Jump to content

Moto Zajednica

NC750X 2016

Recommended Posts

Ovlasceni servis za bilo koju marku, zavisi gde se nalazi, od toga i cena. Oni su ti u toj gornjoj ceni. Vecina ih je po 20, a neki 25, a Ducati je mozda i 30 ;) zavisi od grada.

Sto se tice zamena gume, posto to nije tehnologija za putovanje na Mesec, u masi garaza koje se bave motorima mozes da prodjes od 14 evra pa do 17 evra.

Evo recimo cene, koje se nisu menjale od 2013, ovlascenog Alp moto servisa za Suzuki, Kawasaki i KTM, 19 evra za motor.

http://www.alpmoto.fr/dl_content.cgi?filename=service_rapide.pdf&idcnt=3321

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Ne silazi, 2223 postova
  • Motocikl: Honda NC700D Integra

Ovo sur vehicole sa vozila ili kada donese skinut točak pa uradi samo vulkanizerski deo? Govorimo o skidanju i vraćanju točka, osovine i klešta, nije tehnologija ali ima posla više nego na autu ...

Sent from my EVA-L09 using Tapatalk

• Malinar u pokusaju, 1707 postova
  • Motocikl: triumph tiger 1050

Meni to majstor naplatio 700 din za zadnji tocak + 200 din sto mi je uzeo vulkanizer za zamenu i balansiranje gume. Ukupno 900 din zamena zadnje gume, kad sam procitao 3 600 po tocku, 'mal' se nisam slogirao. Logicno je da u bgu bude skuplje, skuplji grad, ali bas 4 puta.

• Svrati ponekad, 444 postova
  • Motocikl: NC750X

Razmisljam da turim 12V uticnicu i u gepek da bih mogao da punim telefon a da mi ne smeta na volanu. Razmisljam da je vezem direktno na akumulator. Jel cenite da ovo nije pametno zbog neke mogucnosti da izvuce aku? Uzeo bih obicnu upaljac-uticnicu sa Alija.

Ako imate neki predlog malo kvalitetnije uticnice koja moze lepo da se uvrne kada se probusi plastika, bio bih zahvalan.

• Svrati ponekad, 422 postova
  • Motocikl: Honda NC750X DCT

Ja sam uzeo ovakvu, i radila je odlično dok usb deo nisam pozajmio i dobio nazad neispravan...  Danas su mi stigla još 2 usb nastavka, u slučaju da mi opet rikne da mogu da zamenim.

Prikačen direkt na aku jer mi tako odgovara (punjenje baterija i gedžeta i kada je motor ugašen, pored šatora), ali gledam da ne preteram.  Aku ima 11Ah kada je pun, telefon 3Ah, punjiva baterija oko 2Ah, i tako redom... Kada vozim punim sve što mogu u gepeku, a pritom je i zaštićeno od vode.

E da, gledaj da ti ta utičnica bude bez led i sličnog što bi trošilo bat.

Takvu sam i razmatrao, verovatno ce da padne i ubusicu je gde bi isla fabricka. Jel osigurac na njoj moze da izdrzi 10A? Pitam zbog (pu pu pu), eventualne upotrebe malog kompresora. :jee:
Inace, nisi uracunao da telefon ima 3Ah, ali na 3.7V, ne na 12V, tako da nemoj previse da brines.

Jedino sto bih dodao mozda jeste prekidac na uticnicu, da ne stoji stalno upaljena kad je vec direkt vezana na aku.

• Integrisan, 9303 postova
  • Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD
Pre 12 sati, X8 Vračar je napisao:

Imam ovde neka pitanja, opet mi nešto nije jasno :D

Da li je ovo osovina u stanju kako je skinuta ili si je već očistio pa napravio ovu fotografiju ?

Pitam zato što mi deluje da ima malo korozije, što mi nije jasno kako se

dogodilo ako je već bila nauljena ... Gledao sam moju osovinu kada je majstor skidao,

dosta prljavo i masno deluje.

Voda u ležaju: najpre mi nije jasno kako je voda mogla da prođe pored semeringa.

Ne verujem da semerinzi koštaju nešto preterano pa me interesuje zašto ih nisi zamenio,

ako si već sve rasturao i znao da se može dogoditi da bude vode unutra ?

Konačno, ako je voda mogla da uđe, mogla je i da izađe, jer se sve to lepo 

zagreje, što od samog ležaja, što od diskova i posebno pozadi i lančanik zna da ugreje lepo.

Hoću da kažem da se tokom neke malo duže vožnje to sve unutra lepo ugreje i voda ispari.

Da nije kondenzat ???

Da, u Delti je zamena zadnje gume 1 radni sat = 3600 dinara, prednja 0,9h x 3600.

Sto se osovine tice, iznad slike lepo pise nekad, sto znaci da je slika pre radova, smirglanja, ciscenja i podmazivanja.

Inace, osovina je takva zbog nemarnosti majstora prilikom sklapanja motora u Delti. 

Motor stigne u kutiji, sledi vadjenje, montiranje tockova, kocnica, vizira, retrovizora, akumulatora i td.... ili ti to se zove nulti servis.

Obe osovine trebaju (moraju) biti podmazane, to u mom slucaju se nije desilo i tu gresku prepisujem Delti, cista nemarnost no sad je ispravljeno.

Sto se prisustva vode tice kod lezaja...... semering je ispravan i nema potrebe da ga menjam jer nista necu dobiti sem bacenih para.

Druga stvar, nisu svi semerinzi isti (mislim na unutrasnji deo) pa tako i ne rade isto posao jer se negde osovina okrece a negde ne okrece.

Ne mozes verovati gde sve moze proci voda, steta je zagarantovana, pitanje je vremena.

Perionice imaju jake puske, bas tu oko osovine tocka se najvise zaprlja, teze je prici sundjerom pa se ocas posla skine puskom. E tad dodje do zajeba tj prodora vode, narocito na desnoj strani jer je motor nagnut na levo zbog cope.

Dosta se lezajeva zamenilo, gore stanje je ne desnoj nego na levoj strani.

Pre 1 sat, sargeras je napisao:

Razmisljam da turim 12V uticnicu i u gepek da bih mogao da punim telefon a da mi ne smeta na volanu. Razmisljam da je vezem direktno na akumulator. Jel cenite da ovo nije pametno zbog neke mogucnosti da izvuce aku? Uzeo bih obicnu upaljac-uticnicu sa Alija.

Ako imate neki predlog malo kvalitetnije uticnice koja moze lepo da se uvrne kada se probusi plastika, bio bih zahvalan.

Ako uticnica ima neku potrosnju struje, trebace ti prekidac za istu da ti ne bi iscrpela aku kad ugasis motor..... ako uticnica nema potrosnju struje, mozes je vezati direkt na akumulator.

S'obzirom da bi je koristio za kompresor kad zatreba, gledaj da sama instalacija uticnice ne bude tanka (1-1.5m2)

25 minutes ago, Satelis said:

Ako uticnica ima neku potrosnju struje, trebace ti prekidac za istu da ti ne bi iscrpela aku kad ugasis motor..... ako uticnica nema potrosnju struje, mozes je vezati direkt na akumulator.

Mislis na voltmetar, ledusku ili nesto slicno? Gledam ovakvu sto je postavio Milke, nema nista na sebi, ali se bojim nekih kratkih spojeva kad stoji dugo tako, ko zna sta moze da udje unutra, vlaga , insekti, pa da mi ne sprzi aku.

• Integrisan, 9303 postova
  • Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD

Aha, sad vidim da je ostavio link do oglasa.....takvu uticnicu mozes slobodno vezati direkt na aku, nema potrosnje struje u fazi mirovanja (pod uslovom da izvadis adapter iz nje) i ima svoj osigurac na + vodu......turi slobodno, nece se nista lose desiti.

Takvu sam i razmatrao, verovatno ce da padne i ubusicu je gde bi isla fabricka. Jel osigurac na njoj moze da izdrzi 10A? Pitam zbog (pu pu pu), eventualne upotrebe malog kompresora. :jee: Inace, nisi uracunao da telefon ima 3Ah, ali na 3.7V, ne na 12V, tako da nemoj previse da brines.  

Po meni, najbolje da se izvuče neki univerzalni konektor, tipa SAE, kao što ima na pametnim punjačima. Onda ga koristiš i za jedno i za drugo (i bilo šta treće), s tim što bi uzeo punjač za telefon koji se direktno povezuje, pa bi ga prepravio na SAE (na 12V strani) i imao 3A na 5V (mislim da je ovaj uložak slab za novije telefone, pa možda zato i crkava, USB C je predviđen za 3A). 

Ili ako imaš već instalaciju za punjač sa SAE konektorom, koristiš njega, samo naručiš drugu stranu.

Ovaj konkretno što je Milke postavio, ne deluje da može da pokreće kompresor. Ima neki osigurač ali ne piše za koju struju.

Inače, kod mene postoji fabrički adapter za "upaljač" koji ide preko kontakta i deklarisan je na samo 1A i nikada ga nisam koristio. Radije koristim power bank za punjenje telefona. Upravo je Milke rekao da je odnos kapaciteta baterije telefona i akumulatora motora takav da može 3 puta da napuni telefon i kraj.

1Pcs SAE Plug to O Type Terminal Quick Connector 15A/3239/16AWG Copper Cord DIY Power Cable for Booster Car Battery Jump Starter

http://s.aliexpress.com/fmI3uuiU?fromSns=Copy to clipboard

SAE Plug Quick Connector 20A/2468/14AWG Copper Cord DIY Power Cable for Automobile Booster Car Battery Jump Starter Solar Panel

http://s.aliexpress.com/beAzu2EJ?fromSns=Copy to clipboard

CARCHET DC-DC Converter 12V to 5V 3A Step Down Power Supply Module Micro USB Converter High Quality

http://s.aliexpress.com/U3iQB7Vb?fromSns=Copy to clipboard

On 4/17/2018 at 4:09 AM, X8 Vračar said:

Po meni, najbolje da se izvuče neki univerzalni konektor, tipa SAE, kao što ima na pametnim punjačima. Onda ga koristiš i za jedno i za drugo (i bilo šta treće), s tim što bi uzeo punjač za telefon koji se direktno povezuje, pa bi ga prepravio na SAE (na 12V strani) i imao 3A na 5V (mislim da je ovaj uložak slab za novije telefone, pa možda zato i crkava, USB C je predviđen za 3A). 

Ili ako imaš već instalaciju za punjač sa SAE konektorom, koristiš njega, samo naručiš drugu stranu.

Vec imam konektor za pametni punjac na akumulatoru, ali ne vidim prednost koriscenja samo njega. Morao bih svaki put kada hocu da punim telefon ili da koristim kompresor da jurim kabl da bih menjao prikljucak.
Zvuci mi kao da je mnogo jednostavnije staviti upaljac u koji svakako moze da se utakne USB adapter (imam vec neki dobar sto daje 3.4A) ili po potrebi kompresor.
Odlucio sam da necu uzimati sa Alija, nego cu da dam nesto malo vise za cini mi se kvalitetniju opciju iz Luisa. Tako da su ove dve u opticaju. (Veca uticnica ili manja uticnica) Pucao bih na vecu ako je realno da se spakuje na predvidjeno mesto iza plastike bez da udara u bocnu oplatu.

On 4/17/2018 at 4:09 AM, X8 Vračar said:

Inače, kod mene postoji fabrički adapter za "upaljač" koji ide preko kontakta i deklarisan je na samo 1A i nikada ga nisam koristio. Radije koristim power bank za punjenje telefona. Upravo je Milke rekao da je odnos kapaciteta baterije telefona i akumulatora motora takav da može 3 puta da napuni telefon i kraj.

Uticnicu na volanu vec imam, ali je ona povezana isto preko kontakta, a ovde bih nesto cime mogu da se sluzim i kada je motor ugasen. Inace, nije tacno da moze da napuni telefon 3 puta, kao sto sam vec pominjao, jer uracunavate Ah koji u obzir ne uzimaju da je u akumulatoru preko 3 puta veci napon. Tako da racunajte da bi moglo 3 puta da je telefon isto na 12V, ali posto je na 3.7V, moze da napuni makar 9 puta. Ispravno bi bilo preracunavati u Wh i tada bi kapaciteti bili uporedivi.
Uostalom, nelogicno je da neki maleni power bank moze da napuni telefon vise puta od onolikog akumulatora.:)

P.S. Takodje je narucen stitnik za hladnjak, videcemo kako ce pasovati.

• Svrati ponekad, 328 postova
  • Motocikl: Hondaaaa :)

Iskreno da ti kazem imam ovu na mom bike-u LINK i prezadovoljan sam, kupio sam od iste firme dual USB uticnicu LINK radi evo vec 2 godine aktivno :na_glavi:

Nisam siguran da ova uticnica moze da se ugradi kao sto ti zelis ali reko samo da ti prenesem pozitivna iskustva sa koriscenjem iste.

I provereno ti mogu reci da ne vuce struju iako je zakacena direkt na akku, jedino kao sto je Dare rekao ne smes imati nista ukljuceno u uticnicu pa cak ni ovaj dual usb bez kablova jer onda svakako trosi... :)

Sad videh da je ova mala uticnica koju sam stavio zapravo DIN, a ne upaljac. Tako da otpada. Pokusacu da ubudzim onu vecu.
Funky, hvala ti. Pogledacu ih uzivo ako bude bilo moguce da vidim mogu li da se ugrade tako kako sam mislio.

37 minutes ago, sargeras said:

Inace, nije tacno da moze da napuni telefon 3 puta, kao sto sam vec pominjao, jer uracunavate Ah koji u obzir ne uzimaju da je u akumulatoru preko 3 puta veci napon. Tako da racunajte da bi moglo 3 puta da je telefon isto na 12V, ali posto je na 3.7V, moze da napuni makar 9 puta. Ispravno bi bilo preracunavati u Wh i tada bi kapaciteti bili uporedivi.
Uostalom, nelogicno je da neki maleni power bank moze da napuni telefon vise puta od onolikog akumulatora.:)

Da li imaš link na neki elektro forum, gde ima ovo pravilno izračunato ?

Baš me interesuje kalkulacija u Wh ...

Zanemaruješ i da je napon punjenja na svakom USB 5V, a 3,7V je napon baterije,

pa imaš dvostruko spuštanje napona sa 12V pri čemu se prave određeni gubici,

u vidu toplote najčešće ...

To šta je logično ili ne nije pitanje, pogotovo što je kod akumulatora bitan parametar koji utiče

na veličinu i udarna struja, a kod power bank i teleofna nije.

• Drug član, 1007 postova

Kineski sam, al' najlepsi! :jee: Stigao zadnji blatobran, montiran za 48 sekundi. Trakice na felne nisam zalepio posto kapiram da bi mi trebalo bar sat vremena. Ali jesam napravio s*anje. Odem da operem motor nakon sto sam montirao novi, mirisljavi kineski blatobran i oduvam nalepnicu. Ovu sa strane ispod sedista, nc700. Malo je cosak bio odlepljen, valjda je zbog toga. Sreca pa sam je video i uhvatio. Ima li ko kakav savet, koji lepak da upotrebim a da ne napravim dodatni posao? Hoce li obican super lepak da drzi, sa jedne strane plastika sa druge folija...

IMG_20180418_132055.jpg

Nemam link za elektroforum, ali formula ti je jednostavno Ah*V=Wh. Naravno da se prave odredjeni gubici u vidu toplote, ali definitivno nisu reda da efikasnost pada ispod 20%, tako da ne moras da brines da ces sa tri punjenja telefona koji ima bateriju od 2500 mAh na 3.7V isprazniti akumulator koji ima 12000 mAh na 12V.

Ne smemo mesati jacinu struje i snagu, kapacitet ti je jednostavno jacina struje koja se moze isporuciti za jedan sat na fiksiranom nivou napona. Ukoliko koristis Wh, dobices ukupan rad koji baterija moze napraviti za jedan sat, odnosno, u jednacini ce ti se nalaziti i napon uz pretpostavku 100% efikasnosti, tj. idealnog transformatora do telefona, (standardna pretpostavka u osnovnoskolskoj fizici). Ako racunamo da je efikasnost 80% (sto je vrlo pesimisticno, zapravo se krece od 95%-98% po transformaciji, ali da bih ti priblizio), dobices da je kapacitet akumulatora motora na 3.7V zapravo 12V*12000mAh/3.7V*0.8=31135,1mAh. U slucaju da imas telefon koji ima bateriju od 10000mAh, onda nemoj ni da se brines za punjenje. :D

15 minutes ago, Jupiter said:

Ima li ko kakav savet, koji lepak da upotrebim a da ne napravim dodatni posao? Hoce li obican super lepak da drzi, sa jedne strane plastika sa druge folija...

Super lepak može da rastvori nalepnicu kao i plastiku. Oprezno ako ti je stalo do nalepnice.

Jel ti ovo Michelin 4 pozadi ? Kako si zadovoljan ?

Koje ste ulje za kočnice sipali u NC?

Da li može bilo koji DOT4?

Ili ima nešto specifično za Hondu?

Manual ne daje preciznije specifikacije osim DOT4...

Npr. ako smo zaključili da Honda pakuje Castrol ulja sa svojim imenom, mogu da uzmem Castrol DOT4?

Uzeo sam vakum pumpu pa planiram da zamenim ulje jer ne znam kada je prethodni vlasnik to menjao (a svakako nije u prethodne 2 godine).

• Drug član, 1007 postova
3 hours ago, X8 Vračar said:

Super lepak može da rastvori nalepnicu kao i plastiku. Oprezno ako ti je stalo do nalepnice.

Jel ti ovo Michelin 4 pozadi ? Kako si zadovoljan ?

Mudro zboris za lepak. I napred je PR4. Ovo kratko sto sam ih provozao super se ponasaju, a na prethodnom motoru sam vozio PR3 tako da to govori dovoljno o mom zadovoljstvu gumom. A za kociono ulje nemam pojma sta su mi sipali u Delti sada na servisu. 

• Svrati ponekad, 328 postova
  • Motocikl: Hondaaaa :)
1 hour ago, X8 Vračar said:

Koje ste ulje za kočnice sipali u NC?

Da li može bilo koji DOT4?

Ili ima nešto specifično za Hondu?

Manual ne daje preciznije specifikacije osim DOT4...

Npr. ako smo zaključili da Honda pakuje Castrol ulja sa svojim imenom, mogu da uzmem Castrol DOT4?

Uzeo sam vakum pumpu pa planiram da zamenim ulje jer ne znam kada je prethodni vlasnik to menjao (a svakako nije u prethodne 2 godine).

Skoro sam zamenio ulje, uzeo sam DOT4 Motorex, perfektno ulje nema greske.

Inace sam zvao Deltu, ako zelis originalno ProHonda Dot 4 ulje, cena je 1980 din/500ml boca...

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja