Jump to content

Moto Zajednica

Recommended Posts

  • Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3515 postova
  • Lokacija: Niš / Donji Adrovac
  • Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka)

Ukazala mi se potreba (i mogućnost) da sa još trojicom drugara (na dva motora) putujemo na Krf.

Tamo bi bili u svojstvu delegacije na nekoj komemoraciji srpskim vojnicima iz I svetskog rata, a mi bi smo predstavljali veterane 63. Padobranske Brigade.

Jedino što imamo određeno je da 17. aprila 2016. moramo već rano izjutra da budemo na ostrvu i da ceo taj dan imamo obaveze.

A kada ćemo i kojim putem da krenemo i vratimo se u Niš, ostavljeno je nama na odlučivanje.

Sobzirom da imamo vrlo ograničena sredstva (a i vreme), plan je da celo putovanje smestimo u tri dana, a okvirni plan je sledeći:

Što ranije ujutru krećemo iz Niša sa dva motora (YAMAHA XT 600 i BMW R1100GS). Idu i saputnici, a nosimo i komplet kamp (i drugu) opremu za trodnevni boravak u prirodi.

Cilj je da tog prvog dana u neko pristojno vreme stignemo na ostrvo i negde se "ulogorimo" i prenoćimo.

Drugi dan nam je već isplaniran i popunjen (do predveče), pa je na nama da rešimo hoćemo li i tu noć da provedemo na ostrvu i da ujutru krenemo trajektom prema kopnu, ili da istog dana predveče odemo na kopno i prenoćimo negde.

Treći dan planiramo da odemo do Soluna (Zejtinlik), tamo se zadržimo par sati i da odmah opalimo nazad za Niš (pa kad stignemo - stigli smo).

Niko od nas koji krećemo nije putovao na Krf (a ni u Grčku) pa nam trebaju neki saveti (pre svega vezani za prvi dan i za neke detalje oko prevoza trajektom.

U odlasku smo definisali da idemo preko Makedonije (do Bitole) i da odatle nastavimo ka Igumenici. Još nismo definisali put kojim bi smo stigli do luke, pa bi nam saveti oko toga dobrodošli. Problem je i u tome ßto (po podacima iz iGO navigacije) od granice sa Makedonijom, pa do Igumenice nema ni jedne benzinske pumpe, a ista je situacija i od Igumenice do Soluna?

Jel to stvarno tako ili samo nema dobrih podataka u navigaciji.

Takođe bi dobrodošao savet oko korišćenja trajekta za odlazak do ostrva i nazad. U kom periodu je povoljnija cena (jutro ili veče), koji prevoznik i ostali detalji ili saveti.

I saveti oko kampovanja na ostrvu bi nam dobrodošli.

Trećeg dana bi smo krenuli do Soluna i obišli vojničko groblje i nakon toga (preko Makedonije) krenuli bi nazad.

Postoji mogućnost i da ovaj zadnji dan "rastegnemo" za još jedan dan (ukupno četiri dana) ukoliko se ispostavi da se u Solunu zadržimo nešto duže.

Dakle svaka pomoć, predlog i savet su dobrodošli.

Mi u svakom slučaju krećemo iz Niša 16. aprila (nebitno od vremenskih prilika).

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 526 postova
  • Lokacija: Pančevo
  • Motocikl: Honda NX 250

Nemam najsvežije informacije, ali da probam da pomognem. Pumpi nije bilo na auto putu, ali ih ima u mestima pored. T.j. moraš da izađeš sa auto puta da naspeš goriva.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svakom po zasluzi, 12267 postova
  • Lokacija: NBGD - KN04ET
  • Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake

Vidim sa Viamichelin-a da od Nis do Igumenice ima 678 km klasicnim putem (Nis - Vranje - Skoplje - Djevdjelija - Solun - Igumenica) a ide jedan XT600...bice im veselo :)

 

U principu, tu kilometrazu bez problema gazite za jedan dan ali vam treba bar 10 sati da to prodjete a verujem i vise zbog odmora, punjenja benzina, granica, nepredvidjenih okolnosti...Znam da ste padobranci ali godine cine svoje :P

 

Bolje bi bilo da dan ranije krenete, zanocite negde oko Soluna pa ujutro rano novim autoputem do Igumenice. I da, nema benzinskih pumpi na tom novom autoputu ali ima nekoliko u obliznjim mestima i postoje znakovi koji obavestavaju da mora da se sidje sa autoputa da bi se doslo do pumpe. Ipak, kakvi biste vi padobranci bili da nemate bar po dva mala kanistera od po 5 litara za svaki slucaj.

 

Inace, bas mi je drago da idete na Krf da uvelicate takvu jednu proslavu, neka vam je srecno!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • nekrunisani kralj moto cigana, 3141 postova
  • Lokacija: Banovo brdo, Juzni Beograd...
  • Motocikl: 4x4

Išao sam kolima preko Bitolja na Medžitliju, Florinu pa dalje ka Igumenici. Od Kičeva do Krfa mi je trebalo oko deset sati, Samo trajektom se voziš sat i po, valjda. Mada sam sporo vozio, ništa preko 100km/h.  Poznata situacija je do Skoplja, tu ideš na obilaznicu (obilkolnica) ka Tetovu. Put je ok, ali nije za veće brzine. Ima par putarina po pola evra, evro, tako nešto. Prolazite kroz Zajas, mesto pre Kičeva, šiptarsko uporište, bukvalno prolazite kroz špalir šitarskih zastava. Kažu mi rođaci iz Kičeva da tako izgleda, ali da je većina kuća prazno, svi su u pečalbi. Ima nezgodan deo pred Kičevo kada se penjete na planinu, dosta uskih krivina koje lokalci skraćuju. Bilo je u avgustu hladno da sam palio grejanje u autu. Posle Kičeva skrećete levo na maloj raskrsnici i tipa lokalnog puta idete ka Bitolju. Fora je što i na makedonskoj i na grčkoj strani, ograničenja su do 80km/h, sve su lokalne magistrale. Doduše sa minimalnim saobraćajem. Od Florine nisam mogao nikoga da sretnem, da pitam da li sam na pravom putu.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • ODUSTO OD DIJETE, 2512 postova
  • Lokacija: ZEMUN
  • Motocikl: GSX650F & NMAX155

Ako se žurite ja bih išao auto-putem od Soluna.

Kad sam išao kolima na letovanje na tu stranu, Parga i Lefkada, išao sam auto-putem od Soluna i koliko se sećam bilo je bar 3 pumpe od Soluna ali nisu pozicionirane kao kod nas uz put već moraš da se isključiš pa ponovo uključiš. Pogledaj satovu patrolu do Igumenice. Imaš je najverovatnije na YT.

Tu češ tačno videti na koliko km su pumpe raspoređene pa možeš da planiraš pauze i tankovanje.

Mi uvek pravimo pauzu na izlasku iz Soluna, oko 79km od Grčke granice, Avin pumpa i Olimpus plaza restoran ili na  sledećoj pumpi Šel sa velikim restoranom na oko 215km od Grčke granice. Obavezno natankajte do čepa na poslednjoj pumpi u Makedoniji jer je gorivo dosta skuplje u Grčkoj.

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 5504 postova
  • Lokacija: Kraljevo
  • Motocikl: XT1200Z Super Tenere

Pre svega predlazem da se sto vise teskog tereta napakuje na BMW. I pored toga, XT 600 sa dvoje odraslih je slabasan za putovanje autoputem (imam XT-a) i trazice cesce pauze nego na BMW-u.

Put preko Bitole je mozda laksi u smislu voznje za XT, svakako zanimljiviji i rado bi ga preporucio, ali mislim da je nemoguce ili bar previse nategnuto da se stigne u danu.

Ovo sto je Arakis preporucio nije losa ideja, da se krene dan ranije, pa makar i popodne, da se skrati razdaljina za sutrasnji dan, znacice.

Trajekt...kupujete kartu u luci, van sezone je pa mislim i da karta nije nesto skupa (cini mi se da nije ni u sezoni).

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • nekrunisani kralj moto cigana, 3141 postova
  • Lokacija: Banovo brdo, Juzni Beograd...
  • Motocikl: 4x4

lgedajte da kupite povratnu, ja se zajebao, povratna za auto bila recimo 55e, a u jednom smeru 45e.

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 139 postova
  • Lokacija: Skopje
  • Motocikl: Pegaso Strada

Nemoras da ides prema kicevo, mozes autoputom prema Veles. Posle Veles skreces prema Prilep/Bitola i tu ke granica.

 

Sent from my COOLPAD 8297W using Tapatalk

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • nekrunisani kralj moto cigana, 3141 postova
  • Lokacija: Banovo brdo, Juzni Beograd...
  • Motocikl: 4x4

Ako nemate vremena, preporuka Evzoni Solun...

 

Ipak je od BG do Igumenice 1000km.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1061 postova
  • Lokacija: Jagodina,Serbia

Na auto putu od Soluna do Igumenice, verovao ili ne, zaista nema benzinskih pumpi. Tačnije ima jedna bliže Igumenici. Probaću sa nadjem na mapi pa ću postaviti. To je odmaralište neko.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 641 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Yamaha FZ6S na drumu, Suzuki GSX750F u srcu

Probaću da pomognem malo. Godinama sam letovao u toj oblasti, a poslednji put pre 3 godine. Od Soluna ka Igumenici imaš pumpi ali mora da se malo siđe sa puta (od par desetina, do par stotina metara). Sve su obeležene a neke su i okom vidljive sa autoputa, Nisu baš česte pa može da bude razmak i po 70-80 kilometara.

Što se tiče trajekta ima ih često u sezoni i cena je u proseku oko 9 evra po osobi i oko 30 evra za auto u jednom pravcu (za motor mi nije poznato ali pretpostavljam da je oko 15 evra). Cena zavisi od prevoznika. Razlika u ceni je uslovljena i brzinom putovanja. Ovi za nijansu skuplji putuju oko 1,5h, a ovi drugi oko 2,15h do grada Krfa.(računaj još minimum pola sata ukrcavanje i iskrcavanje).

Što se tiče puta preko Makedonije dosta je interesantniji i malo bliži, ali i sporiji. Ima brdovitih i predela sa dosta krivina. Prilično je zahtevan. E sad svako zna svoje mogućnost,i ali mislim da je doći do Krfa u jednom danu, naročito ovim putem prilično ambiciozno i prenaporno.

Ne znam kakve su vam aktivnosti na ostrvu, ali bih samo napomenuo da Srpska kuća radi tipa do 9 do 14h. Ja ga i.duvao zbog po meni vrlo kratkog radnog vremena.

Srećan put i lep provod  :takoje:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 568 postova
  • Lokacija: Skopje
  • Motocikl: SV650A

Cini mi se da je izvodljivo, ali za maratonce, ne veterane  :) . Sledeceg dana bicete za bacanje. Najbrze/najlakse/najdosadnije je Skoplje-Gevgelija-Veria-Igumenica. Ako vam odgovara, krenite 15-og popodne, prespavate kod mene (jedna soba, dva recimo kreveta, dvojica na podu u vrecama) i ujutro bezite dalje. 200km manje za sledeci dan, pa vam i varijanta preko Bitola u kombinaciji.

Petre  

  • Podržavam 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 161 postova

Mi prosle godine, kle500, iz Bitolja krenuli u 8h, stigli na trajekt u 15h. Isli rutom Florina, Kastoria, Nestorio, Igumenica. 0km autoput.

 

Planinski, krivudav i zanimljiv put. Rekao bih i zahtevan. Nisam imao problema sa pumpama, nasao na netu lokacije pa isplanirao.

 

Po meni je cika-Rajkov predlog najbolji, podelite na dva dela i uzivajte.

 

Obavezno povratnu kartu za trajekt kupite.

 

Srecan put!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 161 postova

Mi prosle godine, kle500, iz Bitolja krenuli u 8h, stigli na trajekt u 15h. Isli rutom Florina, Kastoria, Nestorio, Igumenica. 0km autoput.

 

Planinski, krivudav i zanimljiv put. Rekao bih i zahtevan. Nisam imao problema sa pumpama, nasao na netu lokacije pa isplanirao.

 

Po meni je cika-Rajkov predlog najbolji, podelite na dva dela i uzivajte.

 

Obavezno povratnu kartu za trajekt kupite.

 

Srecan put!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3515 postova
  • Lokacija: Niš / Donji Adrovac
  • Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka)

Zahvaljujem svima na odgovorima i preporukama.

A danas sam dobio i još neke osnovne detalje i obaveze vezane za putovanje, pa sam i pripremio detaljniji plan:

Nedelja 17.04.3016.

Polazak iz Niša nedelja u 6 časova autoputem prema Skoplju i Kumanovu.

Zamena evra u denare negde u Kumanovu i tankanje goriva.

Nastavak prema Velesu, Prilepu i Bitoli. U bitoli ponovo tankanje goriva i prelazak u Grčku. Kretanje prema jezeru Kastoria putevi E86 i E90).

Planiramo da u Igumenicu stignemo predveče i da prenoćimo negde u blizini (pod šatorima ili samo u vrećama).

 

Ponedeljak 18.04.

Po satnici bi smo morali da budemo na Krfu (u luci) najkasnije do 10 sati pre podne (kada počinje zvanični protokol), pa iz tog razloga planiramo da se ukrcamo na trajekt što je moguće ranije (oko šest).

Motore ne prevozimo na ostrvo jer ne planiramo bilo kakvu aktivnost osim tog zvaničnog protokola koji se odvija u luci i do ostrva Vida.

Planiramo da odmah nakon završetka tog zvaničnog dela (oko 14 časova) ponovo trajektom odemo do Igumenice, natankujemo gorivo i odemo do Kalampake (Meteori) i da tu negde u blizini prenoćimo.

 

Utorak 19.04.

Obilazak "Meteora", tankovanje goriva i odlazak za Solun. Plan je da tamo posetimo Srpsko vojničko groblje i da po podne krenemo prema Đevđeliji. Međutim ukoliko budemo umorni i već bude kasno, opet šatori negde pored obale, malo kupanjac, pa na odmor.

 

U svakom slučaju po prelasku u Makedoniju (bilo trećeg ili četvrtog dana) tankovanje goriva i pokret dalje autoputem prema Nišu.

Ko što sam već napisao, ide BMW R1100GS sa vozačem i suvozačem i Yamaha XT600 sa vozačem i suvozačem (ali dosta lakšim od onih na "bendži").

Sva kamp oprema ide na BMW, a ono što nam ne bude trebalo usput stavljamo u kombi koji takođe ide do iste destinacije i nazad.

Vozači i suvozači na motorima imaju dosta iskustva na dužim turama i nije im problem da budu na motorima po petnaestak sati dnevno.

Svaki savet (pre svega oko izbora mesta za noćenja oko Igumenice, "Meteora" i Soluna) su dobrodošla, kao i saveti u vezi prevoza trajektom do Kerkire.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • nekrunisani kralj moto cigana, 3141 postova
  • Lokacija: Banovo brdo, Juzni Beograd...
  • Motocikl: 4x4

trajekt ti polazi odavde i imaš mogućnost da budeš u unutrašnjosti trajekta ili da uživaš ovako kao ja :)

 

 

post-720-0-93289900-1460462504.jpg

post-720-0-58859400-1460462514.jpg

post-720-0-64172600-1460462522.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 5504 postova
  • Lokacija: Kraljevo
  • Motocikl: XT1200Z Super Tenere

Sto se tice nocenja u blizini Igumenice, ja bih vam preporucio deo oko/ispred/pored kampa Drepanos. Tu sam bio pre 2-3 godine na Panhellenic-u. Sve oko kampa je prelepa priroda i vrlo lepa plaza. I na samo Panhellenic-u, bilo je dosta ljudi koji su kampovali okolo.

 

https://www.google.rs/maps/place/CAMPING+DREPANO+IGOUMENITSA/@39.5093702,20.2194303,14.25z/data=!4m2!3m1!1s0x135b7dc5032bc99b:0x5f0e69b2da0722a6?hl=sr

 

Pogledaj street view.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 641 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Yamaha FZ6S na drumu, Suzuki GSX750F u srcu

Evo neke okvirne informacije za trajekt. Ima polazak u 7:30 iz Igumenice i mislim da knap stižete na Krf. U povratku ima u 14 i 15h, ali evo linka ispod pa možete da se informišete u skladu sa vašim planom.

 

http://www.mojagrcka.com/trajekti-za-krf-2015/

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3515 postova
  • Lokacija: Niš / Donji Adrovac
  • Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka)

Evo i izveštaja nakon završenog putovanja.

Dakle ovako:

Ja krenuo u nedelju (17.aprila) iz Adrovca prema Nišu (gde me čekao ostatak ekipe).

Na motoru tank torba (dokumenta, krpe za brisanje, podkape, pojas, rukavice, foto oprema, punjači, sokovi, "grickalice", ...), bočni koferi (u jednom "civilna"garderoba, majice, gaće, duksevi, ...., u drugom dva kanistra za gorivo po 6l, cipele, ....), zadnji kofer (alat i pribor, još jedan kanister za gorivo, cerada, kišna odela, ...), preko bočnih kofera još dve rol-vreće (u svakoj vreća i dušek). Na zadnjem koferu dva šatora.

Napominjem da smo na motoru dvojica (od po 100+ kila) i da nosimo i deo opreme za drugare koji idu Tenerom i nemaju prtljažni prostor.

U Nišu okupljanje, finalno pakovanje, tankovanje goriva i start oko 8i 30.

Pauza za doručak kod Predejana, sledeće zaustavljanje (puš pauza i tankovanje goriva) u Makedoniji (kod Kumanova).

Brzina na ovom delu puta (a uglavnom i na celom putovanju) bila je 110-120km/h, a potrošnja na ovoj prvoj etapi je bila 6,1 za BMW, a 5,9 za Teneru.

Sledeća pauza (i tankovanje) ispred granice sa Grčkom (kod Bitole). Ovog puta (sa približno istim režimom vožnje) potrošnja kod oba motora manja za po pola litra (5,6 i 5,4). Na ovoj pumpi punimo i tri kanistra od po 6 litara da bi se donekle osigurali za gorivo po Grčkoj (nema pumpi pored auto puta).

Usput pravimo kraće pauze na sto-stopedeset kilometara. Ručamo u blizini neke crkvice. Put planinski, pun krivina, dobar asfalt, gume drže izvanredno....! Motoristi (uglavnom lokalni) iživljavaju se tu i samo zuje uzbrdo i nizbrdo. I mene svrbi ruka pa malo po gasu, benđža ide ko po šinama, međutim vidim da kolega na Teneri ima problema i da zaostaje. Dečko vozi tek par godina i nije baš siguran.

Uglavnom, već u sumrak, na tridesetak kilometara od Igumenice (što nam je bio i cilj za taj prvi dan), slučajno se na parkingu susrećemo sa našim drugarima (padobranci-veterani) koji su na Krf krenuli kombijem.

Do Igumenice nastavljamo zajedno i stižemo tamo oko 20 časova.

Plan je bio da kampujemo u blizini, međutim drugari nas ubediše da noćimo u motelu preko puta luke (na pedesetak metara od trajekta kojim smo putovali ujutru). Cena noćenja 15 evra po osobi. Odmah obezbedismo karte za trajekt do Krfa (16,5 po osobi, povratna).

Ujutru ukrcavanje (jedva tridesetak ljudi na brodu) i u 7 i 30 isplovljavanje prema Krfu, (gde stižemo oko 9 i 15).

U luci dosta ljudi, neke grupe u narodnim nošnjama (Srpskim i Grčkim), zastave, razne uniforme (i stare i savremene), vojne muzike, sveštenici, ...., glumci, .....

Srbi u narodnoj nošnji, sa šajkačama i zastavama nude rakiju, hoće da se fotografišu svako sa svakim , .... !

Ponovo ukrcavanje na isti brod (ovog puta na gornjoj palubi već poveća gužva).

Plovimo do ostrva Vido.

Iskrcavanje i odlazak do spomen-kosturnice gde se održava komemoracija povodom stogodišnjice dolaska Srpske vojske na Krf.

Nastavak sledi, a biće i fotografija.

  • Podržavam 4

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja