Jump to content

Moto Zajednica

Probna dozvola za A kategoriju

Recommended Posts

• U prolazu, 62 postova
  • Motocikl: Jednog lepog dana...

Hvala na odgovorima,malo ste me utesili:). Planirao sam A i B,mozda cak i paralelno u dve auto skole ako bi bilo moguce. Znam da na taj nacin gubim neke benificije i kosta mnogo vise novca ali bih ustedeo vreme jer sam cuo da proces polaganja ume da potraje... No,ne moze i jare i pare:rolleyes:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Svrati ponekad, 236 postova
  • Motocikl: Tomos APN6 Grasshopper Benelli BN 125 ex-Red Baroness Honda VFR 800 VTEC ex-Maleficent Ducati Multistrada 1200s Blue Fury CBR 1100XX
Pre 18 sati, Tarmi636 je napisao:

Mene je A2 katg, sa B zavrsenom davno, izasla 73.000. Bez B dozvole, bila bi skuplja.  

Ako si davno polagao za B, znaci da imas i AM ili PSP po starom i 73.000 je teska prica, 30 i nesto sitno me je izaslo polaganje za A.

• Zainteresovan, 336 postova
  • Motocikl: Downtown 300i

@Drinkero Nemam AM, ja sam prvi talas koji je polagao po novom. Probna dozvola 1 godinu, bez AM kategorije i bez da li F. Nije mi sad tu vozacka. To je '14 ili '15 bilo. 

Rodjen sam u novembru pa nisam mogao da polazem te godine po starom. Koliko se secam, polaganje po novom je krenulo od septembra ili oktobra.

73k za A2, sa postojecom B dozvolom. Placeno negde u junu. Par dana pre toga je bila cifra 63k, ali je skocili 10k.

• Zbunjen 1

• Motocikl: Tomos APN6 Grasshopper Benelli BN 125 ex-Red Baroness Honda VFR 800 VTEC ex-Maleficent Ducati Multistrada 1200s Blue Fury CBR 1100XX

Ako je to davno, sta da kazu ovi koji su polagali '80.-'90.-ih :jee:

• Haha 3

• Drug član, 1073 postova
  • Motocikl: Honda X-ADV

Ja sa tom "davnom" B upravo privodim kraju polaganje za A, 20 časova po 1.700rsd + lekarski + polaganje (testovi i vožnja) = cca 45-46.000rsd.

• Drug član, 1251 postova
  • Motocikl: Suzuki Strom 650A, Yamaha XJ600S

Tarmi, Am katergorija te oslobađa dosta časova i teorije. Samo B možda nešto malo teorije po ovom novom.

• Svrati ponekad, 212 postova
  • Motocikl: SYM CRUiSYM α 300, Honda NC750X
pre 21 minuta, Tarmi636 je napisao:

Ja sam zvao sve zive autoskole u Ns, ni u jednoj za A2 nije bilo manje od 59k.

Da li me zezas. Ja sam polozio za A2 pre oko dva meseca. Imao sam AM (polagao za B po starom, pa je automatski isla i AM), pa sam morao da polozim testove (5k), odvezao 14 casova voznje (~20k) i platio polaganje (5k) sto me izaslo oko 30k ukupno. Tolika cifra za A2 se opravdava jedino ako nemas nijednu dozvolu pa moras i teorijske casove da pohadjas. Sve sam zavrsio poprilicno brzo, recimo malo jace od mesec dana (cekalo se na MUP i termine za polaganje).

@Korto Malteze problem je nastao u njegovom poimanju vremena, to njegovo davno i nije tako davno kao nase :D

• Haha 3

• Zainteresovan, 336 postova
  • Motocikl: Downtown 300i
pre 55 minuta, Korto Malteze je napisao:

Imao sam AM

Ovo je kljucna stavka. Ja nemam AM. Ja sam slusao 7 casova teorije i 15 casova prakticnog. Na to imao lekarski i test + prakticno polaganje. To je trebalo da bude oko 60k, na kraju je ispalo 73k. 

Zabuna je nastala iz nekog od prethodnih postova. Tj

"Mene je A2 katg, sa B zavrsenom davno, izasla 73.000. Bez B dozvole, bila bi skuplja."

Ovo davno se odnosilo na '14/'15 godinu. Zaboravih da ovde ima i :popovanje:, kojima je "davno" vise domen 1980-1990. :lol2:

• Haha 1

• Svrati ponekad, 212 postova
  • Motocikl: SYM CRUiSYM α 300, Honda NC750X

Uh, to je bas dosta. Da ne kazem bezobrazno s obzirom da si vec imao B kategoriju.

Nije ni cudo sto ima autoskola kao pecuraka posle kise. 

• Podržavam 1

• U prolazu, 18 postova
  • Motocikl: BMW R1200RT
On 28.10.2022. at 16:06, opsidiannight je napisao:

LJudi, prolazi vreme, tako ce i te dve godine. Najbitnije je da poloozite i vozite. Ja za zutom nisam isao preko al mi je pucao prsluk koliko je sati.

Na kraju krajeva tako je kolega :takoje:. Mislim ja sam sad imao ovu zezalicu sa A probnom ali realno sam zadnje 3 godine vozio motore A kategorije sa A2 dozvolom i to išao i preko grane, vozio "po ograničenjima:lol2: bitno je da se vozi, što više je moguće!

• Sviđa mi se 1

• U prolazu, 59 postova
  • Motocikl: Suzuki GSF650 S Bandit
Na kraju krajeva tako je kolega :takoje:. Mislim ja sam sad imao ovu zezalicu sa A probnom ali realno sam zadnje 3 godine vozio motore A kategorije sa A2 dozvolom i to išao i preko grane, vozio "po ograničenjima2: bitno je da se vozi, što više je moguće!
A koja je kazna uopšte za to? Je li isto kao kad neko ima vozačku ali nema nijednu A kategoriju? Ili je kazna manja pošto si ipak imao A2?

Poslato sa MAR-LX1B pomoću Tapatoka

• Svrati ponekad, 381 postova
  • Motocikl: Yamaha XJ600('91) Suzuki GSX750F('00)
Pre 1 sat, NenadPT je napisao:

A koja je kazna uopšte za to? Je li isto kao kad neko ima vozačku ali nema nijednu A kategoriju? Ili je kazna manja pošto si ipak imao A2? emoji16.png

Poslato sa MAR-LX1B pomoću Tapatoka

Zakon svi tumače drugačije, realna situacija je da ćeš dobiti 20 hiljada da platiš u slučaju neodgovarajuće kategorije, ali može da se desi da dođe sudija koji će ti pisati 120 soma

• Tužan 1

• Zainteresovan, 513 postova

Ne postoji kazna za nemanje odgovarajuce kategorije koliko ja znam, tretira se kao nemanje dozvole i iznosi 100-120.000din. Ali u izuzetnim slucajevima sudija moze da odredi i manje od minimalne, sto se retko praktikuje. Uglavnom pisu minimalnu od 100.000din.

Pre 1 sat, MarkoMoto je napisao:

Ne postoji kazna za nemanje odgovarajuce kategorije koliko ja znam, tretira se kao nemanje dozvole i iznosi 100-120.000din. Ali u izuzetnim slucajevima sudija moze da odredi i manje od minimalne, sto se retko praktikuje. Uglavnom pisu minimalnu od 100.000din.

U pravu si ali to bi značilo da primera radi, imaš motor od 36kW a imaš A2 kategoriju, mislim da bi retko koji sudija pisao kaznu od 1000e

• Zainteresovan, 365 postova
  • Motocikl: Suzuki GS 500

Zakon o probnim vozackim dozvolama je u najmanju ruku sulud.Pre 15 dana sam isao na seminar (obavezni) da bih mogao da prodizim CPC karticu,a jedna od tema je bila i probna vozacka,ni predavac nije znao da mi kaze

1.Ako napravim kaznene poene sa B,C ili E kat da li mi se to racuna i za probnu A i obrnuto

2.Ako napravim 9 poena da li mi oduzimaju i jednu i drugu dozvolu

Po tome ispada da zakon moze da tumaci kako ko hoce.I jos nesto kazna po zakonu za voznju od 21.00 do 6.00 20 do 40k i 6 kaznenih bodova

Hmm neko te je slagao, od 11 do 6 ne sme, kazna je od 10 do 20 i 6 kaznenih.

Još jedna suluda situacija, ja imam probnu, juče me autom zaustavi policija dok sam bio sa rođakom, auto 84kW, pisali mi kaznu, ali ja ako odem na sud i dokažem da mi je to rođak, onda ništa od kazne, i eto sad moramo da vadimo umrlice do 4tog kolena..

Pre 18 sati, MatorKonj je napisao:

Zakon o probnim vozackim dozvolama je u najmanju ruku sulud.Pre 15 dana sam isao na seminar (obavezni) da bih mogao da prodizim CPC karticu,a jedna od tema je bila i probna vozacka,ni predavac nije znao da mi kaze

1.Ako napravim kaznene poene sa B,C ili E kat da li mi se to racuna i za probnu A i obrnuto

Po tome ispada da zakon moze da tumaci kako ko hoce.I jos nesto kazna po zakonu za voznju od 21.00 do 6.00 20 do 40k i 6 kaznenih bodova

• Zainteresovan, 513 postova

Ne razumem, kakve veze ima dal ti je rodjak? Svasta... koliko znam bitno je da samo bude s tobom prisutan neko sa minimalno 5god vozackog iskustva. Sta je bitno dal je ujak ili komsija bio pored?

• Zainteresovan, 365 postova
  • Motocikl: Suzuki GS 500
On 4.11.2022. at 13:28, MatorKonj je napisao:

Vidi ja samo prenosim sto je licencurana predavacica u AMSS rekla stvarno ne znam kako je u praksi,inace mene zanima samo probna A posto ove ostale imam poodavno

Probna A kategorija

Ograničenja:

1. Bez vožnje od 11 do 6

2. 10% manja brzina od ograničene

3. Autoput 110kmh umesto 130kmh

I mislim da bi to trebalo da bude to

Ali to nema smisla

Primera radi

Ti možeš da voziš motor od 35kW noću, ako imaš A2 pravu a A probnu, a ne možeš 36kW

Nema veze da l je taj od 35kW neki sportak uvezen iz Švajcarske koji realno ima 75kW, a da je taj od 36kW neki čoper ograničen na 140 kmh...

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja