Jump to content

Moto Zajednica

Bahati mamlazi

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 367 postova
  • Motocikl: '23. CB500X (prethodno '98. XL600V)

@the_doctorDa, to i jeste problem kruznog toka, gde je ko usao, moze se lagati i za druge stvari, ali ta pravila i usmeravanje pred kruzni tok su zbog brzeg toka saobracaja i bezbednosti. Kako se u praksi resava, nisam siguran.

Ali ceo krug spoljasnjom trakom je nasuprot logike i bezbednosti. (time bukvalno blokiras sva vozila iz svih pravaca)

Promenio član Blackened

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1625 postova
  • Motocikl: Honda NC750x

Sve razumem i jes da kazemo prepreka i meni, ta bandera je uvučena toliko da da gazim ivicu mi ne smeta, pomerio sam se posle levo sa zadnji izbegne rupu, meni je falilo tih dva metra da prodjem sve to a ona tek ulazi u suzenje. 

Moja brzina nije ni 30, tako deluje na kameri, probam da osposobim gps pa da bude i brzina. 

Nema znaka za suzenje. 

Opet se vadim na to da sam ja vec tu i da treba da zavrsim radnju. 

Ne moze sve da se vidi na kameri kao i uzivo. 

Da je ona usla prva ja bi stao gde pocinje klip. 

• Podržavam 1

• Drug član, 562 postova
  • Motocikl: -
pre 39 minuta, the_doctor je napisao:

Ranko je moj bivši drug.

Popravio sam ti ovo 😁

Ja i dalje smatram da je najbolje rješenje za sam kružni tok one fizičke prepreke koje odvajaju smjer kretanja.

Naravno, to ne važi za velike kružne tokove tipa Slavije.

Ali to onda pravi drugi problem, a to je forsiranje prestrojavanja u odgovarajuću traku prije kružnog toka

Promenio član admiki
  • Haha 4
  • Podržavam 1

• 4_tocka_i_karoserija, 1868 postova

Često se ovde više ljudi poziva(lo) na znakove koji obeležavaju koja je traka za koji izlaz sa kružnog. 
Ja moram priznati da je jedino mesto gde sam ja taj znak igde video na NBGD, "na kraju blokova" gde počinje onaj novi put ka autoputu/expo centru.

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

• Zainteresovan, 726 postova
  • Motocikl: X8

To sa trakama vazi ukoliko su nacrtane trke u kroznom toku, ukoliko nema nacrtanih traka, onda je veselje....

• U prolazu, 13 postova
  • Motocikl: Peda Tekken 250
On 11. 11. 2024. at 9:40, zaludan je napisao:

Često se ovde više ljudi poziva(lo) na znakove koji obeležavaju koja je traka za koji izlaz sa kružnog. 
Ja moram priznati da je jedino mesto gde sam ja taj znak igde video na NBGD, "na kraju blokova" gde počinje onaj novi put ka autoputu/expo centru.

Sve cesce postavljaju znakove (vertikalnu ili horizontalnu signalizaciju), za koliko sam razumio predefinisanje kretanja vozila u raskrsnici sa kruznim tokom. Znakove ima novi kruzni kod Usca, kod opstine na NBG. 
Sad s obzirom da je to pravougaoni plavi znak, koji se obicno koriste kao znakovi obavjestenja, a ne obaveze (kao sto su plavi okrugli npr. obavezan smjer kretanja) da li su oni obavezujuci ili i dalje vazi da ko zauzme traku u kruznom moze da se vozi dok mu ne dosadi, ne obaziruci se na to sto je ta traka predefinisana za skretanje na prvom ili drugom iskljucenju? 

pre 2 minuta, Stylo je napisao:

Znakove ima novi kruzni kod Usca, kod opstine na NBG. 

Ja ih ne videh :D 

Ne kažem da nema, nego, retko idem tamo, preksinoć prolazio, i nisam primetio, što, ako su postavljeni, može dosta da govori o svrsishodnosti/efikasnosti.

One kod Ledina sam video "na keca".

• Drug član, 905 postova
  • Motocikl: Honda X-ADV

Ima znakova pred Brankov most, iz svih ulica sa po 3 trake može da se ide svugde na izlaz u 3 trake bez prestrojavanja... 

• U prolazu, 13 postova

Pa ne mogu da nadjem valjanu sliku sa nekom boljom rezolucijom, ali od mosta kad se ide ima traka samo za desno koja vodi ispod mosta, onda desna traka za pravo i desno, srednja bi trebalo da je pravo i desno! i lijeva traka je za pravo i lijevo.
Prestrojavamo se svaki put kad iz srednje i unutrasnje trake izlazazimo iz kruznog toka...
Tj. da bi izasli iz unutrasnjih trakamoramo da presijecemo spoljasnju traku sto se racuna kao prestrojavanje.

Sent from my CRT-NX1 using Tapatalk

• Svrati ponekad, 367 postova
  • Motocikl: '23. CB500X (prethodno '98. XL600V)

Nema strelice/znaka za ceo krug :). Ali da, to je to, lepo obelezeno i teoretski niko nikome ne bi trebalo da smeta pri izlasku ako svi voze istom brzinom. I logicno, ako hoces ceo krug, udjes skroz unutrasnjom trakom, a ne spoljasjnom. Ovi u SAT emisiji kao da od juce voze, ovo uopste nisu spominjali.

Nego ima jedan problem, ima i sporih i brzih vozaca - pa ima ova cesta problematicna situacija i kada je sve ovako obelezeno:
Ako udjes srednjom trakom recimo, i izlazis na drugom izlazu (pravo). Udjes u kruzni, i neko posle tebe na narednom ulazu udje  i ne izlazi na svoj prvi izlaz, tebi sece izlazak, a usao je posle tebe (ako brze udje, eto sudara i ti u srednjoj traci pri prestrojavanju ispadas kriv), jos ako ima pesacki, pa moras da usporis pri izlasku.

Promenio član Blackened
  • Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

• Drug član, 1361 postova
  • Motocikl: Air cooled flat six
3 hours ago, Blackened said:

Nego ima jedan problem

U tom slucaju ispada da su strelice vise "informativnog karaktera" jer je slovo zakona jace

Pre 12 sati, Blackened je napisao:

Nego ima jedan problem, ima i sporih i brzih vozaca - pa ima ova cesta problematicna situacija i kada je sve ovako obelezeno:
Ako udjes srednjom trakom recimo, i izlazis na drugom izlazu (pravo). Udjes u kruzni, i neko posle tebe na narednom ulazu udje  i ne izlazi na svoj prvi izlaz, tebi sece izlazak, a usao je posle tebe (ako brze udje, eto sudara i ti u srednjoj traci pri prestrojavanju ispadas kriv), jos ako ima pesacki, pa moras da usporis pri izlasku.

Ovo postaje ozbiljno komplikovano :D

Elem, ako taj drugi ima iste znakove, i ne izlazi na svom prvom izlazu on bi trebao da uđe ili u istu traku u kojoj si ti, ili čak u unutrašnju, u zavisnosti od toga gde ide.

Pa onda, ne vidi se lepo na slici, ali izgleda da ovaj "glavni pravac" nema obrnuti trougao, ni bilo koji drugi znak što bi onome ko ide u tom pravcu trebalo da stavi do znanja da važi pravilo desne strane, tj. da taj drugi ima prednost, što je u našim uslovima korišćenja kružnog toka recept za sudare.

• Podržavam 1

• U prolazu, 13 postova

Kad sam polagao voznju instruktor nam je rekao da ako jedan krak raskrsnice ima obrnuti trougao trebalo bi da i svi ostali imaju, tj. da je takvo pravilo pri projektovajnu i obiljezavanju raskrsnice. 
Ovaj smjer desne trake za pravo pravi problem, da nije tako obiljezeno niko ne bi presijecao put ostalim ucesnicima, kada bi to zamijenili mozda bi bilo bolje, a mozda bi se smanjila propusnost raskrsnice.
Nesto je tu nelogicno i nije dobro uradjeno.

Zamislite situaciju, posto je kruzni tok samo jos jedna raskrsnica, da na obicnoj raskrsnici imate dvije trake za skretanje, a desna traka za skretanje desno je jos i traka za pravo. Meni to tako izgleda, mozda grijesim i ne razumijem dovoljno dobro, ako neko ima da ispravi. 

Postoji jos jedna stvar koja mi je zapala za oko, posto su saobracajna pravila uglavnom logicna, ovdje imamo situaciju da neko ko se iskljucuje iz raskrsnice treba da ukljuci desni indikator sto ne znaci ostalim ucesnicima u saobracaju, pogotovo ovim sa lijeve strane jer nisu u mogucnosti da ga vide i ne mogu da iskomuniciraju sa tim ucesnikom.

• Drug član, 460 postova
  • Motocikl: V2- americki
Pre 22 sati, mrle je napisao:

Kolektivna dijagnoza 

Screenshot_20241114_190745.jpg

A smejali smo se na referencu Trece oko. E sad su svi takvi:grr:

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

• Drug član, 1277 postova
  • Motocikl: Honda Africa CRF 1000 L

danas za neverovati, priblizavam se pešačkom prelazu i usporavam , covek ili biće neko ne znam iz suprotnog smera isto usporava, moju traku kolovoza pešaci prosli i ja krećem napred a pajser krene da obilazi pešake na pešačkom prelazu i pravo na mene, bezim u desno na trotoar i mimoilazimo se, kolima sam bio ,ne motorom da neko ne pomisli.

Jebote i to sve sa 15 na sat , ne jebe zivu silu, ljudi koji prilaze pešačkom se zgledaju i odmahuju glavom, ja koji sam mesečno na 6000 km minimum ovaklo nesto nisam video nikad, koji je to mozak ,sta je to ,iznenadio sam sebe jer se nisam iznervirao nego sam izneverovao da je ovako nesto moguće>:(

Da dodam ,ovo nije ni bahato ,ne znam sta bi ovo moglo da bude ,jebem ga ,nesto nenormalno ,nemam objasnjenje ,sta li

Promenio član piki
  • Tužan 2

• Drug član, 1458 postova
  • Motocikl: Suzuki Bandit 600
pre 13 minuta, piki je napisao:

Jebote i to sve sa 15 na sat

U saobraćaju, kao i uopšte u životu, jedan bezobrazluk povlači za sobom drugi i tako to krene...

Nisam bio prisutan ali je moguće da su pešaci prelazili pešački prelaz brzinom 1 km/h, kao da idu na streljanje, što je ovoga bahatog iznerviralo uz ko zna šta još pre toga... 

• Misbehave Responsibly, 1635 postova
  • Motocikl: FZ6S

Sobraćaj je ogledalo društva a svi pojavni oblici bahatosti (od strane vozača svih vrsta vozila i pešaka pride) u saobraćaju su samo nijanse iste nenormalnosti koja je ovde dobila status redovnog stanja. U saobraćaju neće biti ništa bolje nego može biti samo još gore nego što jeste dok se celokupna "normalnost" ne rekalibriše.

Promenio član drs
  • Sviđa mi se 4
  • Podržavam 7

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja