Jump to content

Moto Zajednica

Početnička vožnja

Recommended Posts

• Drug član, 796 postova
  • Motocikl: MT-09 Tracer
Pre 16 sati, Peppermint je napisao:

Da li možemo na jednoj od vožnji neku od pauza da posvetimo temi pregleda tj. pripreme motocikla pre vožnje i potrebnoj opremi koju je pametno imati uz sebe (ne mislim na zaštitnu opremu nego na sve ono što može lako da krene nizbrdo čak i pri kratkoj vožnji)? Pogledala sam šta god sam našla na forumu, malo po YouTube-u, nešto se raspitivala ali pošto sam duduk za mehaniku jedno je videti to na snimku a drugo pronaći baš na svom motoru gde se to nešto nalazi. Verujem da mnogima to i ne treba, posebno ako su ljubimci već dugo njihovi ali meni je moja Džoli stigla u avgustu i još nisam pohvatala gde se šta gleda. Najlakši deo je na primer kupiti set za reparaciju gume ali meni je to kao i da sam u ranac stavila stetoskop - može da izgleda cool ako ga okačim ali mogu lagano i da se besim sa njim. Svakako je bolje imati set jer će se lakše naći bajker koji zna da ga koristi i pomogne mi nego krenuti nepripremljen ali da udjem u motošop i pitam šta sve može da mi zatreba bojim se da bih osim doživljenog bankrota morala i da kupim prikolicu da potegne sve što bi mi prodali.

ps molim dokazane hrabre vitezove da ne iskoriste ovaj moj post za nabrajanje svojih, ne sumnjam, fantastičnih moći i time samo iznerviraju idejnog tvorca ove akcije, dovoljno je da dojašu na svojim strašnim atovima na neku od vožnji i pružićemo im priliku da se kočopere

Evo kopije spiska opreme koju je naveo kolega @m.milivojevic u jednoj temi pre cca mesec dana. Pravi "švedski sto" opreme pa sama proceni šta uzeti. Preporuka je svakako da imaš uplaćenu neku "pomoć na putu", a od alata/pribora ovaj set za čepovanje gume (i eventualno mini kompresor) jer se ozbiljniji kvarovi teško rešavaju na terenu i tada pozivaš pomoć. Ako i ne budeš umela da sama čepuješ gumu naći će se na drumu neki "muški akt" koji će ti rado pomoći. Možda će mu očekivanja biti prevelika, ali to je već njegov problem :)

Citat kolege.....

ovo je npr spisak stvari koje ja nosim:

- mali set alata(onaj parkside) + kljuc za svecice + dodatnih par kljuceva (T50, T55) i poluga (ne nosim kvalitetan alat, vec alat za ne daj boze)
- kompresor
- set za krpljenje gume
- vezice
- duck tape
- 2-3 spanera
- ulje za motor
- strpam i neke kablove
- kisno odelo (imam neko najobicnije)
- kratke rukavice, duge rukavice, rukavice za kisu (koristim neke zimske + neke stare), mozda sam lud, al' nosim skoro 4 para rukavica uvek
- vozim u opremi, jakna, pantalone, prsluk (ponesem i reflektujuci prsluk, ako je velika kisa)
- cizme
- tablet(laptop), jer ponekad moram da radim
- 3 telefona (privatni, poslovni, jedan backup telefon za gps i dijagnostiku) - nosim i dijagnostiku za motor (to mi je samo jedan kabal i obd)
- majice (1-2 za spavanje + za svaki dan po 1-2)
- gace
- spakujem neke papuce, fazon japanki, da imam ali ih nikada nisam koristio
- sorc za kupanje (ako naletim na neki bazen)
- cetkica za zube, pasta
- ne nosim kupke i sampone jer uglavnom to ima tamo
- carape + nazuvice
- aktivni ves (ne oblacim ga, vec ponesem samo) - koristim kao duks
- 2 podkape
- 1 farmerke + 1 bermude to je uglavnom za setnju uvece
- 1 patike (gledam da budu sto laganije i lakse za pakovanje)
- vozacka, saobracajna, putno osiguranje, 500-600eur u kesu + karticu
- termos za vodu
- lanac za vezivanje motora + disklock (al' kad idemo zajedno, dovoljan je samo jedan)
- sajlu za vezivanje bajsa od metar i jednu kracu, njima vezem jaknu kroz rukav za motor i kacigu, ako mi je vruce a hocu da setam, pa da ne nosim sa sobom

• Sviđa mi se 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1115 postova
  • Motocikl: BMW R1200GS 2009 K25

Al’ ovo samo kad idem na dalje voznje.
Takodje, sve to lepo spakujem.
Sada sam se vratio iz fr, gde sam isao samo sa topcase-om i tank torbom.

Sent from my iPhone using Tapatalk

• Sviđa mi se 1

• Svrati ponekad, 410 postova
  • Motocikl: ex Yamaha BT 1100 Bulldog ex V-Strom 650 XT ex Suzuki V-Strom 1050XT now BMW R1250GSA
8 hours ago, ZoraNS said:

Evo kopije spiska opreme koju je naveo kolega @m.milivojevic u jednoj temi pre cca mesec dana. Pravi "švedski sto" opreme pa sama proceni šta uzeti. Preporuka je svakako da imaš uplaćenu neku "pomoć na putu", a od alata/pribora ovaj set za čepovanje gume (i eventualno mini kompresor) jer se ozbiljniji kvarovi teško rešavaju na terenu i tada pozivaš pomoć. Ako i ne budeš umela da sama čepuješ gumu naći će se na drumu neki "muški akt" koji će ti rado pomoći. Možda će mu očekivanja biti prevelika, ali to je već njegov problem :)

Citat kolege.....

ovo je npr spisak stvari koje ja nosim:

- mali set alata(onaj parkside) + kljuc za svecice + dodatnih par kljuceva (T50, T55) i poluga (ne nosim kvalitetan alat, vec alat za ne daj boze)
- kompresor
- set za krpljenje gume
- vezice
- duck tape
- 2-3 spanera
- ulje za motor
- strpam i neke kablove
- kisno odelo (imam neko najobicnije)
- kratke rukavice, duge rukavice, rukavice za kisu (koristim neke zimske + neke stare), mozda sam lud, al' nosim skoro 4 para rukavica uvek
- vozim u opremi, jakna, pantalone, prsluk (ponesem i reflektujuci prsluk, ako je velika kisa)
- cizme
- tablet(laptop), jer ponekad moram da radim
- 3 telefona (privatni, poslovni, jedan backup telefon za gps i dijagnostiku) - nosim i dijagnostiku za motor (to mi je samo jedan kabal i obd)
- majice (1-2 za spavanje + za svaki dan po 1-2)
- gace
- spakujem neke papuce, fazon japanki, da imam ali ih nikada nisam koristio
- sorc za kupanje (ako naletim na neki bazen)
- cetkica za zube, pasta
- ne nosim kupke i sampone jer uglavnom to ima tamo
- carape + nazuvice
- aktivni ves (ne oblacim ga, vec ponesem samo) - koristim kao duks
- 2 podkape
- 1 farmerke + 1 bermude to je uglavnom za setnju uvece
- 1 patike (gledam da budu sto laganije i lakse za pakovanje)
- vozacka, saobracajna, putno osiguranje, 500-600eur u kesu + karticu
- termos za vodu
- lanac za vezivanje motora + disklock (al' kad idemo zajedno, dovoljan je samo jedan)
- sajlu za vezivanje bajsa od metar i jednu kracu, njima vezem jaknu kroz rukav za motor i kacigu, ako mi je vruce a hocu da setam, pa da ne nosim sa sobom

Kolega vozi GS-a pa mu treba dosta toga 😆 pa nije cudo sto nosi radionicu celu 🤣. Sala kolega , takodje vozim GSA.Sve stvari s spiska takodje ponesem kad sam na duzim voznjama osim telefona ( 2 u mom slucaju,radni i rezervni) i lap topa.

• Sviđa mi se 2

On 20. 9. 2024. at 7:55, Peppermint je napisao:

Da li možemo na jednoj od vožnji neku od pauza da posvetimo temi pregleda tj. pripreme motocikla pre vožnje i potrebnoj opremi koju je pametno imati uz sebe (ne mislim na zaštitnu opremu nego na sve ono što može lako da krene nizbrdo čak i pri kratkoj vožnji)? Pogledala sam šta god sam našla na forumu, malo po YouTube-u, nešto se raspitivala ali pošto sam duduk za mehaniku jedno je videti to na snimku a drugo pronaći baš na svom motoru gde se to nešto nalazi. Verujem da mnogima to i ne treba, posebno ako su ljubimci već dugo njihovi ali meni je moja Džoli stigla u avgustu i još nisam pohvatala gde se šta gleda. Najlakši deo je na primer kupiti set za reparaciju gume ali meni je to kao i da sam u ranac stavila stetoskop - može da izgleda cool ako ga okačim ali mogu lagano i da se besim sa njim. Svakako je bolje imati set jer će se lakše naći bajker koji zna da ga koristi i pomogne mi nego krenuti nepripremljen ali da udjem u motošop i pitam šta sve može da mi zatreba bojim se da bih osim doživljenog bankrota morala i da kupim prikolicu da potegne sve što bi mi prodali.

ps molim dokazane hrabre vitezove da ne iskoriste ovaj moj post za nabrajanje svojih, ne sumnjam, fantastičnih moći i time samo iznerviraju idejnog tvorca ove akcije, dovoljno je da dojašu na svojim strašnim atovima na neku od vožnji i pružićemo im priliku da se kočopere

Cemu takva negativna energija.

Raduj se, kazi Boze hvala ti na svemu sto imam

• Nemanja Stojanović, 1366 postova
  • Motocikl: CF RedBull 450 MT

Ja ne mogu da vam objasnim izgleda da je poenta teme samo organizacija vožnje.

Ne saveti za početnike, alat, poligon itd.

Postoji toliko tema na te druge teme.

Ako još neko novi želi na sporu početničku vožnju ne previše daleko od Beograda, nek mi se javi na PP (vi koji ste se već zapljunuli ovde na temi ne morate ništa).

• Sviđa mi se 4

Izgleda da će kiša, tako da ostavljamo za neki od narednih vikenda.

Pratimo prognozu i ne forsiramo.

Bitno je da ima vas voljnih da idete i još iskusnijih voljnih da mi pomognu!

Neće ni Kosmaj ni Kota. nigde, ko zna možda dok se mi organizujemo završe put do Mladenovca 😆

• Sviđa mi se 5
  • Haha 2
  • Tužan 2
  • Podržavam 2

Da li je neko zainteresovan za vožnju u subotu? :) 

Za početak da se prijavimo pa se onda dogovorimo mi koji idemo gde ćemo.

• Sviđa mi se 3

• U prolazu, 50 postova
  • Motocikl: Honda NX 500
Pre 3 sati, Skittles je napisao:

Nažalost radim 😢 A da ne radim, ima onaj kurs bezbedne vožnje u MK Bezbednost (petak i subota), ali i to propuštam 😢

• U prolazu, 72 postova
  • Motocikl: Yamaha Tricity 300
On 10/8/2024 at 9:08 PM, Skittles said:

Neparan broj točkova, inače može i subota a i nedelja koja je po sadašnjim prognozama čak i koji stepen toplija 😉

• U prolazu, 38 postova
  • Motocikl: Ljubiša
On 9. 10. 2024. at 21:25, MatorKonj je napisao:

@araS 

Ja nisam još uvek sigurna mogu li u subotu.  Javljam vam sutra. U nedelju bih mogla sigurno pa ako još neko hoće krug neka se javi.:cirka1:

• Podržavam 1

• U prolazu, 38 postova
  • Motocikl: Ljubiša

@Peppermint Da li si možda bila danas kod Topčidera oko 18h?

Ako jesi, da znaš da sam ja mahala, a ne manijak neki :D

Promenio član araS
  • Sviđa mi se 1

• Svrati ponekad, 69 postova
  • Motocikl: Honda Pantheon 150, CFMoto 300NK
@Peppermint Da li si možda bila danas kod Topčidera oko 18h?
Ako jesi da znaš da sam ja mahala, a ne  manijak neki 

Nisam ja ali hvala na mahanju

Sent from my iPhone using Tapatalk

• Svrati ponekad, 69 postova
  • Motocikl: Honda Pantheon 150, CFMoto 300NK

Drugari, jutros dok sam kretala na posao Džoli i ja smo se preturile u dvorištu, ja sam verovatno ok jer još ništa ne boli, bilo je u pitanju isparkiravanje unazad i težina je pretegla, uspela sam motor nežno da spustim na ogradu i izvučem se, komšija koji vozi BMW GS mi je pomogao da ga podignemo ali retrovizor se klimao previše za nastavak avanture po kiši. Morala sam da se presvučem, uzmem auto i odjurim na posao. Plan mi je da izadjem ranije i odem da probam da popravim to što se rasklimalo uz pregled da li se još nešto oštetilo. Znači tokom popodneva javljam da li je Džoli u voznom stanju za sutra. Poželite mi sreću i plz nemojte komentarisati jer će @Skittles da me lansira na mesec 🫣

• Sviđa mi se 1
  • Tužan 2
  • Podržavam 2

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja