saxomofon 626 Napisano Octobar 31 (promenjeno) Svrati ponekad, 237 postova Lokacija: Beograd Motocikl: bila Honda NC700X, sada samo na 4 tocka Prijavi odgovor kao problematičan Vec neko vreme razmisljam da li sebi da nametnem jos jednu obavezu, u vec vrlo gustom rasporedu obaveza, svakodnevno, ali nek' ide zivot - radost je, a i hriscanski, davati i deliti, tako da ce mi biti zadovoljstvo! Siguran sam da je vecini promaklo, kada sam u temi "KRIT 2022. - Lavirint sa dušom" naseg clana i kolege @doktor pomenuo da se selimo na Krit, jer sluzba zahteva tako; a sluzba mora da se slusa, kako mi Balkanci to najbolje znamo, zar ne; odlucih da pokrenem ovu temu i da delim sve informacije, saznanja i iskustva koja smo stekli do sada i koja cemo sticati ubuduce. Cenim da ce nekima od nas znaciti, narocito ukoliko planira da, ili ce uskoro krenuti ka Kritu, bilo turisticki, bilo iz nekih drugih pobuda i u skladu sa naslovom teme, uspeti lakse da se snadje i ukroti Minotaura. Ujedno, ne zelim da zaboravim detalje i price koje smo do sada doziveli i koje cemo, siguran sam, doziveti jos, tako da ovo moze biti i neka vrsta dnevnika za mene. Temu bih koncipirao po ugledu na @yogibear "Kojekuda po Srbiji - sabrana dela", samo sam siguran da pisanje, fotografije i konciznost nece biti kao kod naseg cenjenog kolege, jer Yogi je postavio previsoke standarde. Unapred se izvinjavam ukoliko ce biti pauza u pisanju - ne zaboravite da ovde zivimo, privremeno, nismo turisti. Sami smo supruga i ja sa dvoje male dece - 2 sina, 2 i po godine i 8 meseci u ovom trenutku, plus ja radim ponedeljak - petak dobar deo dana. Pitanja, predlozi, komentari i sugestije su dobrodosli. Molim admine, ukoliko misle da ova tema ne treba da bude u ovoj sekciji foruma, neka prebace temu u odgovarajuci podforum. Hvala! Da krenemo... Promenio Octobar 31 član saxomofon 19 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
PremieRacing 2974 Napisano Octobar 31 Drug član, 1173 postova Lokacija: New Now Motocikl: Uly Prijavi odgovor kao problematičan Podeli ostrvo na dva dela, onako kako i jeste, pa obilazi i piši posebno... i pazi sa curicama tamo, krićani su teški ko naši pravi, izvorni crnogorci - ako zabrljaš, ne gine ti venčanje (i govor im je takav u odnosu na Grčku) 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Andrej_Hotstepper 7090 Napisano Octobar 31 Drug član, 2975 postova Lokacija: NS Motocikl: Versys 650 Kiklop Prijavi odgovor kao problematičan 1 hour ago, PremieRacing said: ... i pazi sa curicama tamo, krićani su teški ko naši pravi, izvorni crnogorci - ako zabrljaš, ne gine ti venčanje ...iz edicije "ne pitaj me kako znam"? 2 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
saxomofon 626 Napisano Octobar 31 Svrati ponekad, 237 postova Lokacija: Beograd Motocikl: bila Honda NC700X, sada samo na 4 tocka Prijavi odgovor kao problematičan @PremieRacing Evo vec nakon dva meseca zivota ovde smo u potpunosti shvatili to sto kazete - Kricani su kao nasi Crnogorci, u pozitivnom smislu, naravno. Srecno sam ozenjen i moja supruga je moj zivot, tako da njihove zene mogu samo da sarmiram na nacin da ih privolim da se upoznaju sa nekim od nasih neozenjenih drugara, kojih ima, nazalost, dosta. Da dodam jos par detalja na moju uvodnu pricu - svi pogledi su moji, tj. nasi, licni, i ne mora da znaci da bi svi ostali stekli takav ili slican utisak, bilo pozitivan, bilo negativan. Takodje, ukoliko budem zazvucao u nekom trenutku snobovski, razmazeno, kako god - verujte mi da nismo i daleko smo od toga. U Grcku, tj. na Krit smo stigli iz Nemacke, jer tamo zivimo preko 3 godine, skoro 4. Tako da je neizbezno i neminovno odredjene stvari porediti, bilo sa Nemackom, bilo sa nasom zemljom. Ali trudimo se da zivimo i dozivimo Krit posebno i cenim da cemo ga tako, na kraju, i zapamtiti. 11 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Forsberg 4490 Napisano Octobar 31 Drug član, 968 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda VFR 800 FI 2000. Prijavi odgovor kao problematičan Jako se radujem ovakvoj temi 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
the_doctor 7737 Napisano Octobar 31 Drug član, 805 postova Lokacija: Novi Beograd Motocikl: BMW R1200 GS - 2006 K25 Prijavi odgovor kao problematičan I ne štedi na slikama 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
saxomofon 626 Napisano Octobar 31 (promenjeno) Svrati ponekad, 237 postova Lokacija: Beograd Motocikl: bila Honda NC700X, sada samo na 4 tocka Prijavi odgovor kao problematičan Pre 1 sat, the_doctor je napisao: I ne štedi na slikama Cisto da vas (sve vas, ne samo Vas ) zaintrigiram... Zemljouz/prevlaka ka ostrvu Kalidon (Καλυδών) I pogled sa istoimenog ostrva Fotografisano u ponedeljak 28. oktobra. Doziveli smo predivno iskustvo i sasvim slucajno upoznali jednog sjajnog Kricanina sa interesantnom zivotnom pricom, koju cu prepricati ovde, ali o tom - potom. Promenio Octobar 31 član saxomofon 7 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Kadezi 1229 Napisano Octobar 31 Svrati ponekad, 252 postova Lokacija: Zemun, Serbia, Yugoslavia Motocikl: LoreNCo - Honda NC750XD Prijavi odgovor kao problematičan @saxomofon radujemo se vinu sa Krita Bravo i srecno! 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
saxomofon 626 Napisano Octobar 31 (promenjeno) Svrati ponekad, 237 postova Lokacija: Beograd Motocikl: bila Honda NC700X, sada samo na 4 tocka Prijavi odgovor kao problematičan pre 34 minuta, Kadezi je napisao: @saxomofon radujemo se vinu sa Krita Bravo i srecno! Pre svega, hvala!!! Posto ne postoji mogucnost da se odgovori duplom reakcijom, onda neka bude smajli ovde Imamo price i za vino, ali i o tom - potom! Ako bude mogucnosti, donecemo neka Inace, Vlado, posto se nismo culi duze - kod kuce imamo i Chardonnay Barrique, berbe 2020. lezalo 6 meseci u bariku, i 2021. je bila godinu dana u bariku, tako da mozemo da se dogovorimo i za to. Dolazimo kuci krajem decembra na 3 nedelje. Pozdrav za celu familiju! Promenio Octobar 31 član saxomofon 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Kadezi 1229 Napisano Octobar 31 Svrati ponekad, 252 postova Lokacija: Zemun, Serbia, Yugoslavia Motocikl: LoreNCo - Honda NC750XD Prijavi odgovor kao problematičan Hvala druze. Raduju me lepe vesti o vasem putesestviju i preseljenju na magicni Krit. Oko vina i vidjanja se dogovaramo kad dodjete. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
živke 5263 Napisano Octobar 31 (promenjeno) Drug član, 1871 postova Lokacija: Niš Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere Prijavi odgovor kao problematičan Uh, kako me je obradovala ova tema! Zaboravio sam na tu priču iz drugog putopisa ali brzo sam se podsetio A na prvoj slici koju si postovao vidi se kuća u kojoj sam u dva navrata proveo po dva - tri meseca (kakva slučajnost! ) i jedva čekam da se sklope kockice da ponovo odem! A do tada - pratim! A ako je tema otvorenog tipa, tj. ako ne zameraš - upotpunio bih doživljaj jednom noćnom slikom sa suprotne strane. Zemljouz je osvetljen svetiljkama: Promenio Novembar 1 član živke 5 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
saxomofon 626 Napisano Octobar 31 Svrati ponekad, 237 postova Lokacija: Beograd Motocikl: bila Honda NC700X, sada samo na 4 tocka Prijavi odgovor kao problematičan @živke naravno da ne zameram, samo napred! Kao sto rekoh - tema je otvorena za komentare, sugestije, predloge. Mozda je neko od forumasa vec bio na nekom skrivenom, manje poznatom mestu, tako da bi to i nama dobrodoslo kao ideja sta videti, ukoliko vec nismo. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Kkovic 28 Napisano Octobar 31 U prolazu, 62 postova Lokacija: NBG Motocikl: TBD Prijavi odgovor kao problematičan Odlično mesto za život, čestitam na odluci. Lično se ne bi dvoumio oko preseljenja. Izlazile su mi reklame za jeftine nekretnine tamo, a pretpostavljam i da je renta srazmerno niska. Jedina stavka koja je možda upitna je udaljenost od svega ostalog tj. sindrom kamena u moru. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
saxomofon 626 Napisano Octobar 31 (promenjeno) Svrati ponekad, 237 postova Lokacija: Beograd Motocikl: bila Honda NC700X, sada samo na 4 tocka Prijavi odgovor kao problematičan Pre nego sto zapocnem sa prezentovanjem cari Krita, zeleo bih da dam par smernica kako preziveti Minotaura, pre svega, da bismo mogli na kraju da ga i ukrotimo. Skoncentrisacu se na Iraklio, najveci i glavni grad Krita, mada sam siguran da se vecina detalja, ako ne i svi mogu preslikati kako na ostale gradove, tako i manja mesta. Lokacija mog posla je nametnula Iraklio kao bazu, tj. mesto gde cemo ziveti. Iz trenutne perspektive, to je ispalo i najbolje, jer je Iraklio grad koji je ziv tokom cele godine - tako nam kazu. Sve gravitira ka njemu, kao ka Beogradu kod nas. Kako smo tek od septembra na ostrvu, propustili smo spic turisticke sezone, tako da ne mogu da kazem kakav je tokom leta, ali o tome mozemo naredne godine. Napominjem da smo ovde tek dva meseca, tako da se mozda neki utisak i promeni u narednom periodu...mada cisto sumnjam. Retimno i Hanja su takodje koliko - toliko ziva mesta, jer ih studenti "odrzavaju u zivotu", ali ne kao Iraklio. Opet - tako nam lokalci kazu. Hrana i zivotne namirnice Sta reci o hrani? Ukus namirnica je vrlo slican nasim, domacim, sa sela. Pun, jak, zdrav. U odnosu na Nemacku, znacajno intenzivniji ukusi. Krit je ostrvo sveze hrane, jagnjetine, jaretine i ribe, i plodova mora. O ribi ne mogu trenutno nista da kazem, jer je do sada nismo okusili nijednom. Verujem da je vrhunska, ali Srbenda u meni uvek naginje ka plodovima tora, a porodica me u toj odluci jos uvek prati. Taverni, tj. kafana ima koliko 'ocete i gde god 'ocete. Reklo bi se da, ako nabasate u neku zabit od sela, naci cete kafanu koja radi i hrana ce, najverovatnije, biti najmanje odlicna, a neretko vrhunska. I to prosta jela. Masline - iako je, slobodno mogu da kazem, 70ak % obradivih povrsina pod maslinjacima, jestive, stone masline su bolje sa Peloponeza. Zapravo, nama se vise svidjaju, ne mora nuzno da znaci da su bolje, ali Kalamata masline nemaju ravnih. Recimo, kolega Kricanin isto jede samo masline iz supermarketa, koje su "uvezene iz Grcke" (potvrda price @PremieRacing kako su Kricani kao nasi Crnogorci). Cena maslina sa Peloponeza su od 4,5€ do 5,7€ recimo/kg. Masline koje lokalci gaje su gotovo ekskluzivno za ulje, koje je ovde svetinja. Koga god da smo pitali od kolega, poznanika da nam proda par litara, dobijali smo odgovore "jaoo, pa ne znam da l' imam trenutno...moramo da sacekamo novu berbu" i slicno. Kao da smo pitali nekog Sumadinca ili Dragacevca da l' ima rakiju od Ranke ili Madzarke. Inace, mi smo i kod kuce i u Nemackoj pripremali hranu koristeci svinjsku mast, na kojoj smo odrasli, tako da smo malo razmisljali kako ce nam pasti prelazak na maslinovo ulje. Ali moram da priznam da je ta tranzicija trajala sekund. Ulje je sjajno i ne oseca se uopste. U salati tek zagolica, ali nam se bas dopada. Ni u restoranima ga nismo osetili do sada. Za mene - otkrovenje! Pomorandze i limun, voce uopste- sjajan kvalitet, slatko, socno. Cedimo sokove svakodnevno i uzivamo u ukusu. Cena oko 0,7-0,9€/kg, na pijaci, za citruse. Interesantna cinjenica je da smo pre 10ak dana pojeli lubenicu i bila je lepa. Lokalne banane su takodje interesantne - malene su i slatke. Nar je perfektan! Znate ona blaga kiselost koja se gotovo uvek oseti kada se zagrizu bobice? E pa toga ovde nema. Bar nismo do sada naleteli na plod koji je bio takav. Svi su bili super slatki. Nar se, kao i pomorandze, gaji i kao ukrasno drvo u dvoristima i vrlo je lepo i nesvakidasnje...bar nama. U Sitiji (grad na krajnjem istoku ostrva) smo prvi put videli stabla urme - zapravo, drvo je kao palma i tamo je ceo drvored uz pristaniste posadjen urmama. Nas stariji sin je probao urme nedavno i bas ih voli. Generalno, povrce i voce treba, kad se ima vremena, kupovati na pijaci, jer su to lokalni proizvodi i cesto skoro pa duplo jeftiniji nego u marketu. Pijaca je kao nasa, radi od ponedeljka do petka, ali ne na istom mestu. I nije svaki pijacni dan za isti tip robe. Raspored pijacnih dana i adrese se mogu naci na sajtu grada i to izgleda ovako (google prevod na engleski je aktiviran, nije najprecizniji, ali moze da se skonta) Pijacu zovu Agora i poseban je dozivljaj kupovati tu. Prodavci su prilicno otvoreni, prijateljski nastrojeni, vole i da popricaju i da se nasale. Sir - desetine i desetine vrsta sira, od kackavalja do tvrdog, feta sira. Dominira koziji i ovciji sir, mada moze da se nadje i "mesanac" sa kravljim mlekom. Ne zna se sta je bolje. Davimo se u siru i maslinama. Prosto Cene u marketima su, rekao bih, vise nego u Nemackoj, a cini mi se da su kao kod nas, mozda malo jeftinije. Pretpostavljam, nisam siguran, jer ne znam bas tacno koje su cene u Srbiji. Hemija i stvari za higijenu su papreno skuplje u odnosu na Nemacku, a rekao bih da su kao kod nas. Vazna napomena - voda sa cesme nije bas za pice. Bar su nam tako rekli i mi se toga pridrzavamo od prvog dana. Vidjali smo ljude da piju, ali vecina, kao i mi, pije flasiranu vodu. Jeftina je i paket od 6 flasa je uglavnom oko 1,6€. Medjutim, ima i bolja varijanta - postoje firme koje se bave dostavom vode na kucnu adresu. Narucite i stigne vam koliko god hocete paketa i to vam isporuce u stan. Cena takve vode je cak jeftinija nego u marketu. Postoji ponuda da narucite 21 paket od 6 flasa po 2L, recimo, i dobijete jedan paket gratis. Pomenuta kolicina je nama dovoljna za malo vise od mesec dana i kosta 43€, sa ukljucenom dostavom, ne do, vec u stan. Sajt koji koristimo za narucivanje je ο Νερουλάς της Γειτονιάς σας | Online Παραγγελία, Ηράκλειο, Διανομή Νερού STINPORTA.GR Παράγγειλε online από το κατάστημα ο Νερουλάς της Γειτονιάς σας στην περιοχή Ηράκλειο και παράλαβε τα... (Nije reklama, vec nas predlog, jer smo zadovoljni saradnjom. Ako admini smatraju da je neprikladno, neka obrisu) Ono sto nam nedostaje od namirnica su suhomesnati proizvodi. Ima ih, uglavnom uvezeni iz Italije i Spanije, ali je sisanje po usima sa cenama, tako da se trenutno zadovoljavamo nekim cajnim kobasicama kritske i grcke proizvodnje, kao i nekim barenim sunkama i slicno. ...nastavak sledi, spava mi se... Promenio Octobar 31 član saxomofon 9 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
saxomofon 626 Napisano Octobar 31 Svrati ponekad, 237 postova Lokacija: Beograd Motocikl: bila Honda NC700X, sada samo na 4 tocka Prijavi odgovor kao problematičan @Kkovic rente su vrlo visoke, narocito u Irakliu. Prakticno iste kao u Nemackoj. Pricacu i o tome. Kao sto rekoh u postu iznad - spava mi se trenutno Sindrom kamena u moru se u ovom slucaju najverovatnije nece javiti, jer je ostrvo bas veliko, tj. ogromno je i nemate uopste utisak da ste na ostrvu, zapravo. I o tome cu kasnije. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Kkovic 28 Napisano Octobar 31 U prolazu, 62 postova Lokacija: NBG Motocikl: TBD Prijavi odgovor kao problematičan To je individualno -gde i šta se renta i gde bi išao Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
PremieRacing 2974 Napisano Novembar 1 Drug član, 1173 postova Lokacija: New Now Motocikl: Uly Prijavi odgovor kao problematičan Šta čoveku više treba za srećan i lep život... Suhomesnato nije ni zdravo, teši se time Jedi sveže spremljeno meso plodova tora i mora, sir, voće i povrće i pitaj si miška! A dobro je i za decu, napraviće osnovu za zdrav život ubuduće gde god da se sledeće preselite, ili oni sami odu. Nego, kakve su cene motora i zašto nemaš motor sad kad si na mestu koje nema zimu 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
PremieRacing 2974 Napisano Novembar 1 (promenjeno) Drug član, 1173 postova Lokacija: New Now Motocikl: Uly Prijavi odgovor kao problematičan Zaboravih, jeste li prešli na drugu stranu da bacite pogled na Afriku Moj doživljaj Krita je bio malo specifičan, kao student sam radio 'na ulici' celo jedno leto (sezonu), i nisam imao vremena za sebe, ali zato vremena za turistkinje na pretek Ujutru spavanje i plaža, kasno popodne klopa, a 18-00h 'na ulici'. Radio henna tetovaže kad su se tek pojavile. To leto sam se 'napipao' grudi i guza za ceo život. Svaka treća prosečna i svaka druga vrh curica je želela tattoo na grudima i/ili guzovima. One malo starije a zgodne i smelije su radile 'tramp stamp' Posle posla obavezno u izlazak sa njih xy naizmenično... Kakvo životno iskustvo za balavca koji je tek na pragu života... Svakom ocu bi preporučio da muško dete pusti sezonu ili dve 'na ulicu' da vidi kako život i svet funkcionišu. To iskustvo mi je u rangu vojske za odrastanje i sazrevanje. Promenio Novembar 1 član PremieRacing 7 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
saxomofon 626 Napisano Novembar 1 Svrati ponekad, 237 postova Lokacija: Beograd Motocikl: bila Honda NC700X, sada samo na 4 tocka Prijavi odgovor kao problematičan @PremieRacing kako su mi rekli, cene svih vozila su generalno vise nego u ostalim zemljama. Moje objasnjenje, a nisam istrazivao zasto, to je sto je Grcka teska banana-zemlja, pa na svemu uzima od sopstvenog naroda. Cini mi se da im je i struja akcizna roba i da je medju najskupljim u Evropi. A pdv im je 24%. Od juga smo videli za sada jedino Matalu i Cucuros (Tsoutsouros), tako da smo bacili pogled i na Afriku. Mozda u jednom trenutku odemo i do Gavdosa. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
saxomofon 626 Napisano Novembar 1 Svrati ponekad, 237 postova Lokacija: Beograd Motocikl: bila Honda NC700X, sada samo na 4 tocka Prijavi odgovor kao problematičan Da nastavim... Sveze meso - ima ga dovoljno, svih vrsta. Nasa preporuka je da se kupuje u lokalnim mesarama, jer je znacajno jeftinije nego u supermarketu, a kvalitet je odlican. Recimo mesara iza nase zgrade radi i nedeljom. Generalno, cene namirnica, kada se uprosece, nisu strasne i ne odskacu od evropskih. Nesto je mrvicu skuplje, nesto jefitnije. Cene u kafanama - prosecno 30ak evra za dvoje, ukljucujuci i pice, salate i slicno. Mi naguramo i do 40€, jer neretko uzimamo 3 jela - jedno i za starijeg sina, koje najcesce na kraju ja pojedem Zanimljivost - nije retko da se na racun kuce dobije i rakija loza, voce i/ili kolaci. Kada smo vec kod rakije - zovu je Raki i za moj ukus, do sada sto sam probao - njaaaa, prihvatljivo, ali ide ka brlji. Ne moze da se poredi sa nasim rakijama. 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Ivanhoe 127 Napisano Novembar 1 U prolazu, 77 postova Lokacija: Jagodina Motocikl: BMW R 1200 GS, BMW R 1200 GS Adventure Prijavi odgovor kao problematičan Grčka je daleko od "banana države", imaju prilično razvijenu privredu i spadaju zvanično u pedesetak najrazvijenijih zemalja sveta. Oni imaju dugoročan problem prezadužene zemlje, ali to je državni dug koji moraju da vraćaju zajedno sa visokim kamatama, dok su stanovništvo i privreda mnogo manje zaduženi... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
saxomofon 626 Napisano Novembar 1 Svrati ponekad, 237 postova Lokacija: Beograd Motocikl: bila Honda NC700X, sada samo na 4 tocka Prijavi odgovor kao problematičan Vreme Jednom recju - fantazija. O letu i temperaturi tokom pravog leta, tek naredne godine. Medjutim "jesen", koja ni ne postoji ovde, rekao bih, manje-vise je kao nase kasno leto. Recimo - upravo sam u kratkim rukavima i bermudama. Duvka vetar, nije strasno, ali je sunce, vedro nebo i 23-24 stepena. Doduse, trenutno smo na Santoriniju, ali se klima ne razlikuje od Krita. Dobra stvar je sto nocne i dnevne temperature ne variraju mnogo - more je toplotni akumulator i ne dozvoljava vazduhu da se rashladi mnogo. Primer - kraj oktobra, pocetak novembra nocna temperatura je 17-19, a dnevna 21-24-5, otprilike. Sunce cepa svakog dana, bez greske. Za ova dva meseca, samo dva puta smo doziveli "kisu" i to je trajalo par min, iz vrlo retke i sitne kapi. Opet, ovo je utisak nakon kratkog vremena i ne znam koliko moze da se generalizuje. Za "zimu" sam siguran da necemo moci da kazemo da je zima na koju smo mi navikli, jer su mi rekli da je prosecno oko 10ak stepeni u gradu. U unutrasnjosti ostrva zna da padne i sneg, jer je nadmorska visina cesto oko, a i preko 2000m. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
živke 5263 Napisano Novembar 1 Drug član, 1871 postova Lokacija: Niš Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere Prijavi odgovor kao problematičan 13 minutes ago, saxomofon said: Cene u kafanama - prosecno 30ak evra za dvoje, ukljucujuci i pice, salate i slicno. Mi naguramo i do 40€, jer neretko uzimamo 3 jela Uh, ovo mora da su vansezonske cene ili ima neka caka. Mi smo poslednji put bili 2019te, ne pamtim da smo nekad platili ispod 40 evra običan ručak za dvoje. A ako je u pitanju riba, morski plodovi i naravno domaće vino - bez 70 evra nije bilo. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
saxomofon 626 Napisano Novembar 1 Svrati ponekad, 237 postova Lokacija: Beograd Motocikl: bila Honda NC700X, sada samo na 4 tocka Prijavi odgovor kao problematičan @Ivanhoe itekako su banana drzava. Korupcija nije nista manja nego kod nas, cak iz prica imam utisak da je jos gore. Pa samo firma Terna, koja je nas podizvodjac je firma Micotakisa (naravno ne licno) i kompanjona. (Micotakis je trenutni premijer Grcke, inace je i on Kricanin). I Terna zari i pali Grckom. O vlasnicima brodova i svih trajekt-linija da i ne zapocinjem pricu. Kolege mi kazu, a do sada smo mnooogo pricali o raznim temama, da niko od tih vlasnika ne placa porez, jer vecito prete da ce da offshore-ju firme bude li im neko zatrazio da plate bilo sta. A to je multimilijarderski posao. Nego da ne komentarisemo politiku. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
saxomofon 626 Napisano Novembar 1 (promenjeno) Svrati ponekad, 237 postova Lokacija: Beograd Motocikl: bila Honda NC700X, sada samo na 4 tocka Prijavi odgovor kao problematičan @živke ne znam sta bih Vam rekao, ali ovo su novci koje trosimo...a do sada smo bili, cenim - 10ak puta u raznim tavernama. Primer - u starom gradu Retimna, uz samu obalu, platili smo oko 100€ 5 jela: giros na tanjiru za naseg sina, supruga i ja jeli musaku i neku kuvanu teletinu u zemljanoj ciniji, drug i njegova devojka neki rizoto sa skampima, plus salata, voda, vino (litar ili pola litra - zaboravih), i jos su njih dvoje nesto grickali i pili dok su nas cekali. U pravu ste za morske plodove i ribu - to je vec skuplje i racun ce sigurno biti veci. P.S. jos jedan primer - u selu Drosia, pola kila mesanog pecenja jagnjetine i prasetine, ogromna grcka salata, pola litre vina, tzatziki, domaci ogromni pomfrit, voda, sokic za dete - 35 ojra Promenio Novembar 1 član saxomofon 4 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...