Jump to content

Moto Zajednica

Suzuki V-Strom 800

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 337 postova
  • Motocikl: Benelli Leoncino 500Trail............Suzuki VStrom 800DE

IMG_20250909_183152.thumb.jpg.6d3ad8c4f68bfd82e5215ab760d1d61a.jpgIMG_20250909_183210.thumb.jpg.2b30c8077bdd0ebd460c534edb6bcf22.jpgIMG_20250909_183157.thumb.jpg.80e9d8a99b4c745d6f73b16bac24da70.jpg

Ako volite da vam motor bude kao iz fabrike obavezno zastitnu foliju na plastike veoma se lako grebu.

Ovaj deo oko rezervoara je od stitnika koji se nose ISPOD pantalona(ma da mislim da bi se i bez njih vrlo brzo izgrebala)

Slika zadnje plastike je od vezivanja torbe spanerima ko voli kofere nema sta da brine.

Meni licno, ovo ne smeta pisem ovo da drugi znaju 🫡

• Sviđa mi se 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

Mala retrospektiva dosadašnjeg putovanja na 800DE

Putujem sam, sa full opremom na sebi + dve Kriega torbe od 12L i rancem na zadnjem sedištu/nosaču kofera.

Do sada sam prešao 1350 km (BG – Jahorina – Sarajevo – Knin – TET Hrvatska – Rijeka – Murter). Prosečna potrošnja: 4.9 L.
U petak nastavljam dalje, sve uz obalu do CG, a onda na planine.

Motor se jako lepo vozi – o tome ne treba puno pričati. Upija sve neravnine na putu bez problema (ogibljenje je i dalje na fabričkim podešavanjima).
Prvi put sam probao quickshifter i sada mi je jasno zašto ga ljudi žele na svom motoru – stvoren je za preticanje na magistrali.

Zaštita od vetra: 0 bodova, ali to već svi znaju.
Položaj sedenja za moju visinu moraće da se reši višim sedištem ili preradom sedišta – kolena su problem, fali malo da položaj “legne kako treba”.
Što se tiče čuvenog grejanja, ono postoji, ali po meni je to subjektivna stvar. Većinom vozim u čizmama pa mi ne smeta (po gradu u patikama greje, ali ništa strašno).

Off-road deo

Odvozao sam TET Hrvatska (bravo za mene 😁).

Agregat je pravo uživanje za moj stil vožnje.
Prvo sam mislio da nema potrebe da menjam modove, ali sam ubrzo prebacio TC u G mod, odziv gasa u B mod, ABS se može ugasiti, a i sa ovim stock gumama može se voziti i na 1. I ovako će dovoljno klizati po šljunku i kamenju, kojih ima većim delom na TET Hrvatska.

Ogibljenje – moraće jače opruge. Motor sa torbama već dovoljno potone kada sednem na njega.
Za moje potrebe i trenutni skill vožnje radi sasvim dobar posao, ali mislim da bi, kada bih vozio brže, motor počeo previše da skače. Naravno, nešto se može rešiti podešavanjem, ali ne 100%.
Od Hessler Rally Team-a mogu se poručiti jače opruge, pravljene po meri, za oko 250 € – što i nije neka investicija kada uporedite sa cenom guma.

Klirens bi mogao biti veći, i to ću takođe gledati da rešim preko Hessler Rally Team-a.

Gume o kojima sam već pisao – odlične na asfaltu, ali za bilo kakav ozbiljniji silazak i bržu off-road vožnju veliki minus. Jedino što mi je pomoglo je to što sam poneo Xiaomi kompresor pa sam pritisak menjao po potrebi.
Ovo nije mana motocikla već moja odluka da ih ne menjam jer je većina ovog puta orijentisana ka asfaltu.

Inače, mislim da su gume po fabričkoj specifikaciji previše napumpane – spustite prednju za 0.3 bara i zadnju za 0.5 bara i uz ovo ogibljenje motor pegla sve rupe bez da osetite ijednu.

Vozio sam preko 50 km asfalta sa 1.5 bara napred i 1.8 nazad – nisam osetio ni jednu rupu, kao u fotelji, a nisam ga štedeo.

Težina motocikla

Ovo je, po mom mišljenju, njegova najveća mana.
235 kg + 15 kg stvari koje sam nosio + ja 86 kg i full oprema.

Ako ste novi u ovom stilu vožnje, morate biti svesni da je ovo veliki, krupan i za 15–20 kg teži motor od konkurencije. To nije malo kada se zaletite i treba da zakočite (sa stock gumama). Težina se oseti i kada sklizne sa kamena, uleti u šljunak ili na nagomilano sitno kamenje. Ima tu i mog neiskustva, ali da ne lažem – nije lagan bajk.

Zaključak

Sve u svemu, veoma sam zadovoljan paketom koji ovaj motocikl pruža. Ima svojih mana, ali to je sastavni deo svakog motora.

Za kraj – jedna slika od mene, a dalje utiske pišem kada se vratim u BG.

SlikaBjBtet.thumb.jpg.c749f0a9ab6b5e4ed85e20631cc33e9b.jpg

• Sviđa mi se 10
  • Podržavam 1

Završetak putovanja – 3100 km kasnije

Evo da završim ono što sam započeo. Na satu ovog puta – oko 3100 km.
Ruta (nastavak) je bila sledeća: Murter – obalom do Dubrovnika – Trebinje – povratak na primorje – Herceg Novi – Podgorica – Durmitor – Zlatibor – Beograd.

Došlo je vreme da konačno saberem utiske. Ostatak puta(ako ne računamo TET iz prethodne objave) bio je uglavnom asfalt, uz par silazaka van njega – na Durmitoru i Zlatiboru. Kao i uvek, ima i pozitivnih i negativnih stvari, pa da krenem redom.

Ergonomija i položaj sedenja

Skidanjem guma sa fuzastera dobio sam nekoliko centimetara i odmah bolji položaj za noge. Sa višim sedištem mislim da će to biti potpuno rešeno – za moju građu fali još 3–4 cm da noge legnu idealno. Plus, više sedište pomaže i kod ustajanja kada teren to zahteva.

Korman ću verovatno morati da podignem ili da nešto uradim s njim kako bih pronašao savršen položaj za vožnju dok stojim. Ostalo – bez zamerki.

Vetar i zaštita

Nisam spomenuo u prethodnom tekstu – dok sam išao ka Kninu duvao je baš jak vetar. U kombinaciji sa minimalnom zaštitom – ne baš prijatno. Motor je stabilan, ali vetar vas „šamara“, a bez čepića za uši (koje uvek zaboravim posle pauze) vožnja je patnja.

Do brzine od oko 100 km/h sve je u redu, ali preko 130 km/h već postaje problem. Da li su niži vozači zaštićeniji – to prepuštam njima da prosude.

Suspenzija

Radi posao kako treba. Mislim da će većina ostaviti fabrička podešavanja, bar ja jesam za sada. Na asfaltu nema nikakvog „voblinga“, lepo pegla put i neravnine. Van asfalta – iskusniji vozači će brzo naići na limite ovog ogibljenja.

Voleo bih da probam da ga podesim po svojoj meri, ali to ću odraditi sa nekim ko zna, jer ja nisam ta osoba. Ono što moram ponoviti: motor baš potone kada sednete na njega sa svom opremom i stvarima.

Agregat  

Za mene – pravo zadovoljstvo. Verujem da će vozači KTM-a ili jačih agregata reći „ništa specijalno“, ali onda ovaj motocikl verovatno i nije za njih. Do sada (skoro 5000 km) nije štucnuo niti dao znak da nešto nije u redu. Radi, vuče, ide kao zver.

Quickshifter – šta reći. Zavoleo sam ga čim treba da ubrzam ili preteknem. Zadnja guma se ne slaže s tim, ali dobro. Radi kao singerica, ja ga koristim samo na gore. Na dole mi deluje grublje, kao da maltretiram agregat – možda samo u mojoj glavi, ali to je moj utisak. Ko god ga je probao rekao je da radi savršeno, meni je ovo prvi motor s tom „igračkom“, pa ne pametujem previše.

Vibracije

Postoje u rasponu od 5500–6000 o/min. Ako držite motor baš tu, osete se. Ako ste osetljivi – probajte pre kupovine. Meni ne smetaju. U toku vožnje, kad se fokusiram, ni ne razmišljam o njima. Tek kad mi padne na pamet „a gde su?“ – evo ih opet.

Grejanje

Da, greje. Ako ste osetljivi na to – probajte pre kupovine. Ja sam sve dane na moru do plaže vozio u moto čizmama i šorcu za kupanje (papuče sam poneo samo za plažu).

Kad skinem čizme može se videte da mi se deo pantalona koji je bliže agregatu I kataizatoru lepo oznojio, ali iskreno – u toku vožnje to i ne primećujem. Individualna stvar.

Kočnice

Mislim da bi trebalo da budu jače. Motor ima 235 kg + vozač + prtljag. Kada se zalaufa, moraš stalno da koristiš i prednju i zadnju. Imao sam par ozbiljnijih kočenja, ipak je ovo Balkan I preticanje autobusa preko duple pune u krivini je normalna stvar pa kad me vozač automobile koji to radi I u trenutku ugleda, on se čak I iznenadi otkud ja u svojoj traci, kočnice su odradile posao bolje nego što sam mislio. Prednji kraj nije potonuo koliko sam očekivao.

Poenta: ne očekujte najbolje kočnice na svetu – sami dozirajte brzinu i biće sve u redu.

Ekran i elektronika

Ekran – besprekoran. Ne gubi vidljivost ni na najjačem suncu. Više problema sam imao s telefonom zbog folije koja pravi refleksiju.

Modovi vožnje

Menjao sam ih samo van asfalta. G-mod (gravel) za kontrolu proklizavanja i B-mod za pitom gas – odlična stvar za upoznavanje s motorom. Na nizbrdicama motorno kočenje radi baš kako treba, ne da motoru da ubrza previše, što je za mene veliki plus.

ABS – off.
Meni – jednostavan, lako se koristi, sve se možeš menjati u hodu bez zaustavljanja. Veliki bonus.

Potrošnja

Na ovih 3000+ km – 4,8 L/100 km po bordu. U gradu ide i do 5,5. Jednom se desilo da se merač prosečne potrošnje „zabode“ na 2 L, ali resetovanje je rešilo stvar.

Pluseva ima mnogo, ali njih neću posebno nabrajati jer su to uglavnom moja subjektivna mišljenja.

Nisam tu da ulepšam priču, niti sam moto-vloger koji je dobio motor na par dana pa da napiše klasičan hvalospev. Želim da prenesem svoje iskrene utiske koje sam do sada stekao.

Mislim da je ovaj motocikl na neki način zapostavljen u ADV svetu, iako iz godine u godinu raste broj novih modela. Možda ga guraju u stranu zbog cene, možda zbog izgleda – svako ima neki svoj razlog.

Minusevi i mane

Navešću ih ovde posebno, da bude lakše ako neko ne želi da čita ceo tekst.

• Zaštita od vetra – možda će u budućnosti izaći neko rešenje, ali ja ću svakako gledati da to poboljšam.
  • Vibracije – prisutne su na određenim obrtajima ako se vozi konstantno u tom rasponu. U svakom drugom slučaju nisu primetne.
  • Grejanje – postoji, i ko je osetljiv na ovo neka obavezno proba motocikl pre kupovine.
  • Težina motocikla – ako planirate vožnju van asfalta, poželjno je da budete fizički aktivni(da se trenira). Ja sam imao par deonica gde sam silazio sa motocikla i vodio ga pored sebe. U tim situacijama, kada motocikl legne na vas ili se malo zaglavi, oseti se masa i potrebna je snaga da se izvučete.
  • Grebanje plastika – ne od španera koje sam vezivao, već baš na delu gde kolena drže rezervoar. Po mom mišljenju, to ne bi smelo da se dešava tako lako na motociklu ovog cenovnog ranga.
  • Prednji far – kratko i dugo svetlo(o tome neki drugi put i ovako je tekst bas dugača). Reći ću samo da nisu najbolji.

Mini zaključak

Mnogi su ga otpisali kad su čuli da V-Strom više nije V agregat.
Jedan naš moto-vloger, poznat po brutalnim  recenzijama motocikala, rekao je da sada „V“ znači Versatile.

Ali ono što on nije shvatio jeste da versatile ne znači okretnost (zbog velikog ugla okretanja upravljača) i agilnost, već da znači svestran, prilagodljiv i višestruko upotrebljiv.
Ili, ako baš hoćemo definiciju na engleskom: able to adapt or be adapted to many different functions or activities.

I upravo je to poenta – ja zaista verujem da je ovaj motocikl odlična platforma za „do it all“ bike.
Da li će zahtevati ulaganja? DA, to je sigurno.
Ali da li bih izabrao neki evropski brend, možda bolji za off-road, ali uz konstantno razmišljanje o njegovoj pouzdanosti… iskreno, ipak ne.

Pre ću ulagati u svoje usavršavanje vožnje van asfalta i na njemu, nego da te pare dajem majstorima.

Mala šala za kraj – nemojte mi zameriti.😁

Toliko od mene – odjavljujem se ovim dužim tekstom i jednom fotografijom.

slikastrombjb.thumb.jpg.c23b9891a7a6da1aab6002f17cf5d2b4.jpg

• Sviđa mi se 11
  • Podržavam 2

• Drug član, 1757 postova
  • Motocikl: BMW C400GT🏍 🛵Beverly300hp,Honda x-adv 750,BMW F900 GS⬜🟦🟥

Pošteno.Samo ne vidim sta ti mozes na ovom motoru, sa tvojim gabaritima da uradis po pitanju zastite od vetra a da to ne izgleda neskladno u odnosu na motor.

Hocu da kazem da je bitno da nema bafetinga a uz čepove i kvalitetnu kacigu mozes da vozis u rasponu od 130 do 200 km/h a.put duze vreme (ako nema bafetinga) naj normalnije.Pricam iz licnog iskustva  na slicnom motoru.

Mnogi su stavljali vece i sire vizire i dobili delimicnu zastitu i bafeting pa vracali stare,originalne.Pazi na to.

Promenio član Džim Džarmuš

• Drug član, 2620 postova
  • Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere

Eksperimentiši sa podesivim deflektorom, onim od 20 evra sa alija pre nego što se odlučiš za trajno rešenje. Svakako mali deflektor mnogo znači.

Lepe slike, lepo ti izgleda motor.

Meni se na sajmu nekako uopšte nije dopao kad sam pogledao, seo. Bukvalno  jedini izuzetak iz te mid adv kategorije. Ne znam da objasnim. Možda zbog velikog ugla prednje viljuške, nekako mi je delovao ko kruzer :)

Ali ne sumnjam da je vrhunski motor.

Čekamo izveštaje sa putovanja.

Samo neka krilca sa strane, bafetinga nema.

Ja sam ovo pisao kako jeste meni to ne smeta toliko i visi vizir sigurno necu savljati. 

Screenshot_20250922_231135.thumb.jpg.d3b7bc462726c92bb28bd0b5a2be1ded.jpg

Produzio bih ovaj deo da stiti far

Video sam jednu firmu da vec proizvodi ovakve primerke za 800-tku.

IMG_20250922_231537_edit_174501543177703.thumb.jpg.6c6df284cef74f8639b1c6a5208506bf.jpg

Ovde bih dodao neka „krilca" iskoriatio ovaj sraf da se pricvrsti. Dosta vazduha prodje ovde. 

Ako je to moguce...

images.jpeg.3e094deb1fa37885ae20c53509c86ac9.jpeg

Kao na mtx 

Probam vidim 🙃

• Podržavam 1

Ovaj deo sam zaboravio da napišem

Uvek se postavlja pitanje – da li kupovati motor sa unutrašnjom gumom ili bez nje?
Koje su uopšte šanse da vam se gedora zabije u točak…

Sve je to deo putovanja i uspomena.
A mogu sa sigurnošću reći da i dalje ima dobrih ljudi koji žele da pomognu.

Screenshot_20250925_232506_com_hihonor_photos_SlotAlbumActivity.thumb.jpg.c2630d4546894372e8f3c05439b0a875.jpgScreenshot_20250925_232510_com_hihonor_photos_SlotAlbumActivity_edit_269312707683097.thumb.jpg.5d579ebc4a2497574dbd22a1ab032986.jpgIMG_20250913_105244.thumb.jpg.5d51e7c53a9bbcdd5074cff62eee9dc4.jpgIMG_20250913_112802.thumb.jpg.59c00fa3ea50ad6df1db6eefe1d8173e.jpg

• Sviđa mi se 8

• Drug član, 1361 postova
  • Motocikl: EX Honda CB500X '23---------------------------------------EX Honda Africa Twin '17------------------------------------------V Strom 650XT '24-------------------------
On 25. 9. 2025. at 23:35, OgiBG je napisao:

Screenshot_20250925_232510_com_hihonor_photos_SlotAlbumActivity_edit_269312707683097.thumb.jpg.5d579ebc4a2497574dbd22a1ab032986.jpgIMG_20250913_105244.thumb.jpg.5d51e7c53a9bbcdd5074cff62eee9dc4.jpg

Druze kako 😳

Pri izlasku iz krivine, samo sto sam usao u Herceg Novi.

Sanse jedan u milion...

• BJB Maxi Scooter Club, 881 postova
  • Motocikl: Voge 300 Rally

Evo mu ga ranking od prošlog puta, Aprilia ih polupala pa ju je izbacio :D

Meni su nekako Strom i Transalp konkurenti, a Tenere i Tuareg medjusobno. 

enduro-ranking.png

• Sviđa mi se 1

Odgledao ceo video
Sve ovo je moglo da stane u 37min a ne u 2 sata... No dobro

Sa nekim stvarima se slazem sa nekim i ne bas.
Sto se tice voznje van asfalta tacno je da motor zeli da ide pravo i „gazi" sve ispred sebe, njegova okretljivost u krivinama... tu se oseti ta tezina...
Da ga je tesko ugusiti(agregat) i to je veoma tacno jednostavno on ide i ne staje.
Modovi su super opcija i tu postavka G B 1 sam i ja koristio i veoma sam zadovoljan sa njom. TC cu iskljuciti tek kad zamenim gume.
I taj deo oko sedenja u toku voznje... meni je trenutno to lakse ali kad se pozabavim malo ergonomijom mislim da ce i stajanje biti cesce.

Ovaj deo nisi brzi u A modu(agregat ima istu kolicinu snage) ali odzi je drugaciji i samim tim po meni brze ces dostignutu zeljenu brzinu.

Potrosnja od 4.4l mmm mozda ako vozis do 4000 obrtaja. Ja sam ga u razradi vozio do 4000-4500 i ima potrosnju od 4.5l
Da budemo realni ako ga vozite agresivno po gradu potrosnja ide na 5.8-6l
Kombinovano ja sam imao potrosnju od manje od 5l sto mozete videti na mojim predhodnim objavama.

Mislim da se mnogo prica, a malo vozi.
Kupi model koji ti zelis, poslusaj savete, ali ti odluci sta tvoje srce hoce.
Kad parkiras masinu, napravis par koraka i ponovo se okrenes ka njoj – ako ti taj prvi trenutak pogleda ne izmami osmeh, kupio si pogresan bajk.

S0302993(1).thumb.jpg.41f088fc1874d235a47ccabc0ec47e43.jpg

Ovaj bajk mozda nije za Single track(tj moj skil nije)

Ali za sve ostalo jeste...

• Sviđa mi se 4

pre 56 minuta, OgiBG je napisao:

Kad parkiras masinu, napravis par koraka i ponovo se okrenes ka njoj – ako ti taj prvi trenutak pogleda ne izmami osmeh, kupio si pogresan bajk.

Ovo sam čuo par puta i mislim da je potpuno tačno.

Takođe bih dodao i ako ne ulaziš u "polovne automobile"non stop, da gledaš druge motore ,kupio si pravi bajk za sebe.

• Sviđa mi se 1

Ja iskreno volim da pogledam skoro svaki dan kako se krecu cene i sta izadje novo na prodaju.

Vise da bih pratio trziste i koliko se odredjeni modeli zadrzavaju na oglasima.

• Sviđa mi se 1

imao sam tu fazu dugo , sad me je pustila , kad budem prodavao za čas se uključim ponovo , ne opterećujem se ako nemam potrebe za zamenom.

• Drug član, 1152 postova
  • Motocikl: NEMAM

Jaoooo Alekre dao si mi tizer al nmg sad da spamujem temu... Ali moram da napišem. Jedan auto su nama na parkingu kerine urnisali. Valjda mačku jurili. Pokidali pola auta.... Šteta par soma €.

• Svrati ponekad, 226 postova
  • Motocikl: Suzuki Vstrom DL1000
FB-IMG-1759346138956.jpg

Delo tvog ljubimca ili na parkingu?
Pitam jer je meni moj ker jednom prilikom pojeo dobar deo branika na autu ...

Sent from my iPhone using Tapatalk

• Drug član, 1152 postova
  • Motocikl: NEMAM

Delo tvog ljubimca ili na parkingu?
Pitam jer je meni moj ker jednom prilikom pojeo dobar deo branika na autu ...

Sent from my iPhone using Tapatalk
Da li je i dalje nastavio biti TVOJ ker?

Što se mene tiče, bio bi pokojni ker.
  • Sviđa mi se 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja