Jump to content

Moto Zajednica

EICMA 2024.

Recommended Posts

• Andragog, 4943 postova
  • Motocikl: BMW K25 HONDA PD05 KTM RFS

Smanjili rezervor sa 10l na 8,7 i tezi je 10-15  kg od starog. Nije problem ako nema 6 briina, samo neka tu petu produze zbo voznje do terena. Ruzna mi je ta maska sa farom. Očigledno je da nisu imali para da razvijaju agregat i menjač mnogo....

• Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Ne silazi, 6512 postova
  • Motocikl: konzerviran

Ma kako bre nisu imali para...

Naravno da su imali, ali ne za to. Ja njih izuzetno poštujem. Deluje da su spori i ne idu u korak sa svetom, ali je to samo rezultat filozofije da sve mora da funkcioniše besprekorno pre nego ode na tržište. Odlaskom iz GP takmičenja najavili su jedan ozbiljan zaokret u smislu bavljenja novim tehnologijama. Prekinuli su proizvodnju izuzetno uspešnih modela. Novi eko standardi očigledno ne dozvoljavaju više igranje sa postojećim agregatima, pa pretpostavljam da je ovaj mogao još da se doradi u tom smislu, bez neke bitne  revolucije. Imaju i nov motor, paralelni 800..to će za neko vreme biti izgleda dovoljno. Istina, nisu poznati kao neko ko postavlja trendove, diskutabilna estetika, ali su u svakoj epohi, da tako kažem, imali izuzetne predstavnike koji su pre svega slovili za pouzdane. Meni lično, je to važna stavka jer otprilike znam šta stoji iza toga...to poštujem..na kraju i posedujem nešto njihovo.

• Podržavam 1

• Andragog, 4943 postova

Mislim nisu imali para za ovu priču. Da stave 6 brzina bilo bi verovatno potrebno da menjaju blok motora itd. Ovo ostalo ubrizgavanje je spoljna stvar kao i klip bregastu sto su modifikolavi....  Sve u svemu ovo je stari model...

• Zainteresovan, 747 postova
  • Motocikl: EX Honda CB500X '23---------------------------------------EX Honda Africa Twin '17------------------------------------------V Strom 650XT '24-------------------------

Mora se uzeti u obzir euro 5+ norma.  Kad se skine taj fabrički čunak, smršaće... A masina u starom drz, vecna, vrv je takva filozofija i sa ovom..

• Zainteresovan, 553 postova
  • Motocikl: Honda CBF 1000

Jedva čekam da se pojavi kod nas. Mislim da Suzuki jedini od japanske četvorke ima proizvodnju isključivo u Japanu.

• Podržavam 1

• Drug član, 3600 postova
  • Motocikl: Kymco Agility+ 300

Suzuki modeli iz Indije, na pr:

• Suzuki GS150R
  • Suzuki Intruder 155
  • Suzuki Hayate 110
  • Suzuki Heat 125
  • Suzuki Inazuma 250
  • Suzuki Slingshot 125
  • Suzuki Slingshot Plus 125
  • Suzuki Zeus 125
  • GSX-S1000F ABS
  • GSX-R1000 ABS
  • GSX-R1000R ABS
  • GSX-S1000 ABS
  • Intruder M1800R
  • Intruder M1800R BOSS Edition
  • V-Strom-1000 ABS
  • V-Strom 650 XT
  • Sviđa mi se 1

• Motocikl: EX Honda CB500X '23---------------------------------------EX Honda Africa Twin '17------------------------------------------V Strom 650XT '24-------------------------

Ne znam kako ni da li je to sa wikija tacno, moj Strom 650xt je made in Japan, 2024god. 

Honda mi je bila made in Thailand, Thai Honda. 

Sto se tice fara napred, ja bih se tu poigrao sa nekim nalepnicama, lepa povrsina za igrati se, napraviti nesto unikatno...

• Podržavam 1

Pa i takva Thai Honda, koristi neke delove iz Kine (sliku sam pozajmio iz Forza 750 teme)

IMG-20241017-115253.jpg

Globalizacija je učinila svoje, sve su to već neki bućkuriši.

• Integrisan, 4924 postova

Verovatno ce ga pojesti Aprilia, KTM sa njihovim malim adv motorima a evo cekamo i novi KLE? 

Ovo ce biti jeftinija a pouzdana verzija za one koji hoce off. Rezervoar od 8.7 litara je stvarno mali...

• Haha 1

Što je mali? Kuda ćeš (retorički) sa DRZom? Sad ću da lupim, ali mi eto pada na pamet....možda postoji mogućnost da se dodatno ugradi veći. Ovako na prvu, deluje mi da su ga nekako približili RM modelima, koji su isključivo kros (imaju i manje rezervoare)...i na koje može da se stavi veći aftermarket rez.

Kao i na teneri recimo acerbis rezervoar...

Citam komentare po YT, zale se jer nema 6tu brzinu pa ce biti los za autoput... Molim? DR-Z-om ces se voziti po autoputu? 😂 

• Andragog, 4943 postova

Ljudi voze do destinacije za off auto putem ili magistralnim putem. Treba šesta itekako. Ako se stavi kraći prenos za brdo, jer mu je prva dosta brza sa org prenosom, onda će mu peta biti kratka. Na 85kmh vrišti  i to smeta i vozaču i motoru ! 👍

CRF300L ima baš duagčku šestu koja rastereti motor !

Promenio član srbac
  • Sviđa mi se 2

Ako se vozi ozbiljan off, do destinacije motor na prikolicu.

Ako hoces i autoput i off, uzmi Teneru, Strom 800, Transalp itd...

Pitanje koliko je i stabilan motor poput dr-z4 na autoputu pri "vecim brzinama". Nije mi to motor za voznju 100+kmh konstantno. Supermoto da.

Promenio član Rider000

• Andragog, 4943 postova

90 kmh je dovoljno da ide a da ne vristi. Kad imas prikolicu i auto, onda moras da se vratis nazad po prevoz. Ovako sa motorom ides gde hoces itd

Pricam iz iskustva. 
Sada kad motor ima 175kg ispada da je lak a ustvari je teska krmača 😆

Pa dobro da 90kmh treba da gura bez problema ako su duze brzine... Mislio sam da se cilja na 120kmh autoputem sa dualsport motorom😅

• Sviđa mi se 1

3 hours ago, Rider000 said:

Kao i na teneri recimo acerbis rezervoar...

Citam komentare po YT, zale se jer nema 6tu brzinu pa ce biti los za autoput... Molim? DR-Z-om ces se voziti po autoputu? 😂 

Mozda Amerikanci, gde je najvise i prodavan, imaju malo drugaciju geografiju, rute od nas u Srbiji? Pa je njima cesto i obican put ravniji i duzi od nasih auto-puteva?

4 hours ago, pronto said:

Što je mali? Kuda ćeš (retorički) sa DRZom? Sad ću da lupim, ali mi eto pada na pamet....možda postoji mogućnost da se dodatno ugradi veći. Ovako na prvu, deluje mi da su ga nekako približili RM modelima, koji su isključivo kros (imaju i manje rezervoare)...i na koje može da se stavi veći aftermarket rez.

Mozda neko hoce da predje pola Amerike, Juznu Ameriku, mislim citam takve putopise na adv rideru. Ja nisam merodavan sto se vozim 100km u krug.

• Drug član, 2966 postova
  • Motocikl: Versys 650 Kiklop

Upravo je to problem. I CRF i DRZ kupuješ da ne moraš da ga mećeš na prikolicu već kao light adv... CRF ima 6tu ali ima 29 konja (+vlasnika 🤣). 

I te kako ga vozao na duže ture. 

16.000km za godinu i par meseci. Ali mu je sve preko 85 već gas patos, a da ne kažem uspon od Trebinja ka Igalu, tu sam poljubio ikonu svetog Nikole (čuvara nas putnika)... 80 i koji km kusura, 5tom, a iza mene drugari na dva KTM 1290adv.. Neće da me obilaze (to su pravi prijatelji, tu su da te guraju ako treba 🤣)... 

Those were the days... 

• Sviđa mi se 1

• Enduraš, 6363 postova
  • Motocikl: CRF300L

Nadam se samo da su bar rasirili prenosne odnose u menjacu, posto najveca mana drz-a upravo menjac sa kratkim brzinama. Ako stavis lancanike tako da je dobar za teren, onda je neprijatan za voznju na otvorenom, krece da vibrira vec od 80-85 km/h, ako stavis da je ok za nekih 90-100 na otvorenom putu, onda se mucis na terenu. Imao sam ga dugo, sem menjaca ja mu nisam nasao manu, steta sto su propustili priliku da isprave nesto o cemu vlasnici godinama kukaju po net-u.

• Sviđa mi se 2

Pre 1 sat, Motorcyclist je napisao:

Mozda neko hoce da predje pola Amerike, Juznu Ameriku, mislim citam takve putopise na adv rideru. Ja nisam merodavan sto se vozim 100km u krug.

Niko im ne brani. Neka spakuju po jednu kantu goriva sa svake strane...i ceeepaj.

• Drug član, 788 postova
  • Motocikl: Honda NT1100

Ova legendarna izjava može biti dobar uvod u dugačak post:

image.png.0f9b4d6fb7724c19823f7eb2b8688b85.png

I ja ležim sada zgrčen u hotelskoj sobi u Padovi i razmišljam da iskoristim vreme da vas malo zabavim. 

Dakle, kao što sam najavio, odlučim ja da odem na EICMU ove godine. Inicijalni plan je bio da uzmem nedelju dana godišnjeg odmora, odem malo do Milana sa ženom. Što bi se reklo - spojim lepo sa korisnim. 

Ali avaj, ispostavilo se da je moja šefica već rezervisala godišnji za ove dve nedelje, što inače ne bi bio problem, ali kao drugi u lancu komande - ja moram da je menjam, što znači da nema ništa od odmora.

Nema veze, menjam plan. U petak ću da završim šta imam od posla, pa oko podneva lagano.

Naravno da se u petak natovarila gomila pitanja za šeficu što sam morao da rešavam, a onda se čak i sastanak sa mojim timom, koji obično odradim za 15ak minuta, odužio na skoro 2 sata. Rezervišem hotel u Padovi za obe večeri i krećem oko 1:30.

Prilazim Šidu i po navici gledam kakvo je stanje na granicama u AMSS aplikaciji. Na Batrovcima haos - jedno 500 metara kolona. I što je još gore, kako sam pratio aplikaciju, drugi auto u koloni je braon Škoda Jeti - ne pomera se jedno 5 minuta. 

Skrenem ka Šidu na manji prelaz, tamo 3 vozila. Dok sam čekao u redu gledam onu aplikaciju... I dalje je Škoda Jeti druga. Nemoguće da se uopšte ne pomera. Gledam Hrvatsku aplikaciju, sa njihove strane nema gužve. Obično je veći problem ući u EU nego izaći iz Srbije...

Otvorim kamere u pretraživaču i tamo vidim da je izgleda neki snimak od 10 ujutru upao u loop i vrti ga sve vreme. Verovatno na granici ustvari nema nikoga, a ja sam upravo bacio sat vremena kao da imam svo vreme ovog sveta. 

Uđem na Hrvatski autoput i tu držim dobar tempo 150-200 kako uslovi dozvoljavaju i skidam malo po malo vreme. 

Ulazim u Sloveniju, stajem na pumpu gde uvek kupujem vinjete, a oni nešto rade, otprilike peške moram da obiđem celo parkiralište da bih došao do kasira. 

Nema veze... stižem do izlaska iz Slovenije i po navici u Šempeteru sipam gorivo. Setim se da nisam spakovao torbicu sa higijenom. 

Dakle ja koji putujem toliko često da menjam pasoš svake 2-3 godine zbog popunjenosti sam zaboravio jebenu četkicu za zube. Pritom ta torbica za putovanja stoji u ormaru uvek spremna, ništa ne treba da pakujem, ali valjda zbog brzine... jebi ga.

Nema veze, naći ću neki supermarket da kupim četkicu, kaladont i dezodorans. Sapun ću valjda imati u hotelu. 

Nađem Merkator ali kako je Slovenija uređena zemlja, nabijem ih na kurac tako uređene, radi do 7. Pogledam na sat - 7:03. 

Kucam da nađem nešto drugo - ima Tuš u Novoj Gorici. Slovenija je mala, sve je blizu, tamo sam za 5 minuta. Krećem po navigaciji - jedan put zatvoren, drugi put zatvoren... Ne mogu nikako da dođem do Gorice. 

Pizdim, ulazim u Italiju, znam da ima usput jedan tržni centar kod Vilessea. Prilazim tržnom centru, auto mi javlja poruku da mu dospem Ad blue. Rezervoar sam napunio kada sam preuzeo auto na OMV-u u Blokovima, znači traje oko 17000km. Gde ću po Italiji da se zajebavam po pumpama da tražim Ad blue... kupim kanticu od 10 litara u radnji. 

Problem sa Ad blue-om je što je vrlo agresivan i korozivan. Problem sa tom kanticom od 10 litara je što ima solidno veliku pipicu koja ne može lepo da se namesti na kantu.

Problem sa rezervoarom za Ad blue je što ima solidno mali otvor za sipanje.

Dakle mala rupica, velika cevka, tečnost koju ne treba prosuti po kolima, uveče na parkingu tržnog centra i ja već nadrkan kao ker. Šta može poći po zlu? 

Sipam, pa onda potrošim još litru vode da isperem kola i nastavljam. 

Jedina dobra stvar je što je put poprilično prazan. Uzevši u obzir da uglavnom mrzim da vozim po Italiji zato što su svugde gužve, a pritom voze kao debili, ovo je verovatno nešto najbolje što je moglo da mi se desi. 

Rezervisao sam hotel sa 4 zvezdice. Možda mu je to pripadalo kada je napravljen, a verujem da smo vršnjaci, svakako je sada u polu-raspadnom stanju. Nema veze, sutra ranom zorom idem na EICMU da probam da iskoristim jutro u nadi da će gužva biti manja. U kakvoj sam samo zabludi bio... 

Odlazim da pojedem dobru picu (kako god da tumačite, Italijanska je, mora biti dobra) i gasim se. 

Put prolazi manje-više bez ikakvih problema, uz neočekivano veliku gužvu za subotu u 7 ujutru, ali stižem lagano do Milana. U jednom momentu sve staje 2 kilometara od sajma. Ispostaviće se da je to kolona za ulazak na sajam. 

AP1GczN2pSf0-UlvBaCvBLDsfV3TrLZuCGXKgFM0

Pritom u svom najboljem žabarskom stilu voze kao džukele, tako da je guranje na branik najnormalnija stvar. Ne bih te, druže, pustio kada tako džukački pokušavaš da mi se ubaciš ni u crtanom filmu. 

AP1GczPiPbgkZhOUqMHiBpprs7MEtauA3cd0uOX5

Ne ovog lika konkretno već sve njih koji su to pokušavali. 

Nije me mrzelo ni da okačim snimak kako je ustvari izgledao prilazak.

Biće valjda dostupan kada završi procesuiranje. 

Sreća pa sam uspeo da se provučem nekom magijom, pa sam izgubio samo oko pola sata. U 10 je trebalo da se nađem sa kolegama iz Nemačke na sajmu. Ja sam stigao oko 10:30, oni oko 1. 

Tolika je gužva bila da se i sa parkinga peške išlo u koloni.

AP1GczM3Eqj7QOpYTH5Hvl773KSAlRhXTJ7WaEnH

A tek onda sam ušao u kolonu za sigurnosnu proveru.

Pa u kolonu za prilazak ulazu

Pa u kolonu za ulazak

Pa u prvu halu. 

Kolega je gore napisao da je oko podneva ozbiljna gužva. Po mojim pravilima je gužva - subota na sajmu automobila u Beogradu. Ovo je pakao! Svi idu na sve strane, svi nose jebene rančeve, drkaju telefone kao muve bez glave, samo se odbijaju o mene. 

Ide par slika šta sam uspeo da uhvatim:

AP1GczOAcszP-xA2E4hHzG1n086Ucz8mVHvUobBe

Uspeo sam da sednem na novi NT. Osim farova sve deluje identično, ali sedište zaista deluje drugačije. Ne znam da li je udobnije, ali pruža više podrške iznad zadnjice. 

Tigar 800 mi se baš svideo. Kada sam uzimao NT-a sam razmatrao i Tigra 660. Ovaj sada bi svakako imao veće šanse da se odlučim za njega:

AP1GczOYSNbJuOOJwJMK2Zoif8xGu3wBS0TIt4M7

AP1GczPFrvMXb7GQIaRl4io108BHeJIGjVa_cMJ4

AP1GczNLhNU0-sol2RX0moge7kKCsYn1RaDAolbK

Ovako ja sedim na njemu

AP1GczOIqFd7wEcMezirScGlmh1NjCayOkQnRJBe

Mislim da su ovo jedina dva motora na koje sam seo. 

@el classico Pokušavao sam da nađem Scramblera na štandu ali ga nisam video nigde. Obišao sam sve nekoliko puta.

Ovo je sa Enfildovog štanda:

AP1GczNJZjOqq-CH5RgC--FZtmYZj8iRFuCzJ0ks

AP1GczOYOQXrsT3_DAjhUZANG-elFbjHDQNJB_YI

AP1GczPMfWCFqQxvc35iQfHkJZiz5HfFIy4HrIHE

A vi mislite da je kinezima lako

AP1GczMqAj6NnByynMRphgnFzF1PuxHbXbfBfL9X

@boza_kg I ja sam pokušao da dobijem neke informacije vezane za Kymco, bezuspešno. 

AP1GczMchZUGb1keN4pmyZ4jmQuJU6vAlT6ROn6x

AP1GczPFEAI_iHIbsJXujBYYhhlJSfL8VKkgkght

AP1GczM03Z4gsLBNc1Hthj_A-E2BXlB2lr16O38I

Ovo mi je bilo zanimljivo

AP1GczMkVwHoNcPRO7BKq6DUf_MpMi0jKdTw1UU8

AP1GczOhLtNmJ2D0TlEGO5axlv3H_uG3Adk1CeQJ

Airbag ranac. Ko zna, možda je i korisno.

AP1GczO--hvJz3sXILZWXSyRbN_ek3u6rckiTxEW

E sad, da još jednom dočaram situaiciju sa gužvom. Jedan od primarnih razloga odlaska je bio obilazak BMW-ovog štanda, pošto su dobre šanse da mi sledeći motor bude njihov. 

Nisam video ni jedan jedini motor. Ovako im je izgledao štand:

AP1GczOiK_niwVk1VvwvKPqcXB3zqnrFw5Fth7VR

Da stvar bude još gora, većina proizvođača je dovela vozače da pričaju danas i u tom periodu su bile posebne gužve.

@Sharky - Alex Tracer zaista ima neki Multipla vibe, ali deluje sasvim solidno. Možda bi mi se i vratio u izbor za sledeći motor

AP1GczMAShlizAVtYHI_HzmpxkeQ6SS73E2j8mPv

Evo i par slika u 360 stepeni, mada su mi generalno slike beskorisne. 

Neki zaljučak što se sajma tiče je da ću ponovo doći samo ako uspem da završim press ulaznice. U suprotnom ne vidim nikakvu svrhu odlaska u Milano da dobijem ono što mogu i u KST-u na svakoj šutci. 

AP1GczO3Z3FXIhc0tzaf6rYkm0J_1y6MzFJKMO2Z

U povratku mi je auto javio da mu treba i ulja. Inače troši oko litru na 5-10000, i naravno da je morao danas da se seti. Da mi je neko rekao da postoji različita Castrol edge professional sintetika 0w30 u potpuno identičnom pakovanju za VW i za npr. Opel, ne bih mu verovao. U svakom slučaju, ja sam našao onu za Opel, pa me ne bi čudilo da mi sajtne istrule do jutra. 

Uglavnom uvek kada sam u Italiji svratim i do Daineseove fabričke prodavnice. Sada je bilo baš dobrih popusta - tipa ozbiljna Goretex touring jakna 150 evra sa termo postavom, pantalone isto, ima nekih modela i za manje. Razmišljao sam da kupim iako mi ništa ne treba. Čizme sam viđao za 80-100 evra, patike i za pedesetak. 

Ja sam se samo počastio rukavicama (nisu mi ni one trebale ali su mi se svidele):

AP1GczM9M7EVTNY5mQOU_jRpq1bIW5HHAt2SkFn_

AP1GczMEEh6GP7r9qWjZyaFtFufvFvhL79aXVpBy

Da završim kako sam počeo.

Nepovlačenje, nepredaja, inat. Dobri ljudi. 

Smorio sam vas 100% ali mi je sada lakše kada sam se iskukao. Odo' opet negde na picu. 

A da, sada sam video. Spremačica mi je bacila polupotrošeni tečni sapun a nije stavila drugi. Izgleda da ću se tuširati sapunčićem za ruke. 

Promenio član Mr_Wolf
  • Sviđa mi se 18
  • Hvala 4

• Drug član, 553 postova
  • Motocikl: -
On 8. 11. 2024. at 15:43, pronto je napisao:

Nemoj molim te. Nisam ja ovo slikao, ali je pretraga išla na italijanskom, pa i rezultat bude drugačiji. Kad se pojavi još materijala, kačimo.

Još i skroman.

I radi za narod.

Ma ti si stvoren za PreCednika.

😂

Ajd, odoh sad da zajebavam ženu dok ne popizdi i pošalje me u 3........

Pre 11 sati, Rider000 je napisao:

moj Strom 650xt je made in Japan,

Jel imaš sačuvan VIN broj? Aj proveri ga na linku ispod, ne bilo ti teško, baš me zanima. Ne znam koliko je ni ovaj čeker pouzdan, ali trebalo bi da izbaci godinu i zemlju proizvodnje bar.

https://hu.vindecoder.pl/en

• Andragog, 4943 postova

Mnoge fabrike odavno rade sistem robne razmene poluproizvoda. Kao što kod nas prave cipele Made in Italy. 20% cipele dodje iz Italije i eto razloga za Made in Italy. Decatlon pravi obuću u Srb. 

Tako da je V strom ko zna odakle ! :oda2:

Promenio član srbac

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja