Jump to content

Moto Zajednica

NC750X 2016

Recommended Posts

• Drug član, 2980 postova
  • Motocikl: Versys 650 Kiklop

@Satelis ne postoji tako nešto kao dugački post.

Ovo je moto forum, ovo je tema o tom motoru, upravo takvi postovi, sa takvim slikama i detaljima su oni što diže kvalitet foruma i kvalitet teme. Svaka čast i hvala na trudu.

Ko nije probao ne shvata koliko truda treba sve to prvo fotografisati dok radiš, pa potom pretočiti u pisani tekst... To je pre svega puno vremena.

Uživam da pratim tvoje radove.

• Sviđa mi se 2
  • Hvala 1
  • Podržavam 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Zainteresovan, 375 postova
  • Motocikl: NC 750X RC90, Transalp XL750
@Satelis ne postoji tako nešto kao dugački post.
Ovo je moto forum, ovo je tema o tom motoru, upravo takvi postovi, sa takvim slikama i detaljima su oni što diže kvalitet foruma i kvalitet teme. Svaka čast i hvala na trudu.
Ko nije probao ne shvata koliko truda treba sve to prvo fotografisati dok radiš, pa potom pretočiti u pisani tekst... To je pre svega puno vremena.
Ma dugacak je - treba da se cita. Predlazem da Satelis snima video klipove :D

Da mu bog da zdravlje!
  • Hvala 1

• Integrisan, 9285 postova
  • Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD
Pre 8 sati, Andrej_Hotstepper je napisao:

Nisam neko ko voli mnogo da priča, posebno ne volim kad se filozofira bez preke potrebe.

Kratko, tacno, bez komplikacija. Cim se udje u filozofiju nema ništa od posla.

Slikanje mi nije problem, nekad cak ni ne primetim da sam lupio sliku jer rad-redjanje delova -slika ide samo od sebe, posle izgubim mnogo vremena dok osvane na int. stranici, to je tacno!

Mislim da se čovek rodi sa nekim predispozicijama, tj siguran sam u to.

evo recimo moj mladji deran, Relja

nikad ga niko nije učio da slaze stvari, redja....

IMG_20200530_095947.jpg

IMG_20211008_201927.jpg

IMG_20211124_175752.jpg

Neću unapred ništa pričati, mislim da će me prevazići samo tako :)

Odoh malo u off, sad da se vrnem na temu.

Bogme bese povuci-potegni oko teflon creva, "problem" je u kockama na samom kraju.

Juče se čuo sa Metalproizvodom krajem radnog vremena, razgovarao s'majstorom.... da skratim pricu, pitace gazdu pa kako odluci, javice sutra (danas).

E do ku*ca mislim se u sebi, bem ti kocke, fata me neuroza, planirao jos u sredu da bude sve gotovo.

Nema ih da se jave, dobar znak, izgleda da se rade crevca.

Resim da ih okrenem oko 15h ..... dobi dobre vesti, radi se priprema, sutra salju :jee:

inace Hel set kosta

Screenshot_7.png

• Sviđa mi se 5

Znaću u ponedeljak, mislim da je cena po crevu od 1.800 do 2.200din. ..... pišem kad dodje vreme. 

• Podržavam 1

• Drug član, 2980 postova
  • Motocikl: Versys 650 Kiklop

Dobar drug, koji je takođe motoraš (kako on kaže, insistira da nije bajker), radi tamo već dugo godina, redovno ga maltretiramo za creva, ispunjavao nam je razne prohteve ;)

Inače, ovo što sinček radi je fenomenalno, ređanje po veličini i redu, znam jednog majstora koji ima sličnu opsesiju (granični OCD) treba da vidiš tu pedanteriju i kako radi, inače radi biciklove... One trkačke, najskuplje, teška egzotika i cifre da ne veruješ...

Promenio član Andrej_Hotstepper
  • Sviđa mi se 1

• Skuteras, 3690 postova
  • Motocikl: T-Max 500

A sto ne bi probao da ubudzis neka sposobnija klesta? Tu sam pricu ocekivao kad si najavio duzi post

Promenio član muljaz

Pisao sam lani al ajd da ponovim.

Ovo sto cu uraditi kod mene je prvi korak poboljšanja, ujedno novčano najjeftinija varijanta.

drugi korak je prelazak na sposobnije klesta, cifra za ovaj set izlazi mnogo para

95592122-10158306857052402-7657951732722

FB-IMG-1595063694052.jpg

FB-IMG-1595063697732.jpg

treći korak je prava stvar, ovako je trebalo biti od samog starta :aha:

35404589-10216305019919352-9168597983921

Poboljšanje amortizacije koje uradih + sad ovo sto radim, verujem da će mi biti sasvim dovoljno.

Iskreno, na drugi korak ne bi ni išao jer je treći ono pravo kako treba biti, ka tom smeru bi pre išao.

• Podržavam 1

• Drug član, 1063 postova
  • Motocikl: Honda NC750XD

Koliko okvirno kosta ovaj Brembo set?

Da li je neko uspeo da nadje osobu koja je radila ovakav vid zahvata pa da realno uporedi fabriku vs brembo u ovom slucaju? 

Verujem da ima razlike, ali koliko procenata i isplati li se..

Licno misljenje ako je 10, 15% ne bih nista menjao. 

Mada mene oslanjanje najvise kopka. Fali mi duzi hod i meksa voznja, a to se kosi sa ostrinom kocenja, ali brza reakcija bolje kocnice, pre dolazi do sabijanja, dalje nastavlja jace da grize pa mu dodje minum na isto ako ne i bolje nadam se. Svakako valja imati jaci setup.

• Ne silazi, 7310 postova
  • Motocikl: TDM 900

Razlika je da će ti ove kočnice istresti sline iz nosa. Bukvalno samo dva prsta... Mada pre ovoga mora vešanje da se sredi jer ne može da trpi takve kočnice. 

• Sviđa mi se 2
  • Haha 2

• Skuteras, 3690 postova
  • Motocikl: T-Max 500

Ja znam jednog sto je menjao Tokico za Brembo, ali na GSXRu. Ima to efekta.  

Mislim da samo klesta napred nazad kostaju oko 500-600€, ovako kad je jedan klip

• Drug član, 1353 postova
  • Motocikl: Suzuki DL 1000 2014
Ako hoćete da se uradi kako ne treba, zamena lanca može se odraditi za 15min.
Ako hoćete da bude odradjeno kako treba.... traje dosta duže od 15min.

Paz sad, ni jedan rad nije izolovan, uvek ima propratno sta treba proveriti i delati ako nesto nije kako treba.

U ovom slučaju ovako treba da izgleda zamena lanca i lančanika:
- auspuh dole, zadnja kočiona klešta takodje (tako vani nagazi rukom polugu kočnice, ista mora propasti lako, ako daje otpor to znaci da klip glavi) da bi se videlo stanje pločica, harmonika, klizač, skini ABS senzor
- skini P kočnicu ako je XD model
- skini prednji i zadnji lancobran, operi da se cakli, pokupi gamad oko prednjeg lančanika.
- odvi šraf prednjeg lančanika, skini podlošku i očisti nalegaće površine i navoj.
- odvi šrafove oba španera, maticu zadnjeg točka, gurni tocak napred, svuci lanac
- izvadi osovinu točka, odmasti, pretrljalj, podmaži i stav sa strane
- izvuci točak, izvadi obe bolcne, operi, pretrljaj, podmaži
- točak je vani, digni oba semeringa, pregledaj ivice, očisti i nanesi novu mast u kanal
- proveri ležajeve, prebriši, zaštiti
- digni nosac lančanika, odvi matiec skini lančanik, digni dampere, očisti ležišta na obe strane (nosac-felna) , proveri dampere, veliku o-ring gumicu i ležaj točka
- očisti i podmaži spanere kao i nosac zadnjih koc. klešta
- brusilicom poravnaj klin sa linkom, alat u ruke i razdvoj lanac, izvuci vani
- pregledaj klizač (guma na viljusci) lanca, očisti max moguce, priprema terena za novi lanac
- svuci prednji lančanik sa osovine, ocisti osovinu i iza nje

Ovde ste na malo vise od pola obavljenog posla, ima se userete od čišćenja i trljanja.

- staviti odgovarajuću mast na osovinu (tanko), nabaci nov prednji lančanik, stegni šraf
- sredjen spakovan točak ubaciti na svoje mesto, osovina kao u puter mora ići
- stavi nov lnac na lancanik, vozi do prednjeg, izvuci dole i nakaci na zadnji lancanik
- mast na spojnicu, alat u ruke i zanituj lanac
- link poravnat sa linkom do sebe jer ne biva da ako nije dovoljno prišao ili još grdje ako se previse nabije, tu će glaviti i pre propasti
- glavu klina raširiti na 5.40 - 5.60 ako je DID ili 5.30 - 5.70 ako je RK lanac
- zavrti točak vidi kako se okreće
- pakuj zadnju kočnicu i izdrukaj polugu, P kočnicu, ABS senzor, čunak, lancobrane
- pritegni ovlaš zadnju osovinu, zavrti opet točak, spusti bajk sa stendera
- podesi hod lanca na 35mm, stegni z. točak (98Nm), stegni matice spanera
- proveri pritisak u opanci, napumpaj ako treba i gasss proba default_1moto3.gif

Kako i koliko ce Delti ( Ziki, Miki, Peri...) trebati da odradi poSo ne znam, nit me mnogo interesira.
Eto imate sažvakano u koracima (preskočio sam nešto sigurno) kako treba odraditi poSo polako i valjano , vreme uopšte nije bitno dal će trajati 1 ili 5,6h  
Đunta ti li si???

Sent from my SM-A705FN using Tapatalk

• Haha 1

1 hour ago, muljaz said:

Ja znam jednog sto je menjao Tokico za Brembo, ali na GSXRu. Ima to efekta.  

Mislim da samo klesta napred nazad kostaju oko 500-600€, ovako kad je jedan klip

Samo sinteticke plocice kad sam zamenio bilo je osetnog efekta. Ne neko besno zaustavljanje vec je ostrije sve delovalo. Prosto osecas kao da je smirgla "pod prstima" koja grize disk, a ne onaj sundjerasti osecaj koji ga gladi pa sam ubedjen da i sa brembo sistemom ima bitne razlike. 

Dovoljno je da je povrsina naleganja veca i to dosta znaci. Sa jednakom snagom pritiska grabi vecu povrsinu i bolje koci + druga creva + sistem klipova.. Obecava :takoje:

• Drug član, 1695 postova
  • Motocikl: Kilo Smor L8

Svojevremeno sam na malom Smoru menjao 2-0klipna Tokico za 4 klipna Brembo sa Hayabuse ili GSXRa, razlika u kocenju je bila ohoho primetna, a ista sam kupio za oko 200 tinjak evra, par za prednju kočnicu, u kojima su čak bile i solidne Brembo pločice. Po meni je ta adaptacija vredela svaku paru.

• Sviđa mi se 1

Pre 6 sati, Ferty_ je napisao:

Koliko okvirno kosta ovaj Brembo set?

Da li je neko uspeo da nadje osobu koja je radila ovakav vid zahvata pa da realno uporedi fabriku vs brembo u ovom slucaju? 

Verujem da ima razlike, ali koliko procenata i isplati li se..

Licno misljenje ako je 10, 15% ne bih nista menjao. 

Mada mene oslanjanje najvise kopka. Fali mi duzi hod i meksa voznja, a to se kosi sa ostrinom kocenja, ali brza reakcija bolje kocnice, pre dolazi do sabijanja, dalje nastavlja jace da grize pa mu dodje minum na isto ako ne i bolje nadam se. Svakako valja imati jaci setup.

Okvirno košta.....

Screenshot-20200225-011914.png

+ jos otp. toliko za prednji set

Screenshot-20200225-012252.png

Ili ti izadje mnogo para, nema rezona nikako. Druga opcija je juriti polovna klešta, srediti, praviti kod strugara dodatni nosac.... toliko dokon bas i nisam.

Pre bi prodao NC, dao za učešće, digao kredu i kupio ganc nov NT jer ima i vise nego potrebno.

Ovakav vid prepravke na NC kod nas nećeš videti skoro, pre bi rekao nikad. Kosooki vole sve i svašta da budže, nadogradjuju.

Sto se tice oslanjanja, duzeg hoda.... tu ti nema pomoci na oem amortima.

Ono šta možeš uraditi je da ugradiš emulatore. Race tech Gold ili da se javis kolegi RadicM koji ih pravi i prodaje (100e set) po povoljnijoj ceni nego sto su Race..... evo je Tema pa pogledaj.

Sa emulatorima dobiješ lakoću kad točak ide gore (neravnine), tvrdoću na sabijanju (kocenju) + igrarija sa gustinom ulja.

Ovo ti ko leba treba s'obzirom da off voziš vise nego drum.

Takodje kao opciju imaš firmu koja pravi opruge različite tvrdoće, Pet Mil, samo treba znati šta se hoće, ubosti meru.

Cilj je na emulatorima, oprugama i ulju na oem amortima ..... najjeftinija varijanta igranja gde ćeš sigurno dobiti poboljsanje.

Sledeca stanica je Ohlins ako gore pomenuto ne zadovoljava, odreši kesu, ima da puca od ljubavi :)

Yamahina Sumitomo klješta su komparativna sa ovim modelom Bremba. Mogu lako da se nabave. Posle ostaju adapteri, nova creva i mora druga pumpa. Na to, dodaj još bar 600 eur za prednje vešanje. To u opciji što Darko predlaže. Ketridži su pravo rešenje ali to je 1000 evra. 

3 hours ago, Satelis said:

Okvirno košta.....

Screenshot-20200225-011914.png

+ jos otp. toliko za prednji set

Screenshot-20200225-012252.png

Ili ti izadje mnogo para, nema rezona nikako. Druga opcija je juriti polovna klešta, srediti, praviti kod strugara dodatni nosac.... toliko dokon bas i nisam.

Pre bi prodao NC, dao za učešće, digao kredu i kupio ganc nov NT jer ima i vise nego potrebno.

Ovakav vid prepravke na NC kod nas nećeš videti skoro, pre bi rekao nikad. Kosooki vole sve i svašta da budže, nadogradjuju.

Sto se tice oslanjanja, duzeg hoda.... tu ti nema pomoci na oem amortima.

Ono šta možeš uraditi je da ugradiš emulatore. Race tech Gold ili da se javis kolegi RadicM koji ih pravi i prodaje (100e set) po povoljnijoj ceni nego sto su Race..... evo je Tema pa pogledaj.

Sa emulatorima dobiješ lakoću kad točak ide gore (neravnine), tvrdoću na sabijanju (kocenju) + igrarija sa gustinom ulja.

Ovo ti ko leba treba s'obzirom da off voziš vise nego drum.

Takodje kao opciju imaš firmu koja pravi opruge različite tvrdoće, Pet Mil, samo treba znati šta se hoće, ubosti meru.

Cilj je na emulatorima, oprugama i ulju na oem amortima ..... najjeftinija varijanta igranja gde ćeš sigurno dobiti poboljsanje.

Sledeca stanica je Ohlins ako gore pomenuto ne zadovoljava, odreši kesu, ima da puca od ljubavi :)

Uhhh znam.da je Brembo skupa rabota, ali nisam ocekivao toliko. U vrednosti pola motora....

Hvala za temu. Iscitacu je.

Samo je jedna greska. Ne vozim vise Off od On :) Svi to misle. Nista vise od drugih kolega. Samo mi je motor spremniji za off, a predjem par km dnevno eventualno da istrazim i dodjem do mesta za kamp. Ok maaalkice vise prasinarenja i blata ako je bila kisa..normalna stvar na planini. Ko to ne vole :jee1:

Iskreno mekse oslanjanje mi je potrebnije za upijanje neravnina na asfaltu, krpljen put, zmijice, pukotine, korenje...to me zivcira. Na off-u se stoji. 

Nisam.razumeo za Ohlins. I to sam.gledao, ali postoji setup koji ne menja nista oko visine vec samo ima drugaciji sistem opruga i dampinga pa stvara meksi osecaj. Ili ima za NC Ohlins produzena verzija?

Razumeo sam sa caurama da se dobije duzi hod plus opruga drugacija koja radi svoj posao. Ispravite me ako gresim. Hvala

Izmešao si stvari. Kod tebe je primitivan hidraulički sistem. Imaš jedan otvor kroz koji se potiskuje ulje. Taj otvor stvara otpor ulju i tako kontroliše rad viljuške.

To super radi dok točak ne dobije iznenadni udar, pa onda ne može kroz već pomenuti otpor da se istisne tolika količina ulja a onda nastaje hidro udar. To ti je isto kao na pištolju za vodu. Što brže prskaš teži je okidač. Ketridži su skroz drugi sistem i onda je to druga priča. 

• Podržavam 1

Pre sat vremena, Ferty_ je napisao:

Razumeo sam sa caurama da se dobije duzi hod plus opruga drugacija koja radi svoj posao. Ispravite me ako gresim. Hvala

Grešiš grešiš, teoretski može se produžiti hod ali ne mnogo, zahteva niz prepravki.

Jbg NC je u osnovi pravljen kao jeftin bajk, koliko para toliko muzike.

Mislili su oni na sve, hoces bolje amorte, kocnicu, snagu .... kupi Afriku :)

Pre sat vremena, Ferty_ je napisao:

Iskreno mekse oslanjanje mi je potrebnije za upijanje neravnina na asfaltu, krpljen put, zmijice, pukotine, korenje...to me zivcira. Na off-u se stoji. 

@Alekre @Satelis da, tacno tako. Stvar je u sustini u protoku ulja to je jasno. Gledao sam neke sto su prosirivali fabricku rupicu za protok na NC i dobijali su dobre rezultate.

U konacnom pitanje je isplativosti bilo kog projekta pa nekako dodje pametnije sacekati malu afriku :) 

Promenio član Ferty_
  • Sviđa mi se 1

• Drug član, 1353 postova
  • Motocikl: Suzuki DL 1000 2014
Molim vas za informaciju, do koje temperature je bezbedno da nasi NCX750 stoje napolju? Pre svega zbog antifriza. 
Premeri tačku smrzavanja antifriza

Sent from my SM-A705FN using Tapatalk

1 hour ago, Savamalac said:

Molim vas za informaciju, do koje temperature je bezbedno da nasi NCX750 stoje napolju? Pre svega zbog antifriza. 

Svaki antifriz ako je u razmeri 1:1 gura izmedju -35 i -40c.  Uvek mesam u toj razmeri i nikad nisam imao manju cifru iliti bezbedno je u potpunosti za ovaj deo sveta.  

Veca "briga" je i naprezanje za motor stvrdnjavanje ulja, prvi start, razbijanje i podmazivanje prvih sekundi, minuta.

Bice to sve dobro

• Hvala 1

Vodila se čitava debata prošlu il predproslu godinu oko antifriza, ima negde tema na forumu kao sto ima napisano i ovoj temi negde dosta nazad.

Sve u svemu, nema potrebe za jakim (veca tacka mrznjenja) antifrizom ili ti do -25C sasvim je Ok.

Pre 3 sati, Savamalac je napisao:

S'obzirom da je kod Radovana bilo curenje pumpe vode (otisao sem. ulja), kvar je sredjen u Delti ili ti tad je zamenjen antifriz. Mislim da nemas velike brige oko toga, posebno ne ako stoji u garage.

• Hvala 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja