Jump to content

Moto Zajednica

Iskustva sa policijom

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 402 postova
  • Motocikl: '23. CB500X (prethodno '98. XL600V)

@travelman @zaludan, vi ste obojica zreli za neki kurs bezbedne voznje i par kaznenih poena :). Salu na stranu -
Druge drzave, ima svega - gde se defanzivnije vozi, a u nekim je mnogo brzi tok saobracaja i dinamicnije (neke drzave Azije, Nemacki AP), ali svest i razumevanje je na mnogo visem nivou, nema toliko tog ega i inata.
U nekim zemljama Azije je cak dozvoljeno na crveno svetlo proci ako nema nikog. U slucaju kada se skrece u ulicu koja je sa strane kojom se vozi. Ja sam uvek za malo slobodnija pravila i brzi saobracaj ako je svest vozaca na vecem nivou, nema problema. 

• Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 2002 postova
  • Motocikl: CF Motor 450MT; ex: Yamaha XT660Z Tenere
13 hours ago, ske said:

I mene malo buni njegova brzina. @antir3ality kaze da je ubrzao cak do 150 km/h a da mu je ovaj sve vreme bio u dupetu, i kad mu se sklonio ovaj je ubrzao u oblaku dima, a u pitanju je bio neki raspali pik ap. Pa me zanima koj to raspali pik ap moze da tako lako ubrzava od 150 do, recimo, 180 km/h?

Nije bio sve vreme iza mene. U tome je suština. Sustigao me je kad sam bio već pored zadnjeg kraja trećeg šlepera, kojeg sam i ja obilazio vrlo brzo i za par trenutaka sam se sklonio.

Razlika u brzini je u tom trenutku bila mala, nije on imao potrebu da uopšte koči, dovoljno je bilo da oduzme gas blagovremeno (moja brzina ~150 njegova po mojoj proceni ~ 170 - 180).
Ali čovek je iskompleksirani debil koji je namerno radio to što je radio, još gledao da se što više približi dok me je preticao pri toj brzini. Da ne komentarišem više.

U pitanju je bio beli običan dostavni pikap, ne Navara ili tako nešto što pomenu kolega. I nije on uopšte lako ubrzao, to je i bila poenta ovoga što sam pisao. On se verovatno zaleteo do svoje maksimalne brzine. Kada je usporio na 150 i kada sam se ja sklonio, on je nabio pedalu do kraja, a pošto je dizel - zadimio je strašno. Ali je nastavio da se vrlo polako udaljava levom trakom  dimeći sve vreme jer ne može tako lako da ubrza.

14 hours ago, ske said:

A ti ako hoces da se prestrojis iz desne u levu traku, duzan si da se uveris da to mozes da uradis bezbedno po sebe i po ostale ucesnike u saobracaju. Ako ne mozes sa sigurnoscu da utvrdis da to mozes da izvedes bezbedno, onda nemoj to ni da radis.

21 hours ago, antir3ality said:

Bila je noć, svetla su se maltene jedva videla u daljini. Nemaš šanse da pretpostaviš da on ide 170 - 180

Ja pišem šta se desilo onako kako sam ja to doživeo. Svoju brzinu znam , njegovu nagađam, ali sam ponašanje video. Ovo je najopasnije i najbezobraznije ponašanje na autoputu koje sam ja doživeo u poslednjih par godina. Ne bih ni pisao da nije tako.

Nisam tip koji misli da je uvek u pravu, saslušam šta mi drugi kažu, ali u ovoj situaciji nikako ne vidim da sam ja napravio neku grešku.

• Zainteresovan, 428 postova
  • Motocikl: k9

Pa u tome i jeste problem, sto ti ne vidis da si napravio gresku. Ti si svojom radnjom, prestrojavanjem u levu traku, primorao njega da menja nacin svoje voznje, da usporava i posle ubrzava ponovo do one prethodne brzine. On tebe nije ugrozio svojom voznjom. Da si ti sacekao par sekundi da on prodje ove situacije ne bi ni bilo. Znaci, tvoja radnja uzrokuje sve ovo. Losa procena, desava se svima, ali budi svestan da si ti pogresio. I nemoj to vise da radis:)

Zamisli da si vozio motor 180km/h u levoj traci. Priblizavas se koloni od tri kamiona i autu iza njih koji se krecu desnom trakom. Vidis da im se auto laganao priblizava i pretpostavljas da ce da krene u preticanje. A ti se zbog svoje velike brzine jako brzo priblizavas njima.  Nadas se da ce vozac auta da proceni da nema vremena da se ubaci ispred tebe i pretekne ta tri kamiona. Vozac automobila losee procenjuje i krece u preticanje. Ti moras naglo da kocis na njegovu brzinu. Znas kako je to zajebano. To sto vozac automobila pokusava da ispravi gresku i sad maksimalno tera svoj auto i daje desni migavac tebi nista ne znaci. Zajebo te, uplasio, izbacio iz zone komfora. 

E sad o blicanju. Kad si pretpostavio da vozac automobila moze da se zajebe u proceni i krene u preticanje, dok si bio jos jako daleko iza njega, da si poceo da blicas i signaliziras mu, vrv bi on razmislio jos sekundu, dve, i tad bi ti vec bio blizu njega i on bi pravilno procenio i ne bi preticao.

i cica mica i gotova prica :lol2:

I nemoj da se nerviras, bilo, proslo...

Promenio član ske
  • Podržavam 1

• Drug član, 1210 postova
  • Motocikl: Honda CBF 1000
Pa u tome i jeste problem, sto ti ne vidis da si napravio gresku. Ti si svojom radnjom, prestrojavanjem u levu traku, primorao njega da menja nacin svoje voznje, da usporava i posle ubrzava ponovo do one prethodne brzine. On tebe nije ugrozio svojom voznjom. Da si ti sacekao par sekundi da on prodje ove situacije ne bi ni bilo. Znaci, tvoja radnja uzrokuje sve ovo. Losa procena, desava se svima, ali budi svestan da si ti pogresio. I nemoj to vise da radis
Zamisli da si vozio motor 180km/h u levoj traci. Priblizavas se koloni od tri kamiona i autu iza njih koji se krecu desnom trakom. Vidis da im se auto laganao priblizava i pretpostavljas da ce da krene u preticanje. A ti se zbog svoje velike brzine jako brzo priblizavas njima.  Nadas se da ce vozac auta da proceni da nema vremena da se ubaci ispred tebe i pretekne ta tri kamiona. Vozac automobila losee procenjuje i krece u preticanje. Ti moras naglo da kocis na njegovu brzinu. Znas kako je to zajebano. To sto vozac automobila pokusava da ispravi gresku i sad maksimalno tera svoj auto i daje desni migavac tebi nista ne znaci. Zajebo te, uplasio, izbacio iz zone komfora. 
E sad o blicanju. Kad si pretpostavio da vozac automobila moze da se zajebe u proceni i krene u preticanje, dok si bio jos jako daleko iza njega, da si poceo da blicas i signaliziras mu, vrv bi on razmislio jos sekundu, dve, i tad bi ti vec bio blizu njega i on bi pravilno procenio i ne bi preticao.
i cica mica i gotova prica 2:
I nemoj da se nerviras, bilo, proslo...
Rekoh ja da je uzalud. Ti i dalje misliš da si ti u pravu jer voziš brže. Ja nemam više šta da ti kažem. Nadam se da se nećemo sresti na putu nikad.

Za ostale koje interesuje ovaj čas, vozač koji upravlja vozilom koje se kreće brzinom znatno preko 100km na čas ako dobro proceni situaciju, a to je na primer automobil na autoputu koji je trenutno iza kamiona, očekuje da će započeti radnju obilaženja tog kamiona, apsolutno ne mora da nabija kočnicu, dovoljno je u 9 od 10 slučajeva da na vreme oduzme gas, sačeka da automobil završi obilaženje i onda nastavi svoju vožnju. Sve u redu, svima dobro. Otpor vazduha na tim brzinama je ogroman.

ALI ovde je priča o agresivnim blicačima, koji sa kilometar kreću da blicaju umesto da oduzmu gas. Oni smatraju da je njima neko oduzeo bogom dano pravo da voze svoje brze mašine koliko oni hoće. I ne oduzimaju gas nego se nabijaju u branik nekom mučeniku i ablenduju mu iako savršeno dobro znaju da taj mučenik ne može da uđe pod kamion, ali su se oni toliko iznervirali da moraju da nerviraju i druge i da nekom penzosu ili početniku nabijaju stres zbog kog ovaj može da napravi fatalnu grešku. I vraćamo se na problem da blicač misli samo na sebe a i o njemu ne dovoljno jer svojim ponašanjem ugrožava i sebe ali ima problem ega koji mu ne dozvoljava da skapira ovo. Brže, jače, bolje.

Sent from my 2107113SG using Tapatalk

• Sviđa mi se 8
  • Podržavam 4

• Drug član, 2496 postova
  • Motocikl: AfricaRD07 KAD TAD OPET

ovo sto vi uzaludno diskutujete vec par strana, kad se predje grana prema gore takvih stvari nema. Ovo o cemu vi pricate postoji samo u srbiji, i mozda u ovim juznijim i tuznijim zemljama. Po evropi nema toga, pa cak i da se prestrojis i time nateras onog iza da uspori, nisam doziveo jos da mi blicaju i sviraju jer oni "jure i zure". Svi te sacekaju ti odradis svoje preticanje i oni nastave svojom brzinom nakon sto se ti "sklonis" u "svoju" traku. Tako da seljana je samo kod nas i dokazivanje ciji je veci.

@Gordak985i onda jednom takvom namunjenom frajeru koji blica kao manijak na AP npr mom burazeru koji je imao P zalepljeno na twingu do skoro i kojem je zivot totalno lagan, izadje isti taj burazer, bivsi vaterpolista od 194cm i 120kg iz twinga i pita u cemu je problem, cemu zurba, pa se mudonja u namunjenom autu koji zuri samo izvini i ode lagano. Tako da ne mora nuzno da znaci da je u "slabijem" autu penzos ili neki nesposobni vozac :)  

Promenio član drmilan_
  • Podržavam 6

@Gordak985Znaci, ako sam dobro razumeo, vozim desnom trakom, svakog koga stignem preticem levom trakom, bez ikakve provere dal se u njoj neko priblizava ili ne, jer, Boze moj, sta mu je tesko da on malo pusti gas i saceka da ja preteknem. Da skinemo levi retrovizor, koj ce nam?

• Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3648 postova
  • Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka)
pre 10 minuta, ske je napisao:

@Gordak985Znaci, ako sam dobro razumeo, vozim desnom trakom, svakog koga stignem preticem levom trakom, bez ikakve provere dal se u njoj neko priblizava ili ne, jer, Boze moj, sta mu je tesko da on malo pusti gas i saceka da ja preteknem. Da skinemo levi retrovizor, koj ce nam?

Mislim da si dobro razumeo, ali da namerno banalizuješ tuđe komentare da bi bio u pravu.

• Sviđa mi se 3
  • Podržavam 3

• ODUSTO OD DIJETE, 2642 postova
  • Motocikl: GSX650F & NMAX155

Ako se ja krečem u levoj 120km/h i vidim u desnoj da mi prilazi neko, iz dugogodišnjeg iskustva, siguran sam da taj ne vozi 130 već malo više.

Ako i izletim dam pun gas da završim preticanje što pre, nikako mu ne izlećem na 20m ispred.

I meni se dešavalo da krenu u preticanje i lagano obilaze, šta da im radim ubacio se na vreme a ja vozim brže.

Usporim i kad se skloni gas i svoj tempo.

Nekad pomislim i budem u pravu, žena za volanom i ima frku od šleperčine.

A na motoru da i ne pričam koliko puta namerno krenu u levu samo da ih ja ne prođem u tom momentu, mada ima i kad me ne vide.

Po meni na AP dobra je vidljivost i ja malo malo bacim pogled da vidim šta se dešava iza mene, ostala mi ta navika iz gradske vožnje.

Uvek možeš bezbedno da odradiš ovu radnju ako pratiš šta se dešava iza tebe.

Najviše mrzim situaciju, pogotovo na AP, dam migavac i dajem gas da krenem u preticanje a onaj ispred mene bez migavca me iseče i krene u preticanje a neretko se desi da to radi malo brže od onog koga obilazi.

Ovo mi je najgora varijanta na magistrali gde ima saobraćaj u dva smera a vidim da mi se iz suproinog smera približava vozilo i vraćaj se iza busa ili kamiona .

• Ne silazi, 1816 postova
  • Motocikl: mali strom
Pre sat vremena, drmilan_ je napisao:

Svi te sacekaju ti odradis svoje preticanje i oni nastave svojom brzinom nakon sto se ti "sklonis" u "svoju" traku. Tako da

Tako da je to sve po propisima. 

A zanima me kako tim dinamicnim vozacima izgleda putovanje na godisnji?Pun gas pa pauza na pumpi zbog prosecne brzine pa opet isto?Pa cekas da istekne 12 minuta potrebne pauze pa se unervozis  u 8-pm minuta pa za volan:stabre:

• Sviđa mi se 1

pre 1 minut, Bole37 je napisao:

Ja stavio iza bliceve pa i ja blicam njemu...:zdravo:

Jedan moj drugar (inače profesionalni fotograf) u jugiću (na polici zadnjih vrata) držao blic ("Metzza blic CT60"), sa daljinskim okidačem i kad mu neko iza dokurči ovaj mu "odgovori". 

• Sviđa mi se 3
  • Podržavam 1

pre 6 minuta, Bole37 je napisao:

Vise puta sam se ozbiljno zamislio oko ugradnje nekog reflektora pozadi zbog mamlaza sa dugim svetlima

• Podržavam 1

• Ne silazi, 1335 postova
  • Motocikl: Y
pre 25 minuta, ivica744 je napisao:

Vise puta sam se ozbiljno zamislio oko ugradnje nekog reflektora pozadi zbog mamlaza sa dugim svetlima

Ne treba reflektor, stavis ogledalo.

• Sviđa mi se 2

• Integrisan, 8340 postova
Pre 1 sat, ske je napisao:

Ja da radim kao presretač, a imamo i te drugare ovde, ovakve kao ti učio bih za radost mi i sevap, kulturi življenja i krocenju ega generalno. Oh, kako bih voleo svoj posao po ceo dan! :)

• Podržavam 1

Ok, ja ne znam da vozim i ja sam siledzija i blicac a vi samo nastavite lepo svoju voznju i ubacujte se ljudima u traku i uzdajte se u njihovu toleranciju

• Sviđa mi se 1

Pre 3 sati, ske je napisao:

Ok, ja ne znam da vozim i ja sam siledzija i blicac a vi samo nastavite lepo svoju voznju i ubacujte se ljudima u traku i uzdajte se u njihovu toleranciju

Neee druze,ti kao takav treba da se uzdas u toleranciju tog ispred tebe jer si ti u prekrsaju i ti ugrozavas njegovu bebzbednost.

• Sviđa mi se 2

9 hours ago, ivica744 said:

Tako da je to sve po propisima. 

A zanima me kako tim dinamicnim vozacima izgleda putovanje na godisnji?Pun gas pa pauza na pumpi zbog prosecne brzine pa opet isto?Pa cekas da istekne 12 minuta potrebne pauze pa se unervozis  u 8-pm minuta pa za volan:stabre:

nisam pricao o srbiji i prosecnoj brzini. Tu glupost sam do sad samo kod nas video, sredstvo za uzimanje para. Cemu radari na AP ako postoji prosecna?

• Zainteresovan, 442 postova
  • Motocikl: R1150GS
13 minutes ago, drmilan_ said:

nisam pricao o srbiji i prosecnoj brzini. Tu glupost sam do sad samo kod nas video, sredstvo za uzimanje para. Cemu radari na AP ako postoji prosecna?

Radari ce uskoro biti ukinuti,po ugledu na napredne zemlje

Pre 3 sati, ivica744 je napisao:

Neee druze,ti kao takav treba da se uzdas u toleranciju tog ispred tebe jer si ti u prekrsaju i ti ugrozavas njegovu bebzbednost.

Ok, ja sam u prekrsaju, vozim preko ogranicenja, svojom trakom, a on se krece u ogranicenju i ubacuje se ispred mene i ja ugrozavam njegovu bezbednost. On ne pravi prekrsaj, samo ja.

Ajde da malo smanjimo brzinu, i njegovu i moju. Ja vozim 130, levom trakom, on vozi 80, desnom trakom. On se ubacuje ispred mene u levu traku i ja moram da kocim i usporim na njegovih 80.

Tako treba da se krecemo AP?

Ili on treba da saceka da ja prodjem pa da onda pretice?

• Podržavam 1

pre 53 minuta, drmilan_ je napisao:

Deo tvog posta koji sam citirao je voznja na AP kakva i treba da bude(upravo onako kako si opisao),sve ostalo je prekrsaj 

• Sviđa mi se 1

• 4_tocka_i_karoserija, 1910 postova
  • Motocikl: -
pre 22 minuta, ske je napisao:

Ok, ja sam u prekrsaju, vozim preko ogranicenja, svojom trakom, a on se krece u ogranicenju i ubacuje se ispred mene i ja ugrozavam njegovu bezbednost. On ne pravi prekrsaj, samo ja.

Ajde da malo smanjimo brzinu, i njegovu i moju. Ja vozim 130, levom trakom, on vozi 80, desnom trakom. On se ubacuje ispred mene u levu traku i ja moram da kocim i usporim na njegovih 80.

Kad vozi 80km/h, očekuje da neko može da vozi 50km/h brže, pa kad vidi farove u retrovizoru malo dalje pozadi, pokušaće da proceni brzinu, ponašati se u skladu s tim, i pri tome u skladu sa svojim zakonskim obavezama.

Kad vozi 130 km/h, vidi farove malo dalje pozadi, NEMA RAZLOGA da očekuje pilota u brišućem letu, već nekog ko je malo dalje pozadi i kreće se istom brzinom kao on, i neće ni pokušati da procenjuje brzinu, što mu u toj situaciji nije ni zakonska obaveza, uključiće levi migavac i krenuti u preticanje šlepera koji ide 90km/h.

To što pilot ne želi da smanji brzinu i smatra da su svi koji voze sporije samo smetnja njegovom bitisanju je samo njegov problem, pa je shodno tome blicanje i zabijanje u gepek, pored toga što je krajnje bahato, i kažnjivo. (Ovo "kažnjivo" nažalost samo na papiru, jer, jbg Srbija)

Je l' jasnije?

• Sviđa mi se 6

• 4_tocka_i_karoserija, 1910 postova
  • Motocikl: -
Pre 10 sati, Bole37 je napisao:

Hmmm...

Ima jedan tvoj prezimenjak led bar od 100W na džipu okrenut prema nazad. Ne znam da l' je probao nekad :D

• Haha 1

pre 36 minuta, ske je napisao:

Da,treba da saceka naravno,ako si dovoljno blizu iza njega i brzi si od njega,ako si  kilometar iza i vozis 200 ne moze da ocekuje da ces ga tako brzo sustici

pre 32 minuta, ske je napisao:

Hajde da probamo ovako:

Pošto sam ja tehničke struke i konsultujem matematiku u ovakvim situacijama) evo malo računice.

Ja se krećem desnim trakom (sa 130km/h, odnosno 37m/s), a ispred mene se kreće šleper (sa 90km/h), pogledam u retrovizor i procenim da iza mene (u levoj traci) nema nikog bliže od 50-60 metara (pri tome je vrlo teško, naročito noću), da se proceni kojom se brzinom kreće taj auto iza).

Razlika u brzini između kamiona i mene je 40km/h (što je oko 11m/s). Sobzirom da ja preticanje počinjem tridesetak metara pre šlepera i vraćam se u desnu traku nakon tridesetak metara nakon što sam ga pretekao, (plus desetak metara dužine šlepera), znači ukupno oko 7-8 sekundi, za koje vreme (pri mojoj brzini od 130 km/h) pređem put od oko 270-290m.

Ukoliko se neko u momentu mog početka preticanja nalazi na 50-60 metara iza mene i kreće se brzinom od 150km/h-oko 42m/s (što je razlika od oko 5m/s između mene i tog auta koji je iza),  proizilazi da njemu treba oko desetak sekundi da bi me sustigao (a on će za to vreme da prođe oko 330-340 metara).

To praktično znači da ukoliko ja sa 130km/h pođem u preticanje šlepera pedeset metara od auta koji je iza mene (a koji se kreće sa 150 km/h), taj auto neće imati razloga da usporava da bi pretekao šleper i mene (jer bih se ja vrati u svoju traku pre nego što me taj sustigne).

Problem nastaje ukoliko se taj auto iza mene kreće sa 180-200-220 .... (što ja kratkim pogledom u retrovizor ne mogu ni da procenim (niti da predpostavim).

I ko je sad tu napravio problem, onaj što je loše procenio da se neko kreće mnogo većom brzinom od dozvoljene (i uobičajene na tom putu), ili onaj koji je bitno prekoračio brzinu?

• Sviđa mi se 11
  • Podržavam 1

2 hours ago, Patriota said:

Radari ce uskoro biti ukinuti,po ugledu na napredne zemlje

pa u naprednima ih i ima, ali fiksnih, ne ovih stekara po njivama iz punta sto dojavljuju na naplatnim i pored prosecne :D 

• Sviđa mi se 2

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja