Jump to content

Moto Zajednica

Blic pitanja (u vezi motora)

Recommended Posts

• Drug član, 2304 postova
  • Motocikl: TRK502X......SVT650X

Jbg...zamor materijala radi svoje a i to su manje više pokretni delovi koji trpe, za očekivati je da popuste. Ukoliko bude to problem vodi računa šta stavljaš od zamene, Petre je u pravu...baš ima razlike u kvalitetu tih delova.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Integrisan, 4956 postova

Moj najmrzi deo, birokratija. Pa ovako... Prodao sam motor, momci ce sutra doci po njega i hoce decko da mi ostavi ocitanu licnu pa da ja u agenciji sredim sve kako bi on posle mogao da registruje na sebe.

- Motor se vodi na mene. 

- Motor je odjavljen, tablice vracene.

- Nismo iz iste opstine te necemo raditi kupoprodajni ugovor u istom mestu.

Ukratko sta ja treba u agenciji da kazem i kako to da sredimo na daljinu i da li ja to sredjujem ili mora on kod svog notara? Dajte sto prostije objasnjenje. Hvala.

• Integrisan, 9462 postova
  • Motocikl: ---Honda---

Neka je sa srecom hardroČe :D 

Odes u agenciju, odradis kupoprodajni ugovor (tvoja Lk i njegova), overis svoj potpis. 

Time si svoj deo zavrsio, njemu saljes dokument, on kod notara overi svoj potpis, plati porez, ode na tehnicki pa u sup....

• Sviđa mi se 1

1 minute ago, N.F.S. said:

Neka je sa srecom hardroČe :D 

Odes u agenciju, odradis kupoprodajni ugovor (tvoja Lk i njegova), overis svoj potpis. 

Time si svoj deo zavrsio, njemu saljes dokument, on kod notara overi svoj potpis, plati porez, ode na tehnicki pa u sup....

Ok znaci, ponesem moju ponistenu saobracajnu, polisu, nase ocitane licne, oni mi odrade kupoprodajni, potpisem i saljem njemu. To je to sa moje strane ako sam razumeo? :)

• Drug član, 791 postova
  • Motocikl: Honda NT1100
pre 9 minuta, Motorcyclist je napisao:

Moj najmrzi deo, birokratija. Pa ovako... Prodao sam motor, momci ce sutra doci po njega i hoce decko da mi ostavi ocitanu licnu pa da ja u agenciji sredim sve kako bi on posle mogao da registruje na sebe.

- Motor se vodi na mene. 

- Motor je odjavljen, tablice vracene.

- Nismo iz iste opstine te necemo raditi kupoprodajni ugovor u istom mestu.

Ukratko sta ja treba u agenciji da kazem i kako to da sredimo na daljinu i da li ja to sredjujem ili mora on kod svog notara? Dajte sto prostije objasnjenje. Hvala.

Koliko se sećam treba da napravite ugovor koji ti potpišeš sa svoje strane i overiš kod notara svoj potpis, a on sa svoje strane i da overi svoj potpis. Pritom ne mora biti u pitanju isti ugovor, ali sadržaj mora biti identičan. 

Ja bih ti savetovao da ti on pošalje sve podatke, napraviš ugovor unapred i odete zajedno kod notara i sve završite. To je najčistija varijanta a sve drugo potencijalno može da se zakomplikuje. Većina notara te sitne overe rade bez zakazivanja

Promenio član Mr_Wolf
  • Sviđa mi se 1

1 minute ago, Mr_Wolf said:

Koliko se sećam treba da napravite ugovor koji ti potpišeš sa svoje strane i overiš kod notara svoj potpis, a on sa svoje strane i da overi svoj potpis. Pritom ne mora biti u pitanju isti ugovor, ali sadržaj mora biti identičan. 

Ja bih ti savetovao da ti on pošalje sve podatke, napraviš ugovor i odete zajedno kod notara i sve završite. To je najčistija varijanta a sve drugo potencijalno može da se zakomplikuje. Većina notara te sitne overe rade bez zakazivanja

Nismo bas blizu pa ne mozemo to izvesti, ali je kolega napisao da moze bez problema da se odradi ovako na daljinu.

• Sviđa mi se 1

Blanko ugovor imas i da skines, ako nisi vican ja cu ti popuniti sve samo da stampas, potpises i overis.

U Kg za tu uslugu (sacinjavanje ugovora) naplacuju 2000din.

• Sviđa mi se 1

Just now, N.F.S. said:

Blanko ugovor imas i da skines, ako nisi vican ja cu ti popuniti sve samo da stampas, potpises i overis.

U Kg za tu uslugu (sacinjavanje ugovora) naplacuju 2000din.

Hvala ti puno javicu ti se na pp. 

• Svrati ponekad, 369 postova
  • Motocikl: Kawasaki GPX500R, Yamaha SR125, Suzuki GS500E

Skoro svi novi su na direktno ubrizgavanje

pre 7 minuta, Skyrunner je napisao:

Ajde da pitam jednu skroz nevezanu.

Ima li neki model motora koji ima direktno ubrizgavanje.

I da li se ikad tako nešto proizvodilo.

Da bi se na tom mestu gorivo kvalitetno rasprsilo mora agregat biti manje kompresije, nizih obrtaja i dizni sa dosta vecim pritiskom.
Mislim da nema komercijalno dostupnih motocikala sa direktnim ubrizgavanjem.

Vecina pljucka u usis...

Sent from my EML-L09 using Tapatalk

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 1872 postova

Pa da, mislim na direktno ubrizgavanje u cilindar a ne na elektronsko ubrizgavanje.

I pretpostavio sam da nema, ali nisam u toku sa svim novim modelima.

Znam samo da ne bih kupio auto u trećoj deceniji 21. veka na benzin a da nije sa direktnim ubrizgavanjem. Turbo je naravno dobrodošao.

• Sviđa mi se 1

• Zainteresovan, 492 postova
Pre 11 sati, Motorcyclist je napisao:

Nismo bas blizu pa ne mozemo to izvesti, ali je kolega napisao da moze bez problema da se odradi ovako na daljinu.

Moze i oduvek je moglo, samo sto placate dve takse za overu. To meni nikad nije imalo logike(overavas sam svoj potpis, okej je da prodavac overi sa tvojim podacima, tebe ce u mupu odmah proveriti i videti da si ti cika iz ugovora... al ajd, tako funkcionise). Ti dakle spremis 3 primerka ugovora(jedan tebi, dva njemu tj. licni i za MUP) sa tvojim i njegovim podacima, odes kod notara i overis svoj potpis. Posaljes i ti si s tim zavrsio, ali obavezno sacuvaj svoj primerak za slucaj da nesto bude odugovlacio, uhvati ga neka kamera i slicno da imas dokaz.

Pre 8 sati, N.F.S. je napisao:

Vecina pljucka u usis...

Da, u sustini nista drugo no elektronski karburatori :D Imaju i klapne koje se sinhronizuju a ljudi to uglavnom povezuju sa karburatorima i misle da sve sto nema karburator ne treba nikad stelovati :D

Jednostavne i proverene stvari ne treba menjati a mislim da je tu po pitanju odnosa goriva/vazduha i stepena iskoriscenja po pitanju SUS motora vec postignut manje- vise maksimum. Mislim iz atmosferca od 1000cc izvuces 200ks, pa gde ces vise :D

Pre 6 sati, Skyrunner je napisao:

Znam samo da ne bih kupio auto u trećoj deceniji 21. veka na benzin a da nije sa direktnim ubrizgavanjem.

Zasto? Sto komplikuvaniji sistem veca je i glavobolja, a sve je tolepo na papiru dok radi. Pa posle kuku lele kad sistem zasteka i moras da ga remontujes kao da je dizelas. Klasicne dizne uz povremeno ciscenje (u UZ kadici sto moze svaki pera u radionici ako ima UZ kadicu i frekventni simulator rada ocistiti po ceni jednog rucka) uglavnom nadzive auto :D

Promenio član MarkoMoto
  • Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

Jedan ugovor treba, sebi zadrzi kopiju. Zasto da placa tri overe.
Samo jedan original za sup.

• Sviđa mi se 1

1 minute ago, N.F.S. said:

Jedan ugovor treba, sebi zadrzi kopiju. Zasto da placa tri overe.
Samo jedan original za sup.

Tako ce i biti, jedan i kopiram posle.

• Zainteresovan, 492 postova

Pa oduvek je bilo jedna taksa i primerka ugovora koliko ti treba, sta se u medjuvremenu promenilo? Onda nisam u toku, poslednji prenos sam licno radio 2020e i normalno su mi overili vise primeraka. Prvi put cujem da se placa svaki ponaosob. A neoverena kopija nema validitet kao original jer bi onda svako mogao da se igra u photoshopu i crta sta mu je volja :) Kopija iz knjizare moze da ti posluzi samo da pokazes komsijama uz kafu, nigde drugo nema validitet. Eventualno neke kopije mogu da se dodatno overe uz prilozen original.

Cek polako :D 

Kod notara se overava potpis, po potpisu je 370 dinara. Tri ugovora/ sest potpisa x 370din. (plus provizija uplatnog mesta)

U poresku se vise ne ide i nema cekanja, mozes online sam sebi obracunati porez i kreirati uplatnicu ili kod notara prilikom overe.

Znaci, em nije potrebno em je skuplje, notar ce overiti (i naplatiti) i 20 ugovora ako doneses, bez da ti kaze "jedan ti treba".

Oni (notari) prave kopiju za sebe.

P.S. Kopija ima tezinu posto poseduje broj pod kojim je original zaveden i lako se po potrebi izda jos jedan original (ili pet ako neko voli :D )

• Sviđa mi se 2
  • Hvala 1

• motoras, 2454 postova
  • Motocikl: BMW '73. zderac kilometara // TOMOS APN 4/deva //Gpz900r Ninja // VULCAN VN1500

Evo iz prve ruke. 

Juče sam preveo auto. 

Nema vise odlaska u PU i čekanja danima. Porez se obračunava online. Najbolje ga je tako i platiti jer je vidljivo trenutno na portalu. Ako se placa uplatnicom vidljivo je tek sutra i treba vam dokaz da ste platili. Trazice u mup-u verovatno potvrdu o plaćenom porezu, ali to niste obavezni da imate kada platite online. Mada nije tesko ni odštampati. 

Kod notara se overava kupoprodajni ugovor koji mozete sami napisati ili skinuti obrazac sa neta. Overa se placa po potpisu. Dovoljan je JEDAN primerak za mup. Netreba za poresku, ne treba prodavcu, ne treba vama da ostane za ukras. Znaci samo jedan ugovor sa dva potpisa. 

Jos nesto. Ako vozilo nije bilo registrovano na domaće tablice, a menja vlasnika - NE PLAĆA SE porez. Samo kod notara overa kupoprodajnog ugovora. Jedan primerak. Ako se vlasnik menjao vise puta, potrebno je imati sve ugovore kao dokaz o poreklu. Npr, ja sam treci vlasnik Vulcana u Srbiji. Imam sve ugovore do mene i sada kad budem prevodio na sebe placam samo overu ugovora. Nemam porez. 

Tenkju na pažnji. 

• Sviđa mi se 3

pre 3 minuta, stari roker je napisao:

Imam sve ugovore do mene i sada kad budem prevodio na sebe placam samo overu ugovora. Nemam porez. 

Hmmmm, ovo nisam znao.

Znaci, ja narednom vlasniku mog motara dam ugovor koji sam sacinio pri kupovini (sa prethodnim vlasnikom) i taj naredni nema porez?

U SUP-u prvo traze izmirenu tu stavku (porez).

.... Jedino ako je motor menjao vlasnike a NIJE BIO REGISTROVAN niti jednom ovo iznad mi ima logike. Placen je porez (carina) prilikom uvoza.

Ako se jednom registruje kod nas, svaki ce naredni vlasnik podleci porezu.

• Sviđa mi se 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja