Jump to content

Moto Zajednica

Kada je dosta elektronike?

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 203 postova
  • Motocikl: SYM CRUiSYM α 300

Ja u kolima, koja su 2020to godiste, imam pun kufer razne elektronike. Od svega, koristim samo tempomat, i to na autoputu, bas da ne bi nogu umarao. Par puta sam imao situaciju da je auto dodatno zakocio kad sam ja krenuo da kocim i to je pomoglo da se ne zabodem u auto ispred mene koji je zakocio u mestu. A sto se motora tice, upalio mi se abs par puta kad sam jace zakocio u mojoj garazi, jerbo je klizav beton :D 

Promenio član djpesic

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 209 postova
  • Motocikl: Piaggio ZIP, XL600V

Ja više ne kupujem auto bez tempomata. Za tempomat i automatik da ne valjaju mogu da pričaju samo ljudi koji takve automobile nisu posedovali (kao što sam ja nekad bio - samo manuelac, koji tempomati p materine :D)

• Sviđa mi se 4
  • Podržavam 1

Svakako su bitni, ali su oni manje više standardna opcija na 'novijim' autima (2010+). Ili kineski za 20e, ili kamera za 200e.

• Drug član, 1878 postova
  • Motocikl: CFmoto 800MT

Ja sam u fazonu:

Dodatci sto se tice bezbednosti mogu samo da pomognu, cak i da mi spase glavu.

Dodatci za komfor, koristim kad mi treba, iskljucim kad mi ne treba. Sto bi rekla jedna kineskinja u kineskoj radnji kod mene u kraju “bolje da ima nego da nema”

Bonus video, kocenje sa i bez ABS-a

• Sviđa mi se 3

• Drug član, 3763 postova
  • Motocikl: Kymco Agility+ 300

Kad smo već došli do automobila, pisao sam već u drugoj temi, zimujem u garaži ispred čije kapije je komšija koji valja polovne automobile nedžodžio neki Maserati, pa nisam mogao da izađem.

gate.jpg

Ima dva akumulatora, i napred i pozadi, oba iscurela. Ne može da ga upali da se prebaci u neutral, pa da ga odguramo malo.

Izguglasmo na licu mesta da ima neki poklopac na podu sa leve strane volana, i polugica čime se ručno izbacuje iz brzine. Ali sajla od poluge je pokidana :) Bemliti muku. Paljenje preko kablova sa komšijkog auta ne uspeva, nema dovoljnu pobudnu jačinu...

Drugi komša onda donese booster, sa njim nekako uspelo, ali je onda računar na kolima poludeo i prebacio se u maintenance mod... Pa googlaj onda kako se resetuje...

I tako, skoro 4 sata smo izdangubili da pomerimo auto 2 metra, pa da mogu da isteram motorin. Zlo i naopako! Ebem ti elektroniku da ti ebem!

Promenio član boza_kg

Božo, ja bih zapalio i komšiju i auto. A najpametnije je da promeniš mesto gde parkiraš skuter :D Kad god sam slušao i čitao o Maseratiju, bilo je otprilike kao o Alfi. Prelep, brz, sportski, i totalno nepouzdan.

• Podržavam 1

• Zainteresovan, 618 postova
  • Motocikl: Transalp 650

Elektronike i modova nikad dosta, zato su u poslednje vreme svi Rosiji i svi "na koleno" a ono motor vozi njega više nego obrnuto, dok ne počnu s*anja i kvarovi, a sve sto ima točkove ili sise počeće u jednom trenutku da pravi probleme 😊, što se mene lično tiče elektronsko ubrizgavanje i ABS su apsolutno dovoljni za motor, kome duva, hladno mu, bučno, klizavo po kiši pa mu treba mod da ne bi pao taj i nije za motor nego za auto. :neznam:

Promenio član velimirjevtic
  • Sviđa mi se 1
  • Haha 1
  • Podržavam 7

• Hronični Motociklopata, 7364 postova
  • Motocikl: Freza 600ccm Blue Thunder

Stepen elektronike u motociklima je bio sasvim dovoljan i pre 15-ak godina, imao si ubrizgavanje, ABS i to osnovno, i ti motori i danas rade bez problema i radiće još dugo.

A ova govna što danas prave... bog nek nam je u pomoći kad to krene da crkava za 10-15 godina a verovatno i mogo prije, nećemo se jeftino vozati i sami popravljati svoje motore kao danas.

Promenio član Disko Nindža
  • Podržavam 7

Ma ne samo da nećemo moći sami, nego to često više ne mogu ni u servisu da popravljaju, bez podrške fabrike. Elektronika je za servisere crna kutija, kad se nešto zbinguje, mogu samo da menjaju jedno po jedno dok ne ubodu da proradi. A ko će to da finansira?

Što znači, ako (kad) se pokvari van garancije, sedi i plači. Ili baci pa kupi novo.

Nema više ono kad ti rikne nešto na putovanju, da se snađeš i da skarabudžiš nešto štapom i kanapom da izdrži do kuće, to je sve nešto iskomplikovano u pizdu materinu, menjaj redom module, pa dijagnostike kurci palci...

Aj kad nešto krucijalno rikne, pa stane, ebiga loša sreća. Ali koliko je tu sad sitnih gluposti koji mogu da ti zagorčavaju život.

Na primer sad imaš šareni ekran na kome piše koliki ti je pritisak u gumama, u realnom vremenu. Baš lepo, jes da ničemu ne služi, ali je zato fensi. I to onda počne da brljavi, pali ti upozorenja i svićka da pritisak ne valja. Ti proveriš na pumpi, ono sve OK.

I gde je problem - u senzorima, kalibraciji, softveru, računaru... nađi ga ti. Sto qraca ima da se izvede da se popravi, i to košta. A ne treba ti, ali nervira te što ne radi, ometa te u vožnji... Ma budalesanje.

• Zainteresovan, 375 postova
  • Motocikl: R1150GS

Prošle godine sam čitao ovde na forumu da je nekome na novom GSu (1250 mislim) nešto zabagovao nekakav senzor čepa za gorivo (?) pa je to čoveku napravilo problem da ne može da sipa benzin.

Za šta li služi senzor u čepu za gorivo majko mila

• Sviđa mi se 1

• prisutan, 1145 postova
  • Motocikl: keeway cruiser 250,KLE 500,BMW K75, ZEPHYR 750,CBF 1000 BENELLI TRK 702

Abs, grijači ručki , usb-c  utikač,da imam na šta tel.  napuniti, ubrizgavanje naravno..,i to je to. Ne vozim auto puteve, sem kad moram,pa mi tempomat stvarno ne treba, kad je kiša jednostavno usporim. Generalno sam usporio vožnju, smanjio kubikažu, konjažu.. lagano... 

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 2

• Drug član, 3036 postova
  • Motocikl: CBR 1000F - Bedevija

Posle svega pročitanog, tačno se vide razlike među generacijama i pristupu motorima. 

Motocikl je prevozno sredstvo koje obeležava i utiče na način života vlasnika. Niko normalan ne bi prihvatio da kisne, mrzne se, rizikuje glavu x puta više nego da je u kolima, da ga od asfalta deli tanka jakna a od lima i kamena baš ništa. To prihvata samo onaj ko u srcu nosi ljubav prema motorima, nekakvoj slobodi, odudaranju od okoline (svesno ili podsvesno). Pomirenost sa smrću, kao cenom, takođe je jako važna. Kontrola situacije - ja vozim motor, moje znanje i umeće me dele od smrti/povrede i uživanja. Nepredviđene okolnosti se moraju uračunati u predviđenje što ide sa znanjem i umećem. 

Elektronika na motoru je dobra za mašinu (ubrizgavanje goriva), dodatna sigurnost u najčešćoj grešci koja svakome može da se desi (ABS) mada bih i tu imao malo zadrške, a sve ostalo... razmaženost i komplikacija.

Nešto što je bilo jednostavno, vidljivo svakome (mehanika), svelo se na neke kutije sa puno žica koje ulaze i izlaze iz njih. Lepo i nepotrebno. Bolje? Uslovno. 

Preteran broj podataka samo odvlači pažnju od čiste vožnje. Umesto da se gleda ispred sebe, oko sebe, da se prati situacija i previđa potez vozila ispred, iza, pored, čita se pritisak i temperatura u gumama, a motor ide perfektno. 

Modovi? Brate, nauči da voziš svoj motor. Ako je prejak za tebe, koji će ti? Pada kiša, vozi brzinu više. Ne zaleći se k'o mazga, da moraš da kočiš na milimetar. 

Kada bi postojao motor koji od elektronike ima samo EFI, regler i el. paljenje, a da je sve ostalo nezavisno od toga, da ne utiče jedno na drugo, to bi bio pogodak. 

Izgubilo se shvatanje osnovnog čara vožnje. Motori su previše dostupni svakome. I ko zaista to voli i onima što posle prvog preloma odustaju i tek tada shvataju da to nije za njih. A upravo takvi glavnu reč vode.

Moram da prekidam, žena je već ljuta što isam seo da ručamo...

• Sviđa mi se 13
  • Podržavam 4

• Malinar u pokusaju, 1714 postova
  • Motocikl: triumph tiger 1050
pre 32 minuta, ironhorse je napisao:

Prošle godine sam čitao ovde na forumu da je nekome na novom GSu (1250 mislim) nešto zabagovao nekakav senzor čepa za gorivo (?) pa je to čoveku napravilo problem da ne može da sipa benzin.

Za šta li služi senzor u čepu za gorivo majko mila

Ja sam to pisao, bratu na novom gs 1250 adv brljavi elektronska bravica čepa za gorivo i dalje. Tada smo akali čep pola sata i jedva otvorili rezervoar, sad u nedelju išli na Drinu i na Ibarskoj stali da uspemo gorivo, opet ga je zezala, nije pola sata ali par minuta sigurno.

To je neko keyless rešenje, jer je teško gurnuti ključ u bravu rezervoara svakih 550-600 km kolika je autonomija gs 1250 adv-a.

• Malinar u pokusaju, 1714 postova
  • Motocikl: triumph tiger 1050
pre 39 minuta, mali_zmaj je napisao:

Generalno sam usporio vožnju, smanjio kubikažu, konjažu.. lagano... 

I ja nekako, što sam stariji, bez obzira koji motor vozim, sve više osećam strah od brzine i trudim se da budem umereniji vozač. Dozvole za B kategoriju dele svima šakom i kapom, ljudima koji nisu sposobni da pričuvaju dve ovce u zagradjenom toru, čega sam se sve nagledao u saobraćaju, dobro nisam batalio motore.

• Sviđa mi se 2
  • Podržavam 2

• Ne silazi, 6095 postova

Koliko neznanja na jednom mestu. Cim imss motorni racunar i ABS imas svu mogucu elektroniku kao i opcijama napucani model (sto se voznje tice) jer i TC i anti wheelie rade preko senzora ABS. Tako da jedino sto moze da crkne je senzor ABS ili motorni racunar.

Modovi voznje su odziv leptira na polozaj rucice gasa i nista vise od toge

Ovde ne mislim na nove R motore koji dodatno imaju IMU jedinicu.

Promenio član dvlns

R-aši ... najgori od sve dece :D 
Ja bio voleo jedan stari R, bez mnogo elektronike za vikend vožnjicu :moto3:

nešto old skul s karburatori: CBR 900RR u Urban Tiger bojama, ZXR 750, R1... 

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja