Jump to content

Moto Zajednica

Ture po Srbiji za novog vozača

Recommended Posts

• U prolazu, 6 postova

Поздрав свима,

Јуче сам положио за А те сам желео да, тек након што положим, отворим профил овде. Елем, крајем фебруара/почетком марта купујем мотор, конкретно cfmoto 675 sr-r, те бих желео ваше предлоге где бих по Србији могао да идем на лето када стекнем неко искуство возећи га.

Свестан сам да постоје хиљаду тема везано за путовања, али обзиром да нисам на форуму од памтивека, мало је теже прелистати сваку тему и сваки коментар не би ли нашао ваше предлоге.

Такође, узмите у обзир да је R мотор у питању, па не бих баш могао у једном правцу 300км да пређем 😅

Из централне сам Србије, па би одатле била полазна тачка ка осталим правцима.

• Sviđa mi se 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 2766 postova
  • Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere

Dobro došao !

Iz kog si grada ? 

Da li te zanima turizam, obilazak mesta, ili čisto lepi putevi za vožnju ? 

Ima recimo ova tema, čini mi se da je bila još jedna veća, ali ne mogu da nađem. 

Elem. 
Paraćin - Zaječar - Knjaževac - Niš - pa nazad.  Preko Tresibabe, srpska Transalpina :)
Dunavska magistrala, pa kako uhvatiš krug. 
Brzeće - Kopaonik - Jošanička banja, prelepo krivinarenje. 
.
.
.

Promenio član živke
  • Hvala 1
  • Podržavam 2

• U prolazu, 6 postova
Pre 5 sati, živke je napisao:

Iz kog si grada ? 

Из Смед. Паланке. Прва рута која ми пада на памет је до Голубачке тврђаве и до Беле цркве.

Pre 5 sati, živke je napisao:

Da li te zanima turizam, obilazak mesta, ili čisto lepi putevi za vožnju ? 

Све у принципу хаха, али првенствено лепи путеви, па обилазак места, па туризам.

• Drug član, 2726 postova
  • Motocikl: Honda NC750x

Kao prvo nisi ni svestan sta ces da vidis i na kilometar od kuce, sve je na motoru drugacije nego u auto, kreni lagano da upoznas motor gde znas puteve pa onda siri. 

Kad sam napravio 400-500km otisao sam do Zlatibora i nazad u danu da sam trebao autom rekao bi aj bežite nema sanse, na motoru je sve lakse, kilometari se samo slažu, na kraju dana se vratis sretan ko malo dete. 

Sretno. 

• Sviđa mi se 1
  • Hvala 1

• U prolazu, 6 postova
pre 2 minuta, RankoBg87 je napisao:

Kao prvo nisi ni svestan sta ces da vidis i na kilometar od kuce, sve je na motoru drugacije nego u auto, kreni lagano da upoznas motor gde znas puteve pa onda siri. 

То свакако. Првих хy километара ћу возити до мени оближњих градова (Смедерево, Велика Плана, Младеновац, Свилајнац, Аранђеловац, Пожаревац...) путевима које одлично познајем.

Pre 6 sati, Uros2909 je napisao:

на лето када стекнем неко искуство возећи га.

Отуд и овај коментар.

pre 4 minuta, RankoBg87 je napisao:

Kad sam napravio 400-500km otisao sam do Zlatibora i nazad u danu da sam trebao autom rekao bi aj bežite nema sanse, na motoru je sve lakse, kilometari se samo slažu

Који мотор возиш па ти није био проблем да убијеш ту километражу? 

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 2726 postova
  • Motocikl: Honda NC750x

Nc750x, nije da nije, treba se navici na sediste, mora malo pauza na bar sat i po za pocetak. 

Videces, sve je lako kad krenes. 

• Sviđa mi se 1

• Zainteresovan, 743 postova
  • Motocikl: '23. CB500X (prethodno '98. XL600V)

Samo zasto R motor :). Razmisli oko toga. Znam da lepo izgledaju, i ubrzavaju super. Pogotovo za prvi motor mi je bezveze. Mnogo ogranicava upotrebu i puteve. Sporo manevrisanje/losa preglednost.
A pogotovo nisu zahvalni za vezbanje i napredak u voznji, ucenje tehnika kod prvog motora...

Inace za zanimljive puteve koristi i AI (chatGPT), ovde si dobio lepe savete. Ali onako na brzaka, ako ti se ide negde, napises sta volis, koje ti je odrestiste i dobices lepe Google Maps tacke, pa izaberese i otkrijes nesto novo.

Promenio član Blackened
  • Sviđa mi se 2
  • Podržavam 2

• Drug član, 1499 postova
  • Motocikl: Suzuki gsxs1000, aprilia tuareg 660 rally, Beta 350rr
pre 9 minuta, Blackened je napisao:

Samo zasto R motor :). Razmisli oko toga. Znam da lepo izgledaju, i ubrzavaju super, ali to je skoro sve. Pogotovo za prvi motor je bezveze. Mnogo ogranicava upotrebu i puteve. Sporo manevrisanje/losa preglednost.
A pogotovo nisu zahvalni za vezbanje i napredak u voznji, ucenje tehnika kod prvog motora...

Апсолутно се слажем са овим. 

• Sviđa mi se 1

• U prolazu, 6 postova
pre 11 minuta, Blackened je napisao:

Samo zasto R motor

Од малена сам окружен само R моторима (ћале, ујак, деда кад сам био мали (сад додуше вози GS-a), сви ћалетови другари), па су ми и остали као омиљени. 

pre 13 minuta, Blackened je napisao:

Mnogo ogranicava upotrebu i puteve

Јел ово алудираш на земљане путеве којима је немогуће ићи на R-у, па је и посећивање неких места ограничено?

pre 14 minuta, Blackened je napisao:

Inace za zanimljive puteve koristi i AI

Није ни то лоша опција, више сам овако питао јер људско искуство је ипак ненадмашно у односну на АИ хаха

• Drug član, 1499 postova
  • Motocikl: Suzuki gsxs1000, aprilia tuareg 660 rally, Beta 350rr

Р мотор је првенствено за стазу и за возикање девојчица.  Може и да се путује али је много непријатнија вожња и тражи искуство. Без обзира што тај цф мото није претерано јак, сам положај седења је оптерећујући и без јако добре технике и искуства ће ти бити много теже да га возиш, р мотор мора да се вози померањем тела у кривини, избацивањем колена и дупета.  Можеш га ти возити и да будеш статичан на њему ( што редовно виђам на улици) , али то није то и имаћеш много већу шансу да исправиш кривину. 

• Sviđa mi se 1

• Integrisan, 8118 postova
  • Motocikl: TDM 900

R je usko specijalizovan motocikl. To je za nekoga ko se već formirao.

Kad je čovek početnik, on ne bi trebao mnogo da se zaluđuje oko motocikla. Prva stvar je da se napavi sve od opreme. Motocikl treba da bude što univerzalniji, odnosno nešto neutralno. Najočigleniji primer su nejkedi koji nisu nasilni. Sa takvim motorom se treba učiti a učenje dolazi kroz kilometre. Tek onda čovek skonta, kakav je to motocikl koji mu zaista treba. Ovako, džabe trošimo tastuturu da ti pričamo te ovo te ono kad ti nemaš na osnovu čega da vrednuješ informaciju. Nemaš filtere.

Bonus savet, nemoj da se opuštaš sa stavom da ćeš voziti tamo gde ti je poznato. Naučno i statistički je dokazano da se nesreće dešavaju oko kuće i na putevima kojim se vozač svakodnevno kreće. Tipa, tim putem je prošao 500 puta jer tu živi i ide na posao ili tako nešto.

• U prolazu, 6 postova
pre 8 minuta, Alekre je napisao:

Bonus savet, nemoj da se opuštaš sa stavom da ćeš voziti tamo gde ti je poznato. Naučno i statistički je dokazano da se nesreće dešavaju oko kuće i na putevima kojim se vozač svakodnevno kreće. Tipa, tim putem je prošao 500 puta jer tu živi i ide na posao ili tako nešto.

То ми је и инструктор рекао и држаћу се тога, коментар је био везан за то да не идем одмах на те дуже руте.

pre 9 minuta, Alekre je napisao:

Prva stvar je da se napavi sve od opreme

За то су паре већ одвојене, само чекам црни петак да бих купио већ одабрано.

• U prolazu, 6 postova
pre 19 minuta, Gajo Sevojno je napisao:

сам положај седења је оптерећујући

Нисам возио па не знам, само сам седео на овим моторима, али ми се чини да је мање оптерећујући у односу на ZX6R, R6 i GSX600R, барем ми тако делује кад сам сео на овај цф па упоредио (опет кажем, не знам како је то у вожњи, само овако могу утисак да створим).

• Zainteresovan, 417 postova
  • Motocikl: Honda CBF 1000

Vec su ti kolege rekle dobre stvari. Recicu ti iz licnog iskustva. Prvi motor na koji sam seo kao samostalni vozac je bio CBR600F.   Islo je to. I ja sam voleo R motore. Bili su mi najlepsi i najbucniji. Pa sam vozio 929RR

Sa malo iskustva bilo je to za mene uzivanje bez premca...ali i rvanje bato. Nece kuda ja hocu pa to ti je. Padao par puta...bez opreme. Suma sumarum,kada sam seo na nejked,pa na turing motor,laknulo mi je,nisam verovao koliko su ti motori laksi za voznju i edukativniji...ali glavno je to da dok sam vozio R-a...moj napredak je bio spor,proveo sam vreme i vreme za koje da sam vozio odgovarajuci motor bi vozio mnogo bolje i sigurnije...nije da ne moze ali .... Danas ne bih kupio R ni kao drugi motor...

Stoga razmisli. Toliko. A putevi ce ti se otvoriti sami. To je najlaksi deo. I cuvaj se.

• Sviđa mi se 2

• Zainteresovan, 743 postova
  • Motocikl: '23. CB500X (prethodno '98. XL600V)
12 hours ago, Uros2909 said:

Јел ово алудираш на земљане путеве којима је немогуће ићи на R-у, па је и посећивање неких места ограничено?

Ne, generalno mislim. Komfor je upitan, mada ima izuzetaka, ali na R-u puno stvari smeta, svaka rupa, losiji asfalt, lezeci. Moras sporije voziti, paziti. Takodje voznja po gradu je nezgodna, nepregledna. Okretnost na sporijim putevima nije sjajna. Napravljeni su za lep asfalt, brze krivine, konstantan visok grip.

Dosta je individualno, ako bas bas volis, sve to mozes istrpeti, ali to mislim da dolazi kasnije, ne za prvi motor. (ili dodatni vikend motor)

Meni je muka kolima (koja su umereno sportska) ici po Srbiji i okolini, mnogo je losih puteva gde god skrenes sa autoputa.  A motorom cesto zavrsis ko zna gde, i uzivas.

Adv motorom ne razmisljam, daleko brze vozim svuda. Nema ogranicenja. Putevi sa krivinama budu jos zabavniji, pogotovo ako su malo i losiji, a i prestizes R-ove cesto :). Takodje po losijem i hladnije vremenu.

Promenio član Blackened

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja