đunta 4868 Napisano Januar 19 Ne silazi, 6991 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Malo razmicanje pločica radi navlačenja na disk, može pažljivo nečim priručnim, a za pun rad treba alat, pogotovu za gole klipove. Ima puno po fejsu gde ljudi guraju koje čime, a izvlače motorcanglama, naježim se kad vidim da stežu tako klip. Imam Loktajt naravno, ali ga izuzetno retko koristim i to bukvalno kap na vrh čačkalice ili štapića za uvo. Čelični šraf se lepi u aluminijim i tako slepljuje na neki način, svaki navoj inače ima da kažem zonu lepljenja, ali to ide na osećaj. Crvrni Loktajt koji se masovno koristi je ipak jak i kad treba posle da se odvije muka, mora da se greje. Postoje blaži, a mogu da posluže lak za nokte, daktilo korektor, farba, a i stari način kirnovanjem, naravno i dodavanjem feder šajbne iako je nije bilo. 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Мали Ћаћа 11788 Napisano Januar 19 Drug član, 4798 postova Lokacija: Ванкувер, Британска Колумбија Motocikl: Дукати '97 748, '08 848, '09 1198S, '12 1199С, 2020 РСВ4 1100 Фактори, 2021 РСВ4 1100 Фактори Prijavi odgovor kao problematičan Уз дужно поштовање, можда је боље да свој труд и време посветиш само представљању различитих мотора. 2 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
abarth_maniac 7530 Napisano Januar 19 Drug član, 2933 postova Lokacija: Zrenjanin Motocikl: SV 650S 1999, SV650S 2000, Simson SR50, Cagiva Mito 125, Simson S51, Tomos Automatic A3SL, A3... Prijavi odgovor kao problematičan Pre 4 sati, đunta je napisao: a za pun rad treba alat, pogotovu za gole klipove. Ako klip ne ide prstićima nazad, nego ti treba alat, nesto debelo nije kako treba i tu mora rasklapanje bez kompromisa. 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4868 Napisano Januar 19 Ne silazi, 6991 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Naravno, samo sam pokazao adekvatan alat. Ali, kad se vraća prstima, ne mogu sva četiri klipa istovremeno i mora alat da ne ispadne neki. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Teshko 148 Napisano Januar 19 U prolazu, 73 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Suzuki SV650S K3, Voge 300 Rally Prijavi odgovor kao problematičan Pre 18 sati, abarth_maniac je napisao: A evo primera kako izgledaju prosecne celjusti kad ih otvorite. Razlog tome je redovno pranje spolja i redovna zamena kocione tecnosti, naravno... Nešto bolje su izgledale moje kada sam ih otvorio, a nikada goru stvar nisam video prilikom rada na kočnicama (doduše, moje iskustvo je do sada bilo ograničeno na automobile). Uglavnom, razlozi za rasturanje: skinute viljuške, pločice pri kraju i ulje koje je brzo potamnelo nakon zamene pre nekih 6 meseci. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ske 1634 Napisano Januar 19 Drug član, 589 postova Lokacija: bg Motocikl: k9 Prijavi odgovor kao problematičan Ako je ovakvo stanje u klestima, da li onda i u crevima ima naslaga, i kako to ocistiti? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Motorcyclist 24959 Napisano Januar 19 Integrisan, 8098 postova Lokacija: Vojvodina Motocikl: Kwikasfuki 600 Prijavi odgovor kao problematičan Nisam video naslage u crevima u motoru koji se vozi a imao sam poprilicno stare motore. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ske 1634 Napisano Januar 19 Drug član, 589 postova Lokacija: bg Motocikl: k9 Prijavi odgovor kao problematičan Onda kapiram da je ovaj mulj od prasine koja prolazi pored gumica i ne moze da se penje uz creva... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4868 Napisano Januar 19 Ne silazi, 6991 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan Ako se kočiona tečnost menja redovno, biće sve čisto decenijama. Postoji priručno sredsvo kojim se ispirala instalacija, ali danas nisam siguran da se u njega ne umešavaju nus sastojci i onda ga ne koristim. Kočiona tečnost, drukanje dok ne poteče čista tečnost i još jedno lonče da se protera za svaki slučaj. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Petre 1020 Napisano Januar 19 Zainteresovan, 780 postova Lokacija: Skopje Motocikl: SV650A Prijavi odgovor kao problematičan Sto se tice kocionih celjusti, nikad nisam koristio locktite. Ipak, na sadasnjem, suzuki i proslom, yamaha, strafovi su imali plavi premaz. Pretpostavljam locktite ili nesto slicno sto fabrika koristi. Cak i posle nekoliko zamena plocica, premaz je bio u kolicini koja, po meni, bila dovoljna. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
abarth_maniac 7530 Napisano Januar 19 Drug član, 2933 postova Lokacija: Zrenjanin Motocikl: SV 650S 1999, SV650S 2000, Simson SR50, Cagiva Mito 125, Simson S51, Tomos Automatic A3SL, A3... Prijavi odgovor kao problematičan Pre 1 sat, ske je napisao: Onda kapiram da je ovaj mulj od prasine koja prolazi pored gumica i ne moze da se penje uz creva... Zapravo ne. Problem je ogroman broj temperaturnih promena, otparavanja koč tečnosti kao i ogromna hidroskopnost (jer su to uglavnom glikoli-alkoholi). Ovaj "pekmez" se stvori jer se kočiona tečnost ne menja. Sad otkad na tehnickom proveravaju ili bar prete, situacija je malo bolja. S tim da uglavnom najpre vadim oguljene srafove od bocica koje su na tehnickom strucnjaci oglodali nekim skrnavim srafcigerom, pa onda dodju ljudi da to resim i zamenim dot. Inace, kada se napravi ova zelatinasta masa, mozete da provucete 12L dota, taj želatin nece nigde. Pre 2 sati, ske je napisao: Ako je ovakvo stanje u klestima, da li onda i u crevima ima naslaga, i kako to ocistiti? Ne, creva uvek ostanu "cista" jer se fluid uvek krece tamo-amo bar malo i pomera se kako se plocice trose a klipovi izlaze i iza njih ostaje veca zapremina. Problem kod creva koji se ne vidi, jeste raslojavanje i nabreknutost od stare i lose tecnosti. Onda se klipovi ne vracaju lepo sve i da su celjusti nove, jer kad stisnemo pumpu i nabijemo pritisak, fluid prodje. Ali kad treba nazad, pritisak opadne i ne moze da vradi fluid nazad u posudu. I gumena creva se u 99% slucajeva menjaju na 10 godina. Bar tako kazu servisna uputstva. Naravno, skoro niko to ne radi. Ja kad vidim da su losa, uvek predlazem pancirna kao zamenu. Raspisah se, sorry. 7 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Nightrider Z 891 Napisano Januar 20 (promenjeno) Zainteresovan, 624 postova Motocikl: ZZR 1400 Prijavi odgovor kao problematičan Samo jedan dodatak posto vidim da se vec ponavlja u dosta postova nije fluid hidroskopan nego hiGroskopan. A sto se tice klipa nije ni pin osmirglan i ociscen koliko vidim pre nego sto je usrafljen nazas u klesta tako da... Promenio Januar 20 član Nightrider Z 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bigor 8420 Napisano Januar 20 Drug član, 3171 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Super Tenere 750 Prijavi odgovor kao problematičan Onda kapiram da je ovaj mulj od prasine koja prolazi pored gumica i ne moze da se penje uz creva... Ja sam takva mulja samo manje imao i u loncetu na rucici dada sam prvi put radio servis. Pretpostavljam da nije radjen jos od kako je uz garancije izasao Послато са 2303CRA44A помоћу Тапатока 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ske 1634 Napisano Januar 20 (promenjeno) Drug član, 589 postova Lokacija: bg Motocikl: k9 Prijavi odgovor kao problematičan Ja kad menjam ulje uvek operem tu posudicu, doduse nikad i nije bila ovakva, ali klesta nikad nisam otvarao. Eto sta me sad ceka na prolece... mozda bi valjalo i creva zameniti, posto su fabricka, ali mi se ne daje 100e za pancirna... videcemo... Promenio Januar 20 član ske Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
živke 9890 Napisano Januar 20 (promenjeno) Ne silazi, 3335 postova Lokacija: Niš; youtube.com/@adv_zivke Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere Prijavi odgovor kao problematičan Odlična tema, posebno zato što su se uključili profesionalci (i hvala vam na tome). @Satelis je u svom prvom postu lepo objasnio šta je problematično u videu. Ali ostaje nam da zaključimo - šta je ispravan način zamene pločica bez rastavljanja kočionih klešta ? (siguran sam da je ovo opisano već na forumu, ali tema je sveža i aktivna, pa zašto da se ne izvede zaključak) Evo šta sam ja pohvatao, pišite ako nešto nije tačno ili treba dodati. - izvaditi stare pločice i lepo očistiti klešta, klizač, osigurač - nikad ne gurati klipove nazad pre detaljnog čišćenja jer se time unosi prljavština iza prašinara i gumice - kako proveriti da li je kočnicama potreban kompletan servis i rastavljanje ? - postaviti pločice - klipove vratiti nazad prstima ili specijalnim alatom, nikako šrafcigerom - namontirati čeljust nazad (kao što je prikazano u videu) - koristiti malu količinu plavog locktite pri montiranju čeljusti - zameniti kočionu tečnost kao što je prikazano u videu uz pranje posude kočione tečnosti edit: Ovo mi je promaklo, mislio sam da je ovo ok ? Ne zbog pozicije klipova, nego klešta. Dešavalo mi se da samo zašrafim čeljusti i da pločice kače disk. Odšrafim, napumpam, zašrafim - i sve ok. Zašto ? On 1/19/2026 at 2:06 AM, abarth_maniac said: A to da kljesta ne stegnes, pa onda napumpas pa bla,bla... Postoje fiksna i plivajuca kljesta. I za jedna i za druga, ovo sto je izreceno na kraju videa je teska glupost! Ko zna fiziku mrvicu dalje od pada jabuke na glavu, shvatice da se kljesta stave na mesto a klipovi nemaju bas izbora nego da se nameste tamo gde im je mesto. A mesto im je tacno tamo gde plocica dodirne disk. Promenio Januar 20 član živke 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Žaksi 10105 Napisano Januar 20 Ne silazi, 2490 postova Lokacija: Jagodina Motocikl: Suzuki Bandit 650SAL0 Prijavi odgovor kao problematičan @živke sve stoji što si napisao,ali to važi za motore starih par godina,ali....za motore kojima se nezna servisna istorija,eeeee tu je igranka sa čeljustima.Uvek,ali uvek ima mulja,zato sam uvek prvo otvarao čeljusti,preventivno se nabave gumice,sve ostalo je pranje i čišċenje i.....mirna glava.Na kočnicama nikad nisam škrtario....a i na sve ostalo. 4 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ske 1634 Napisano Januar 20 Drug član, 589 postova Lokacija: bg Motocikl: k9 Prijavi odgovor kao problematičan Gde nabavljate gumice za celjusti? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Motorcyclist 24959 Napisano Januar 20 Integrisan, 8098 postova Lokacija: Vojvodina Motocikl: Kwikasfuki 600 Prijavi odgovor kao problematičan Ja sam kupovao na Wemoto. Pitaj ovlasceni servis mozda je jeftinije zbog shippinga i carine. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
abarth_maniac 7530 Napisano Januar 20 Drug član, 2933 postova Lokacija: Zrenjanin Motocikl: SV 650S 1999, SV650S 2000, Simson SR50, Cagiva Mito 125, Simson S51, Tomos Automatic A3SL, A3... Prijavi odgovor kao problematičan SigurnoST Zrenjanin. Ogroman broj čeljusti iservisiram godisnje. Sad sam upravo reparirao kpt na jednom motociklu i seo da zapalim pa gledam forum. Apsolutno samo reci hvale! Jednu (1) reklamaciju na jednu (1) gumicu a ugradio sam ih na bar 500 čeljusti. Mozes i da cimnes mene ako ti je lakse, jer znam napamet sve, a njima moras da kazes dimenzije klipova, jer nemaju po modelima nego po dimenzijama. Sto je najlepse, imaju i klizace za sve čeljusti, kao i one zastite klizaca. 10 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Motorcyclist 24959 Napisano Januar 20 Integrisan, 8098 postova Lokacija: Vojvodina Motocikl: Kwikasfuki 600 Prijavi odgovor kao problematičan Preporuka. Davno sam kod njih radio gumice za gpz a. Nikada nisu propisale. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
abarth_maniac 7530 Napisano Januar 20 Drug član, 2933 postova Lokacija: Zrenjanin Motocikl: SV 650S 1999, SV650S 2000, Simson SR50, Cagiva Mito 125, Simson S51, Tomos Automatic A3SL, A3... Prijavi odgovor kao problematičan Pre 6 sati, živke je napisao: mi se da samo zašrafim čeljusti i da pločice kače disk. Odšrafim, napumpam, zašrafim - i sve ok. Zašto ? 99% suvi klizači ili neki od klipova zapinje. Imate jedan jako prost nacin za proveru. Sad cu da vam ubacim par fotki ali najpre objasnjenje. Prasinarke su veoma tanke, pod njih udje prljavstina i onda "idu za klipom". Kad skinete plocice napumpajte koji put kocnicu (naravno uz prethodnu proveru da bocica nije ispod minimuma, da ne povuce vazduh). Kad klip izadje 2-3mm ako je stanje lose, krene napolje za klipom i prasinarka. Onda je remont obavezan. U praksi: Na donjoj fotki se lepo vidi kako je izletela zastitna gumica. Klip je tad skoro na mrtvo zablokiran. Ako ga ne pokrenete hidraulikom, a skinuli ste pre toga kljesta zbog remonta, velike su sanse da ce biti neke stete ili ce kljesta zavrsiti kod nekog ko se time bavi kako bi ih rasklopio. NIKAKO, ali NIKAKO ne hvatajte spoljni obod klipa NI SA CIM! Krpa preko pa kljesta, platika pa kljestima, nesto pa kljestima, NE. Klip se spolja ne stiska ni sa cim. Kad se izvadi, dotom se opere, on ga jako lepo cisti, zatim poliranje pastom za metal do usijanja. Ako ima tvrdih naslaga, postoji par tehnika ali trljanje dotom uradi veliki deo posla. Kanali na celjustima moraju biti idealno cisti kako bi gumica lepo legla da klip moze lagano da klizi. I gumicu umociti u dot pre montaze. Postoje specijalne paste za ovo ali su skupe i retko ih i majstori koriste, dot radi savrsen posao. Ja sve perem u ultrazvucnoj kadi, pa onda poliranje, ciscenje kanala. Dug posao i pipav. Ali ja volim. I OBAVEZNO rukavice, dot ubija sve sto pipne, plastiku, farbu, prste... Oči posebno voli, ne pokusavajte. Nakon sklapanja, pranje kljesta toplom vodom, jer voda razgradi dot i nema bojazni da se nesto nagrize ako dodje u dodir. Ukratko, koliko moze... 10 1 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
abarth_maniac 7530 Napisano Januar 20 Drug član, 2933 postova Lokacija: Zrenjanin Motocikl: SV 650S 1999, SV650S 2000, Simson SR50, Cagiva Mito 125, Simson S51, Tomos Automatic A3SL, A3... Prijavi odgovor kao problematičan Namerno pisem odvojene postove zbog preglednosti. Klizaci se cesto zanemare. Kada skinete kljesta, stapic za usi pa ocistite svu prljavstinu. Ako su metalni delovi klizaca suvi, fina smirgla, poliranje pa mast. Jedna veoma bitna stvar: Ako su vam procurele vile, i ulje je otislo na kljesta, plocice stradaju. To svi znamo. Ali, stradaju i gumice! Ne odmah, ali verujte mi (ili ne morate). Kljesta cista, oprana, nove plocice, a ne valja. Razlog? Gumice se rasire i nebreknu toliko da ne biste verovali. Ali posto ja ne bih bio ja, sad cu da fotkam dokaz, jer je na stolu: Hocete da pogadjate koji semering vile je procureo? Ovo su gumice sa istog motora, fabricke, leva i desna kljesta. 11 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
RankoBg87 8450 Napisano Januar 20 Ne silazi, 3629 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda NC750x Prijavi odgovor kao problematičan Sa ovakvim se znanjem ide u kafanu 1 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Motorcyclist 24959 Napisano Januar 20 (promenjeno) Integrisan, 8098 postova Lokacija: Vojvodina Motocikl: Kwikasfuki 600 Prijavi odgovor kao problematičan @abarth_maniac Da li prave i zastitne gume za klizace na celjustima kao i male gumice izmedju celjusti kada se one otvore/rastave ili iskljucivo prasinarske i uljne gumice za klip? Promenio Januar 20 član Motorcyclist Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
abarth_maniac 7530 Napisano Januar 20 Drug član, 2933 postova Lokacija: Zrenjanin Motocikl: SV 650S 1999, SV650S 2000, Simson SR50, Cagiva Mito 125, Simson S51, Tomos Automatic A3SL, A3... Prijavi odgovor kao problematičan Napisah gore i fotkao sam. Sve gumice prave. Cak i one kapice preko sisica za liftiranje. 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...