPS Tracker vuce u mirovanju bas onoliko koliko postovani kolega @mradomir kaze ali... Malo, malo on se prijavi na mrezu i tada povuce i preko 1A, cak neki primerci i do 2A struje ako motor stoji u garazi.
Tako da moras da pazis na to
Dobro ste mi oci otvorili , sad ima da mu se pozabavim setovanjem, vidim da ima dosta mogucnosti, izmedju ostalog sleep mode, pa da javi kapacitet baterije I stosta jos... Kako je baterija skoro pa nova, sto ne mora biti I dovoljan uslov kvaliteta, bice da je GPS najvise doprineo praznjenju...

Poslato sa VTR-L09 pomoću Tapatoka

• Podržavam 1

• Ne silazi, 7323 postova
  • Motocikl: TDM 900

Imam pitanje za iskusne koji su u materiji oko reglera:

Naime, fabrički regler je konstruisan tako da prekida punjenje tako što pravi spoj. Višak energije koje pravi namotaj prevara se u toplotu, tj. namotaji se greju. Vremenom, naravno, namotaji trpe i izgore. 

Drugi tip reglera je valjda serijski, koji isključuje namotaje. Imam opciju da fabrički regler zamenim sa takvim. No, meni nije jasno koje su prednosti i mane. Razumem da bi serijski regler sačuvao namotaje i generalno manje grejao ulje i motor. Mada i dalje ne razumem, prednosi i mane. Zašto je proizvođač odlučio da je regler koji pravi spoj bolji od serijskog?

Paralelni regler - onaj koji tiristorom kratko spaja faze i tako drzi napon punjenja od 14V je mnogo jednostavniji i samim tim jeftiniji za izradu. 

Serijski regler se manje greje ali elektronika koja upravlja tiristorima je mnogo komplikovanija i zato ta upravljacka elektronika rado hoce da zabrljavi zbog izuzetno "prljavog" napona u instalaciji pa napon punjenja "brlja" 

Mosfet regleri su vrlo slicni paralelnim reglerima samo sto se umesto jakih dioda koriste mosfet tranzistori. 

• Hvala 1
  • Podržavam 1

• Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3626 postova
  • Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka)
40 minutes ago, Alekre said:

Imam pitanje za iskusne koji su u materiji oko reglera:

Naime, fabrički regler je konstruisan tako da prekida punjenje tako što pravi spoj. Višak energije koje pravi namotaj prevara se u toplotu, tj. namotaji se greju. Vremenom, naravno, namotaji trpe i izgore. 

Drugi tip reglera je valjda serijski, koji isključuje namotaje. Imam opciju da fabrički regler zamenim sa takvim. No, meni nije jasno koje su prednosti i mane. Razumem da bi serijski regler sačuvao namotaje i generalno manje grejao ulje i motor. Mada i dalje ne razumem, prednosi i mane. Zašto je proizvođač odlučio da je regler koji pravi spoj bolji od serijskog?

U tehničkom smislu serijski regler je  bolji, ali je komplikovaniji (i skuplji)za izradu, a takođe je problematično smestiti sve komponente u kućište prihvatljiv dimenzija.

Edit

Rajko je bio za par sekundi brži.

Promenio član zika56
  • Podržavam 1

I nije pitanje koji je bolji vec koji ce se, na opste zadovoljstvo proizvodjaca, pre pokvariti :)

• Podržavam 1

• 8-bit, 1878 postova
3 hours ago, Alekre said:

Da malo razjasnim, ovo boldovano baš i nije tačno. Jeste, višak energije se pretvara u toplotu, ali na regleru, ne na namotajima.

Da ne zalazimo u tehničke razloge zašto prevladava paralelni regler, dovoljno je reći da ako prepraviš to na redni, imaćeš između nogu napon od stotinak volti, što i nije problem ako već imaš potomstvo :)

• Haha 2
  • Podržavam 1

• Drug član, 2110 postova
  • Motocikl: Suzuki Bandit 650SAL0

Pitanje za stručnjake iz ove oblasti,za @zika56 ili @Arakis.Dečko ima Suzuki GSX 750r,2006.Imao je problem sa reglerom,uzeo polovan,mereno ide do 14,8 i sve je stabilno.Međutim,posle vožnje,kada se pipne,poprilično je vruć.....normalno ili ne?Da napomenem,pre dve godine je menjao namotaje.Šta činiti?Unapred,hvala.

• Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3626 postova
  • Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka)
7 minutes ago, gebee&co said:

Pitanje za stručnjake iz ove oblasti,za @zika56 ili @Arakis.Dečko ima Suzuki GSX 750r,2006.Imao je problem sa reglerom,uzeo polovan,mereno ide do 14,8 i sve je stabilno.Međutim,posle vožnje,kada se pipne,poprilično je vruć.....normalno ili ne?Da napomenem,pre dve godine je menjao namotaje.Šta činiti?Unapred,hvala.

Radna temperatura reglera je uglavnom 50-60 stepeni.

Jel napon 14,8 volti bez upaljenih svetla, ili sa svetlom?

Promenio član zika56
  • Sviđa mi se 1

Neka raskaci konektor od namotaja i neka premeri AC napon, u leru bi trebao biti do 18VAC, na 5000 1/min preko 40V.

Česta greška "viklera" je motanje statora tanjom žicom nego što je fabrika predvidela što dovodi do prevelikog napona iz faza i većeg zagrevanja reglera. 

• Sviđa mi se 1

Hvala obojici za brzi odgovor.Napon je proban u svim režimima,sa svetlom,bez svetla,ali temperatura mi deluje baš poveća.Znam da se regleri greju,ali na ovom,ne može baš dugo da se drži ruka.Izbačen je blizu oklopa zbog hlađenja.Namotaji su kupljeni novi,nije motano ništa,ali će uraditi kao što je predloženo,da raskači pa da proba.Merićemo i temperaturu onim aparatom,da bi bili sigurni.Hvala još jednom.

pre 53 minuta, Arakis je napisao:

Neka raskaci konektor od namotaja i neka premeri AC napon, u leru bi trebao biti do 18VAC, na 5000 1/min preko 40V.

Česta greška "viklera" je motanje statora tanjom žicom nego što je fabrika predvidela što dovodi do prevelikog napona iz faza i većeg zagrevanja reglera. 

Sad mi je rekao,da namotaje koje je stavio,su Kineske proizvodnje,moguće da su odradili svoje.A za ovo ostalo ide provera po dobijenim instrukcijama.

• Integrisan, 9288 postova
  • Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD

Ne znam kako je kod tog modela (rekao bi da je Ok) ali znam da se kod skutera poprilično greje tako da ne možeš držati ruku.

Nek nakaci neki čitač napona zarad praćenja stanja.

Uhhh sad procitah za kineske namotaje.....pracenje napona obavezno.

• Hvala 1
  • Podržavam 1

Na žalost,namotaji su bili iznuđeno rešenje.

Promenio član gebee&co

• 8-bit, 1878 postova
1 hour ago, zika56 said:

Radna temperatura reglera je uglavnom 50-60 stepeni.

1 hour ago, gebee&co said:

na ovom,ne može baš dugo da se drži ruka.

To je ta temperatura.

• Podržavam 1

Samo da javim,da ne bude pitao bez veze. @zika56 @Arakis sve provereno,i u granicama,i temperatura i naponi,hvala na brzim odgovorima.Videćemo dokle će namotaji da guraju.Hvala još jednom i ostalim članovima koji su se uključili.

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

• Svrati ponekad, 222 postova
  • Motocikl: Honda CBR600RR

Mislim se da stavim neki gps tracker, prikacim ga na akumulator ili nedje drugo i prikrijem. Znam, nije tesko prevazic al makar malo mira. Interesuje me koliko bi to trosilo struje pogotovo ako se ne vozi motor tipa nedelju dve? Ili da trazim bolju alternativu, ko oni djecji satovi sto se moze pratiti dete gde je preko njih.

Sent from my SM-S908B using Tapatalk

Ti uređaji u mirnom stanju vuku oko 20 mA a kada traže satelite potrošnja se penje i preko 1A. Teško će naći mrežu u garaži tako da računaj na to. 

• Svrati ponekad, 222 postova
  • Motocikl: Honda CBR600RR

Ako puno provjeravam ispraznicu ga znaci, onda bolje neki na ove velike baterije sto dodju i pripunjavaju se? Ili ga ne drndam dok je u garazi sem ako na pokret sam nema neku funkciju

Sent from my SM-S908B using Tapatalk

• Drug član, 1175 postova
  • Motocikl: Uly
On 6/4/2024 at 12:17 PM, Satelis said:

...Nek nakači neki čitač napona zarad praćenja stanja...

E ovo ja hoću i moram sad da uradim pa bi vas zamolio da mi kažete da li je ono što je kod nas na tržištu (čitaj: jeftini kineski sa KP) dovoljno dobro ili ipak treba birati i kupiti nešto kvalitetnije? Ako uopšte može da se nađe nešto kvalitetno...

Najviše mi se sviđa ovaj najjeftiniji pa mi malo nije svejedno hoće li raditi ili će me lagati đubre   :rolleyes:

https://kupujemprodajem.com/motocikli-oprema-i-delovi/tuning-oprema/voltmetar-vodooporan-5-48v-dc-na-dodir/oglas/132185000?filterId=436

Dok pokazuje isto kao i dobar multimetar - ispravan je. 

Kada se ocitavanja razlikuju znaci da ne valja 🤣 

A bar izgleda lepo :)

• Podržavam 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja