0trov 40 Napisano Maj 7, 2024 U prolazu, 30 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kawasaki ZRX 1100, Honda Africa Twin Adventure Sport Prijavi odgovor kao problematičan Pozdrav ekipa. Nigdje ne nalazim neki konkretan info o temi koja me zanima, sve je nesto uopsteno i uglavnom vezano za skladistenje motocikla na zimski period. Elem, postao sam skorije vlasnik Afrike Twin Adv Sport (bice neke slike uskoro ), i zelio bih da skladistim svoj motocikl Kawasaki ZRX1100 posto prodaja nije opcija (potencijalno cu da prodam nekad Afriku ali Reks ostaje dok god mogu da prebacim nogu preko sjedista) a ne bih da placam dvije registracije te je odjava istog najlogicnije resenje. E sada, imam opciju za garazu ali me zanima malo sire o tematici skladistenja motocikla na visegodisnji vremenski period. - Istakanje goriva ili do vrha + stabilizator - Nove su gume na njemu, kako ih (i da li je uopste moguce) sacuvati na vise godina, dizanje na stender? - Ulje novo jel se sipa do vrha ili standardno? - Akumulator na pametni punjac ili prosto posto je u pitanju vise godina, pustiti ga da okonca zivotni vijek? - Da li ima potrebe za prskanjem fogera u cilindre ( i kako se to uopste radi, kroz airbox? ) ITD I uopsteno bilo kakav savjet za skladistenje na vise godina.. E sada to moze biti najmanje dvije tri godine, a najvise, pa... dok ne predjem 6 banki a imam do tada jos. 25 .. Sigurno je samo da zelim da sacuvam ZRX za penzionerske dane jer smo presli silne kilometre skupa, prokrstarili Italijom, Francuskom, Spanijom i regionom uzduz i poprijeko. Hvala na svakom konstruktivnom prijedlogu. Zivi bili ! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
MoToM 3885 Napisano Maj 7, 2024 Ne silazi, 5020 postova Lokacija: Zemun Motocikl: Triumph Daytona 1000 Prijavi odgovor kao problematičan Tekst https://www.tigitmotorbikes.com/how-to-store-a-motorbike-long-term-safely/ 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Atorn 4086 Napisano Maj 7, 2024 Drug član, 1024 postova Lokacija: Železnik Motocikl: Yamaha Xj900s - čađava dvocevka Prijavi odgovor kao problematičan Pozdrav i tebi. Ono što bih ja uradio kada bih skladištio motor na više godina je sledeće: 1. gume koje su na njemu, prodao bih, a kada dodje vreme kupio bih nove. 2. Podigao na klocne bez točkova 3. Ulja koliko treba redovno. 4. Rezervoar uradio čišćenje i plastifikaciju, dakle bez goriva. 5. Akumulator prodao,ili poklonio, pa kad dodje vreme kupio nov. 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Motorcyclist 17642 Napisano Maj 7, 2024 Integrisan, 5216 postova Lokacija: Vojvodina Motocikl: Suzuki GSR600 Prijavi odgovor kao problematičan Imam ja siroku i prostranu shupu, moze Mazicu ga i pazicu ga 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
MaxiS 2673 Napisano Maj 7, 2024 Drug član, 1524 postova Lokacija: Niš Motocikl: Kawasaki Versys 650 Prijavi odgovor kao problematičan Pre 1 sat, Atorn je napisao: Pozdrav i tebi. Ono što bih ja uradio kada bih skladištio motor na više godina je sledeće: 1. gume koje su na njemu, prodao bih, a kada dodje vreme kupio bih nove. 2. Podigao na klocne bez točkova 3. Ulja koliko treba redovno. 4. Rezervoar uradio čišćenje i plastifikaciju, dakle bez goriva. 5. Akumulator prodao,ili poklonio, pa kad dodje vreme kupio nov. I spricem sipao ulje u cilindre kroz otvor za svecice... 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Atorn 4086 Napisano Maj 7, 2024 Drug član, 1024 postova Lokacija: Železnik Motocikl: Yamaha Xj900s - čađava dvocevka Prijavi odgovor kao problematičan Pre 1 sat, Motorcyclist je napisao: Imam ja siroku i prostranu shupu, moze Mazicu ga i pazicu ga Znači u tom slučaju sve što sam napisao za skladištenje zaboravi. Trebaće mu i gume i akumulator. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
0trov 40 Napisano Maj 7, 2024 U prolazu, 30 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kawasaki ZRX 1100, Honda Africa Twin Adventure Sport Prijavi odgovor kao problematičan Koliko gume mogu brzo da propadnu ako je skladisten kako treba i podignut od poda... Gume i karbovi me nekako najvise brinu, rezervoar je plastificiran prije godinu dana, a gume su nove, otisle jednom u juznu Italiju.. Tipa 3k kilometara.. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Atorn 4086 Napisano Maj 7, 2024 Drug član, 1024 postova Lokacija: Železnik Motocikl: Yamaha Xj900s - čađava dvocevka Prijavi odgovor kao problematičan Sad već ulazimo u drugu temu, koji DOT, koliko se računa da je guma nova, bla, bla... A to već imaš u temama za gume, potraži malo. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
stari roker 4323 Napisano Maj 7, 2024 motoras, 2486 postova Lokacija: PECINCI Motocikl: BMW '73. zderac kilometara // TOMOS APN 4/deva //Gpz900r Ninja // VULCAN VN1500 Prijavi odgovor kao problematičan Ja bmw dva puta godišnje izvučem iz garaže, očistim i operem. Povežem akumulator od drugog motora i upalim. Ostavim da radi, da se zagreje na radnu temperaturu. Imam ogromno dvorište i voćnjak, pa ga malo provozam da okrene sve lagere i zupčanike. Kad ga vratim na mesto, kad se ohladi, u auspuhe gurnem nauljene krpice da spreče prodor vlage. I na usis. Gume su mi kao nove, ali dot-ovi neupotrebljivi. Znači kad bude ponovo išao na ulicu moraju nove gume. Aku isto treba nov. Što se tiče ulja, u njemu je Silkolene star 3-4 godine. Prešao nešto malo. Sad kad bude prolećno čišćenje imam spremno novo ulje i filter. Ugrejem, zamenim sve pa neka ćuti do daljnjeg. Ne kažem da je to ispravno i najbolje kako ja radim, ali je tako. O prodaji ne razmišljam. 2 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
0trov 40 Napisano Maj 7, 2024 U prolazu, 30 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kawasaki ZRX 1100, Honda Africa Twin Adventure Sport Prijavi odgovor kao problematičan Mozda to i jeste najbolja ideja. Dot mi je 2023 Al ne bi mi bio problem zaista da ga izvucem jednom na 4 mjeseca i provozam malo. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
stari roker 4323 Napisano Maj 7, 2024 motoras, 2486 postova Lokacija: PECINCI Motocikl: BMW '73. zderac kilometara // TOMOS APN 4/deva //Gpz900r Ninja // VULCAN VN1500 Prijavi odgovor kao problematičan Pre sat vremena, 0trov je napisao: Mozda to i jeste najbolja ideja. Dot mi je 2023 Al ne bi mi bio problem zaista da ga izvucem jednom na 4 mjeseca i provozam malo. Ja bih rado stavio nove gume i bateriju da ga samo par puta provozam do Fruške gore i nazad, ali mi je besmisleno da registrujem dva ili čak tri motora za tih par vožnji godišnje. Ako kojim slučajem, mada nisam optimista, bude nekih povoljnosti za regu oldtajmera možda i promenim mišljenje. Evo moje munje na redovnom održavanju prošle godine. Jedino je Tomos još rasklopljen i čeka bolje sutra. 4 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Atorn 4086 Napisano Maj 7, 2024 Drug član, 1024 postova Lokacija: Železnik Motocikl: Yamaha Xj900s - čađava dvocevka Prijavi odgovor kao problematičan Pre 2 sati, 0trov je napisao: Mozda to i jeste najbolja ideja. Dot mi je 2023 Al ne bi mi bio problem zaista da ga izvucem jednom na 4 mjeseca i provozam malo. Čekaj malo prijatelju. Hoćeš da ga odjaviš i skladištiš na duže godina. To je tvoje pitanje bilo. Sad hoćeš da ga voziš na četiri meseca. Ili ga odjavi i konzerviraj, ili ga registruj i vozi. Postavio si pitanje, a sam si dao odgovor... Vozi bre to prijatelju i uživaj. Ende Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
0trov 40 Napisano Maj 7, 2024 (promenjeno) U prolazu, 30 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Kawasaki ZRX 1100, Honda Africa Twin Adventure Sport Prijavi odgovor kao problematičan Pa ne bas. Odjavljujem ga sigurno, al vagam i dalje sta ce manje da mu skodi nakon x-y godina. Dugogodisnje skladistenje bez diranja ili kao sto kolega rece, vadjenje iz steka 2-3 puta godisnje maks na (neregistrovanu ) voznjicu od desetak petnaest minuta po kraju... Znas vec kakav je internet sto se misljenja tice.. Mracan i pun uzasa Al prihvatam sugestiju da mozda pitanje nisam dobro definisao u startu. Promenio Maj 7, 2024 član 0trov Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
stari roker 4323 Napisano Maj 7, 2024 motoras, 2486 postova Lokacija: PECINCI Motocikl: BMW '73. zderac kilometara // TOMOS APN 4/deva //Gpz900r Ninja // VULCAN VN1500 Prijavi odgovor kao problematičan Pa hajde da dam zaključak, moje mišljenje. Ja bih moj motor najradije konzervirao. Znači novo ulje u mašinu, naliti ulje u cilindre. Plastificiran rezervoar može ostati prazan, a u metalni usuti malo ulja i razmuckati da se uhvati za zidove. Novo ulje u viljuške, i na klocnu da se rasteteti ogibljenje. Nov antifriz. Nova tečnost za hidrauliku. Preko motora pokrivač i ispod neki skupljač vlage. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Sharky - Alex 6604 Napisano Maj 7, 2024 Drug član, 1904 postova Lokacija: Beograd-Borča Motocikl: CFmoto 800MT Prijavi odgovor kao problematičan Ispod mozes tablu ili dve stiropora ili stirodura Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...