Bilence 100 Napisano Subota u 16:36 U prolazu, 6 postova Prijavi odgovor kao problematičan Hocu da podelim (jos) jednu svoju glupost sa vama. Stigao me umor, sunce bilo jarko te me dodatno uspavalo, i ne primetih da mi gas malo otisao. Rekao bih da mi na par sekundi otisle misli, i u narednom trenutku ulecem u krivinu i jedno pola metra u suprotnu traku. A na njoj veliki, beli dzip. Sva sreca pa je taj vozac pratio saobracaj, prikocio i ja uspeo nekako da se provucem preko bele linije. I tako, zamalo da se oprostim od zivota. Ili u najboljem slucaju oprostim od par udova. Ovo ce da mi bude treca sezona od kako sam polozio, a jos jednom mi se desio propust zbog umora, doduse manji. Par meseci nakon sto sam uzeo motor, odlucim se da vozim za Zapadnu Srbiju. U povratku nazad, vozio sam solidno i osetio sam kako me umor hvata i brzo gubim koncentraciju. Odlucim da napravim pauzu u Valjevu. Stajem na parking. Gasim motor, i kako ustajem tako motor pada. I to pravo na ivicnjak. Zaboravio sam da mu spustim nozicu. Da se razumemo, imao sam jos gomilu kriznih situacija, ali tu sam svesno preuzimao rizik. Ovo prvenstvo pisem kao podsetnik za sebe, ali i za druge, da su fizicka odmornost i budnost uma dodatni kljucevi bez kojih se motor ne pali. Ne znam da li je ovo pravo mesto za ovakvu temu, slobodno je prebacite u odgovarajucu diskusiju. 14 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
maza1 1725 Napisano Subota u 17:00 Drug član, 633 postova Lokacija: Stara Pazova Motocikl: Kymco VisaR 110, Honda VFR1200XD, Tomos A3 SL, Sherco SEF-300 Prijavi odgovor kao problematičan Dobro je da si svestan problema, i ne kriviš nikoga drugog. Očigledno je dobro što si parkirao vozilo na vreme. 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
VladoGrcic 411 Napisano Subota u 17:41 Zainteresovan, 405 postova Lokacija: Beograd Motocikl: KTM 890 Duke R Prijavi odgovor kao problematičan Ja imam slicnu osobinu da mi koncentracija opada sa umorom. Tacno mogu da se stavim u slicnu situaciju. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
zika56 17433 Napisano Subota u 18:22 Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3709 postova Lokacija: Niš / Donji Adrovac Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka) Prijavi odgovor kao problematičan 1 hour ago, Bilence said: Hocu da podelim (jos) jednu svoju glupost sa vama. Stigao me umor, sunce bilo jarko te me dodatno uspavalo, i ne primetih da mi gas malo otisao. Rekao bih da mi na par sekundi otisle misli, i u narednom trenutku ulecem u krivinu i jedno pola metra u suprotnu traku. A na njoj veliki, beli dzip. Sva sreca pa je taj vozac pratio saobracaj, prikocio i ja uspeo nekako da se provucem preko bele linije. I tako, zamalo da se oprostim od zivota. Ili u najboljem slucaju oprostim od par udova. Ovo ce da mi bude treca sezona od kako sam polozio, a jos jednom mi se desio propust zbog umora, doduse manji. Par meseci nakon sto sam uzeo motor, odlucim se da vozim za Zapadnu Srbiju. U povratku nazad, vozio sam solidno i osetio sam kako me umor hvata i brzo gubim koncentraciju. Odlucim da napravim pauzu u Valjevu. Stajem na parking. Gasim motor, i kako ustajem tako motor pada. I to pravo na ivicnjak. Zaboravio sam da mu spustim nozicu. Da se razumemo, imao sam jos gomilu kriznih situacija, ali tu sam svesno preuzimao rizik. Ovo prvenstvo pisem kao podsetnik za sebe, ali i za druge, da su fizicka odmornost i budnost uma dodatni kljucevi bez kojih se motor ne pali. Ne znam da li je ovo pravo mesto za ovakvu temu, slobodno je prebacite u odgovarajucu diskusiju. Nakon koliko sati vožnje (ili koliko pređenih kilometara) ti se desio pad koncentracije? Meni je najzamornija vožnja po auto-putu i tu osećam umor već nakon 4-5 sati, a po lokalnim i magistralnim putevima sam (do pre par godina) mogao bez većeg napora da vozim i po 15-16 sati dnevno. Vrlo je bitno i šta si radio prethodnog dana i kako si proveo prethodnu noć. Lično izbegavam i obilnije obroke tokom duže vožnje. 2 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Efendija Skalin 553 Napisano Subota u 18:33 Svrati ponekad, 273 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Suzuki V-Strom DL650 Prijavi odgovor kao problematičan to sto si svestan problema je vec ogromna prednost i sto taj nauk nisi skupo platio. sad samo pamet u glavu. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bilence 100 Napisano Subota u 18:35 U prolazu, 6 postova Prijavi odgovor kao problematičan @VladoGrcic problem je sto nisam ni osetio pospanost. Prikrala se poput misa, necujno. Sad mi je celo jutro kao kroz maglu. @zika56 bas tako, Ziko. Spavao sam svega par sati nocas i umoran seo na motor. Ali dan bio prelep za voznju, jos subota, bez obaveza. Voznja autoputom mi je izuzetno zamarajuca bas iz tog razloga sto moram 200% da budem prisutan i fokusiran. Vise gledam u retrovizor nego ispred sebe. Ovo je bila voznja po lokalu, okolni gradovi i sela. Dobro sam prosao, jos samo kad bih zapamtio za sledeci put. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bilence 100 Napisano Subota u 18:52 U prolazu, 6 postova Prijavi odgovor kao problematičan Sad citam Fatal Accidents, nisam ni znao da postoje na forumu. Mislim da jos uvek nisam svestan u potpunosti koliko sam bio blizu da se nadjem u ovoj rubrici. Sutra cu da garaziram motor, i ne sedam dok ne rascistim neke stvari sam sa sobom, jer sam primetio da sam se mnogo opustio i poceo bahatim. 3 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Abi 1898 Napisano Subota u 19:02 Drug član, 1083 postova Lokacija: Svuda po malo Motocikl: Lep Prijavi odgovor kao problematičan Ja sam bas zbog toga pao prosle godine. Em mi se nije vozilo, em sam bio umoran. Osetis umor, stajes, motorom pogotovu. Isto kao sto jurcas kada osetis da si bas koncetrisan i da ti prija. 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
boza_kg 5282 Napisano Subota u 19:03 Drug član, 3906 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Kymco Agility+ 300 Prijavi odgovor kao problematičan Pre 2 sati, Bilence je napisao: Ovo ce da mi bude treca sezona od kako sam polozio Mislim da sam negde to i pročitao, da je to i najopasnija godina po zivot i zdravlje moto vozača (i po druge učesnike u saobraćaju, ali oni su uglavnom manje ranjivi), sa najviše fatalnih posledica, po statistici. Vozač je taman stekao samopouzdanje, ali je to često lažni osećaj, jer se u mozgu još nisu do kraja kreirale sve veze i vezice koje moraju tu da postoje za bezbednu vožnju, i nema se dovoljno iskustva. Neka ti to bude za nauk, dobro si prošao. A za početak, nemoj više ići nenaspavan na put 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Zarkela 1692 Napisano Subota u 19:16 (promenjeno) Drug član, 1053 postova Lokacija: Kikinda Motocikl: Honda VT500c, Suzuki Bandit 600 mk1 Prijavi odgovor kao problematičan Da li si proveravao nivo secera u krvi? Stitnu zlezdu? Izvadi krv, proveri. Ili menjaj ishranu ako je sve ok. Takve padove koncentracije sam i ja imao. Cesto dolazi od nivoa secera, nije toliko umor. Stitna zlezda kad ne radi kako valja isto se desava, pritisak, nedostatak magnezijuma, gvozdja... Ima dosta faktora. Jednom sam se vracao nocu sa moto skupa. Pola 2 je bilo. Prispavalo mi se, otvorim vizir razbudim se zatvorim oci spavaju. Jedva sam kuci dosao. Promenio Subota u 19:18 član Zarkela 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bilence 100 Napisano Subota u 19:37 U prolazu, 6 postova Prijavi odgovor kao problematičan Bas tako, @Abi Precenio sam sebe, a potcenio trenutno stanje. @boza_kgpravo u metu, Bozo. Kao sto rekoh, poceo sam ozbiljno da se glupiram, mimo ove danasnje situacije, a da pritom nisam siguran u svoje vestine. Morace nesto da se menja, ili moj pristup voznji ili vozilo. @Zarkelazdrav kao dren, ali sam spavao bas malo nocas. Ustao za vc oko 1, cini mi se, i tek tamo oko pola pet zaspao. U 6:10 sam vec bio budan. A cela nedelja bila mi iscrpljujuca. 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
RankoBg87 3400 Napisano Subota u 19:41 Drug član, 1973 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda NC750x Prijavi odgovor kao problematičan Ili razresi u glavi ili promeni motor za nesto sto ne vuce na gas, Ja zbog nekih svojih problema nisam vozio celo leto motor na posao, nisam spavao god i nesto dana, tako ujutru nisam bio sposoban za dva točka, dodjem kuci, odmorim malo i predveče se provozam. U septembru sam isao do Sarajeva, bilo je ne mogu vise idem pa makar padala kiša tri dana, prvi dan sam tako bio opušten i vozio bukvalno savršeno za moje iskustvo, drugi dan stigao umor od ne spavanja, vozio sam kao da vozim dva dana, rekoh drugaru ti ako hoces idi ispred koliko god ja cu polako tj kako meni prija, tako i bilo, nije islo al je islo tako da ne bude problema, ako je jaca krivina usporim da meni bude ok. Da ne racunam mrazijadu i jednu vožnju po gradu u Januaru, nisam se vozio od 8 Novembra, nisam se osećao opušteno da bih uzivao u vožnji, juce sam se provozao i bas mi je prijalo. 6 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Efendija Skalin 553 Napisano Subota u 20:01 Svrati ponekad, 273 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Suzuki V-Strom DL650 Prijavi odgovor kao problematičan ovo sto @Zarkela i @zika56 pominju u vezi sa hranom, potpisujem u cjelosti. ranije je bio sevap posjecivati drumske kafane i krkati mesinu, a sada banana i sendvic od kuce i pauza na svaka dva sata, a pauze se prestoje na nogama. i to ne zbog neke ustede, vec prosto mi se ne sjedi. danas sam npr zapucao Novi Sad-Herceg Novi, 2 pauze po 15min na svakih 200km 8 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
boza_kg 5282 Napisano Subota u 20:09 Drug član, 3906 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Kymco Agility+ 300 Prijavi odgovor kao problematičan Upravo, i to je stvar iskustva, ne samo kako se obara motor il izleće iz krivine. Da znaš koliko možeš, dokle ti prija, a kad je mnogo. Kad da se stisne, a kad da se prne, što bi rekli 4 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bilence 100 Napisano Subota u 20:14 U prolazu, 6 postova Prijavi odgovor kao problematičan @RankoBg87 Nije umor toliko problem, inace ustajem oko 4-5 ujutru. Za par dana bicu kao nov. Ovo mi je vise otvorilo oci kako sam se ja promenio u voznji od proslog leta. Pocelo je sve da mi smeta, te sto ovi idu sporo, te ne daju migavac, te redovno preticu iz suprotne trake na relativno kratkoj distanci jer, jelte, lako ce da se provuku pored mene, te se parkiraju gde stignu na ulici, te ovo, te ono. I onda uhvatim sebe da iste te stvari radim, cak i mnogo gore poput preticanja u makazicama, ne davanje signala, provlacenja po semaforima i kruznim tokovima, itd. A tako nije bilo na pocetku. To mora da se resetuje, sad mi je jasno kao dan. @Efendija Skalini ovo vazi za mene, ne volim pauze, jos manje da sedim na njima. Doduse, imao sam svega par ovako dugih tura. Ovo zvuci kao prava avantura, efendijo. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Efendija Skalin 553 Napisano Subota u 20:20 Svrati ponekad, 273 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Suzuki V-Strom DL650 Prijavi odgovor kao problematičan Ma kakvi, dosao kevu da poljubim za 8. mart, ujutru idem nazad i to jos duzim putem 5 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
RankoBg87 3400 Napisano Subota u 20:41 Drug član, 1973 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda NC750x Prijavi odgovor kao problematičan Meni je ovo treca god, normalno da je bolje nego na početku, od pocetka vozim pametno koliko god to zvučalo cudno za motor, kad ide ide ali ni tad ne idem do kraja svojih granica, gledam da odmaram na voznji, voda obavezno, sto kolega rece banana cuda pravi, vrati u zivot. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
john314 648 Napisano Subota u 21:13 Zainteresovan, 535 postova Lokacija: Banat Motocikl: ,es125 trophy,,ktm strada bicikl,r1100rt Prijavi odgovor kao problematičan Ako ti se sve ovo izdesavalo za tri godine voznje,sto si stariji bice sve gore Nije da kudim al na motoru misli ne odlutaju inače si bostan obro Veliki pozdrav 2 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
cezarpa 11441 Napisano Nedelja u 05:34 Ne silazi, 2356 postova Lokacija: pvo Motocikl: Benelli Prijavi odgovor kao problematičan To zovu prolecni umor.Nagle promene temperature i vremena,organizam jos nije skroz naviknut.Nisi jedini koji se cudno oseca ovih dana. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vojakis 16 Napisano Nedelja u 16:58 (promenjeno) U prolazu, 57 postova Lokacija: KRAGUJEVAC Motocikl: Kavasaki EN450A Yamaha Diversion 900 Prijavi odgovor kao problematičan Psihicki umor je gori od fizickog umora u kombinaciji sa slabim spavanjem i lako misli odlutaju na pogresnu stranu,idealno da se livada popenje na kacigu. Promenio Nedelja u 17:00 član vojakis Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Efendija Skalin 553 Napisano Nedelja u 18:12 Svrati ponekad, 273 postova Lokacija: Novi Sad Motocikl: Suzuki V-Strom DL650 Prijavi odgovor kao problematičan ajde da iskoristim ovu temu kao mali podsjetnik. pocetak prosle sezone je bio katastrofalan po pitanju stradanja i crne hronike. svi se sjecamo. danas posmatram dionicu Zlatibor-Cacak, vidim da su svi izletili napolje, gasira se na 200%. samo mirno, braco i sestre i pamet u glavu, treba se i dogodine vozati 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vucko23 1634 Napisano Nedelja u 19:04 Drug član, 447 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Nmax 155 Prijavi odgovor kao problematičan Kolega hvala Bogu da si prošao dobro i platio najjeftinije lekciju. Imaš kod kuće one koji te vole i koji bi teško podneli da ti dlaka zafali, a ti bez motora i možeš da izdržiš dok ne razbistriš misli. Upravo ovo što Efendija kaže, svi su željni vožnje i prvi zraci sunca prosto mame da isteramo mašine na drum. Asfalt je i dalje hladan kao zmija, vozači automobila su uglavnom preko zime zaboravili na naše postojanje plus se mi malo opustimo i eto belaja. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dušan PN 115 Napisano Nedelja u 22:17 Svrati ponekad, 100 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Nemam Prijavi odgovor kao problematičan Na motoru mi nikad nisu odlutale koliko god sam umoran bio ili opterećen psihički. Dok mi u auto jesu odlutale misli i brzo mi se prispava koliko god da sam naspavan pre toga. Razmišljao sam nešto i nisam se fokusirao gde vozim a pritom nisam ni primetio da idem 160 kmh. Prešao sam malo u zaustavnu traku i drugar normalnim glasom (nije u panici jer nije bilo strašno) mi kaže da pazim. Ja u tom trenutku pogledam pravo i utripujem da udaramo u zaštitnu ogradu i ako mi je samo jedna strana točkova prešla u zaustavnu. U bespotrebnoj panici cimnem naglo volan i naravno sve 4 gume proklizaju ali sam uspeo nekako da smirim auto. Sreća da sam tada vozio Focusa koji me i dan danas iznenadi koliko je podvozan auto. To je na moju sreću jedina ozbiljna situacija koju sam imao i iz koje smo drugar i ja odlično prošli. Međutim problem što mi se prispava tokom vožnje auta je i dalje prisutan. Na autoputu više ne vozim iz tog razloga ali situacija nije bolja na otvorenom putu van naselja. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...