Jump to content

Moto Zajednica

Krivina za početnike

Recommended Posts

• Drug član, 906 postova
  • Motocikl: -
pre 1 minut, Bojan_87 je napisao:

Od sad vozim samo pravo! Vojvodino, eto  eve me!

Sent from my iPhone using Tapatalk

• Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Integrisan, 5915 postova
  • Motocikl: Suzuki GSR600
9 hours ago, bajker71 said:

Meni je lakše i opuštenije u levim krivinama pošto su preglednije od desnih, uzmeđu je čitava jedna saobraćajna traka. U desnim krivinama često ne vidiš ispred sebe više od 20-tak metara. Dešavalo mi se da stoji zaustavljeno vozilo zbog nekog defekta. Nije prijatno kada pri brzini od 80-90 km/h ugledaš prepreku na putu na malom rastojanju...

Takodje. Leva opusteno, u desne losije i to primetim.

• Drug član, 2393 postova
  • Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere
19 hours ago, Саша said:

Ja sam čitao neku studiju da to ima veze sa ravnotežom tj. koja nam je noga primarna a koja sekundarna. Piše da se najlakše proveri tako što se stane na skejt ili tako neku stvar na kojoj se voziš u uspravnom položaju, noga koji staviš napred je primarna noga i na njoj držiš ravnotežu a “zadnja" noga je sekundarna i na nju se lakše naginješ. Tako da ako ti je recimo leva noga ne skejtu naped( što je kod mene slučaj) onda će ti desne krivine na motoru bolje da idu ili ako ti je desna napred onda obrnuto. Kod mene se pokazalo istinito, u desnoj sam kao Markez😂 a levu nikako!

Ja ti kvarim ovu studiju. Na snoubordu mi je leva noga napred i leve krivine brže i sigurnije prolazim. Ali znam zbog čega je to tako - preglednost. Više puta vidim, i sigurnije se osećam. Trudim se da poštujem ono pravilo da vozim tako da uvek mogu da se zaustavim u okviru vidnog polja. (ajde, ne znam da li bih mogao, ali takav osećaj imam). I to me je par puta spasilo.

Ne znam šta ovi što ozbiljno cepaju po krivinama, pogotovo desnim misle o tome. @shoyyka pominje opušteno do zemlje. Nisam vozio te jače motore, da li i u krivini mogu tako brzo da ukoče da imamo osećaj da je bezbedno ? Ili je rulet u pitanju ?

Meni je uvek u glavi šta ako sada stignem frezu koja ide 15 na sat (desilo mi se) ili da se kamion pokvario iza krivine (desilo mi se i to). Ja osećam da mogu desnu krvinu da prođem brže nego što je prolazim, ali ne smem.

edit: Samo da dodam , ni ja na to nisam obraćao pažnju, dok mi drug nije gledao neki snimak i prokomentarisao da dosta brže vozim leve krivine. Ja posle obratio pažnju, i stvarno je tako.

Promenio član živke
  • Sviđa mi se 4

• Zainteresovan, 519 postova
  • Motocikl: '23. CB500X (prethodno '98. XL600V)
2 hours ago, živke said:

Ja ti kvarim ovu studiju. Na snoubordu mi je leva noga napred i leve krivine brže i sigurnije prolazim. Ali znam zbog čega je to tako - preglednost. Više puta vidim, i sigurnije se osećam. Trudim se da poštujem ono pravilo da vozim tako da uvek mogu da se zaustavim u okviru vidnog polja. (ajde, ne znam da li bih mogao, ali takav osećaj imam). I to me je par puta spasilo.

Ne znam šta ovi što ozbiljno cepaju po krivinama, pogotovo desnim misle o tome. @shoyyka pominje opušteno do zemlje. Nisam vozio te jače motore, da li i u krivini mogu tako brzo da ukoče da imamo osećaj da je bezbedno ? Ili je rulet u pitanju ?

Meni je uvek u glavi šta ako sada stignem frezu koja ide 15 na sat (desilo mi se) ili da se kamion pokvario iza krivine (desilo mi se i to). Ja osećam da mogu desnu krvinu da prođem brže nego što je prolazim, ali ne smem.

edit: Samo da dodam , ni ja na to nisam obraćao pažnju, dok mi drug nije gledao neki snimak i prokomentarisao da dosta brže vozim leve krivine. Ja posle obratio pažnju, i stvarno je tako.

Taman posla da je rulet, nepregledne krivine naravno neces voziti tako da ne mozes izbeci ili zakociti ako neko stoji. Inace ne primecujem razliku leva ili desna krivina, nisam nikada razmisljao o tome, podjednako mi deluje skroz.

Takodje u nepreglednim, tesnim krivinama kada vozim brzo, cesto skrecem sa kontra masom u nekim delovima, pa mnogo brze vidim sta dolazi, ili slalom krivine gde su brze promene pravaca, ne naginjem se sa motorom, nego obrnuto od motora (zadrzavas masu centralno ili suprotno, motor seta levo desno ispod tebe, i generalno vise se upirem u fuzastere nogama nego na sedistu da bih brze pomerao masu kukovima). 

Promenio član Blackened
  • Sviđa mi se 1

• Drug član, 1692 postova
  • Motocikl: Suzuki Bandit 600

Kada mogu da vidim ulaz i izlaz iz krivine, potpuno mi je svejedno da li je krivina desna ili leva...

• Podržavam 2

• Drug član, 457 postova
  • Motocikl: CBR 900RR
Pre 4 sati, živke je napisao:

Meni je uvek u glavi šta ako sada stignem frezu koja ide 15 na sat (desilo mi se) ili da se kamion pokvario iza krivine (desilo mi se i to). 

Podsetio si me na priču jednog lokalnog zajebanta i ludaka (mada mu je pretpostavka na mestu):

"Zamisli ulećeš u krivinu sa 150 km/h, i u krivini nailaziš na "pratnju" (za one koji ne znaju, još uvek ima seoskih naselja gde se prilikom sprovoda pokojnika pešači do seoskog groblja u koloni, sa pogrebnim vozilom na čelu). Kakvo kočenje, ne možeš da se zaustaviš do sanduka!" :)

Nije smešno, ali to je jedan od onih ljudi koji izaziva smeh svih u okolini, makar i jednu jednu reč rekao. :) 

• Haha 5

• Drug član, 3532 postova
  • Motocikl: Džies

Samo vožnja prilagođena uslovima puta, ni manje, ni više, postoje pregledne, manje pregledne, nepregledne krivine...Ali... 

Događaj... Krivina desna blaga, brza,300m sigurno,"pregledna" ,vidiš joj kraj tamo u pozadini, samo neki žbunić na sredini, taman da sakrije čergu...Brže idem pešice... Motor TDM 900,no ABS, opa Mile... Da proverimo čuvene TDMove kočnice, obe... Jak stisak jednom, puštanje, ponovo, puštanje, treći put stisak, motor piše, stajem na cm od čerge. Napomena, k'o u inat auto iz suprotnog pravca! Da sam bio sa Banditom, GSXom ne bih ukočio. 

Sve je to Rock  'n' Roll?! 

Valjda su do sad istrulile te čerge?Od onda nisam video ni jednu. Ima tome 7-8 godina. 

• Sviđa mi se 1

• Svrati ponekad, 152 postova
  • Motocikl: Yamaha Tricity 300
On 5/26/2025 at 9:21 AM, živke said:

Ja ti kvarim ovu studiju. Na snoubordu mi je leva noga napred i leve krivine brže i sigurnije prolazim. Ali znam zbog čega je to tako - preglednost. Više puta vidim, i sigurnije se osećam.

Za preglednost se slažem, naprosto je tako, dalje se vidi.
Da li biste @Саша i ti @živke izjasnili da li ste levoruki ili dešnjaci, pošto sam ja čuo da na minimlanim brzinama (čunjevi i slično), dešnjaci teže idu na desno i obrnuto, levoruki na levo.

Živke pomenuo sneg, pa recimo kod mene tako na skijanju uvek kočim na levo, gde i lakše skrećem motorom 😀.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja