Jump to content

Moto Zajednica

Heavy enduro ekipa

Recommended Posts

• Drug član, 1107 postova
  • Motocikl: '23. HONDA CB500X RR2 (prethodno '98. XL600V)

Probaj dozirati prednju vise nizbrdo za kontrolu brzine. 

Mogu biti nezgodne i uzbrdice i nizbrdice ali generalno ako je bas zeznut teren, meni su uzbrdice cesto nezgodnije jer nekada je skoro nemoguce proci zbog velikog kamenja ili ukopavanja/proklizavanja.

Opasno je recimo ako se spustis niz neku jako strmu, i moras nazad iz nekog razloga.

Nizbrdo gravitacija pomaze. Na ovaj ili onaj nacin ces se spustiti 🙂

Ako budes tu i prolazio NS-om, ima lepa motocross staza u Jazaku, veoma dobre nizbrdice/uzbrdice, super za savladavanje osecaja i straha. A nagib je skoro kao slobodan pad na nekim :) 

• Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Zainteresovan, 486 postova
  • Motocikl: Benelli Leoncino 500Trail............Suzuki VStrom 800DE

Mogu da podelim svoje iskustvo na jako strmim nizbrdicama sa teskim motorom. Ugasim agregat i spustam ga na kvacilo. Meni je to do sad najbolje radilo posao. Pri kraju upalim agregat i teram dalje.

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

Iz kog razloga tako?

Svakako uvek mozes zadnjom kocnicom dodatno kociti ako kocenje motorom nije dovoljno na tom tocku.

Ako ugasis motor gubis deo kontrole. Mislim da jedino ako hodas uz motor vredi ugasiti motor.

Promenio član Blackened

• Nemanja Stojanović, 1855 postova
  • Motocikl: Honda GL 500 Interstate + Honda NX500
1 hour ago, Blackened said:

Nizbrdo gravitacija pomaze. Na ovaj ili onaj nacin ces se spustiti 🙂

Što se kaže - nizbrdo se i govna kotrljaju.

Daj pin za Jazak.

• Sviđa mi se 2
  • Haha 1

CB500X, zabavno za vezbanje i zezanje, po koji manji skok, drift po tim prasnjavim krivinama, dugi usponi/spustovi, raznovrsno je tehnicki.

Drug je isao sa T7 rally isto, malo mu je bilo teze jer je pocetnik i jedan manji pad ali izgurao je lepo celu stazu vise krugova. Poceo slobodnije da vozi posle. Spust mu je je bio posebno strasan, ali samo tako deluje kada gledas od gore :) i ne trebaju ne znam kakve gume kada je suvo. (i 80/20 su bile ok)

• Sviđa mi se 1

• Ne silazi, 3253 postova
  • Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere

Baš mi fali tako nešto u bližoj okolini Niša. Al nema :neznam:

Da steta, bas mi se svidelo, skoro sam saznao. Ne znam gde ima jos tako nesto.

Mala je staza ali ima nesto zabavno kada vozis isto vise puta, pa menjas malo nacin voznje i probas brze/drugacije. Krug se odvoza za oko 2-3minuta. Bilo bi zabavno i meriti vreme i videti napredak :) . Ovi dual sport to prelete.

Promenio član Blackened

• Advanced Member, 2538 postova
  • Motocikl: KLE 500/Aprilia Tuareg 660

Na toj stazi u Jazku sam bio par puta još KLE-om. Nikada nisam odvezao više od jednog kruga. Nešto i nemam želju da odem ponovo, mada bi manjim motorom i imalo smisla :) Tamo mi je tazbina i relativno često sam u Jazku.

Ima još manja, tehnički zahtevnija staza kod Krušedola. Ona mi je zabavnija za vežbu (bio sam čak jednom).

https://maps.app.goo.gl/4kERjDb1mUHJnWQ16

Promenio član Gliga

• Zainteresovan, 486 postova
  • Motocikl: Benelli Leoncino 500Trail............Suzuki VStrom 800DE
5 hours ago, Blackened said:

Iz kog razloga tako?

Svakako uvek mozes zadnjom kocnicom dodatno kociti ako kocenje motorom nije dovoljno na tom tocku.

Ako ugasis motor gubis deo kontrole. Mislim da jedino ako hodas uz motor vredi ugasiti motor.

Mislim da ne pričamo o istoj stvari.

Stavi se u poziciju nekoga ko prvi put silazi niz veoma, veoma strmu nizbrdicu. Jednostavno se našao tu i više nema nazad. U takvoj situaciji, kada ugasiš agregat, koristiš samo kvačilo. Mene je, dok sam tek počinjao da vozim van asfalta, upravo to spasilo u mnogim situacijama.

Ovo pišem kao neko ko 99% vremena vozi sam i ko je 90% stvari naučio sam, kroz sopstveno iskustvo i greške koje je usput pravio. Naravno, ne kažem da je to jedini ispravan način, već samo delim ono što je meni pomoglo kada sam bio početnik. 

• Sviđa mi se 2
  • Podržavam 1

20 minutes ago, Gliga said:

Na toj stazi u Jazku sam bio par puta još KLE-om. Nikada nisam odvezao više od jednog kruga. Nešto i nemam želju da odem ponovo, mada bi manjim motorom i imalo smisla :) Tamo mi je tazbina i relativno često sam u Jazku.

Ima još manja, tehnički zahtevnija staza kod Krušedola. Ona mi je zabavnija za vežbu (bio sam čak jednom).

https://maps.app.goo.gl/4kERjDb1mUHJnWQ16

E to sam negde video pa izgubio lokaciju, odlicno, hvala.

Mada i ja 5-10 krugova pa se zasitim kada sam bio sam ili isprobam gume da uporedim. Ali i izmori. Treba meriti vreme da bude zabavnije. 
U drustvu bude bolje ako se malo takmici. Ali slabo ko od drustva je spreman za neki izazov, mozda i bolje, verovatno bi se vremenom izlomili :) 

@OgiBG
Ja se više plašim jako strmih nizbrdica nego uspona. Na usponu ti maltene usporavaš, ako se zezneš i izgubiš brzinu ili padneš - u idealnom slučaju oboriš motor i to je to. 
Ali ako niz brdo motor od 200kg izgubi trakciju i jurne i pored obe kočnice - to je vrlo zeznuta situacija, ne znam šta bih tada radio. 
Desilo mi se sad za vikend da sam gurao motor niz brdo (možda i po prvi put u karijeri) posle neuspelog pokušaja izlaska uz brdo :D 
Ugašen motor, u prvoj, bez kvačila, prednja stisnuta, ja pored njega i on i dalje kliza na dole. Toliko loša trakcija. Nisam smeo da sednem do pola spusta. 
Imam snimke, ali ne dočarava kamera pravo stanje, mora da se vidi.
Sad me kopka da se vratim i pokušam ponovo, i izlaz a i spust :D

edit: Mada uvek je zeznuto kad sam pokušavaš. Da ja sad vidim nekog boljeg vozača kako se tu spušta uspešno, vrv bih se spustio i sam bez problema. I onda onaj osećaj - što li sam se cimao, nije strašno :D  Sve je u glavi.

Promenio član živke
  • Sviđa mi se 1

• Svrati ponekad, 195 postova
  • Motocikl: Honda Transalp XL750

Mi smo sada provozali neki duži štrokav uspon, skoro 20tak km uzbrdo po kamenju. 100 puta radije uzbrdo nego nizbrdo. Meni najgori osećaj je kada motor dobije momenat na dole. Baš sa @živke smo vozili ono nizbrdo po Rtnju sa svežom rizlom gde smo klopali ... 

To sa kvačilom sam počeo i ja da radim nizbrdo. Mnogo više osećaja imam u ruci sa kvačilom rukom nego sa zadnjom kočnicom nogom, pogotovo kada se čupam negde sa ovom mojom kravom. Motor koči osećajnije, manje blokira. Možda je i stvar navike. 

• Sviđa mi se 1

• Svrati ponekad, 144 postova
  • Motocikl: Honda CRF300L
pre 12 minuta, živke je napisao:

Na usponu ti maltene usporavaš, ako se zezneš i izgubiš brzinu ili padneš - u idealnom slučaju oboriš motor i to je to.

Ovo isto treba vežbati da bude refleksna reakcija. Skoro sam imao situaciju da stanem na pola brda, na obe kočnice, a motor kliza unazad. Srećom stade nakon metar, taman zadnji točak zaustavi neka rupa.

Inače i ja se slažem da je nizbrdo zajebanije. Ja sam se, dok sam baš učio da vozim, popeo lagano motorom uz neko brdo, pa trebao da se  spustim nazad, a znanja za to fali. Još se ja debil i malo zaletim, pa da kočim, zadnji točak oće ispred mene. Al sam pojeo prašinu taj dan. Preko godinu dana mi je trebalo da posle razbijem strah od nizbrdica. Šteta što nisam imao kamericu tih prvih dana. Imao bi podosta materijala da pokažem kako ne trebaju stvari da se rade :D
Meni je najviše pomogao malo bolji položaj na motoru i nizbrdo i uzbrdo. Korman samo lagano pridržavam, ne guram se od njega ili se ne držim. Odma manje bole ramena i ruke.
Nekad je, i nizbrdo i uzbrdo ići lakše kada imaš malo brzine. Samo treba biti obazriv nizbrdo, pogotovu ako ne vidiš šta je posle nizbrdice. 

Vitka honda sa 150kg nije baš heavy endruo, ali verujem da važe isti principi :)

• Sviđa mi se 1

• Svrati ponekad, 259 postova
  • Motocikl: suzuki v strom 650xt
CB500X, zabavno za vezbanje i zezanje, po koji manji skok, drift po tim prasnjavim krivinama, dugi usponi/spustovi, raznovrsno je tehnicki.

Drug je isao sa T7 rally isto, malo mu je bilo teze jer je pocetnik i jedan manji pad ali izgurao je lepo celu stazu vise krugova. Poceo slobodnije da vozi posle. Spust mu je je bio posebno strasan, ali samo tako deluje kada gledas od gore  i ne trebaju ne znam kakve gume kada je suvo. (i 80/20 su bile ok)
Prijavljujem se da idem da mi malo pokazes vodim i na rucak moz da biras mesto za klopu pisi kada budes neko poslepodne slobodan

Sent from my SM-A556E using Tapatalk

4 minutes ago, Skandi said:

Ovo isto treba vežbati da bude refleksna reakcija. Skoro sam imao situaciju da stanem na pola brda, na obe kočnice, a motor kliza unazad.

Upravo, zato služi kill switch - kad staneš ugasiš ga u brzini i to je to. Kvačilo nikako tada.

15 minutes ago, savavavan said:

Prijavljujem se da idem da mi malo pokazes vodim i na rucak moz da biras mesto za klopu pisi kada budes neko poslepodne slobodan

Sent from my SM-A556E using Tapatalk

Vazi 👍... opusteno za klopu, dogovaramo. 

inace oko brda ima svega. Sto se nizbrdice tice, tu mi ne smeta puno jako strmo ako ima mesta za zakociti posle, onda me bas briga za brzinu. Ali ako ide odmah krivina a motor ubrzava, to je vec strasno :). Ili kada je krupno kamenje kao na Maljenu sto ima par zeznutih brda, tu je sve nezgodno, nema momentuma uzbrdo. 

• Sviđa mi se 2

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja