Jump to content

Moto Zajednica

Akcija policije: "Kaciga na glavu"

Recommended Posts

• Drug član, 1385 postova
  • Motocikl: Yamaha FZS1000

Ja ih obicno ignorisem  ::)

Nego...mislim da bi slabo uticali na svest tih klinaca. Stariji vec imaju predstavu sta zele i tu nema pomoci ali bas ti stariji i najvise uticu na svest mladjih. Klinci se uvek radije ugledaju na buntovnike, macane i pozere...a i rezultati su bolji...dok ne padnu  ::)

To je u stvari i dosta prosto...ja recimo motor vozim 24 godine a od toga u saobracaju 18 godina (16 sa dozvolom) pa mi se cesto desi da ljudi prokomentarisu kako su vidjali motore ali nisu dosad znali da sam ja vozac. Cak i poznanici..."Eeeej pa to ti vozis taj motor"...tako mi je to kad oduvek nosim kacigu.

A vise puta je spomenuto, a i skroz je istina, da "pozeri" uvek imaju najbolje ribice i svi ih poznaju...pa sta mislite na koga ce klinci da se ugledaju??? Na tipa u full opremi za kog nemaju ni pojma kako izgleda ili na tipa u majci i sorcu sa napucanom ribom na zadnjem sedistu...hmmmmm...tezak izbor  ::)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 343 postova

evo moj copy/paste sto sam napisao u jednoj slicnoj temi:

svakog motordziju kojeg sretnem bez kacige pozdravim jednim znakom, kaziprstom po slepoocnici (moje kacige), onako simbolicki: "da li si ti normalan?". znam da je policija prosle godine imala akciju "kaciga na glavi" (ili tako nesto) ali cim oni vode akciju to ce mnogi da (na zalost) ismeju.

mozda bi bas mi mogli da pokrenemo nesto tog tipa? velika smo zajednica i moglo bi da se ucini nesto povodom toga. gine se, nazalost, svakodnevno.

eto za pocetak, cim stanes pored budale bez kacige, posaljes mu pozdrav/znak

i da dodam da bi ovo bilo dobro za klince, mozda kad vide "velike cike" na ozbiljnim motorima i u punoj opremi koji im sugerisu da nose kacigu pohitaju i nabave jednu  ;D . mozda imaju respekta, bar prema vecim motorima jer se sigurno prze na njih. treba ih ubediti da je to IN. pa i onaj GhostRider vozi u punoj opremi.

a to za polaganje za A kat - to je totalni besmisao. Oni sprovode akciju "kaciga na glavu" a dopustaju da potpuno neuki motociklisti voze 14 dana motor bilo koje kubikaze/jacine kao "vezbanje" za polaganje poligona za A kat! samo pokupe 6000din, koliko je potrebno za L tablu, i vozi, sta nas briga da li znas da vozis/menjas brzine/kocis itd! i naravno, po propisu, ne smes da vozis motor do poligona (kad polazes) vec neko drugi sa dozvolom mora da ti ga doveze.

Bez obzira na tvoju najbolju namjeru drugar, nemas pravo da nekome kazes: Da li si ti normalan? Prije ili kasnije ces da naletis na nekoga ko ce da ti napravi problem, direktan ili indirektan....

• Svrati ponekad, 167 postova

niko ne bi izgovorio ni rec, samo bi kaziprstom cuknuo dva-tri puta sopstvenu kacigu. mozda sam bio preostar kad sam taj znak protumacio kao "jesi li ti normalan?". povod je samo skretanje paznje na kacigu, nista vise, nikakvo vredjanje ne dolazi u obzir.

• Drug član, 935 postova
  • Motocikl: Kawasaki ZZR600

Nekako mi sam termin "akcija" sugerise da je to neka aktivnost koja ima pocetak i kraj i kao takva nema nikakvog smisla. Sta bre akcija?!? A sta kad se zavrsi akcija? Ne znam.... Meni zaista ne smetaju likovi bez kaciga, ni na koji nacin me ne ugrozavaju, ne vredjaju me, ne biju me, nemam nikakve veze sa njima. Ne ulazim u razloge sto je neko nosi ili ne nosi. Ono sto me jako ljuti i sto mnogo mrzim, jeste nepostovanje nekih osnovnih pravila saobracaja, i od strane motorista i vozaca automobila. Kad vidim da mi prolaze na crveno, ne pustaju pesake na pesackom, jurcaju po ulicama koje su 10 cm sire od njihovih retrovizora, prestrojavaju se kako hoce, staju gde hoce.... e za to bi im glave skidao, a ne dozvole....pricam o svim ucesnicima u saobracaju, a posto automobila ima vise, vise je i primera imbecilnosti sa njihove strane. Red se ne uvodi nikakvim "akcijama" i apelima na svest i savest ljudi, nego uredjenim sistemom! Pa i Nemac bi vrlo brzo postao stoka u ovom nasem brlogu, nisu ljudi krivi....

• U prolazu, 30 postova

Nego...mislim da bi slabo uticali na svest tih klinaca. Stariji vec imaju predstavu sta zele i tu nema pomoci ali bas ti stariji i najvise uticu na svest mladjih. Klinci se uvek radije ugledaju na buntovnike, macane i pozere...a i rezultati su bolji...dok ne padnu  ::)

To je u stvari i dosta prosto...ja recimo motor vozim 24 godine a od toga u saobracaju 18 godina (16 sa dozvolom) pa mi se cesto desi da ljudi prokomentarisu kako su vidjali motore ali nisu dosad znali da sam ja vozac. Cak i poznanici..."Eeeej pa to ti vozis taj motor"...tako mi je to kad oduvek nosim kacigu.

A vise puta je spomenuto, a i skroz je istina, da "pozeri" uvek imaju najbolje ribice i svi ih poznaju...pa sta mislite na koga ce klinci da se ugledaju??? Na tipa u full opremi za kog nemaju ni pojma kako izgleda ili na tipa u majci i sorcu sa napucanom ribom na zadnjem sedistu...hmmmmm...tezak izbor  ::)

ni sama ne bih bolje ovo rekla-svaka cast!

• ¡Siempre adelante!, 2188 postova
  • Motocikl: BMW F650GS... Harley-Davidson Nightster

Slažem se sa svim što si rekao, ali se ne slažem sa zaključkom koji proizilazi, a to je da nema svrhe pokušavati da se nešto promeni.

"All that is necessary for evil to succeed is that good men do nothing" - Edmund Burke (Jedino što je potrebno da zlo uspe je da dobri ljudi ne čine ništa). Dakle, uraditi nešto, bilo šta, je bolje nego ne uraditi ništa. A davati pozitivan primer drugima je itekako nešto. Uostalom, upravo si objasnio da je jedan od razloga neodgovornog ponašanja mlađih to što se ugledaju na magarce koji ne nose opremu, pa onda davati im kontra-primer će valjda bar nekima promeniti stav.

On meni pokaže ovo:

308316878_u4noJ-M.jpg

Ja njemu ovo:

308316896_nKhb7-M.jpg

On meni ovo:

308316911_jZrvG-M.jpg

Ja njemu ovo:

308316929_QR85P-M.jpg

On meni ovo:

308316948_oArR2-M.jpg

Ja njemu ovo:

308316969_CQemd-L.jpg

On meni ovo:

308316988_jzmXP-M.jpg

Ja njemu ovo:

308317005_hMNQC-M.jpg

On meni ovo:

308317025_e4ULZ-M.jpg

Ja njemu ovo:

308317048_R62Ne-M.jpg

On meni ovo:

308317071_5oAad-M.jpg

Ja njemu ovo:

308317089_qWt4j-M.jpg

On meni ovo:

308317117_zdQSJ-M.jpg

Ja njemu ovo:

308317136_ftR7t-M.jpg

On meni ovo:

308317156_Jngay-M.jpg

Ja njemu ovo:

308317180_fsUHe-M.jpg

On meni ovo:

308317196_28xED-M.jpg

Ja njemu ovo:

308317214_E6vLx-M.jpg

Pa kome se pre smuči...

Nekako mi sam termin "akcija" sugerise da je to neka aktivnost koja ima pocetak i kraj i kao takva nema nikakvog smisla. Sta bre akcija?!? A sta kad se zavrsi akcija? Ne znam.... Meni zaista ne smetaju likovi bez kaciga, ni na koji nacin me ne ugrozavaju, ne vredjaju me, ne biju me, nemam nikakve veze sa njima. Ne ulazim u razloge sto je neko nosi ili ne nosi.

Meni smetaju, jbg. Jedan od razloga je baš to što daju primer drugima, i na žalost mnogi mlađi se onda ugledaju na njih.

Ono sto me jako ljuti i sto mnogo mrzim, jeste nepostovanje nekih osnovnih pravila saobracaja, i od strane motorista i vozaca automobila. Kad vidim da mi prolaze na crveno, ne pustaju pesake na pesackom, jurcaju po ulicama koje su 10 cm sire od njihovih retrovizora, prestrojavaju se kako hoce, staju gde hoce.... e za to bi im glave skidao, a ne dozvole....pricam o svim ucesnicima u saobracaju, a posto automobila ima vise, vise je i primera imbecilnosti sa njihove strane. Red se ne uvodi nikakvim "akcijama" i apelima na svest i savest ljudi, nego uredjenim sistemom! Pa i Nemac bi vrlo brzo postao stoka u ovom nasem brlogu, nisu ljudi krivi....

Upravo su baš ljudi krivi. Ko drugi? Nije valjda kriv asfalt, ili motor, ili bandera.

• Drug član, 1779 postova

Nekako mi sam termin "akcija" sugerise da je to neka aktivnost koja ima pocetak i kraj i kao takva nema nikakvog smisla. Sta bre akcija?!? A sta kad se zavrsi akcija? Ne znam.... Meni zaista ne smetaju likovi bez kaciga, ni na koji nacin me ne ugrozavaju, ne vredjaju me, ne biju me, nemam nikakve veze sa njima. Ne ulazim u razloge sto je neko nosi ili ne nosi.

Meni smetaju, jbg. Jedan od razloga je baš to što daju primer drugima, i na žalost mnogi mlađi se onda ugledaju na njih.

Ono sto me jako ljuti i sto mnogo mrzim, jeste nepostovanje nekih osnovnih pravila saobracaja, i od strane motorista i vozaca automobila. Kad vidim da mi prolaze na crveno, ne pustaju pesake na pesackom, jurcaju po ulicama koje su 10 cm sire od njihovih retrovizora, prestrojavaju se kako hoce, staju gde hoce.... e za to bi im glave skidao, a ne dozvole....pricam o svim ucesnicima u saobracaju, a posto automobila ima vise, vise je i primera imbecilnosti sa njihove strane. Red se ne uvodi nikakvim "akcijama" i apelima na svest i savest ljudi, nego uredjenim sistemom! Pa i Nemac bi vrlo brzo postao stoka u ovom nasem brlogu, nisu ljudi krivi....

Upravo su baš ljudi krivi. Ko drugi? Nije valjda kriv asfalt, ili motor, ili bandera.

Motoholicu sta misli kad jedan prosecan srbin ode u Ameriku iili u Evropu i sedne u auto i napravi prekrsaj sta ce da se desi.Evo reci cu ti sti isam znas platice kaznu za neko prekoracenje u USA recimo 300 dolara u evropi isto tako a ovde nista boli ga racku E u tom kontekstu je Cili upravu nisu krivi ljudi drzava je kriva sto se tako ponasa.E sad kad bi koji mslucajem grupa od sto amera ili evropejaca kojim slucajem dosla da zivi u Srbii sta mislis koliko dugo bi postovali stecene navike o neprekoracenje i svemu ovome sto se kritijuje kod nas, mislim da bi bilo samo pitanje vremena dok bi provalili da ovde moz da rade sta hoce jer im niko nece nista.Znaci po meni sve su ovo prazne price jer covek priznaje samo prinudu i nista vise tj kad zna da nece proci mekano on ce da se pazi dokle god je ovako lagano nista se nece promeniti u pozitivnom smislu potpisujem.

• Drug član, 1385 postova
  • Motocikl: Yamaha FZS1000

Slažem se sa svim što si rekao, ali se ne slažem sa zaključkom koji proizilazi, a to je da nema svrhe pokušavati da se nešto promeni.

"All that is necessary for evil to succeed is that good men do nothing" - Edmund Burke (Jedino što je potrebno da zlo uspe je da dobri ljudi ne čine ništa). Dakle, uraditi nešto, bilo šta, je bolje nego ne uraditi ništa. A davati pozitivan primer drugima je itekako nešto. Uostalom, upravo si objasnio da je jedan od razloga neodgovornog ponašanja mlađih to što se ugledaju na magarce koji ne nose opremu, pa onda davati im kontra-primer će valjda bar nekima promeniti stav.

Nisam ja mislio na to da ne treba nista ciniti, uostalom ja sam bio na akciji u kojoj smo po BG-u  delili flajere ljudima da bi bar malo postali svesniji naseg prisustva a i da bi i motorasi shvatili da oprema za nas nije nista drugo nego potreba zbog nas samih. Ali tvrdim da samo drzava sa kaznama moze da ljude natera da nose kacige. Mogu ja nekome do sutra da "trubim" kako je tako bolje ali tek kad ga neko drmne po dzepu on ce odreagovati...ili kad pukne sa motora al tad je vec kasno...

A slike se, budi siguran, zaborave vrlo brzo...posebno kada te neko pogleda sa divljenjem. A i svako misli kako se bas to njemu nece desiti...

• Drug član, 2143 postova

Pre neki dan pricam na ulici sa kolegom, iskusnim snimateljem i skijashem akrobatom, ja sishao sa motora da udjem u kafanu, drzim kacigu u ruci, on na skuteru,stao i skinuo kacigu da se pozdravimo. prolaze dva klinca na skuteru, ja ih pitam: A gde su vam kacige ?

Odogovor: Koj ce nam qratz.....i odjurishe koliko su brze mogli....

I sta onda vishe da prichamo....

>:(

Motoholicu sta misli kad jedan prosecan srbin ode u Ameriku iili u Evropu i sedne u auto i napravi prekrsaj sta ce da se desi.Evo reci cu ti sti isam znas platice kaznu za neko prekoracenje u USA recimo 300 dolara u evropi isto tako a ovde nista boli ga racku E u tom kontekstu je Cili upravu nisu krivi ljudi drzava je kriva sto se tako ponasa.E sad kad bi koji mslucajem grupa od sto amera ili evropejaca kojim slucajem dosla da zivi u Srbii sta mislis koliko dugo bi postovali stecene navike o neprekoracenje i svemu ovome sto se kritijuje kod nas, mislim da bi bilo samo pitanje vremena dok bi provalili da ovde moz da rade sta hoce jer im niko nece nista.Znaci po meni sve su ovo prazne price jer covek priznaje samo prinudu i nista vise tj kad zna da nece proci mekano on ce da se pazi dokle god je ovako lagano nista se nece promeniti u pozitivnom smislu potpisujem.

Pa vidi... Možda ovo ulazi u domen politike ili filozofije, al' moje gledanje je ovako:

"Država" nije nešto abstraktno, državu čine ljudi. Ljudi koji donose zakone, ljudi koji ih sprovode ili ne sprovode, i ljudi koji ih poštuju ili ne poštuju. Ne vidim da se krivica za stanje na putevima može pripisati samo jednom delu tih ljudi. Krivi su ovi na vlasti što ne čine više, OK tačno. Kriva je policija što ne primenjuje zakon doslednije, OK i to je tačno. Ali je kriva i obična raja koja zakone ne poštuje ili se ponaša neodgovorno. U stvari, oni ponajviše. I ko treba da učini nešto da se stanje popravi? Pa svi.

E sad, ja ne bih da čekam da prvo vlast preduzme nešto, ili policija, ili neko peti. Ja lično gledam šta ja konkretno mogu da uradim. Mogu da svojim ponašanjem dam primer drugima, mogu da prikenjam nekad nekom za neodgovorno ponašanje, mogu da učestvujem u radu ovog foruma koji propagira bezbedan motociklizam, mogu da volontiram u lokalnim akcijama koje se tiču bezbednosti, i mogu još štošta. Jel' to dovoljno da se situacija drastično poboljša? Pa nije, al' jbg bolje išta nego ništa.

Dakle, slažem se sa tobom da je prinuda (kaznama i strogom primenom zakona) najefektivije rešenje, al' možemo i samostalno da nešto postignemo.

Nisam ja mislio na to da ne treba nista ciniti, uostalom ja sam bio na akciji u kojoj smo po BG-u  delili flajere ljudima da bi bar malo postali svesniji naseg prisustva a i da bi i motorasi shvatili da oprema za nas nije nista drugo nego potreba zbog nas samih. Ali tvrdim da samo drzava sa kaznama moze da ljude natera da nose kacige. Mogu ja nekome do sutra da "trubim" kako je tako bolje ali tek kad ga neko drmne po dzepu on ce odreagovati...ili kad pukne sa motora al tad je vec kasno...

Eto vidiš, znači ipak veruješ da možeš nešto sam da promeniš. ;)  Opet, slažem se da je najefikasnije rešenje lupanje po džepu (ili glavom o beton, al' tad je kasno). Al' i ti flajeri su verujem sperčili bar jedan udes, pa se onda trud isplatio.

Pre neki dan pricam na ulici sa kolegom, iskusnim snimateljem i skijashem akrobatom, ja sishao sa motora da udjem u kafanu, drzim kacigu u ruci, on na skuteru,stao i skinuo kacigu da se pozdravimo. prolaze dva klinca na skuteru, ja ih pitam: A gde su vam kacige ?

Evo šta: kad ih opet vidiš, kažeš im to isto. I opet. I opet. Možda ih vremenom smoriš dovoljno da promene ponašanje. A ako uz tebe to rade i drugi, onda to može da pojača efekat. ;)

U Americi je veoma poznat fenomen peer pressure (pritisak od okoline, u slobodnom prevodu). Može da bude i pozitivan i negativan. Ako niko oko tebe ne nosi kacigu, i uz to se još i ismevaju onima koji nose, onda su dobre šanse da ćeš i ti pod njihovim uticajem da je ne nosiš. Ali ako ako bi nenošenje kacige postalo društveno neprihvatljivo, onda bi broj onih bez kacige opao. Na tom principu su Ameri smanjili (molim da sad ne krene rasprava u drugom smeru :D ) broj pušača u ovoj državi. Učinili su pušenje socijalno neprihvatljivim. Dakle ne samo zabranama pušenja i kaznama, već i time da kad neko zapali cigaru oni oko njega se namršte. Peer pressure u akciji. ;D

• Bona Fides, 1310 postova
  • Motocikl: http://www.motoscout.de

ja sam za akciju - bilo koju i uvek. posebno prema deci (sve ih je vise na skuterima). stoji to da ce jedan broj njih pre da se ugleda na celavce sa celavom plavusom pozadi. ali potpisujem da isti toliki broj "klinaca" kad vidi propisno opremljenog bajkera sigurno pomisli "kad porastem bicu BJB-ovac (citaj marsovac).

moje iskustvo (jedan primer ne cini pravilo - OK ali...) :

letnji dan u podne. ja jakna, kaciga, farmerke, duboke sportske cipele. od doma sindikata do depoa vozim uporedo sa dva skutera/deckica od po svojih 15-17 godina. oni naravno: papuce, sorc, treger majca... na svakom semaforu mi smo uporedo. jasno primecujem diskretne poglede (divljenja) ka mom transalpu. na svakom zelenom oni turaza, priprema, pa onda "haos" start potom slalom voznja, probijanje...

ali verujte - sve je to licilo vise kao: ciko vidi sta i mi znamo/mozemo - nego sto je bila provokacija. kako oni "raspale" ja toliko sporije. naravno na sledecom crvenom ja se namerno opet probijem i stanem pored njih. Tu kod depoa, dignem vizir i kazem: momci odlicno vi to vozite ali gde su kacige? a oni, znam da mnogi nece verovati: kao popisani, pocrveneli, zamuckuju - kao, paaa evo tu su i pokazuju na top-case pozadi. ja imam decu tih godina i znam dobro da im citam sa lica - ta dva decaka su bili krajnje postidjeni. OK nisu naravno stali, izvadili i stavili kacige. ali od depoa do cvetka je njihova voznja bila posve drugacija. i ja sam siguran. oni bi bili BJB-ovci bolji od vecine nas. samo da im se pruzi sansa. omoguci. ukaze. zato sam ja za akciju. da su sutradan opet naleteli na nekog od vas i da im je neko opet rekao na fin nacin "a kaciga?" i tako svaki dan, bilo bi rezultata.

ja bih predlozio da napravimo sekciju skuterasa "BJBikers - Junior". da uradimo takve/slicne nalepnice, majce...da i njih povedemo ponekad na grupne (kratke, spore voznje). da i klinci dobiju sansu da budu JEDNAKI nama. da se razumemo - nisam ni ja uvek raspolozen niti imam vremena da izigravam dadilju. eto i ovog mog kochuMladjeg nemam nameru da nadzirem 24/7. ali onako usput, pa ponekad...sto rece neko pa zato izmedju ostalog i postoji BJB. da bismo imali nesto vise od obicne voznje motora.

neka JEDAN klinac nauci i postuje pravila i mi smo SPASILI JEDAN ZIVOT. dovoljno.

a treba samo da pitamo:

A kaciga?

• Svrati ponekad, 316 postova

Koco, imas pravo, klinci se ugledaju na matorce, od malih nogu hoce da budu veliki pa ih oponasaju. Problem su oni cobani budale koji od opreme imaju samo plavusu. Nemam ja nista protiv plavusa ;-), vec klinci, rade im hormoni, hoce i oni nesto plavo da ubodu, pa misle da ce istim ponasanjem, kao ovi cobani, stici do te plave curice, koja je verovatno njihovo godiste, ali je sa zajebanim bajom koji vozi bez kacige.

• U prolazu, 42 postova

Kad bi nam dali da napisemo zakon o saobracaju, kaznama, policiji i svemu vezanom za probleme koji nas muce, mi bi se cas posla posvadjali medjusobno :) Neko bi hteo vece kazne, neko bi hteo da ih ukinu, neko bi kaznjavao samo taksiste i slicno...

Hocu da kazem da, kad bi mi uspeli da usaglasimo nesto pametno i kad bi napravili ozbiljan protest (kao sto radi svaki sindikat ili drzavna firma) radi ispunjavanja takvih zatheva, mogli bi nesto i da izdejstvujemo.

Ovako smo osudjeni na samostalne pokusaje, koji su ok, ali stvarno imaju ogranicen efekat. Dakle, imamo li snage i pameti da formulisemo pametne predloge radi sopstvene bezbednosti?

Evo šta: kad ih opet vidiš, kažeš im to isto. I opet. I opet. Možda ih vremenom smoriš dovoljno da promene ponašanje. A ako uz tebe to rade i drugi, onda to može da pojača efekat. ;)

U Americi je veoma poznat fenomen peer pressure (pritisak od okoline, u slobodnom prevodu). Može da bude i pozitivan i negativan. Ako niko oko tebe ne nosi kacigu, i uz to se još i ismevaju onima koji nose, onda su dobre šanse da ćeš i ti pod njihovim uticajem da je ne nosiš. Ali ako ako bi nenošenje kacige postalo društveno neprihvatljivo, onda bi broj onih bez kacige opao. Na tom principu su Ameri smanjili (molim da sad ne krene rasprava u drugom smeru :D ) broj pušača u ovoj državi. Učinili su pušenje socijalno neprihvatljivim. Dakle ne samo zabranama pušenja i kaznama, već i time da kad neko zapali cigaru oni oko njega se namršte. Peer pressure u akciji. ;D

Bane , pa ti ne mozes da poverujesh shta se ovde deshava, danas sam se zezao nekoliko sati da registrujem motor, ovde je to proces koji traaaaaje....napravio sam 50 + km po gradu u rush hours (petak 14-17.30) i shvatio da smo mi koji nosimo kacige reeeeetki, ko da vidis prase u Teheranu...ma niko zivi od klinaca i klinki na skuterima ne nosi kacige,chak ni one "noshe",  niti ih policija neshto juri i zaustavlja, iako su pretili da ce da pojacaju represivne mere.

Ma da ne poverujesh koliko malo ljudi nosi kacigu...Strasno....a svaki dan neko pogine....

• Svrati ponekad, 167 postova

OK, to je cinjenica i zivimo u ovakvoj zemlji, i okolina nam je ovakva.. sve to stoji i sta sad? ako mozemo da reagujemo - aj da reagujemo! to bi bio nekakav volonterski rad svakog od nas, i ja sam za! ovde i pricamo da bi nesto poboljsali

Sinoc sretnem mladjeg poznanika i popricamo o motorima i cujem kupio je 125-icu, ok , lepo, pitam ja njega "jel nosis kacigu" a on se onako nesto snebiva i kao "pa sad cu da je kupim, jos trazim" i onda ga malo smorim, al ne preterano :D

dakle, kad god moze da se reaguje treba tu priliku iskoristiti. ne znam kako je izgledao taj Flyer koji ste delili (bas bi voleo da ga vidim) al ako bi klincu bez kacige dali flyer sa slikama koje je Motoholic postavio - ko se ne bi zgrozio?!! ni ja te fotke nisam video dok ovde nisam dosao - i zgrozio sam se.

eto, ili mu nekako skrenes paznju na kacigu (znakom ili finim recima/pricom) ili mu tutnes BJB flyer sa slicicama... najbolje i jedno i drugo.

kad je pre 10ak dana bila ona prva vrucina u BGu (33 C), ovi sa automobilima nikad ludje nisu vozili, bas sam svakodnevno imao "situacije". da li je i njih smorila vrucina ili sta vec - na znam. dolazi leto i vrucine, i ko bi se kuvao ispod slema - kritican period za one bez osnovne opreme.

• Svrati ponekad, 316 postova

Ja sam pre neku noc objasnjavao jednoj devojci koja vozi skuter i ne nosi kacigu sta sve moze da joj se desi. Prvo se jedno, pola sata, branila time, kao mozda je nece neko videti, ko treba da je vidi ako nosi slem na glavi. Malo smo se ubedjivali, posle sam joj prosledio par snimaka, padova i posledica padova. Cini mi se da se dobro zapitala, kad je videla svojim ocima sta moze da se dogodi ako se ne nosi kaciga. Mislim, kao i vecina ovde, da je mnogo bolje pokazati par odvratnih fotografija - bez cenzure, jer jedino tako moze da se dopre do usijanih glava. Pogotovo kad im kazes, da li zelis tako da izgledas? Hm, mislim da bi to bio dobar slogan na flajeru, par fotki, ali bas onako, da im se povraca par dana posle, gore naslov da li zelis i ti ovako - ili tako da izgledas, nesto u tom smislu, a dole stavimo dve strelice prema dva odgovora, ako je da - napisemo znak jednakost i  nacrtamo grob, ako je ne - napisemo znak jednakosti i  stavimo fotku kacige. Sta mislite o toj ideji? Ja kontam da bi imalo efekta, bar na njih 10, a i to je neki uspeh, 10 zivota vise, 10 tema u crnoj hronici manje, 10 sansi da i ti ljudi pokrenu neke slicne akcije kao ovu posle nekog vremena kad skontaju da su u stvari uradili dobru stvar sto su stavili kacigu na glavu.

• Svrati ponekad, 181 postova
  • Motocikl: Yamaha FZX 750

kocho dobra ti profilna slika... tamo u Tekiji imam kucu :P

izvinjavam se za off...

nego da se vratim...

ja se slazem sa akcijom kaciga na glavu... ali ne njihovu (marsovsku)... policija sve to radi samo da uzme pare...

ljudi totalno sam za kacigu ali protiv policije... zbog ljudi ne zbog kazne...

ja cu da uradim majcu od tvojih slika , Motoholic...

• Zainteresovan, 755 postova
  • Motocikl: Multistrada 950S

Dule, stvarno ga pretera sa svojom osudom policije

oni definitivno ne prave akcije tipa `Kaciga na glavu` da bi uzeli novac posto da je tako onda bi pustali da sto vise ljudi ne nosi kacigu i naplacivali kazne

ljudi koji upravljaju saobracajnom policijom su obrazovani na Saobracajnom fakultetu a tamo se uci kako da saobracaj buse sto efikasniji i sigurniji a ne kako da se maltretiraju gradjani

policajac koga ti sreces na ulici je samo sredstvo koje primenjuje zakon, postuj zakon i neces imati problema, a kada ga ne postujes, nemoj kukati  nego se suoci sa posledicama i izvuci neki zakljucak sta ti se isplati u buducnosti

kocho dobra ti profilna slika... tamo u Tekiji imam kucu :P

izvinjavam se za off...

nego da se vratim...

ja se slazem sa akcijom kaciga na glavu... ali ne njihovu (marsovsku)... policija sve to radi samo da uzme pare...

ljudi totalno sam za kacigu ali protiv policije... zbog ljudi ne zbog kazne...

ja cu da uradim majcu od tvojih slika , Motoholic...

Sve je to shto ti kazes lepo, ali meni malo kontradiktorno - slazes se sa akcijom i to je OK, ali ako je ne primenjuje i sprovodi policija ko ce ? Da necemo mi Srbi sami da resimo od sutra da svi nosimo kacige, da ne vozimo brzo, da ne vozimo pod uticajem alkohola ? Ja mislim da necemo, cak sta vishe potpuno sam siguran da necemo, barem veeelika vecina nas.

Finansijska represija je najdelotvornija kod nacija kakvi smo mi, znachi dok nas ne udare po dzepu - nishta, a kad nas udare onda kuknjava da je to policijska represija. Probaj da uporedis cene kazni za saobracajne prekrsaje kod nas i u Evropi, pa ces videti da je ovo kod nas smejurija, zato je i bilans mrtvih a narocito vozaca na dva tocka takav kakav je - TRAGICAN.

Takodje, niko se ni u toj Evropi nije rodio sa urodjenim "osecajem" za postovanje zakona i propisa, kako saobracajnih tako i svih ostalih, samo su ih sankcije (posebno finansijkse) vremenom i upornoscu sprovodjenja uvele u red.

;)

• Drug član, 3004 postova
  • Motocikl: CBR 1000F - Bedevija

ok, oko kacige se svi slazemo, ama ljudi,m vidite li da mnogi, i stariji, voze skutere jednom rukom a drugom drze mobilni i siti se ispricase?????

Cak sam ih vidjao sa onom ljuskom od kacige, zakon je podmiren, njemu slobodne usi a oni caskaju telefonom kao da sede u sobi i provlace se kroz saobracaj????? Ko je tu lud?

Mozda nije zakonom regulisano, ali da sam policajac, zaplenio bih im mobilni na mesec dana /zapravo, razbio bih im ga na mestu, da vide kako puca on, a tako puca i njihova glava, samo nije u duhu tolerancije ;) /. I sta onda, takvom, imebecilu uraditi, reci?

• Aktivirao se na času, 3277 postova
  • Motocikl: 1 Litar Honde

Mislim, akcija definitivno ''uradja'' plodom, videh večeras dvojicu RR-ovaca osrednjih kubikaža kako forsiraju Jurija Gagarina u dvocifrenim obrtajima, sa sve bokserskim i  to belim kacigama, na glavi (ili koje već borilačke veštine) !!!! Znači definitivno je borba za život doslovce shvaćena :D :D :D

• Drug član, 935 postova
  • Motocikl: Kawasaki ZZR600

Motoholic je naravno u pravu kad kaze da treba akcija da krene i "odozdo" i "odozgo", tu nema spora i to je pravi put da se stvari promene.... u teoriji. Ja pricam o praksi u Srbiji, a i sire. E sad.... Naravno da cu ucestvovati u  organizovanim akcijama i naravno da cu nositi opremu ( zbog sebe, a ne  zbog eventualnog primera drugima, da se ne lazemo), ali ne znam kako da se upustim u ispravljanje nekih tudjih navika, koje su usadjene u nekim njihovim porodicama, okruzenjima..... Ne radi se samo o postovanju saobracajnih propisa, radi se i o bacanju djubreta s prozora,unistavanju svega i svacega, itd i ostalih stvari koje moraju da se promene... Da li ja treba pajserom da im to usadjujem u glavu, ako mi npr. neko kaze "ma duvaj ga", na moju pridiku o ovome ili onome.... Ja necu da ulazim u takvu situaciju, jer nisam ni opremljen, ni obucen, ni ovlascen da uvodim red. A tvrdim red se ovde nece uvesti pre nego sto neko tako odluci! A taj neko nazalost nisam ja. Ja cu opremu nositi, onoliko koliko imam i koliko mislim da je dovoljno u datom momentu, ako zbog toga jos neko odluci da ce da je nosi, onda bas lepo. Mislim da skola mora da radi paralelno sa sistemom represije, tako da stvorimo uslove da nam za 15 ak godina mozda bude bolje. Da se razumemo, edukacija vazi za decu i omladinu, a matori ce se smiriti kaznama. To je jednostavno tako, mozemo mi da se slazemo ili ne slazemo koliko hocemo....

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja