Jump to content

Moto Zajednica

Avantura - Potraga za idealnim motociklom

Recommended Posts

  • U prolazu, 12 postova
  • Lokacija: Zaječar
  • Motocikl: Xt 660 R

Dajte da vam predstavim avanturu pre nego što vam predstavim motocikle

Da li ste ikada razmišljali o nabavci novog motocikla? Nakon deset godina u motociklizmu, preko 50.000km i pet godina držanja moto radnje odlučila sam da se nagradim motociklom koji nije NOV NOV NOV nema 36.000km na satu i nije star 15 godina. Cilj je dakle da na kraju ove avanture izvezem nov ili skoro nov motocikl iz salona.

 

Zašto ja vama pišem sve ovo? Baš često čujem da sam luda što sa svojih 167cm i 55kg tražim "visok", "veliki" i jak motor. Verujem da tekstovi koji slede mogu da budu korisni početnicima, ne tako visokim vozačima, devojkama, ali i svima onima koji većaju između modela koje ću probati.U krajnjoj liniji upravo ovakvi tekostovi su i meni izvor informacija o modelima o kojima razmišljam. 

 

Inače valjalo bi da vas pre svega upoznam sa time šta trenutno vozim i šta očekujem od novog motora. Već dve godine vozim yamahu xt660r 2009. Ovaj motor mi je jako dugo bio dream bike i opravdao je sva moja očekivanja ALI 660 kubika, 1 cilindar i nešto više od 35kW zaista nisu dobra kombinacija za duge vožnje. Položaj sedenja na auto putu je bukvalno na rezervoaru ne bi li opteretila prednji deo i barem malo mogla da pratim saputnike. Vobling, odnosno vibracije guvernala, koje se javljaju na većim brzinama baš umeju da pokvare zabavu. Ipak, 21 ili eventualno19 napred su nešto čemu ću definitivno idalje težiti jer sa jedne strane imam nepogrešivi osećaj da pogodim svaku rupu na putu i sa druge strane zaista uživam u činjenici da mogu da se popnem na svaki ivičnjak i siđem van puta. Šta očekujem od motocikla? Kao što sam već pomenula visok prednji točak, makar dva cilindra, ne ispod 600 kubika, ne ispod 35kW, to što sam
baba vozač ne znači da ne želim kog konja u rezervi. Poželjno je ne prevelikog potrošača, mislim da je apsurdno i pominjati ali dva diska napred (moj
xt ima jedan i to je PAKAO), abs, a o ostalim zahtevima biće svakako više reči kroz tekstove. Ko zna, možda mi se afiniteti do kraja ove avanture i promene.


Da rezimiramo dakle. Enduro jedno veliko da, u kombinaciji sa mojom visinom.... pa videćemo. U opticaju su nekoliko motora pre svega T7, 790 Adventure, Transalp. Od finansijski teže priuštvih možda Afrika, od onih bez cene gs900. Svakako ovim testovima pristupam bez predrasuda i planiram da otkrijem koji je to pravi motor za mene.

 

Kao utesnu nagradu za slučaj da potraga za velikim i jakim motorom ne prođe kako treba odabrala sam Trident 660 (hoće me 660) jer 
je po karakteristikama pristojan, povoljan i neverovatno lep. 


E sad ono što sam već isprobala i mogu da najavim su tekst o xt-u pre svega, mom trenutnom favoritu r1200gs, onom lepotanu Tridentu, NC750x DCT koji se tu našao samo kao proba pred Afriku DCT ... pa videćemo već kuda dalje ovo ide. 

 

Dopuna: Da se razumemo, nisam se jednog jutra samo probudila sa idejom da mi treba neka grdosija od motocikla, vozila sam ja tu i tamo po nešto: moj prvenac Keeway Superlight 125, Yamaha xj600n, Honda F4Sport, Yamaha fz1, Yamaha xt660R, muž tvrdi njegov ali ja bih rekla naš BMW r1200GS.

 

  • Sviđa mi se 11
  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 184 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Yamaha Tracer 7 GT, Super Soco TC

Zdravo Hrčak,

 

Meni se čini da ti baš znaš šta hoćeš i već imaš prave odgovore! :) 

 

Pet motora sa tvoje liste (T7, 790 Adventure, Transalp, Afrika i GS) su najbolji i najsposobniji motori u toj klasi. Svaki sa nekim svojim prednostima i manama (uključujući cenu). 

 

Imaš i više nego dovoljno iskustva da izabereš. 

 

Moj jedini savet ti je da kreneš polako i zaista isprobaš svaki od njih (položaj sedenja i opšta ergonomija, tvoj osećaj u vožnji, ponašanje pri manevrima na malim brzinama). I da maksimalno uživaš u tom procesu odabira.

Slatke su to muke. :)

 

Da sam na tvom mestu, verovatno bih se fokusirao na T7, Transalp i Afriku... i izabrao nešto od ta tri. Oni mi zaista deluju kao Best Buy. 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Andragog, 4692 postova
  • Lokacija: On off road
  • Motocikl: BMW K25 HONDA PD05

790 adventure s je pogodan da se spusti. Može se staviti napred točak 19cola.... u kombinaciji sa oprugama za spuštanje. Vozio  sam ga skoro i deluje mi kao da nema vise od 130kg, zbog niskog težišta.

 

700 tenere je taraba za tvoju visinu.

Promenio član srbac

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 3976 postova
  • Lokacija: CH-HR-BiH
  • Motocikl: 2002 K1200RS-1989 XTZ 750 Chesterfield- 1989 XTZ 750 FarawayBlue

Pozz Hrčak, od onih “bez cijene” 900GS je moj favorit.
Cijenom će ići dosta visoko ako ima sve pakete opreme a gologuz je od 14K€.
Napucan i sa koferima preko 20K€, moja konfiguracija bi bila oko 18.5K€.
Svaki motor se može spustiti na ovjesu.
LP


Gesendet von iPhone mit Tapatalk Pro

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1078 postova
  • Lokacija: Leskovac
  • Motocikl: Honda CBF 1000A ABS '07
Upravo sada, JevtaNS je napisao:

Za tu visinu.Eventualno mali strom i na koske malo dole.

Ako izlaziš iz endura cbf  600 ili 1000

Moj glas ide za CBF 1000, jedina mu je mana po meni što je težak, za guranje tj preparkiravanje je malo naporan, dok se ne navikne. Ostalo ok. :takoje:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Andragog, 4692 postova
  • Lokacija: On off road
  • Motocikl: BMW K25 HONDA PD05

Moj drugar traži bike za suprugu koja želi malo van puta da se vozi. Imamo Dominatora 650, maksimalno spuštenog sa koskama i napred na trokutima, Baš je nizak ali njoj je i to visoko. Ona je  oko 165. 

Gs 1200 može poprilično da se spusti sa zamenom sedista...tada nema dalje  :vlajko: :oda2:

Promenio član srbac
  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 184 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Yamaha Tracer 7 GT, Super Soco TC
Pre 2 sati, Skittles je napisao:

Relativno skoro sam probao novi Transalp, i ne bih ga stavio u koš sa T7.

Toliko je bolji?

U čemu tačno vidiš razliku?

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 777 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Honda X-ADV

Gledam slične motore za upgrade. Transalp ima ok specifikacije ali je skroz klot u toj ceni (pojeftinio na 11.290€ vidim) - nema ni štitnike za ruke, makar plastične. Odbijaju me i gume sa unutrašnjom.

Na 790 Adventure s sam se smestio nerealno lepo, kao da je za mene napravljen. Ima sve što bih poželeo. Iskreno, nemam hrabrosti da uzmem KTM, zbog reputacije ništa drugo.

T7 najlepši ubedljivo, ali mislim da su omanuli sa slabim agregatom u odnosu na klasu (znam da je sam agregat vrh). Oprostio bih mu i nedostatak TCS-a i Tetris display. Najviši je od ova 3. Osnovni model je u ceni kao gornja dva, ali mislim da se još dodaje njihova "priprema motora" koja nije mala. Isto gume sa unutrašnjom. Nisam siguran da vredi tih para.

Ja sam nekako prelomio da ako uzimam motor, uzmem Afriku. Pa kad dođe na red...

Srećno sa kupovinom!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 373 postova
  • Lokacija: Stara Pazova
  • Motocikl: Kymco VisaR 110, Honda VFR1200XD

T7 po meni trenutno najozbiljniji motocikl, gledajući izgled, cenu, sposobnosti.

Vidim da je neko pomenuo Smorić 650, dodao bih u XT varijanti, mislim da je dobra alternativa.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 12 postova
  • Lokacija: Zaječar
  • Motocikl: Xt 660 R

Ok, planirala sam da drugi deo ovog teksta sačeka malo ali čitanje komentara je u osnovi kao moje gledanje oglasa uz kafu ujutru i svađanje samom sa sobom. Pa hajde da nastavim ne bih li vas bolje upoznala sa mojom situacijom.

Nakon voženja svih onih motora sem GS-a sa mog spiska "šta sam vozila" a na kome je nepravedno izostavljen Suzuki RMZ 250 poželela sam da imam lagani motor kojim mogu sići i sa puta. Čini mi se da je u toj nekoj fazi žena Srbčevog druga (valjda sam ga pravilno promenila kroz padeže) pa joj možda ovaj tekst znači.


XT je kao što verovatno već znate jedno djubre sa jednim cilindrom, 660 kubika, nešto malo više od 35kW, jednim diskom napred i 5 brzina. On bi bio neka dualsport varijanta, nešto između xt660x koji je zapravo supermoto i xt660z mnogo poznatijeg kao  tenera (istina je niko ga ne zna i ne pameti jer nije baš bio upečatljiv model). Ono što je mene kupilo osim fenomenalnog izgleda je činjenica da je izuzetno lagan i ima dugu prvu pa je navikavanje na blato, potoke i korišćenje zadnje kočnice delovalo kao malo manje stresan posao. Takođe zbog svoje visine morala sam da se naučim da manevrisanje tokom sedenja na motoru nije opcija već da moraš poneka i da siđeš sa motora i guraš. Ona mala težina koju sam pomenula je dosta pomagala kada bih zaboravila na nagib na putu i probala da ga spustim na nogu tamo gde ne mogu da dohvatim (kao da na njoj ikad mogu stabilno da dohvatim pod). Osim voblinga koji se javlja na putu na brzinama preko 130 i sedišta koje je neudobno za jednog a kamo li za dvoje nekih većih zamerki nemam. Ako se vozi lagano i onaj jedan disk napred radi posao. Menjam ga jer mi fali gasa u rezervi i jer mi treba bolje kočenje, svakako ostaje motor uz koji sam najviše odrasla kao motorista i ako sam vozila neke daleko veće i ozbiljnije motore.

 

U prilog svemu ovome dodajem neke fotkice čisto da vidite nestašluke i avanture koje smo xt i ja imali kao i kako se držimo. Koliko sam na prstićima, gde je otprilike korman kad se guram i gde sve to ona može da stigne.

 

viber_image_2023-10-03_19-49-06-048.thumb.jpg.0e82042d185314cac9855744ed74ddd9.jpg

 

 

viber_image_2023-10-03_19-49-05-790.thumb.jpg.2d1a3bcd5ba4068f023e9b8eb19e4383.jpg

 

viber_image_2023-10-03_19-52-07-624.thumb.jpg.869bcf6adca36ce066fee5cf80d2c224.jpg

Što se visine T7 tiče, probala i vozila ali želim da napravim još koji krug pre nego što ostavim utiske - da je previsoka je. Vožnja motora na kojima jedva hvataš zemlju kada imaš ispod 170 postane uža specijalnost htela ja to ili ne :) 

  • Sviđa mi se 8

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 609 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Royal Enfield Interceptor 650

@Crazy_hamster Pod pretpostavkom da se pojavi kod nas na tržištu, da li bi razmotrila novu Hondu CL500 ili ipak tražiš nešto dosta jače od 500cc i 46HP?

 

Pardon, ima ga u ponudi kod nas, ili ga bar ima u cenovniku :)

Promenio član Urban Rider

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1465 postova
  • Lokacija: Niš
  • Motocikl: Yamaha XT660Z Tenere

Ako već razmatraš T7 obavezno uzmi u obzir / probaj ako možeš Apriliju Tuareg. Na papiru je malo jači, malo bolje ogibljenje, slična cena, ali ono što bi tebi značilo je niže sedište i dosta niže težište.
 

 

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 65 postova
  • Lokacija: Beograd, BBrdo
  • Motocikl: '93. VFR750F

Ja bih na tvom mestu sačekao i da se pojavi QJ motors 650x... V strom koji je osetno niži, sa boljim kočnicama.

E sad kad se pojavi znaćemo koliko je sposoban van asfalta što tebi ipak mnogo znači.

I ako, naravno, nisi gadljiva na kineze :jee:

U suprotnom Aprilia Tuareg od svega pobrojanog zvuči najbolje (meni) :)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6821 postova
  • Lokacija: Smederevo
  • Motocikl: TDM 900

Ja ne znam kako ćeš ti sa 165 da voziš Teneru 700. Ja imam 190cm pa kad sednem osetim koliko je visoka.

 

Možda da probaš i V85TT, CB500X ili tak nešto.

  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 3976 postova
  • Lokacija: CH-HR-BiH
  • Motocikl: 2002 K1200RS-1989 XTZ 750 Chesterfield- 1989 XTZ 750 FarawayBlue

Sad mi dođe, postoji oni dvocilindrični “ženski” bmw f650gs.
On je stvarno nizak i često ga voze žene nižeg rasta.

a8e2cb0cfebf6e952eaeb6494defcb3b.jpg


„Poslato“ iz dijaspore sa novog „ajpeda“

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Andragog, 4692 postova
  • Lokacija: On off road
  • Motocikl: BMW K25 HONDA PD05

Taj F650/700/750 sa 800ccm (to samo švabe mogu da shvate) je super, moj drugar ga vozi. Prošli smo TET do Kosjerića tri puta, prati nas sa lakšim motorima bez problema. ! Odličan bike, troši 3,5 do 4 na 100km !

Promenio član srbac

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 347 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Triumph Tiger Sport 660

Samo sto je taj F650GS NOV NOV NOV, a cura ipak hoce NOV iz salona da izveze, znaci neki od aktuelnih modela. A i slican motocikl trenutno vozi.

 

Sta god da ti ovde preporucimo, tebi ce biti visoko. Strom 800DE, Tenere 700, novi Transalp su sve slicni motocikli (neki vise za ovo, neki vise za ono) i svi su poprilicno visoki. Sediste 850+ mm.

 

Evo primer, zenska osoba od 162 cm na 800DE (na 12:40):

 

 

 

Mislim da je to poprilicno mucenje sa motociklom od 230kg.

 

Druga opcija je da ides na manji, laksi motocikl kao CB500X, ako ti ne predstavlja problem sto ostajes na 35KW? CB500X je poprilicno visok, ali ides na nize sediste i dodatno ako moze jos negde da se spusti.

 

Nije mi jasan ovaj momenat sa Tridentom, jer to je skroz suprotno ovom advanture konceptu i avanturi za koju trazis motocikl? Trident je super mali, zabavni pre svega gradski motor. On ce ti sigurno odgovarati po gabaritima i performansama. Moze da se putuje sa njim, nije sporno, ali za to su na istoj platformi napravili Tiger Sport 660, pa mozes i njega da razmotris (svako svog konja hvali :) ). Ali opet visina nije mala, sediste 835 mm, meni sa 181cm je taman (ima opcija nizeg sedista), i to je ipak motocikl za asvalt.

 

Ako ipak zanemaris sve, odlucis da visina nece biti prepreka i da uzimas nesto vece u advanture segmentu, ja bih isao na sto laksi:

 

1. Tenere 700 uz razmatranje svih mogucih opcija spustanja.

 

2. Transalp, bila je prica da izlozeni model na sajmu u BG bio dodatno spusten za 6 cm, sto znaci da visinu sedista spusta na pristojnih 790 mm (ovo treba proveriti).

 

 

Promenio član cikamike
  • Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1056 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Honda NC750x

Juce sam probao Transalp, pise da se sedi na 830 i opusteno drzim stopala na zemlji a TRK 502x je mislim 835 e tu sam na prstima, sve zavisi i do oblika sedista. 
E sad je pitanje koje je sediste bilo juce na TA.

  • Sviđa mi se 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 12 postova
  • Lokacija: Zaječar
  • Motocikl: Xt 660 R

Pratim šta pišete, upijam savete i mišljenja i nastavlja da pišem o svojoj daljolj potrazi za savršenim motociklom. 
 

Više što je u kući nego što sam imala u planu da ikada postane opcija na mojoj listi motora koje sam probala našao se BMW r1200GS 2008. Pre godinu dana sam prvi put probala da ga ispravim sa ćope i provozam, onog trenutka kad sa iz glave izbacila misao da je prevelik i pretežak zabava je počela, šta više poslednja tri meseca kad god imam priliku da biram šta ću da vozim vozim njega.

 

E sad šte mi se to toliko dopalo kod GS-a. Nakon onog jednog cilindra i lanca koji non-stop cima kardan je došao kao melem na ranu, više nije neophodna molitva pred pritiskanje prednje kočnice, snage ima u izobilju, a uprkos gabaritima čini mi se da mogu polukružno da ga okrenem bukvalno bilo gde. Da ne pominjem kako je udoban i kako klikom na dugme mogu da promenim vešanje. E sad ima jedna mala caka, ako ga ostavim u comfort modu ne mogu da ga ispravim ćope jer se uvija pod amnom pa moram da gledam da mi uvek bude ugašen u standard modu ili da primenjujem neku od onih metoda za niske ljude na visokim motorima. Naravno to podrazumeva i planiranje gde ga spustam, mada svakako uvek mogu da ga preguram. GS je inace jedan od motora koje je izuzetno lako gurati. Iskreno da sa njime izadjem sa puta još nisam skupila hrabrosti i to je jedini segment koji me kod njega plaši. 

 

viber_image_2023-10-04_10-15-03-913.thumb.jpg.969f9dc4fa93044260963e6ce130ad97.jpg

Mislim da će vam nakon ovog teksta biti jasnije da definitivno ne težim motorima poput cb500 koji od svih zahteva koje imam od motora jedino ima dva cilindra i dva diska. Strom, i ako trenutno izuzetno povoljan izbor, jednostavno nije prijatan mom oku. Neko je pomenuo da je Triumph Trident skroz drugi tip motora, iskreno želela sam da pre nego što grunem 10k e za motocikl probam i nešto što odskače od moje trenutne želje ne bih li bila sigurna da biram pravu stvar, Tiger 900 mi je super.

 

  • Sviđa mi se 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja