Jump to content

Moto Zajednica

Blic pitanja (u vezi motora)

Recommended Posts

• Ne silazi, 2909 postova
  • Motocikl: ex.Liberty 125, Scarabeo 400i, Kawa ER5, trenutno Honda CBF 600 SA

Potrebne su mi pločice za Hondu, sva 3 seta. Uzeo bih neke "pismene" :) , npr polu sinter za napred i obične za nazad. Cifra u najavi ... 🙄

Da li ste upućeni, da li je možda jeftinije kupiti u Sarajevu, Bijeljini od nas ?

Kroz Hrvatsku prolazim u nedelju, tada niko ne radi, znači otpada...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Integrisan, 6074 postova
  • Motocikl: Suzuki GSR600

Rekao bih da su fabricke sinter, pogotovo sto nije bas lagan motor. Jedino ako stedis diskove pa zato uzimas druge.

• Hvala 1

• Zainteresovan, 791 postova
  • Motocikl: MZ TS250/1, Honda CBF 1000

@Blaza U Bijeljini imaš Yamaha moto shop a u Brčkom prodavnicu "SBK". I jedni i drugi rade povrat poreza. Provjeri sa njima pa se skontaj da li ti je to prihvatljivo.

• Hvala 1

• Drug član, 2395 postova
  • Motocikl: Honda NC750x

Ima i onaj isto poznati al sad nema sanse da se setim kako se zove, negde je i on tu Doboj ili Bijeljini. 

@Bojan_87 gde si nam bese uzeo pločice? 

• Ne silazi, 2909 postova
  • Motocikl: ex.Liberty 125, Scarabeo 400i, Kawa ER5, trenutno Honda CBF 600 SA

Hvala @Guliver, nisam ni razmišljao o povratu pdv-a. Pogledaću danas malo cene ovde i kod vas, ako nađem na net-u.

@Bojan_87

Prekjuče sam ih zvao zbog drugih stvari, zvaću opet.

• Drug član, 331 postova
  • Motocikl: Suzuki sv650N, Honda Hornet 900

Imam pitanje, gume su mi DOT23, montirane prošle godine, Mitas Sport Force, danas mi se po drugi put dešava da mi izleće auto, i da pri naglom kočenju zadnja guma gubi prijanjanje bez onog karakterističnog zvuka škripe guma. Definitivno je zablokirala, motor se zabacio, a nema tog zvuka.

Poprilično je zagrejana, desilo se nakon 15km vožnje.

Ima li neko ideju zbog čega to može da se dešava?

Sem toga, poprilično su ubedljive po krivinama za razliku od npr. prethodnih Dunlop na SV-u.

Promenio član Luka9905

• Drug član, 331 postova
13 minutes ago, Efendija Skalin said:

Mitas 😄

Nema veze sa DOTom.

Imas li ABS na Hornetu? Ako nemas, normalna pojava

Nema ABS.

Toliko mi je to što ne proizvodi zvuk neubedljivo... A i nekako mi se čini da lako zablokira

Hvala ti

• Zainteresovan, 359 postova
  • Motocikl: Suzuki V-Strom DL650

Meni se desavalo na sva tri motra bez ABSa, s tim da je s Mitasom bilo najgore. Doduse, Terraforce-R je bio u pitanju. Ima i dosta do toga sto u takvim situacijama pretezno stisnes i prednju, prednji kraj potone, teziste se prebaci na prednji kraj i onda zadnja guma "leluja" po asfaltu

• Hvala 1

• Zainteresovan, 540 postova
  • Motocikl: '23. CB500X (prethodno '98. XL600V)
2 hours ago, Luka9905 said:

Imam pitanje, gume su mi DOT23, montirane prošle godine, Mitas Sport Force, danas mi se po drugi put dešava da mi izleće auto, i da pri naglom kočenju zadnja guma gubi prijanjanje bez onog karakterističnog zvuka škripe guma. Definitivno je zablokirala, motor se zabacio, a nema tog zvuka.

Poprilično je zagrejana, desilo se nakon 15km vožnje.

Ima li neko ideju zbog čega to može da se dešava?

Sem toga, poprilično su ubedljive po krivinama za razliku od npr. prethodnih Dunlop na SV-u.

Meni retko skripi zadnja, kao da se vuce samo  - Ode masa napred brzo i zadnja prokliza jer je rasterecena. Ne koristim je puno za naglo stajanje, samo malo za pocetak kocenja  (prednja odradi do 90% kocenja ako hoces maksimalno brzo da stanes, a zadnja u pocetku malo vise moze i onda grubo 10% naspram prednje ako uopste i treba)

Promenio član Blackened
  • Sviđa mi se 1

• Drug član, 331 postova

@Efendija Skalin @Blackened Nije do toga, isprobavao sam baš posle posla samo zadnju i opet ništa. Kao da je plastika, a ne guma, to mi je do sada bilo karakteristično samo za staru gumu.

Prepisaću to Mitasu 😁

Danas mi se desilo da u pripremi pred krivinu vidim da auto kreće da me seče iz suprotnog smera, bio sam pod blagim nagibom, siguran sam da je prijanjanja bilo dovoljno. 

Hvala na odgovorima 

• Podržavam 1

• Integrisan, 6074 postova
  • Motocikl: Suzuki GSR600

Da se vratim na temu temperature i da li treba sacekati da ventilator spusti temperaturu. Neko je pisao ne treba, svakako tecnost ne kruzi u motoru kada ne radi. Pa nije bas da ne sluzi nicemu. Npr. kada ostavim kontakt, ventilator poprilino brzo spusti na 89c i tu se gasi.

Danas po gradu, stanem na trafiku, 91c, gasim. Vracam se, palim motor, radi ventilator, pokazuje 99c. Znaci digne temperaturu tecnosti do neke mere cak i ugasen. Tako da ima smisla ako ste u nekoj bas visokoj temperaturi da ostavite da ventilator spusti temperaturu i ugasi se.

• Sviđa mi se 1

• Zainteresovan, 540 postova
  • Motocikl: '23. CB500X (prethodno '98. XL600V)

Da, desi se skok temperature kada se ugasi motor posle jake voznje, takodje i za kocnice nije idealno odmah stati (nego laganom voznjom ih ohladiti).

Najbolje je voznjom ohladiti, tipa odrzavati 60-100kmh. Isplanirati laganih par kilomatara pre stajanja da se ohladi malo, ako si bas jako forsirao.

A ventilator ima funkciju samo do nekih 30-40kmh, posle treba da se ugasi, jer protok vazduha i hladjenje pri kretanju je daleko bolje i tu ventilator vise nema nikakvu ulogu, cak i smeta da radi. Tako da hladjenje u mestu je isto donekle ok, ali mnogo bolje je voziti lagano.

Kod kola recimo postoji "turbo tajmer", koji odrzava cirkulaciju ulja i hladjenje da sacuva turbinu posle gasenja kola (kuciste turba zna da ode na 800–900C, usija se ako nocu gledas), pa je posebno opasno naglo hladjenje.

Promenio član Blackened

• BJB Maxi Scooter Club, 650 postova
  • Motocikl: Voge 300 Rally

Da li je neko ugradjivao ova čuda, jel vredi to išta? Baš mi ide na živce što nemam ni merač temperature ni napona

voge.png

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 3185 postova
  • Motocikl: CBR 1000F - Bedevija

Meni je lepši TF, a lakši je TA jer je bolji asfalt. Mada, vrlo je slično, lepota je i jedan i drugi, na malo različite načine.

• Sviđa mi se 2

• Svrati ponekad, 295 postova
  • Motocikl: CBR 1100XX
39 minutes ago, Motorcyclist said:

Transalpina ili Transfagarasan? Koji je lepsi put za voznju? Koji je laksi za voziti?

Slazem se sa Misom, na TF su lepsi predeli i oba puta sam video medvede na putu (bio krajem avgusta u 2 godine). Put je uglavnom u losijem stanju, nije problem voziti ga ali nije pogodan za neku zustriju voznju. Krivine su uglavnom sporije i cesto nepregledne.

Transalpina je klasican planinski predeo kakvih ima i kod nas, al je put siri, asfalt noviji, i krivine preglednije i zabavnije.

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

• Drug član, 1710 postova
  • Motocikl: Suzuki Bandit 600

Slažem se sa gore napisanim ali kada odeš tamo šteta ne obići i TA i TF. Svaki je lep na svoj način...

• Podržavam 1

• Svrati ponekad, 159 postova
  • Motocikl: Nemam

Mogu li motori da izdrže gradsku gužvu i veliku vrućinu? 

Mislim na motore od 600 pa na gore. 

Gledam sad snimak kad sam vozio Horneta 750 po gradu do 50 km/h temperatura je bila na 97 stepeni. 

Tad kad sam ga vozio nije bila ni vrućina ni gužva. 

Pa razmišljam kolika bi bila temperatura da je napolju 40 stepeni i velika gužva u gradu. 

Dal bi se motor pregrejao. 

Promenio član Dušan PN

• Drug član, 1710 postova
  • Motocikl: Suzuki Bandit 600

Pa temperatura bi po vrućini bila skoro pa ista, ventilator bi se češće uključivao...

Promenio član bajker71
  • Hvala 1

• Svrati ponekad, 159 postova
  • Motocikl: Nemam
pre 4 minuta, bajker71 je napisao:

Pa temperatura bi po vrućini bila skoro pa ista, ventilator bi se češće uključivao...

Okej onda. To me zanimalo. Dal može ventilator u tim uslovima da ohladi motor. 

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja