Alekre 13366 Napisano Četvrtak u 18:56 Ne silazi, 7527 postova Lokacija: Smederevo Motocikl: TDM 900 Prijavi odgovor kao problematičan Zameni ulje, održavaj sistem u smislu stanja gumica, podesi ručicu, namaži biksnice, dobre pločice i to je to. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Gordak985 2702 Napisano Četvrtak u 18:58 Drug član, 1319 postova Lokacija: Beograd, Swan Hill Motocikl: Honda CBF 1000 Prijavi odgovor kao problematičan Meni je otac kad sam imao cca 7 godina objasnio princip rada hidrauličnog sistema, prostim crtežom (mašinac čovek, projektovao pumpe u bivšoj nam državi), toliko jasno da sam skapirao na keca sa svojih možda 7-8 godina. Meni je taj crtež i dalje u glavi kad god razmišljam o hidrauličnim principima, i dalje u osnovi objašnjava sve.Sent from my SM-S911B using Tapatalk 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Gordak985 2702 Napisano Četvrtak u 19:00 Drug član, 1319 postova Lokacija: Beograd, Swan Hill Motocikl: Honda CBF 1000 Prijavi odgovor kao problematičan Zameni ulje, održavaj sistem u smislu stanja gumica, podesi ručicu, namaži biksnice, dobre pločice i to je to.Ponekad je potrebno zameniti i dotrajala creva, ne treba čekati da puknu. Desilo mi se na autu i nije prijatno. Ne znam koliko je neprijatno na motoru ali mogu misliti da nije lepo.A ovo namaži biksnice, o tome se retko priča a baš utiče.Sent from my SM-S911B using Tapatalk Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alekre 13366 Napisano Četvrtak u 19:04 Ne silazi, 7527 postova Lokacija: Smederevo Motocikl: TDM 900 Prijavi odgovor kao problematičan Svake zime rasturim polugu kvačila i kočnice. Očistim, stavim litijumsku mast, namažem i deo gde klizi sajla i burence. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Gordak985 2702 Napisano Četvrtak u 19:33 Drug član, 1319 postova Lokacija: Beograd, Swan Hill Motocikl: Honda CBF 1000 Prijavi odgovor kao problematičan Ja ono mesingano, valjak onaj, zovem pivot, ne znam da li je pravi termin, ali čišćenje i podmazivanje toga baš čini razliku.Sent from my 2107113SG using Tapatalk Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
miki 1967 Napisano Četvrtak u 20:42 Drug član, 677 postova Lokacija: BiH Motocikl: - Prijavi odgovor kao problematičan Vasa je tehnički u pravu. Vodeni stub (računaćemo da je dovoljno slično) vrši pritisak od 1 bar na 10m visine. Od posude do točka imamo nekih 0,5m visine, što znači da se crijevo kod kočionih kliješta nalazi pod pritiskom od 0,05 bar u odnosu na okolinu 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Blaza 10663 Napisano Četvrtak u 21:17 Ne silazi, 2388 postova Lokacija: Beograd, Bele Vode Motocikl: ex.Liberty 125 & Scarabeo 400i, Kawa ER-5 Prijavi odgovor kao problematičan Vidim ja, bez kafane dogovora nema... 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
RankoBg87 3268 Napisano Četvrtak u 21:20 Drug član, 1895 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Honda NC750x Prijavi odgovor kao problematičan Kud sam i ja pitao, od mene sve krenulo 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alekre 13366 Napisano Četvrtak u 21:22 Ne silazi, 7527 postova Lokacija: Smederevo Motocikl: TDM 900 Prijavi odgovor kao problematičan Nemojte sad da krenemo o pneumatskim kočnicama. 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4269 Napisano Četvrtak u 21:36 Ne silazi, 6613 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan pre 13 minuta, Alekre je napisao: Nemojte sad da krenemo o pneumatskim kočnicama. Eeee, tu je već druga priča, al nećemo o tome. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Gordak985 2702 Napisano Četvrtak u 22:42 Drug član, 1319 postova Lokacija: Beograd, Swan Hill Motocikl: Honda CBF 1000 Prijavi odgovor kao problematičan Nemojte sad da krenemo o pneumatskim kočnicama.Jao nemoj, par godina s autobusima, pa još par godina sa kamionima... Najbolja stvar koju sam čuo od šofera kad mu je parkirani kamion otišao nizbrdo: "izgubio vazduh pa popustila ručna" Rođače... Ko ti dade C kategoriju a kamo li CPC... Nije bio jedan od mojih, slušao sam izlaganje za slavskim stolom.Sent from my SM-S911B using Tapatalk 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Satelis 16259 Napisano Petak u 01:44 Integrisan, 9369 postova Lokacija: Beograd - M.M.Lug Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD Prijavi odgovor kao problematičan Pre 12 sati, vasa.93 je napisao: Ni jedan, ali sam učio fiziku, takmičio se nekad… Zna se koji je pritisak u stanju mirovanja - jednak je vazdušnom/atmosferskom pritisku. Otprilike 1 bar u normalnim uslovima. Vaso i ja sam učio o anlaseru nekad. Znao tačno šta se desava kad na automatu dodje + i - ili ti pobuda. Pa krene kroz kalem el. mag. polje da se stvara koje povlači klip unutar automata. Pa taj klip sa jedne strane pogura oprugu koja je "vezana" za bakarnu debelu pločicu i prespoji + sa baterije direkt na cetkonosac. Drugi kraj klipa preko viljuške povlaci bendiks tj izbacuje ga ka zamajcu. Pa da ti ne pričam dalje sta onaj plus sa baterije koji se preneo radi preko četkica na kolektoru rotora........ Kad je praksa došla..... 2 dana nisam znao gde je uopšte anlaser ispod haube a naoštrio se fino klinac balavander. Kad sam ga skinuo (3-ci dan), nisam ni počeo sa rasturanjem uspeo sam da ga sjebem. Skrcao sam mu prednje alu deklo dok sam stezao u mengele. Majstor mi kazo da ga stegnem u šastuk i idemo na doručak. Pitam majstora koliko da ga stegnem? Odgovara mi dok ne pukne, zatvara vrata i odlazi na krku. Bogme namucio sam se dok nije krcnuo. Ljudi moji ovo je živa istina iz garaže RTS-A Za ovaj deo da je 1b pritisak u sistemu....ne bi se smeo kladiti al bi voleo da ga neko izmeri i objavi ako je moguće naravno. 3 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Мали Ћаћа 10162 Napisano Petak u 04:09 Drug član, 4518 postova Lokacija: Ванкувер, Британска Колумбија Motocikl: Дукати '97 748, '08 848, '09 1198S, '12 1199С, 2020 РСВ4 1100 Фактори, 2021 РСВ4 1100 Фактори Prijavi odgovor kao problematičan Pre 2 sati, Satelis je napisao: Vaso i ja sam učio o anlaseru nekad. Znao tačno šta se desava kad na automatu dodje + i - ili ti pobuda. Pa krene kroz kalem el. mag. polje da se stvara koje povlači klip unutar automata. Pa taj klip sa jedne strane pogura oprugu koja je "vezana" za bakarnu debelu pločicu i prespoji + sa baterije direkt na cetkonosac. Drugi kraj klipa preko viljuške povlaci bendiks tj izbacuje ga ka zamajcu. Pa da ti ne pričam dalje sta onaj plus sa baterije koji se preneo radi preko četkica na kolektoru rotora........ Kad je praksa došla..... 2 dana nisam znao gde je uopšte anlaser ispod haube a naoštrio se fino klinac balavander. Kad sam ga skinuo (3-ci dan), nisam ni počeo sa rasturanjem uspeo sam da ga sjebem. Skrcao sam mu prednje alu deklo dok sam stezao u mengele. Majstor mi kazo da ga stegnem u šastuk i idemo na doručak. Pitam majstora koliko da ga stegnem? Odgovara mi dok ne pukne, zatvara vrata i odlazi na krku. Bogme namucio sam se dok nije krcnuo. Ljudi moji ovo je živa istina iz garaže RTS-A Za ovaj deo da je 1b pritisak u sistemu....ne bi se smeo kladiti al bi voleo da ga neko izmeri i objavi ako je moguće naravno. Гаја или Миланће? Код тркачих мотора имамо мераче за притисак на сваком кочионом цилиндру. Толико су осетљиви да може да се имети и пола бара. Кад мотор мирује притисак је нула. 1 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Gordak985 2702 Napisano Petak u 06:13 Drug član, 1319 postova Lokacija: Beograd, Swan Hill Motocikl: Honda CBF 1000 Prijavi odgovor kao problematičan Ta nula je verovatno, zapravo sam siguran, u odnosu na atmosferski pritisak, tj. nema razlike. Ej bre, zašto pričamo o tome? Nije relevantno.Sent from my 2107113SG using Tapatalk 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dvlns 14595 Napisano Petak u 06:53 (promenjeno) Ne silazi, 6132 postova Prijavi odgovor kao problematičan On 1/6/2025 at 4:33 PM, dvlns said: Hidraulicni sistem je uvek pod istim "pritiskom" odbosno kako god da napravis u sistemu je samo kociona tecnost koja se i koristi jer ima "malu moc sabijanja" tako da nikakve veze nema jel crevo ima 20m ili 20cm osim kolicine kocione tecnosti koju ces trositi i teze zamene @stari roker nije tako, zatvoren je sistem i svakako se sila rasporedi momentalno na oboje kljesta. Za sta god da se odlucis iz ugla sile kocenja isto ti je jedino manje spojeva manje mesta da se od vibracija nesto otpusti Posto se skupila gomila da mi objasni vec objasnjeno da sam google vozac a sad vec dve strane polemisete kako sam napisao da je sistem pod pritiskom i uprli se da dokazete da nije evo kopirao sam post. Pod "pritiskom" sam i napisao da mislim da se nalazi samp tecnost a i stavio sam pod navodnike. Iskreno zabole me sta ko misli cisto da ne trosite reci objasnjavajuci nesto sto niko nije ni tvrdio A par postova iznad tog mog na 3 strani je neko drugi pisao u rasturu pritiska i stoga je upotrebljena ta rec pod navodnicima. A sad "braco" udarajte do mile volje Promenio Petak u 06:57 član dvlns Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dvlns 14595 Napisano Petak u 07:42 Ne silazi, 6132 postova Prijavi odgovor kao problematičan @Satelis mislio sam da ignorisem i ne uvlacim se ponovo samo evo dve strane polemisete o necemu sto ili nije napisano ili je pisano kada su neki ljudi normalno pitanje coveka koji se interesuje kako ce mu se ponasati motor odveli u dekadenciju dokazivanja necega u labaratorijskim uslovima ili formulama sa ispita, Covek pitao kako da spoji creva tj sta je najbolje, neko mu odgovori da ce imati kasnjenje na jednim kljestima i da se tecnost ipak sabija ali se zanemaruje i bla bla bla. Da ja tebe pitam sada ako se vratis na sranu 3 kada sam se ukljucio i iz ugla obicnog korisnika procitas kako je pocela diskusija koji zakljucak ces da izvedes? Moje "uletanje" u diskusiju je bilo okrenuto ka cinjenici da u punom i pravilno ozracenom sistemu u realnoj upotrebi nema nikakve razlike da li od pumpe do jednog diska ide 2m creva a do drugogo 20cm creva. Pritisak (da sada pricam zaista o pritisku) koji se proizvede pritiskom na kocionu pumpu se u uslovima realnog zivota prakticno momentalno i u istoj meri rasporedi po celom sistemu odnosno stigne do oboje kljesta. U teoriji i labaratorijskim uslovima verovatno postoji neka razlika ali me uopste ne interesuje da se bavim naukom (nemam ni kapaciteta0. Posle tog "sukoba" misljenja izmedju mene i Djunte pocinje dokazivanje naucnih postupaka od strane nekoliko ljudi a na kraju posle punih mesec dana uskaces ti da mi i ti kazes da sam glup. Nikakav problem meni drago da sam glup samo da nismo svi na istoj strani. Peglajte vi gospodo majstori svoj posao ja vam ga kvariti necu Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dvlns 14595 Napisano Petak u 08:01 (promenjeno) Ne silazi, 6132 postova Prijavi odgovor kao problematičan I na kraju da se osvrnem i na eksperiment koji je kolega @Mr_Wolf izveo a koji se koristio da mi i dalje dokaze da sam glup, eksperiment je tacan samo sto nema veze sa onim o cemu sam pisao. Da je na strani velikog sprica zid (kao sto je na kraju klipa u celjustima disk) koji ogranicava da ne moze da se pomera koliko zeli onda bi pritisak na mali spric proizveo mnogo manje kretanja jer nema mesta. Mozda u labaratoriji dokazete da nije 1mm na pumpi 1mm na kljestima ali nije ni razlika srazmerna razlici u povrsini klipa. Radi se o tome da izmedju plocice i diska dok ne pritisnemo kocnicu postoji neki prostor ali on je minimalan da bi u realnom zivotu nama dao neki osecaj. Kada plocica dodirne disk ostaje samo sabijanje tecnosti i sirenje creva za koje smo vec apsolvirali u kojoj meri mogu da uticu @Satelis u ovom smislu i tom momentu ako se dobro secam sam pisao o izletanju gumice sto si opet koristio za obracun. Smisao je bio da ce pre gumica izleteti nego sto ce crevo atestirano na 400 bara popustiti. Ti kazes da nece ok Promenio Petak u 08:17 član dvlns Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dvlns 14595 Napisano Petak u 08:40 Ne silazi, 6132 postova Prijavi odgovor kao problematičan @Mr_Wolf nisam mislio da si ti koristio da mi dokazes da sam glup da preciziram. Ti si sasvim ok uradio posle su neki to koristili u diskusiji Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
N.F.S. 22880 Napisano Petak u 08:50 Integrisan, 9731 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: ---Honda--- Prijavi odgovor kao problematičan Ma! Previse se licno razgovor ovde shvata... Iznesemo svako svoje iskustvo i to je to. Volim da saslusam misljenja iz vise uglova, nesto prihvatim, nesto odbacim ali da se ubedjujem preko tastature nikako! To se ne radi, razgovaramo pa kako ko "ukopca". (...i mir u kuci/glavi! Tudja rec ima tezinu samo ako joj je sami damo) 4 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dvlns 14595 Napisano Petak u 08:57 Ne silazi, 6132 postova Prijavi odgovor kao problematičan @N.F.S. potpuno si u pravu samo iskopavanje teme nakon mesec dana na nacin kako je uradjeno mi je malo bio cudan, Pokusao sam i to da ignorisem a onda krece salva pobednika. Ne kazem da sam strucan samo sam od starta kada sam se ukljucio hteo da objasnim da velikog uticaja nema a posle je sve otislo u Honduras. Odnosno hteo sam da cuveku koji je pitao kazem da ne "lomi mozak" sve je to ok 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Satelis 16259 Napisano Petak u 09:07 Integrisan, 9369 postova Lokacija: Beograd - M.M.Lug Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD Prijavi odgovor kao problematičan Pre 4 sati, Мали Ћаћа je napisao: Гаја или Миланће? Код тркачих мотора имамо мераче за притисак на сваком кочионом цилиндру. Толико су осетљиви да може да се имети и пола бара. Кад мотор мирује притисак је нула. Milanče mi je bio kul lik, sve ga je mrzelo, Gaja je mali nervozni, brzi. Bio je i mladji dečko sa njima Munja su ga zvali, baš dobar momak. Sa Gajom to beše....u kako me je posle kaznio, pamtim i dan danas. Samo je smisljao neke zavrzlame. @dvlns Pročitaću opet sve u krug bez brige, možda sam negde napravio zajeb....proverim. Nema nikakve veze posle koliko vremena sam se javio jer sad sam imao vremena a tema nema rok trajanja koliko znam. A i dobro je stvari postaviti di treba. Sve napisano sa moje strane ..... stojim iza toga, možemo i u sitna creva da idemo. Sve napisano sa tvoje strane..... ne mogu se opet rvati, pasirati sebi mozak. Evo upravo idem raditi kočnicu na DN-01. 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dvlns 14595 Napisano Petak u 09:18 Ne silazi, 6132 postova Prijavi odgovor kao problematičan Naravno da nema veze posle koliko vremena si se javio nego posle koliko vremena na koji nacin. Necu ni ja sebi da pasiram mozak Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Satelis 16259 Napisano Petak u 12:14 Integrisan, 9369 postova Lokacija: Beograd - M.M.Lug Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD Prijavi odgovor kao problematičan Sve bi bilo super, ok, da nisi prvi (ničim izazvan) udario đonom. Posle, brže bolje menjas postove...pa ne ide to tako drug. Prvo, ne gazi se djonom već se može voditi normalan razgovor. Drugo, ako već gaziš kako ne treba ....valjda treba da sledi 'izvini' a ne ko piiip da menjas postove gde se vadis (lažeš) da je zbog gram. greške. Ok možda ti nije bio dan pa si tako odregovao, nije teško reći Izvini. Treće, otud cela moja pobuda....vredjanje, laž, netačnosti ispravljam(o) zarad boljeg danas, sutra. Odma da ti kažem da sa moje strane nema nikakve zle namere, nit sam takav nit me to zanima. 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...