Jump to content

Moto Zajednica

Honda Forza 300/350

Recommended Posts

• Ne silazi, 4587 postova
  • Motocikl: Kymco Agility+ 300

Eto, svako ima svoje dup... ovaj mišljenje :)

Ne znam, što bi rekao Dare, svaki skuter ima tu transmisiju, "kutija sa nekoliko osovina, zupčanika i par lezaja, semeringe". Svi ti sklopovi liče kao jaje jajetu, a opet različiti proizvođači navode različita ulja i vrememenske intervale za održavanje u svojim uputstvima. 

Neki navode 85W-140 kao SYM na pr, na 6 meseci, neki SAE 90 na godinu dana, neki eto motorno ili sintetičko na 2 godine... Šta je ispravno, nemam(o) pojma, realno.

U šumi informacija, opet mi se čini da je najsigurnije koristiti ono što fabrika preporuči, u nedostatku boljih argumenata :)

Promenio član boza_kg
  • Sviđa mi se 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• U prolazu, 6 postova

Ja sam sipao u Forzu350  nakon 2000 km Motul Motly Gear sae 75w90 koje sam sipao u svaki skuter do sada. Tvornicko ulje nakon 2000 je bilo vec crno sto znaci da su svi opiljci od razrade u njemu. Npr Yamaha u svom manualu fimo navodi da se sipa 10w30 motorno ulje u Xmax300, dok je honda u svom navela samo kolicinu. To me bunilo pa sam sipao Motul 75w90 gear oil koje koristim vise od 12 godina

• Sviđa mi se 1

• Integrisan, 9610 postova
  • Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD

Sta god sipali u diferencijal neće loše odmah pokazati, ko malo prelazi njemu će ohooo kasno pokazati.

Km je potrebna da bi dif. počeo da "peva".

Ulje iz diferencijala može biti tamne boje, to je snak da CVT nije redovno servisiran.

Mikro prljavstina preko osovine a izmedju semeringa prodje (kvačilo) i udje u diferencijal.

Ulje pocne da se prlja tj tamni, bude skoro ka motorno crno a nema sagorevanja kao u kompresionom prostoru.

Drugi razlog zašto ulje u difu može biti crno je......aditiv MoS2 koji je već u ulju ili dodat naknadno.

Interval zamene je na svakih 10-20Kkm max.

• Sviđa mi se 1

• U prolazu, 60 postova
  • Motocikl: 2024 Honda Forza 350

Večita dilema, sam održavati ili u oficijelnom zbog garancije?

Pošto sam mehanički neuk, pritom nemam garažu a i lenj sam, odlučio sam se za drugu opciju. Uz servis jednom godišnje ili do 12kkm u oficijelnom, garancija traje 5 godina.. ne daj bože da moram da je aktiviram pa da se udubljujem i čitam sitna slova da vidim šta sve oni podržavaju pod garancijom.. eto.. dok ima ovaca, biće i vune 😂

IMG_5842.jpeg

Sve servisne aktivnosti i potrošni materijal ćeš ionako dalje plaćati - mali i veliki, zamene guma, akumulatora, kočnica... i to sve originalni delovi koji su skupi, uključujući filtere i sitnice kojih ima zamenskih mnogo povoljnijih. Sve što podleže zubu vremena (korozija, pucanje laka...) ne spada pod garanciju. Ako sam nešto pokvariš ili slomiš, takođe sam plaćaš. Platio si tih 278€ godišnje, čisto kao neki vid osiguranja, ako strada neki sklop, što se retko događa. Ako je izdržao prve 2 godine, nejčešće će i svih 5 proći bez problema. Mada sve je naravno moguće.

• Sviđa mi se 1

• Svrati ponekad, 456 postova
  • Motocikl: Kymco Downtown 300i

Jel ja ovo dobro vidim da "usluga" iliti "ruke" za mali servis koštaju 192 EUR, za 45 minuta posla!? Mnogo je čak i za Nemačku 😳

Svet je odavno otišao dođavola. Cena sata čuvanja deteta u Beču, preko agencije je 15-20€ otprilike (po Googlu)u zavisnosti da li podrazumeva posebnu negu ili ne, a cena sata prčkanja po skuteru (zamena ulja i filtera!) 250€:na_glavi:

• Integrisan, 8053 postova
  • Motocikl: TDM 900

Zubar jeftiniji :D

Ko može da plati, okej. Ko ne može jbg, držati se nekih jednostavnih mašina koje ne zahtevaju mnogo resursa za održavanje. Nažalost takvih mašina više nema, ni autombila ni motocikala.

Za iste pare, može noćenje s doručkom u luksuznom, najstarijem hotelu u centru Beča, ili da zamenite ulje na Forzi. Pa birajte :) 

WWW.HOTELSTEFANIE.WIEN

Schick Hotel Stefanie - Taborstraße im Herzen Wiens ♥ Elegante Zimmer & Suiten zum Wohlfühlen ♥ Restaurant mit traditioneller Wiener Küche ♥ Habsburger
  • Haha 1

• U prolazu, 60 postova
  • Motocikl: 2024 Honda Forza 350
6 hours ago, boza_kg said:

Sve servisne aktivnosti i potrošni materijal ćeš ionako dalje plaćati - mali i veliki, zamene guma, akumulatora, kočnica... i to sve originalni delovi koji su skupi, uključujući filtere i sitnice kojih ima zamenskih mnogo povoljnijih. Sve što podleže zubu vremena (korozija, pucanje laka...) ne spada pod garanciju. Ako sam nešto pokvariš ili slomiš, takođe sam plaćaš. Platio si tih 278€ godišnje, čisto kao neki vid osiguranja, ako strada neki sklop, što se retko događa. Ako je izdržao prve 2 godine, nejčešće će i svih 5 proći bez problema. Mada sve je naravno moguće.

Ma ne, mislim hvala na objašnjenju, kapiram ja sve to, nije to bilo ni ptanje, shvatam šta sve spada pod garanciju, nego sam čisto prokomentarisao, biti ili ne biti, ovlašćeni ili ne…

kapiram ja da i oni moraju da se zaštite i da naplate svoju uslugu al brale baš preteruju. 
U tih 192 je uključen njihov sat i garancija, što mislim da je stvarno previše. 300€ godišnje za običan servis, za 5 godina to je 20% cene novog motora, bez vanrednih troškova, baš je preterivanje. Ovo je prvi servis, prošle godine uzet motorčić pa ćemo videti za dalje. 
Polomio sam levi retrovizor, reče mi snajka na šalteru navodno 75€ je deo i montaža je 35€, to bih trebao sledeće nedelje da sredim. 
inače sam zadovoljan, služi svrsi, leti-zimi, do posla i nazad i za švrć po gradu, ja zadovoljan

• U prolazu, 3 postova
  • Motocikl: Honda Forza 350 2024
On 8/6/2025 at 12:36 PM, DraganBg said:

Pozdrav,kako na Forzi 350 da provučem kabal od carplaya iz boksa gde je usb port do nosača navigacije iznad borda a da ne narušim garanciju,da ne moram bušiti plastiku i slično ? Postoji li neka mogućnost ?

Pozdrav, lako se može provući, ali svakako moraš da uradiš određenu prepravku (koju u servisu neće ni videti), sa leve strane iznad prednjeg točka ćeš naći kabal od USB_a koji ulazi u kasetu za rukavice. diskonektuješ ga, "ukradeš struju sa njega" i uz fabričku instalaciju dođeš do upravljača. Predložio bih ti još bolje rešenje, postoji putanja sa leve strane motora, od upravljača do akumulatora (tako sam rešio grejače ručica). Svakako moraš obratiti pažnju da Car Play gasiš sa motorom da ti ne bi izvukao struju. Dobro bi bilo i da staviš osigurač, npr. do akumulatora.

• Svrati ponekad, 299 postova
  • Motocikl: Suzuki Burgman 400 K1

To je servis jednom godišnje, ako si u kilometraži, ako bude veća ide servis i više puta godišnje, mislim da je najbolja mera za ocenu proizvoda cena po kilometru, gde bi išla cena servisa, goriva, delom samog motora,registracije, a tu su kinezi u prednosti, zbog početne cene, naravno servisa, ako uzmemo da je kvalitet približan. Honda je i dalje premium brand, setimo se kolega sa BMW C400, veći servis preko 100 k.

Pisao je Satelis ranije u temi kakva je recimo komplikacija zameniti antifriz na Forzi. Ako to bude radio bečki ovlaščeni servis, pa jedno 3 sata x 250€, veselo.

• Podržavam 2

Pa eto. Ne znam, čak i da ti pare u životu nisu problem, glupo je brate. Imaćeš zašta pametnije da ih potrošiš. Ovlašćeni servis, godinu do dve, dok traje garancija i utvrdiš da sokoćalo nema neku fabričku falinku. Posle bolje nađi nekog pouzdanog lokalnog majstora. Imaćeš najčešće i bolju, i kvalitetniju u jeftiniju uslugu. A ovi nek nastave da se igraju "Premium" servisa.

• Podržavam 2

• U prolazu, 3 postova
On 9/15/2025 at 7:41 AM, dr.srba said:

Pozdrav svim maksi skuterašima, posebno onim tehnički iskusnim. Pitanje: da li se pri ugradnji aftermarket auspuha tipa Akrapovič, Arrow ili sl, kod Honde 350 21-vo godište mora ući motorni kompjuter i dodatno nešto podesiti, radi optimalnog odnosa sa izduvnim sistemom ili se jednostavno nakači auspuh i rasipaju decibeli po okolini? Hvala na odgovoru.

Ne moraš ništa da diraš. Ovog leta sam ugradio Arrow auspuh na Forzu 350. Uz kupovinu lonca je bitno da kupiš i prelaznu cev na kojoj postoji konektor za lambda sondu. Znači cela akcija je odšrafi-zašrafi. Još jedna mala napomena, Arrow ima dva modela za Forzu, jedan je street legal a drugi nije, takođe nije poenta u decibelima već u izduvnim gasovima. Svakako na sebi ima DB killer, tako da se možeš igrati sa skidanjem i vraćanjem istog prema tvojim potrebama. Inače skidanje-vraćanje DB killera traje nekoliko sekundi.

20250917_144243(1)(1)(1)(1)(1)(1)(1)(1)(1).jpg

• Sviđa mi se 3

• U prolazu, 3 postova
Imate li vi problem za lupanjem kofera?
Preko najmanje neravnine trese se kao da ce da otpadne. Cak i pri malim brzinama.
Mnogo je iritirajuce.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Pozdrav Miloše,
posle 10 meseci povremenog (kada imam vremena) istraživanja, testiranja, lepljenja raznih gumica, itd. pronađoh šta lupka kod zadnjeg kofera (odnosi se na fabrički kofer). E sad tvoje pitanje je staro 5 godina, ali kapiram da je i dalje aktuelno, jer je upravo to ono što me na mojoj Forzi (10 meseci stara) najviše nerviralo!
Naime, uopšte se ne radi o kuckanju između nosača i samog kofera, već metalnog klizača u samom koferu uz pomoć kojeg se kofer skida i vraća sa nosača. u pitanju su dva metalna dela, koja su udaljena jedan od drugog manje od 1mm. Ovo sam potpuno rešio jednostavnim lepljenjem čojanih stopica za nameštaj (iz Lidla), ali određene debljine i na određenom mestu. Od tada ne mogu da budem zadovoljniji kako je Forza bešumna. Ako si nekada vozio sa skinutim koferom onda znaš o čemu pričam.
Ako je ovo nekome interesantno, mogu da postavim slike sa objašnjenjem.

Sent from my SM-F966B using Tapatalk

• Sviđa mi se 2

• U prolazu, 35 postova
Pre sat vremena, Cyxio je napisao:

Pozdrav Miloše,
posle 10 meseci povremenog (kada imam vremena) istraživanja, testiranja, lepljenja raznih gumica, itd. pronađoh šta lupka kod zadnjeg kofera (odnosi se na fabrički kofer). E sad tvoje pitanje je staro 5 godina, ali kapiram da je i dalje aktuelno, jer je upravo to ono što me na mojoj Forzi (10 meseci stara) najviše nerviralo!
Naime, uopšte se ne radi o kuckanju između nosača i samog kofera, već metalnog klizača u samom koferu uz pomoć kojeg se kofer skida i vraća sa nosača. u pitanju su dva metalna dela, koja su udaljena jedan od drugog manje od 1mm. Ovo sam potpuno rešio jednostavnim lepljenjem čojanih stopica za nameštaj (iz Lidla), ali određene debljine i na određenom mestu. Od tada ne mogu da budem zadovoljniji kako je Forza bešumna. Ako si nekada vozio sa skinutim koferom onda znaš o čemu pričam.
Ako je ovo nekome interesantno, mogu da postavim slike sa objašnjenjem.

Sent from my SM-F966B using Tapatalk

Mene zanima pa bih voleo da vidim te slike gde je problem i kako ga rešiti

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja