Jump to content

Moto Zajednica

Bahati mamlazi

Recommended Posts

• 4_tocka_i_karoserija, 1897 postova
  • Motocikl: -
pre 26 minuta, ZEMZEM je napisao:

Dok je bilo crveno prošao sam uz ivičnjak i stao paralelno sa njom, ALI ona nije dala desni migavac - o tom problemu ja pišem

U ovome je problem - ne smeš da se provlačiš pored zaustavljenih ili sporih vozila sa desne strane/uz ivičnjak. Njihov migavac nema veze s tim.

Zakon je u stvari vrlo jasan, i sva ova polemika je besmislena:

image.thumb.png.21ec22961e2a9bcf622ca167b4ee960f.png

Drugim rečima, preticanje ili obilaženje se vrši s leve strane, a ne "provlačenjem uz ivičnjak".

Sve drugo je kreativno tumačenje zakona.

• Podržavam 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• -, 1749 postova
  • Motocikl: /
pre 19 minuta, Štef je napisao:

Ako on ide pravo, a ti desno, on ima prednost...

Gde pise to?

pre 19 minuta, Štef je napisao:

ili kako se kaže ako ste u ravni, moraš ga propustiti...

Nismo u ravni, iza mene je (2m iza, 5m, 10m, nebitno. Iza mene je)

ps. Pricamo o obicnom putu sa jednom trakom, bez biciklisticke staze ili trake.

Promenio član ser

• Drug član, 974 postova
  • Motocikl: Yamaha Xj900s - čađava dvocevka

Dok Jasminko ne objasni ja se držim sledećeg:

Za vožnju bicikla, gde ne postoji posebna staza, odnosno traka, sme da se koristi kolovoz u širini od najviše jedan metar od desne ivice kolovoza, osim na delu puta ispred raskrsnice ili drugog mesta na kome vozilo skreće ulevo, odnosno kada vrši preticanje ili obilaženje.

Dakle bicikl je u tom slučaju vozilo, a biciklista vozač i učesnik u saobraćaju i mora poštovati pravila saobraćaja. Kada vrši preticanje, znači sa moje leve strane, kada obilazi, takodje sa moje leve strane. Desna moja strana, nema šta da traži tu. :P

Pravda za automobile

Promenio član Atorn
  • Podržavam 1

• Drug član, 974 postova
pre 16 minuta, Bojan82 je napisao:

Pa otkud ti to znaš,jesi možda polagao i za biciklu:stabre:

Naravno da nisam. 

Član 40. ZOBS

• Drug član, 2383 postova
  • Motocikl: Umočiću...

Ma šalio sam se:)A može se uvede i F kategorija. Šta fali, 20 časova teorije i jedno 40 časova praktično, cena 750e ukupno bez polaganja i lekarskog. 

Samo ideja... 

Promenio član Bojan82

• Drug član, 1797 postova
  • Motocikl: CFmoto 800MT

U Srbiji zakon poznaju samo sudije i advokati, drzava se nije ni malo potrudila da upozna nas obicne gradjane sa zakonom (tako im odgovara).

Uz to su zakoni dvosmisleni i nejasni.

Sve to dovodi do toga da prednost ima “ludji” i onaj sa vecim 00 . Ne vozimo po zakonu nego u “kontrolisanom haosu”.

Cist dokaz svega ovoga je kruzni tok Slavija,

od kako su iscrtali trake tako je haos i stalno udesi.

Ranije dok nije bilo nijedne linije nekako je sve islo i nikada udes nisam video.

• BJB Maxi Scooter Club, 1019 postova
  • Motocikl: Yamaha Majesty 250
Nismo u ravni, iza mene je (2m iza, 5m, 10m, nebitno. Iza mene je)

ps. Pricamo o obicnom putu sa jednom trakom, bez biciklisticke staze ili trake.
Ja ne znam da li da crtam ili pišem... Nije bitno da li ima traku za bicikle ili nema, isto je pravilo koje glasi DESNA strana...

ZOBS, član 47...0823a05deb30d9aad5c558ffaa53f7aa.jpg

Sent from my Redmi Note 9 Pro using Tapatalk

Evo evo crtam.... Poslednja rečenica u članu 47 koja dodatno objašnjava da je nebitno da li skrećeš levo ili desno, moraš propustiti...e71cadcb4b2f5cb83c3a1418a973dcd7.jpg

Kome dodatno nešto nije jasno, evo i link ka ZOBS-u u PDF formatu ...

https://www.abs.gov.rs/admin/upload/documents/20171214122748-zakon-o-bezbednosti-saobracaja-na-putevima.pdf

• Drug član, 1007 postova

Danas ponovo ja u kolima, vozim kera na frizuru, centar grada. Zgazio na pešački i prikočio, zaustavio se da ne bih blokirao raskrsnicu, na semaforu mi zeleno. Pogledam levo, Vespa se uključuje sa trotoara, na tom istom pešačkom, i ovaj sa šarenim šlemom gleda u mene. Pošto su vozila koja su ispred mene prošla kroz raskrsnicu, ubacujem u prvu da bih krenuo. Ali, ljakse iz centra pošto se trenutak ranije uverio da sam ga video, dodaje gas i ispred mene preko pešačkog se uključuje (na crveno za saobraćaj u tom smeru). Bahato... Napravio je nekoliko saobraćajnih prekršaja, plus loše procenio. Da sam ga udario namerno i rekao da je slučajno (jer krenuo sam da puštam kvačilo i ponovo ga stisnuo kada sam video šta radi), da mu naplatim nastalu štetu i izazvan stres. I u zatvor malo da ode da razmisli na miru, lagano, bez buke.

• -, 1749 postova
  • Motocikl: /
pre 56 minuta, Štef je napisao:

Evo evo crtam.... Poslednja rečenica u članu 47 koja dodatno objašnjava da je nebitno da li skrećeš levo ili desno, moraš propustiti...e71cadcb4b2f5cb83c3a1418a973dcd7.jpg

I jos jednom, 

Gde u zaokruzenom pise da moras da propustis biciklistu ako nema biciklisticke staze ili trake?

• Podržavam 1

• 4_tocka_i_karoserija, 1897 postova
  • Motocikl: -

@Štef Čoveče, ne pričamo o situaciji gde postoji biciklistička traka ili biciklistička staza. Nema spora, biciklista ima prednost kao pešak na pešačkom - ne smeš da ga ometaš kolima.

Ali, u varijanti gde nema ni staze ni trake za bicikliste, na putu, važe ista pravila kao za sve ostale - bicikl NE SME da te stiže/prestiže uz desni rub kolovoza. Preticanje i/ili obilaženje je dozvoljeno SAMO sa leve strane.

Tako da, ako je biciklista ispred, da, naravno da moraš da ga propustiš, ako je iza, ne moraš.

Kritična (a uobičajena situacija) je kada je biciklista paralelno sa kolima - u suštini, ne bi smelo da se desi jer biciklista ne sme da se "podvlači", a automobil ako stiže biciklistu ga svakako vidi, i neće skrenuti "u njega".

Ipak, eto vidimo da se desi, ali krivica je u ovom slučaju na strani bicikliste.

Da se ogradim - nit sam instruktor, nit pravnik, tako da moje mišljenje nema ništa veću težinu od nekog drugog podjednako nestručnog :D

• Podržavam 1

• Ne silazi, 2225 postova
  • Motocikl: Benelli

Da se vratimo na pocetak:biciklista se provukao po desnoj strani kolone ,koja je stojala na semaforu.I dosao na poziciju na kojoj ne sme da bude i zahteva da umesto poslednji u koloni bude prvi.Curka normalno niti gleda niti razume sece mu put.

Zakon zabranjuje da bilo ko povredi biciklistu,bez obzira na nasilnu poziciju i koji bi trebalo da bude srecan sto je izvukao zivu glavu.

• Drug član, 974 postova

Ni mrava ne bih zgazio, a kamoli bahatog biciklistu. :lol2:

@Štef 'aj silazi do Big centra na kafu. ;)

Promenio član Atorn
  • Sviđa mi se 1

I jos jednom, 
Gde u zaokruzenom pise da moras da propustis biciklistu ako nema biciklisticke staze ili trake?
Druže ali moraš... Aman... Tako je bilo po starom zakonu, ostalo je sve isto, samo je dodat termin "staza", "traka", kako bi se indijancima nacrtalo (bukvalno) da treba obratiti pažnju na bicikliste. Zamisli da na svakoj raskrsnici u zemlji moraju za one koji ne znaju zakon o saobraćaju, nacrtati traku ili stazu....

Uostalom, šta se ja nerviram, ti nemoj, pa kada isečeš nekog luđeg biciklistu, lagano te on stiže po gužvi...

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja