Jump to content

Moto Zajednica

Akcione kamere

Recommended Posts

• Zainteresovan, 472 postova
  • Motocikl: Yamaha FZS600 Fazer
23 minutes ago, Motorcyclist said:

60 fps izgleda fluidnije.

Isto i kada igrate igrice na 30 fps i 60fps. Da ne pricam na vise.

A zašto onda ne snimaš u 120 fps pa da bude još ultra "fluidnije"? Edukujte se ljudi, 21. vek je, znanje je nikad dostupnije. 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

26 minutes ago, ekozelj said:

Ako je ovo odgovor na moje pitanje onda nije nikakav pa me baš zanima šta to "nema veze već 10-15 godina"?

Frekvenija elektro mreže se nije menjala, broj kadrova u sekundi je baš to od kad je kamera i snimanja.

E sad druga je stvar ako ne znaš šta je u stvari broj fps, zašto je u Evropi normalno i poželjno snimati 25/50 osim ako ne želiš da ti snimak kad ti se u kadru pojavi bilo kakvo led osvetljenje bude sranje (kao što je bukvalno skoro svakom domaćem "youtube-ru") onda ne deliš savete paušalno nego se edukuješ. Snimak sranje ali braća teraju dalje kao da nemaju oči i ne umeju da se zapitaju zašto sve živo treperi, zašto im se led ekrani ne vide na snimku...

Ukratko, ku želi da sluša (a živi u Evropi), snimajte u 25 fps a ako očekujete da ćete iz snimka u motaži raditi neki slow motion onda može i 50 fps. Varijantu 30/60 ostavite Amerikancima jer je za njih prirodna.

A pošto vidim da ti je ovo što sam napisao smešno onda mi je potpuno jasno da moj post takvim poput tebe i nije namenjen. Namenjen je ljudima koji žele da im snimci liče na nešto, pogotovo snimci koji im ostaju kao trajna uspomena. 

Pun forum neznalica koje dele savete o stvarina koje suštinski ne razumeju.

• Integrisan, 7834 postova
  • Motocikl: Kwikasfuki 600
11 minutes ago, ekozelj said:

A zašto onda ne snimaš u 120 fps pa da bude još ultra "fluidnije"? Edukujte se ljudi, 21. vek je, znanje je nikad dostupnije. 

Zato sto mi zauzima vise mesta.

Takodje ako radim slow mo u premieru, bolje ispadne kada je snimak sa vise fps.

2 minutes ago, Motorcyclist said:

Zato sto mi zauzima vise mesta.

Takodje ako radim slow mo u premieru, bolje ispadne kada je snimak sa vise fps.

Lepo i pohvalno je što koristiš Premiere za montažu. Imaš savet gore u kome pominjem baš slow motion pa pročitaj i poslušaj oko hoćeš ali porediti fps podešavanja kamere i fps u igricama veze nema jedno sa drugim.

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 1128 postova
  • Motocikl: '23. HONDA CB500X RR2 (prethodno '98. XL600V)
4 hours ago, ekozelj said:

Ako je ovo odgovor na moje pitanje onda nije nikakav pa me baš zanima šta to "nema veze već 10-15 godina"?

Frekvenija elektro mreže se nije menjala, broj kadrova u sekundi je baš to od kad je kamera i snimanja.

E sad druga je stvar ako ne znaš šta je u stvari broj fps, zašto je u Evropi normalno i poželjno snimati 25/50 osim ako ne želiš da ti snimak kad ti se u kadru pojavi bilo kakvo led osvetljenje bude sranje (kao što je bukvalno skoro svakom domaćem "youtube-ru") onda ne deliš savete paušalno nego se edukuješ. Snimak sranje ali braća teraju dalje kao da nemaju oči i ne umeju da se zapitaju zašto sve živo treperi, zašto im se led ekrani ne vide na snimku...

Ukratko, ku želi da sluša (a živi u Evropi), snimajte u 25 fps a ako očekujete da ćete iz snimka u motaži raditi neki slow motion onda može i 50 fps. Varijantu 30/60 ostavite Amerikancima jer je za njih prirodna.

Frekvencija mreze odavno nema veze, sve si izmesao. Imala je veze kod analognog signala.

Digitalan signal je postao nezavistan od toga.

Inace jedna stvar tehnicki koja je nazadovala od kada imamo LCD/OLED/MINI LED (sample and hold prikaz slike)  je upravo ostrina slika u pokretu koja je jako losa i na najboljim televizorima danas. Ja sam upravo zbog toga se vratio na plazmu za filmove i sport, sa OLEDa. Dok jos radi Plazma.

Plazma TV i CRT su ovde bili neverovatno dobri. I sa 50 fps je rezolucija slike u pokretu skoro bez ikakvog zamucenja. OLED-u treba veoma velik broj frejmova da bi imao takvu ostrinu kao CRT, potrebnu mu je oko 240-480fps kod brzih scena, sporta itd... ili da se koristi BFI ali kod Oleda ima dosta mana.

Tu su dve stvari bitne sto se fps-a tice, ostrina slike kod brzog pokreta, i tecnost (tecnost je vec ok kod svih tehnologija).

Evo primer oko pokretne rezolucije i fps-a. ovo je 4K60fps, pogledajte kako je tecna slika ali na LCD/OLED-u cim voz malo brze ide, postaje mutna slika i ne moze se citati sta pise na vozu. Tako i u sportu, brza kamera, sve mutno i na 60fps.

Dok na CRT/Plazmi je savrseno ostro svo vreme bez obzira na brzinu kamere/voza. Zato je pre bilo i dovoljno 60fps da igre na CRT monitoru izgledaju savrseno, recimo counter strike, dok na LCD kada je dosao je sve bilo mutno i trebalo je bar 100fps.

Promenio član Blackened

• Advanced Member, 2556 postova
  • Motocikl: KLE 500/Aprilia Tuareg 660
Pre 6 sati, ekozelj je napisao:

A pošto vidim da ti je ovo što sam napisao smešno onda mi je potpuno jasno da moj post takvim poput tebe i nije namenjen. Namenjen je ljudima koji žele da im snimci liče na nešto, pogotovo snimci koji im ostaju kao trajna uspomena. 

Pun forum neznalica koje dele savete o stvarina koje suštinski ne razumeju.

Rek'o bih da se smeje zato što mu je video produkcija profesija i da zna šta govori/piše na ovu temu.

Treperenje LED rasvete nema veze sa fps (brojem frejmova u sekundi) već sa dužinom ekspozicije svakog pojedinačnog frejma. Ako se snima u 24/25 fps ekspozicija ne bi trebala da bude 1/50, 1/100 itd. Ko snima u 30/60 fps treba da izbegava ekspozicije od 1/60, 1/120, 1/180.

@Darko Mihajlovic

Action 4? Uredno nudi sve od 24-60 fps u 4k rezoluciji, upravo gledam 👍

• Sviđa mi se 1
  • Hvala 1

• BJB Maxi Scooter Club, 1354 postova
  • Motocikl: Voge 300 Rally

@ekozelj smejem se jer si nekulturan i bezobrazan, ali ako te nisam pomešao s nekim (a mislim da nisam), nije prvi put tako da nisam iznenadjen. 

Ja s takvima nemam želju da komuniciram ni van foruma ni na njemu, tako da uživaj u znanju, šta da ti kažem :takoje:

• Podržavam 1

2 hours ago, Darko Mihajlovic said:

Cek cek, ja mislim da na dji osmo i ne nudi opcije 25/50 , nego samo 30 i 60.

Mozda i gresim. Bas cu da vidim, ali sam 99% siguran

Naravno da ima. Podesi 25 fps u 4K i snimaj. Snimak će ti biti odličan. Ako planiraš da usporiš snimak u montaži podesi 50 fps. Problem o kome ja pričam se javlja kad ti se u kadru nađe veštačko osvetljenje a kamera ti je u "auto" modu, kao što je kod 99% korisnika.

3 hours ago, Blackened said:

Frekvencija mreze odavno nema veze, sve si izmesao. Imala je veze kod analognog signala.

Digitalan signal je postao nezavistan od toga.

Inace jedna stvar tehnicki koja je nazadovala od kada imamo LCD/OLED/MINI LED (sample and hold prikaz slike)  je upravo ostrina slika u pokretu koja je jako losa i na najboljim televizorima danas. Ja sam upravo zbog toga se vratio na plazmu za filmove i sport, sa OLEDa. Dok jos radi Plazma.

Plazma TV i CRT su ovde bili neverovatno dobri. I sa 50 fps je rezolucija slike u pokretu skoro bez ikakvog zamucenja. OLED-u treba veoma velik broj frejmova da bi imao takvu ostrinu kao CRT, potrebnu mu je oko 240-480fps kod brzih scena, sporta itd... ili da se koristi BFI ali kod Oleda ima dosta mana.

Tu su dve stvari bitne sto se fps-a tice, ostrina slike kod brzog pokreta, i tecnost (tecnost je vec ok kod svih tehnologija).

Evo primer oko pokretne rezolucije i fps-a. ovo je 4K60fps, pogledajte kako je tecna slika ali na LCD/OLED-u cim voz malo brze ide, postaje mutna slika i ne moze se citati sta pise na vozu. Tako i u sportu, brza kamera, sve mutno i na 60fps.

Dok na CRT/Plazmi je savrseno ostro svo vreme bez obzira na brzinu kamere/voza. Zato je pre bilo i dovoljno 60fps da igre na CRT monitoru izgledaju savrseno, recimo counter strike, dok na LCD kada je dosao je sve bilo mutno i trebalo je bar 100fps.

Ništa nisam izmešao i uopšte nije tema to o čemu si pisao.

56 minutes ago, Gliga said:

Rek'o bih da se smeje zato što mu je video produkcija profesija i da zna šta govori/piše na ovu temu.

Treperenje LED rasvete nema veze sa fps (brojem frejmova u sekundi) već sa dužinom ekspozicije svakog pojedinačnog frejma. Ako se snima u 24/25 fps ekspozicija ne bi trebala da bude 1/50, 1/100 itd. Ko snima u 30/60 fps treba da izbegava ekspozicije od 1/60, 1/120, 1/180.

@Darko Mihajlovic

Action 4? Uredno nudi sve od 24-60 fps u 4k rezoluciji, upravo gledam 👍

Tim gore jer savetuje ljude pogrešno. Dve su opcije, ili ne zna ili to namerno radi. Pre bih rekao da pojma nema. Onaj ko pokušava da da pravu informaciju mu je smešan. Svoju tvrdnju i "savet" ne ume da obrazloži.

Nadam se da kapiraš da 99.99% ljudi ovde radi u "auto" modu. Uprošćeno rečeno, upale kameru i snimaju. Ne podešavaju ništa više od rezolucije i eventualno broja frejmova u sekundi.

• Zainteresovan, 567 postova
  • Motocikl: BMW K1100RS
3 minutes ago, ekozelj said:

Tim gore jer savetuje ljude pogrešno. Dve su opcije, ili ne zna ili to namerno radi. Pre bih rekao da pojma nema. Onaj ko pokušava da da pravu informaciju mu je smešan. Svoju tvrdnju i "savet" ne ume da obrazloži.

Nadam se da kapiraš da 99.99% ljudi ovde radi u "auto" modu. Uprošćeno rečeno, upale kameru i snimaju. Ne podešavaju ništa više od rezolucije i eventualno broja frejmova u sekundi.

Na dosta kamera ne možeš ni odabrati 25/50, već imaju samo 30/60/120, dakle "američke" frekvencije, isto kao i na mobitelima

• Sviđa mi se 1

1 minute ago, FFBikerSar said:

Na dosta kamera ne možeš ni odabrati 25/50, već imaju samo 30/60/120, dakle "američke" frekvencije, isto kao i na mobitelima

Tačno, upravo o tome je i reč! Na većini mobilnih telefona smo osuđeni da koristimo nama neprirodne frame rate-ove. Zato i treba, kad god je moguće birati frame rate koji je prirodan za ovo područje ako se već snima ovde.

35 minutes ago, andrej. said:

@ekozelj smejem se jer si nekulturan i bezobrazan, ali ako te nisam pomešao s nekim (a mislim da nisam), nije prvi put tako da nisam iznenadjen. 

Ja s takvima nemam želju da komuniciram ni van foruma ni na njemu, tako da uživaj u znanju, šta da ti kažem :takoje:

Ja sam nekulturan a ti nisi kad ismevaš tuđ post koji je apsolutno tačan bez da obrazložiš šta je netačno?!? Ma budi tu!

Fala bogu znanje imam i neka sam i najgori ja sam napisao savet za ljude koji žele da slušaju i žele da im snimak bude dobar i onda kad im se u kadru pojavi veštačko osvetljenje a tebi niko ne brani da nas prosvetliš svojim znanjem i objasniš zašto konkretno savetuješ da se koristi baš taj frame rate.

8 hours ago, ekozelj said:

34 minutes ago, ekozelj said:

Ništa nisam izmešao i uopšte nije tema to o čemu si pisao.

Hajde pojasni onda ovo, mada neces moci jer nema smisla. Mozda hoces da kazes da su oni "navikli" na drugaciji fps. Niti iko gleda analognu Pal/NTSC televiziju poslednjih 20+ godina. EDIT "vidim kazes zbog vestackog svetla, to je bas specificno, ali ok"

A  USA ima 60Hz jer su takve transformatore/generatore pravili i takvu elektricnu mrezu razvili. Razlika postoji iskljucivo zbog sinhronizovanja analognih televizora sa frekvencijom elektricne mreze drzave. Takodje je snimano uglavnom u 25/30 fps, jer je tada TV koristio poluslike, sto je efektivno izgledalo veoma tecno (skoro kao pravih 50/60 fps).

Odabir FPS-a je vezan za materijal, upotrebu. (da li film, sport, brza kamera, itd..).

Promenio član Blackened

• Zainteresovan, 567 postova
  • Motocikl: BMW K1100RS
8 minutes ago, Blackened said:

Hajde pojasni onda ovo, mada neces moci jer nema smisla. Mozda hoces da kazes da su oni "navikli" na drugaciji fps, ali to nema veze nikakve niti se stvara navika. Niti iko gleda analognu Pal/NTSC televiziju poslednjih 20+ godina.

A  USA ima 60Hz jer su takve transformatore/generatore pravili i takvu elektricnu mrezu razvili. Razlika postoji iskljucivo zbog sinhronizovanja analognih televizora sa frekvencijom elektricne mreze drzave. Takodje je snimano uglavnom u 25/30 fps, jer je tada TV koristio poluslike, sto je efektivno izgledalo veoma tecno (skoro kao pravih 50/60 fps).

Odabir FPS-a je vezan za materijal, upotrebu. (da li film, sport, brza kamera, itd..).

Zastarjeli analogni sistemi (PAL i NTSC)PAL i NTSC su analogni sistemi kodiranja boja i emitovanja slike.PAL se koristio u Evropi (uključujući naš region), dok se NTSC uglavnom koristio u Sjevernoj Americi i Japanu.Ovi formati su bili vezani za frekvenciju električne mreže, što je kod PAL-a značilo 50 sličica u sekundi (50Hz), a kod NTSC-a 60 sličica u sekundi (60Hz).

Moderni digitalni standardi (DVB-C)Kablovski operateri i televizije emituju program preko digitalnih protokola kao što je DVB-C (Digital Video Broadcasting - Cable).Kod digitalne televizije slika i zvuk se prenose u obliku digitalnih podataka, zavisno od rezolucije sadržaja (npr. 720p, 1080i, 1080p ili 4K).Ovi digitalni sistemi su univerzalni i ne zavise od staromodnih analognih PAL ili NTSC protokola.

Prema tome na modernom TVu ti ne pravi razlike jesi li snimao "po evropski" ili "po američki"

• Podržavam 1

3 minutes ago, Blackened said:

Hajde pojasni onda ovo, mada neces moci jer nema smisla. Mozda hoces da kazes da su oni "navikli" na drugaciji fps, ali to nema veze nikakve niti se stvara navika. Niti iko gleda analognu televiziju poslednjih 20+ godina.

Rekoh ti već da se ne diskutuje o tome.

Ajde da ti uprostim maksimalno. Ako snimaš kadar koji je osvetljen led sijalicom koja je ubodena u 50Hz a fps ti je 30/60 slika će ti treperiti. Ako tu istu sijalicu ubodeš u 60Hz onda neće ali hoće ako je fps 25/50.

Savet je isključivo za ljude koji snimaju kod nas u Evropi. 

Na dnevnom svetlu možeš da staviš frame rate koji god hoćeš i biće ok ali ljudi istom kamerom sa istim podešavanjima snimaju i uveče kad se šetaju gradom, ulaze u prodavnice, sede u kafani... i onda im slika bude sranje.

• Hvala 1
  • Podržavam 1

Kad je DJI osmo Action 4  u pitanju dovoljno je ući u podešavanja i pročitati. "Glupi" Kinez se potrudio pa je i upozorenje stavio. E sad što neke mrzi da čitaju ...

01_resize.jpg

02_resize.jpg

03_resize.jpg

04_resize.jpg

Ok, iz prvih poruka mi je promaklo da je vestacko osvetljenje glavni razlog, tj fakticki jedini razlog sada, mada verovatno sa modernim osvetljenjem i to se resi ko snima nesto profi u studiju - ja sam skroz sa tehnicke strane posmatrao kako to izgleda.

Promenio član Blackened

• Enduraš, 6762 postova
  • Motocikl: 450MT
9 minutes ago, ekozelj said:

Rekoh ti već da se ne diskutuje o tome.

Ajde da ti uprostim maksimalno. Ako snimaš kadar koji je osvetljen led sijalicom koja je ubodena u 50Hz a fps ti je 30/60 slika će ti treperiti. Ako tu istu sijalicu ubodeš u 60Hz onda neće ali hoće ako je fps 25/50.

Savet je isključivo za ljude koji snimaju kod nas u Evropi. 

Na dnevnom svetlu možeš da staviš frame rate koji god hoćeš i biće ok ali ljudi istom kamerom sa istim podešavanjima snimaju i uveče kad se šetaju gradom, ulaze u prodavnice, sede u kafani... i onda im slika bude sranje.

Ovo je najkorisniji post koji sam pročitao u ovoj temi !

Evo vam i kratak video gde je sasvim lepo objašnjeno ono o čemu pišem:

P.S. Isključivo za one koji žele da znaju šta je ispravno. Oni drugi "stručnjaci" i "profesionalci" ionako već znaju iako u stvari pojma nemaju ali znaju da ismevaju. 🤡

Promenio član ekozelj

Da, mada tema je snimanje voznje, sto je uglavnom danju, to je sve nebitno onda. Nocu po gradu moze da ima nekog uticaja ali nije toliko bitno generalno. Pitanje i nocu sa ulicnim osvetljenjem koliki je problem.

Just now, Blackened said:

Da, mada tema je snimanje voznje, sto je uglavnom danju, to je sve nebitno onda. Nocu po gradu moze da ima nekog uticaja ali nije toliko bitno generalno. Pitanje i nocu sa ulicnim osvetljenjem koliki je problem.

Tema je "Akcione kamere" i da citiram sebe: "ljudi istom kamerom sa istim podešavanjima snimaju i uveče kad se šetaju gradom, ulaze u prodavnice, sede u kafani... i onda im slika bude sranje."

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja