Jump to content

Moto Zajednica

BMW R1300 GS, R1400 GS, M1300 GS

Recommended Posts

• Drug član, 1757 postova
  • Motocikl: BMW C400GT🏍 🛵Beverly300hp,Honda x-adv 750,BMW F900 GS⬜🟦🟥

Zasto bi 330 km bilo manje realno od tvoje  procene da je 130 km rezerva ?

6-8 l ovaj motor ne troši i kad se brzo vozi ,to mogu da ti kazem jel ga posedujem.6l se mozda i nagura divljanjem, ja nisam.

Ne znam kako 850 gs manje trosi kad je teži,ko kaze da manje trosi, ja zaista nisam cuo?

Maxi Skuteri do 400 cc trose od 3.8 do 5.5 litara( x adv 750 i c650gt i više ) i imaju manji rezervoar i to isto iz iskustva pričam jer sam ih dosta izmenjao.

Ok ako krenem u pustinju Gobi to bi mogao biti problem.

Promenio član Džim Džarmuš

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Zainteresovan, 678 postova
  • Motocikl: '23. CB500X (prethodno '98. XL600V)

To je laksa voznja, 90-100ks nema sanse toliko da trosi ako koristis koliko toliko svu snagu. Transalp XL750 sa 92ks i 208kg 6.5-7l kada se stiska (tu mi isto malo smetao domet, rezerva na oko 200km, 17l rezevoar).  Pa ovaj CB500X mi potrosi 5.5-6 ako vozim brze (inace 3.5l kod lakse voznje).

Drugov 850GS prebaci 7l bez problema.

Skuter sam ovako spomenuo iz sale vise, recimo PCX160 ima 350-400 domet. Dok 900GS lako moze da ne dobaci do 200km. Sve je to ok, ali treba malo veci rezevoar.

Promenio član Blackened

F900GS moze da dobaci do 220 km/h.

Meni trosi 5 litara u proseku .

Ne znam sta bih mogao da ti kazem na tu temu dalje ,osim da ti ponudim motor da se uveris, pa da ne pretpostavljamo nista.

Screenshot_20251001_233739_Chrome.jpg

Znam ja to sve. Verujem ti, nema sta, moze da bude ekonomican. Mislio sam na jacu voznju, saltanje i koriscenje maks snage, itd... ili isto ako vozis 160kmh+, bice preko 7L kao od sale.... 

Promenio član Blackened

U svakom slucaju na 130 km mi se ne pali rezerva nikada, bilo da ga forsiram ili ne ,to je prosto preterivanje ili fuel anxiety koji neki vozači razviju.

Kad se upali rezerva ,postoji odbrojavanje kilometara do kraja puta .

Nije nikakav ekstrem u tom smislu  obzirom da pumpe postoje.

Za pustinje i zabiti sigurno da valja imati rezervoar pride.

• Drug član, 2652 postova
  • Motocikl: BMW 1300 GS, Sherco SE 300 Factory

GS je uvek izazivao pozitivno i negativno loženje ljudi... Ovi jedni sto ga brane krvlju i ovi drugi sto ne propustaju priliku da likuju/pljuju itd. Ne vidim razliku izmedju te dve grupe ljudi.

Ja sam svasta vozio u zivotu... Prvi GS mi je 1300 i po meni je super motor. Ima svoje prednosti i mane (napisao sam gore ima par meseci) ali definitivno bih ga stavio negde na vrh ako ne i na sam vrh svega sto sam vozio.

A ta adventure prica mislim da je presmesna! Kakav bre adventure motor sa plus 200kg :) To je patka za lakoverne. Tenera jedva da moze da upadne u adventure kategoriju a ne ovaj slon!

• Drug član, 2620 postova
  • Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere

Meni je prvenstveno fascinantno koliko mnogo ih se proda. 

Pogledajte recimo cfmoto 450MT. Kinezi pokidali model, dugo se čekao takav, povoljna cena, marketing, i šta sve ne, prodaje se kao alva ne mogu da isprate tržište, kod nas nema ko ga nije kupio, maltene na svakoj vožnji sretnem po nekog ... 
... i onda izađe podatak da je u Italiji u prvoj polovini 2025 prodato tri puta više GSa 1300 od 450MT  :D  (oko 6000 ako se dobro sećam). Ludilo ... Baš bih voleo da znam kakava je situacija kod nas, ali izgleda da se ne izbacuju ti podaci. Mislim kapiram da su skroz druga kategorija i gađaju različitu grupu kupaca, ali i dalje mi je fascinantno. I tako je verovatno 20 godina već :)

11 hours ago, NIKOLA 1 said:

Još jedna stvar 

Kod nas u Obrenovcu je do sada kupljeno oko 6-7 najnovijih GSova 1300. Poznajem vlasnike.

Na dva su u prvih 2000km crkli agregati, pročekićali ( zamenjeni u garanciji ) i na jednom je već dva puta crkao zadnji amortizer i to se zalio drugar da umalo nije pao sa motora , samo u vožnji iz čista mira zadnji kraj se spustio skroz do zemlje....

E sad sve se rešavalo u garanciji , naravno uz određeno čekanje , ali opet po meni je malo razočarenje dati tolike pare , kupujes "premijum" brend i opet dobijaš motor u koji nisi siguran da te neće negde na putu ostaviti iz čista mira !

Jel moguće ? 
Ne pratim model, pa ne znam - jel se piše o tome, jel to opšte poznata stvar, jel se dešava i u svetu, ili se ipak to malo gura pod tepih ?

Promenio član živke

• Drug član, 1793 postova
  • Motocikl: Suzuki Bandit 600

Koliko sam mogao da razumem tu debatu za ili protiv GS-a, ponajmanje je reč o samom motociklu a više o supkulturi koju on personifikuje. 

Sprdaju se ljudi sa "obaveznom" opremom koja ide uz njega, "manjerkama",svim onim touratech gedžetima, zaštitom za ovo i ono, zaštitom za zaštitu.

.  :lol:

Ponašanje vlasnika je posebna tema, od nepozdravljanja kolega na putu do obaveznih katanaca preko tablice. Čast izuzecima. Mnoge ljude to iritira pa tako kreće da se javlja animozitet...

Sam motocikl je ok, nekome se sviđa, nekome ne, kao i svaki drigi.

Promenio član bajker71
  • Sviđa mi se 2

Meni je bas utisak ostavio prodavac u salonu... Bio je sokiran koliko malo opreme sam stavio na motor. Kaze mi "Ovo jos nisam imao... Kod nas svi uzimaju samo full full-ova. Sve zivo sto moze da se stavi"

Mislim da to donekle dobro pokazuje profil kupaca.

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 2215 postova
  • Motocikl: Kawasaki GTR 1400
Pre 11 sati, NIKOLA 1 je napisao:

Još jedna stvar 

Kod nas u Obrenovcu je do sada kupljeno oko 6-7 najnovijih GSova 1300. Poznajem vlasnike.

Na dva su u prvih 2000km crkli agregati, pročekićali ( zamenjeni u garanciji ) i na jednom je već dva puta crkao zadnji amortizer i to se zalio drugar da umalo nije pao sa motora , samo u vožnji iz čista mira zadnji kraj se spustio skroz do zemlje....

E sad sve se rešavalo u garanciji , naravno uz određeno čekanje , ali opet po meni je malo razočarenje dati tolike pare , kupujes "premijum" brend i opet dobijaš motor u koji nisi siguran da te neće negde na putu ostaviti iz čista mira !

Uh ,  nadam se da @Nole Bg nije ovo procitao

• Haha 2

pre 28 minuta, živke je napisao:

Mislim kapiram da su skroz druga kategorija i gađaju različitu grupu kupaca, ali i dalje mi je fascinantno. I tako je verovatno 20 godina već :)

Odgovor je tradicija i izgrađena baza klijenata na kvalitetu i pouzdanosti , podršci.

• Sviđa mi se 1

1 hour ago, rastkojokic said:

A ta adventure prica mislim da je presmesna! Kakav bre adventure motor sa plus 200kg :) To je patka za lakoverne. Tenera jedva da moze da upadne u adventure kategoriju a ne ovaj slon!

Ne znam zasto je te presmesno, meni je to jako bitna stavka. 850/900gs poprilicno solidan za offroad. Motor od 200k-220kg je najbolji balans za sve. Sa XL600V (220kg) i CB500X (200kg) sam prosao vecinu naseg TET-a, razni TET po Spaniji, offroad avanture su mi bitan deo voznje svuda. 1300GS vec malo nezgodniji ako sam vozis i zaglavis se, ali zavisno od sposobnosti verujem da moze dosta, nije ovako glomazan uzivo, iznenadio me.

10 hours ago, Džim Džarmuš said:

U svakom slucaju na 130 km mi se ne pali rezerva nikada, bilo da ga forsiram ili ne ,to je prosto preterivanje ili fuel anxiety koji neki vozači razviju.

To je individualno dosta. Ovo je bila samo mala zamerka za velicinu rezevoara za moju upotrebu sto mi smetalo i kod XL750 Transalpa (on ima17L ali isto oko 92KS), sa mojom voznjom bi trosio 6-7L+. Takodje desavaju se celodnevne avanture van puta po 150km+ (6h+). Sto bi bilo bas kriticno. 

Promenio član Blackened

Na offu ćeš nabiti 7   litara potrošnju?

Ok i da je tako  prećićeš 200 km i imaš još pola litra.   

• Drug član, 2630 postova
  • Motocikl: Honda NC750x

Mislim da je tu ono, hocu da ga probam i pokazem se i onda vide da nemaju gde da se voze. 

Koliko i manjih motora zavrsi posle par meseci na oglasima. 

Drugar uzeo pre god dana 1250 nov, ne vozi se po gradu, samo voznje 100+ km

Normalan lik, javlja se 🤣

Vozilo smo se vise puta zajedno, nije ga sramota 🤣

• Sviđa mi se 2
  • Haha 1

18 minutes ago, Džim Džarmuš said:

Na offu ćeš nabiti 7   litara potrošnju?

Ok i da je tako  prećićeš 200 km i imaš još pola litra.   

Moguce (vidim na sporom offu 6-9l moze da ode, to puno varira ali ode gorivo). Ok sve, to je i navika, prilagodi se. Nego jeste jedna briga vise i planirati gde ces zavrsiti. Navikao sam na 350km+ domet. Mada i to nekada iznenadi u nedodjijama, planinama kod dugih voznji. Eto na XL750 sam uspeo na nekih 190km da mi se upali rezerva, a ima 17L rezevoar.

Promenio član Blackened

25 minutes ago, Blackened said:

Ne znam zasto je te presmesno, meni je to jako bitna stavka.

Nisam mislio da je adventure kao segment presmesan... Neko da se motor kao sto je GS tretira kao adventure motor. Zasto bi neko terao motor koji je napravljen za asfalt u offroad. Pogotovo sto danas ima toliko dobrih dual sport motora. Husa 701, KTM690, sada kineza ima odlicnih, honda 300ka...

Tako da adventure kao segment je prelep! Ja sam otisao malo dalje u extreme enduro ali je u biti slicna stvar.

Promenio član rastkojokic

• BJB Maxi Scooter Club, 880 postova
  • Motocikl: Voge 300 Rally
pre 1 minut, Blackened je napisao:

Mada i to nekada iznenadi u nedodjijama, planinama kod dugih voznji.

Taj osećaj kad put odjednom krene nizbrdo a ti na isparenjima je uporediv samo sa rodjenjem deteta i skokom bitkoina:D

• Sviđa mi se 1
  • Haha 4

pre 6 minuta, Blackened je napisao:

Moguce (vidim na sporom offu 6-9l moze da ode, to puno varira ali ode gorivo). Ok sve, to je i navika, prilagodi se. Nego jeste jedna briga vise i planirati gde ces zavrsiti. Navikao sam na 350km+ domet. Mada i to nekada iznenadi u nedodjijama, planinama kod dugih voznji. Eto na XL750 sam uspeo na nekih 190km da mi se upali rezerva, a ima 17L rezevoar.

Mislim da je sa tvojim načinom korišćenja i izborom lokacija,dodatni rezervoar (bešika) potreban na većini modela.

• Podržavam 1

Voznja sestom 50kmh i milovanje gasa bez pipanja kocnice, 50 km u potrazi za pumpom, gledanje nestajanje svakog decilitra goriva na tabli :) 

Promenio član Blackened

Moje mišljenje je da su 1300 model nakupovali ljudi (ne svi naravno)koji su ušli u lovu  a nemaju realnu potrebu i životne navike za takav model. Dodatno što je ponukalo  oglasavanje prodaje su  akcije koje su na ove modele,mislim da se 2 ili treća tura nije prodavala tako ambiciozno koliko su preterali principali kada su ih trebovali.

Takođe mislim da tako nije u inostranstvu ,te da je specifično za naše tržište i nema veze sa nekim nedostatkom samih modela.

• Svrati ponekad, 305 postova
  • Motocikl: CBR 1100XX

Prosle godine BMW zabelezio najvise prodatih primeraka u istoriji, tako da me ne cudi sto ih ima vise nego inace na oglasima. Cudi me samo kako japanci ne mogu da nadju odgovor na GSa koji ce biti jeftiniji a priblizno se prodavati. 

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja