Jump to content

Moto Zajednica

Krivina za početnike

Recommended Posts

• Drug član, 2579 postova
  • Motocikl: Honda NC750x

Zadnju koristim bas lagano da se motor namesti i ok bude tada, na prednju mislim isto u nekim situacijama. 

Prestao sam da ga gledam nego onaj klip reko da vidim sta kaze. 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Zainteresovan, 644 postova
  • Motocikl: '23. CB500X (prethodno '98. XL600V)

Dugo ga gledao, ima dobrog materijala, nego mi deluje da ne gleda bas sve uglove nekada, pa zna da odmogne, i taj stav. Pa malo opreznije gledam njegove snimke :) . "Moto control" mi je nekako pouzdaniji.

Probaj vise na prednju navici "trail-braking" postane navika i najbolja je tehnika za krivine i jaci tempo. Naravno i bezbednije je tako. Za ujednacen tempo, uglavnom ne treba ni kociti uopste (samo motorom, brzina na dole na vreme).

To mislim da je bas lepo objasnio :)

Promenio član Blackened
  • Sviđa mi se 2

• Integrisan, 10474 postova
  • Motocikl: ---Honda---

..nisam bas gledao i citao u nazad pa ako se ponavlja izvinjavam se. Sto se kocenja tice, pred krivinom/vinama volim da odradim sve. Zadnjom kocnicom se umiri sasija, spuste obrtaji, prednju kocnicu "unosim" malte ne do temena krivine, tako stapove odrzavam sabijenim i "guram" prednji tocak u asvalt. 

Ako imam jak motor (sto sam stariji to slabije masine vozim jbg :D ) a vidim da se krivina otvorila, kako se motor ispravlja dodajem gas, ako to bas agresivno uradim (da malo puls podignem) pipkam zadnju kocnicu, samo tezinom stopala, to je dovoljno da se prednji tocak na tlu odrzi... 

Ukoliko "kruziram" sa Marinom, brzina/dve dole i istim tempom kroz krivine prodjem (ista brzina ulaza/izlaza). 

Telom nikada kontrirao motoru nisam sem kada se treba "u traci" okrenuti pri brzini ispod 10kmh, kroz krivine torzo neutralan, brada,nos, rame u pravcu krivine, ukoliko mi se teme krivine "priblizava" to znaci da se ona zatvara, moram jos oboriti brzinu i smanjiti radijus, suprotno vazi (teme krivine se odaljava u pogledu znaci da se krivina otvara/zavrsava moze se nastaviti istim tempom ili pazljivo dodavati gas).

Ako dozvolite a ja cu ipak kucnuti :D 

niko se zeznuo nije kada sporije u krivinu udje 💪, motor treba da bude u obrtajima/prenosu gde je snaga i to je to! Poenta je voziti se dugo a ne brzo, dosta je saobrracaja sada, mislim da sam poslednja generacija koja je mogla da se vozi "oslobodjeno" :D 

Neka vas gume drze a pamet cuva (mozak je pametniji od srca!!!)

• Sviđa mi se 11
  • Podržavam 1

• U prolazu, 74 postova
  • Motocikl: BMW 1250 RT
21 hours ago, Blackened said:

Za ujednacen tempo, uglavnom ne treba ni kociti uopste (samo motorom, brzina na dole na vreme).

To mislim da je bas lepo objasnio :)

Ovo je tacno, motornim kocenjem moze da se postigne jako lepa prosecna brzina i ujednacen tempo, pogotovo kad ste sa suvozacem, da nema previse kocenja i cimanja.

A sto se zadnje tice, mnogi ni ne znaju da postoji a vazna je za stabilizaciju pre krivine. Ja doduse imam taj luksuz da RT sam doda malo zadnje i sam se "namesti" u krivini, ali to ne znaci da je ne koristim uopste. 

Kod starijih motora, narucito sportskih, mislim da je zadnja jako vazna, pogotovo kad se vozi agresivnije.

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 1475 postova
  • Motocikl: Suzuki gsxs1000, aprilia tuareg 660 rally, Beta 350rr

Jeste zadnja vazna ako si Toprak, Markez i ostala kompanija. Kakva bre zadnja kod agresivne voznje za nas amatere? Svaka cast ko ume. Ja ne. A i na putu, o kakvoj stabilizaciji motora je reč? Iskreno ja sam zadnjoj kočnici primenu samo pronašao kada vozim serpetine nizbrdo a asfalt mokar ili izlizan a moram da usporim. I koristim je kad vozim na zadnjem točku u ostalim situacijama je ne pipam..

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

• Zainteresovan, 644 postova
  • Motocikl: '23. CB500X (prethodno '98. XL600V)

Onda si bas amater, salim se. Ali meni treba zadnja cesto, vise za finese - probaj ubaciti je malo, recimo za ove dve glavne primene kod brze voznje:

- pred krivinu za sam pocetak kocenja, to je stabilizacija i prebacivanja mase na prednji tocak za pocetak jaceg kocenja i trail braking-a prednjom, pa naginjanje. tako je najtecnije, glatko. Mislim moze i samo prednja i kocenje motorom. ali malo je bolje ovako i mozes kasnije kociti/malo brze proci.

- takodje kod ostrih krivina ili krivina koje se naglo poostre u nekom delu. Onda zadnjom korigujem liniju unutar krivine, lepse i bezbednije usmeri motor. Prednja tu zna da uspravi motor, ode sire nekada ako se doda previse. (isto tipa 120-180 stepeni krivine). Ovo nije toliko brze, vec kao korekcija ako nisi idealno ocenio, brze si usao.

Offroad si zaboravio takodje :) 

Promenio član Blackened

• Drug član, 2579 postova
  • Motocikl: Honda NC750x

Pricao juce bas sa kolegom koji vozi bas dugo i svata vozio, zadnja se koristi u krivini ili pre krivinom. 

Ovo sto ti kazes da se motor namesti i ako se krivine poostre znaci, tako je i koristim, vidim da moram da korigujem, blago je pipnem, motor se bukvalno sam opet namesti i prolazim super putanju. 

Evo za dve godine jos se nije desilo da mi nije pomoglo na takav nacin. 

• Podržavam 1

• Integrisan, 8004 postova
  • Motocikl: TDM 900

Meni je zadnja neizostavna kada se provlačim između automobila ili treba da idem što sporije a da ne lelujam levo desno. 

Dosta ljudi u poslednje vreme pominje to držanje kočnice kroz krivinu... Ne znam... Mislim, znam ali to je toliko rizično u saobraćaju da ne vidim niti jedan dobar razlog da se to radi.

Ja kočim isto ka i NFS, oduzmem brzinu pre krivine dok sam uspravan. Mada, kada vozim tipa 500-700 km dnevno onda uglavnom kočim motorom. To mo oduzima manje energije i potpada mi pod pasivnu vožnju gde gledam da što se manje zamaram. 

E sad, takva vožnja se bar u mom slučaju pokazala kao sporiji tempo.  Zato što se brzina brže sreže kočnicom nego otpuštanjem gasa. Mada opet, ko ga šiša da li je brže ili sporije. Doduše, nekad volim da koristim kočnicu, TDM ima baš jake i direktne kočnice koje mogu da se doziraju do tančina pa je zanimljivo. 

• Sviđa mi se 2

• Drug član, 1475 postova
  • Motocikl: Suzuki gsxs1000, aprilia tuareg 660 rally, Beta 350rr

Sta znam, ja mozda grešim, ali na ulici se ne secam kad me je neko pretekao i kada nekoga nisam mogao da stignem.. i sve to bez famozne zadnje.. na stazi sam takodje dosta brz. Uvek u gornjih 30% vozača a svi znamo kakvi likovi dolaze na stazu od profesionalaca pa nadalje.. sve ovo bez zadnje. Ne znam ni kako bih stigao kod agresivne voznje da se setim zadnje. Enduro je druga prica, tu je koristim i to dosta. Ne kažem da sam u pravu, u stvari mislim i da gresim ali eto.. tako sam se naučio i ne želim da je koristim kad mi vec dobro ide ovako kako jeste.. 

Kod oštrih krivina ako se prejebem onda samo gurnem lakat jos na dole i glavu jos na niže i prolazim. Ako sam na primer u desnoj krivini, na kolenu, kako da pipnem zadnju? Jedino da je ugradim pored ručice kvačila kao na moto gp 😅. Uz poštovanje kolega " Blackened"  verujem da super vozis u stvari ubedjen sam da dobro peglas, čitao sam par puta tvoja pisanja ali ja mislim da bih pao ako bih u toj situaciji kočio bilo sa prednjom bilo sa zadnjom..

• Sviđa mi se 2

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja