Jump to content

Moto Zajednica

NC750X 2016

Recommended Posts

• Drug član, 1612 postova
  • Motocikl: V-STROM
pre 10 minuta, Kursulla je napisao:

Bitno je da se istaknes od okoline. Jedno svetlo vs 3 svakako povecava sansu da budes uocen. Posebno sa ovim novijim i "prodornijim" LED migavcima.

Sto se tice migavca; kada vidis trepcuci migavac na nekom vozilu, ti u stvari prvo ne detektujes jacinu svetla ili boju, vec ti paznju privlaci treperenje. Bem li ga zasto, mozak je cudna stvar :D
Probaj da stavis u periferni vid malu sijalicicu koja svetli. Poceces da je ignorises nakon par trenutaka. Ali kada zatreperi, momentalno ti pogled skrece.

Na jednom DE forumu sam citao da ljudi stavljaju maglenke sa strob funkcijom i izvlace taster na korman. Kada prilaze raskrsnici, opale strob (treperenje) i na taj nacin skrenu paznju.

I da, izgleda da je to nelegalan feature u Nemackoj :D 

Ako tu sijalicu u perifernom vidu držiš konstantno upaljenu i prebaciš je u rad treptanja mislim da ćeš kasnije primetiti taj prelaz nego kada je ugašena skroz pa počne da trepti, na to sam mislio.

Ameri imaju taj fazon, migavci u crvenoj boji kao pozicija i stop lampa, zbunjola teška.

• Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Ne silazi, 7378 postova
  • Motocikl: TDM 900

Vozio sam par puta u nekim grupnim vožnjama iza motora koji su imali neke zamenske LED migavce. To se baš loše videlo po suncu i iskreno ja ne bih baš bilo šta stavio.

• Podržavam 1

• Integrisan, 9298 postova
  • Motocikl: Peugeot Satelis250 ...... Honda NC750XD
Pre 10 sati, Ferty_ je napisao:

Mogao bi Todor da nam napise kojim dobrom i kakva su zapazanja?

Dok Todor ne odgovori.... zapazih da se mnogo dobro sedi na njegovom NC-u.

Ispuna sedista je radjenja da bude jednaka svuda, prednji kraj je za malo podignut na gore.

Ova kombinacija mnogo doprinosi promeni ugla sica, nema vise direktnog opterećenja na trticni deo + podizač kormana od 5cm = odličan ugodjaj.

Da nastavim di sam stao.... plavi.

Nemanja je imao manju nezgodu, bliski susret sa drvenom barakom.

Od štete je imao prednji blatobran i neprioradan položaj ruku dok ide pravo, leva strana (saka kad se drzi korman) je bliza telu u odnosu na desnu stranu.

Znavsi koliko je tanak napred, matematika već počinje da radi u glavi koliko će boleti.

viber-slika-2022-02-21-17-56-13-069.jpg

Sedoh da ga probam, napravim krug.....

Nista nisam primetio da ne valja, jedino sto je stradalo pored blatobrana je korman. Desna strana je poterana napred (kroz razgovor saznah da je telom pogurao tu stranu, umalo prs nije stradao).

Sve Ok, sitna steta....sredice se, blatobran je poruceni stize u boji .... pada kamen s'ledja :)

stetu koju je imao na teleskopu

viber-slika-2022-02-14-16-53-10-345.jpg

i cizmi

viber-slika-2022-02-14-16-53-10-520.jpg

to sam ispeglao

IMG-20220221-163409.jpg

korman sredjen takodje, štitnike da poboljšam kod retrovizora

viber-slika-2022-02-21-17-57-03-664.jpg

bit ce bolje sa podloškom

IMG-20220221-112118.jpg

ujedno da razdvojim na obe strane donji sraf retrovizora, krvnicki je stegnuto

viber-slika-2022-02-21-17-57-48-920.jpg

obratiti paznju na sliku

prva stvar, mast na navoj srafa, ubaciti isti i dobro stegnuti gedorom 14

IMG-20220221-112349.jpg

druga stvar, mast na navoj retrovizora

zaviti retrovizor i viljuskastim (14) ključem stegnuti kontra maticu normalnom jačinom

IMG-20220221-111719.jpg

posto je sa upravljacem zavrseno, na red dolaze led maglenci

1.jpg

mogu slobodno reci da je sve vrlo kvalitetno uradjeno

2.jpg

proba pre ugradnje

1-1.jpg

opet preduprediti ubacivanjem feder sajbnica 

3.jpg

nosace odmah probam i nailazim na problem

sa umetcima nema sane, kad s ejedan izbaci opet nema sanse

4.jpg

ako se oba izbace

5.jpg

opet nemere moc, ima da landara i ako je do kraja stegnuto

6.jpg

resenje

7.jpg

20mm sirine, duzine taman da se dotaknu krajevi kad se zategne oko cevke 

+ dodati jedan krug izolir trake kako bi gumu drzalo na mesto gde treba

8.jpg

i to je to

9.jpg

podesiti pravac

10.jpg

11.jpg

premeriti visinu

12.jpg

pa primeniti sve isto na drugu stranu

13.jpg

14.jpg

može se preci na rasturanje

15.jpg

sačekala me je jedna žabica manje

16-1.jpg

zatim još jedna u klljunu.... neko nije vrnuo

16.jpg

17.jpg

dzek je odma na dohvat ruke.... trebace zarad teh. pregleda <_< i njinih propisa (kretenskih)

18.jpg

idealna pozicija bi bila kod prekidaca TC, vod. polozaj ali nemam srca tu staviti jer znam da ne bi potrajao

jest da pise da je sve vodonepropusno, ovaj prekidač to sigurno nije, zato ce stajati uspravno

19.jpg

20.jpg

21.jpg

instalacija namigerena, gotovo da se ne moze nista primetiti

22.jpg

proba

24.jpg

klik

23.jpg

korekcije

25.jpg

ovo ce na drumu dobro biti ubedjen sam, samo da potraju

sve pohvale za ove maglenke, trenutno za te novce ne znam dal ima bolje

26.jpg

ujedno još jednom proveravam stanje felne, diska, teleskopa

sve je u najboljem redu, može se pakovati

27.jpg

kako sam uzeo plastiku tako zvecnu nešto, prodrmam i vidim nešto u migavcu

28.jpg

sraf sa donje strane popušten, poklopac seta

30.jpg

31.jpg

taj zub je sa ove strane, nista bitno kad se vrati na mesto poklopac i dobro stegne sraf

29.jpg

žabice koje su falile udenute na mesto

32.jpg

sklopljen

33.jpg

još jedna proba

34.jpg

dok je motor vruc, koristim priliku zameniti

viber-slika-2022-02-21-18-11-33-604.jpg

staviti na max (merač se ne zavija)

IMG-20220221-170834.jpg

takodjer treba zameniti

viber-slika-2022-02-22-11-51-57-531.jpg

IMG-20220222-101836.jpg

viber-slika-2022-02-22-11-51-58-810.jpg

isto tako i nazad

IMG-20220222-102942.jpg

za kraj balade

viber-slika-2022-02-21-18-12-02-595.jpg

lanco srediti

viber-slika-2022-02-21-18-12-06-067.jpg

Cica Mica gotova priča :)

• Sviđa mi se 15

• Drug član, 1063 postova
  • Motocikl: Honda NC750XD
2 hours ago, Milanezi said:

Meni nije baš jasno kako to utiče na bezbednost ako stalno gore u odnosu na migavce koji se pale samo kada su u funkciji, kao što je do sada bilo.

Deluje mi neuočljivije kada stalno sijaju pa predju u funkciju treptanja, nikada mi nije bilo jasno zašto je to tako u nekim zemljama.

Pogledaj BMW R model kakve zrikave farove ima.

Pogledaj GS-a.

Takodje Fazer, Bandit i slicni.

Kada iz daljine gledas u dva upaljena fara npr kao na Stromu, deluje kao da je automobil koji je jako daleko. Opticka varka jer to je motor prilicno blizu i jos brze ti se priblizi. Pomisle ljudi daleko je taj automobil, krenu da obilaze kad ono...motor...vec je tu i bup. 

Iz tog razloga se ide na to da na takvim duplim farovima samo jedan radi, a drugi je za dugo svetlo ili jedan radi, a drugom tinja pozicija. Razlog je da se ne bi pravila ta iluzija i da bi se video "jedan" far, a kad je jedan pretpostavka je da je to motor (ili traktor sa jednim kvarnim fenjerom).

Takodje su novi modeli raznih proizvodjaca presli na far iznad fara kao na novom Stromu. Poenta ista.

Sto se tice upaljenih migavaca...

Kada ides KA drugim vozilima, kada si U koloni sa npr dve trake, ni u jednoj opciji neces ili ces tesko u moru istovetnih ili slicnih svetala primetiti jedno od motora koje se provlaci ili ide uporedo sa drugima.

Upaljeni narandzasti migavci te izdvajaju iz mase momentalno pogotovo sto svi sijaju belo, a ti jedini I narandzast i jos lelujas malo levo pa desno hoopa cuupa. E to je razlog sto stalno svetle.

Seti se, sigurno si nekad naisao na automobil sa maglenkama ili farovima zute boje i koliko se to izdvaja u masi drugih svetala. Retko se danas srecu, ali se odusevim svaki put kada vidim i kazem u sebi svaka cast majstore. Podrzavam do kraja zute maglenke!

Nemam taj detalj i meni licno je dobra caka. Pod uticajem te ideje napravio sam fazon da na maglenke koje su bile uocljive i donekle se ipak utapale u more drugih svetala, stavio sam zutu foliju kao sto su zuta svetla za maglu. E TEK SAD sam uocljiv i momentalno se videla razlika cim sam izasao na ulicu jer nema ko mi se ne sklanja kada mu idem od pozadi. Osetno vise se sklanjaju. 

To je moje iskustvo pa svako koga ne mrzi moze isto da proba. Ili prelepi foliju ili zutu selotejp traku ili zuti marker par slojeva. 

Probas, vidis, skines ako ti se ne svidja. A i po zakonu je jer stoji da svetla za maglu mogu biti bele ili zute boje. Takodje najjaci i najskuplji brendovi za maglenke upravo u kompletu daju i zute filtere uz osnovne bele.

Sto neko rece jako je bitno izdvajati se. 

Srecno :takoje:

Promenio član Ferty_

Pre 6 sati, SQTR je napisao:

Da li neko zna rešenje jednačine:

Na Integri 2016, prednji migavci ne gore stalno kao na Forzi i ADV.

Bilo bi dobro jer utice na bezbednost.

Da li bi se dobilo svetlo samo zamenom releja ili je do povezivanja?

Pre 2 sati, Milanezi je napisao:

Meni nije baš jasno kako to utiče na bezbednost ako stalno gore u odnosu na migavce koji se pale samo kada su u funkciji, kao što je do sada bilo.

Deluje mi neuočljivije kada stalno sijaju pa predju u funkciju treptanja, nikada mi nije bilo jasno zašto je to tako u nekim zemljama.

Prvo da odogovorim SQTR

Svaka jednačina ima rešenje, ni ova nije izuzetak.

Ima razlike u migavcu izmedju Foce i Integre. Kod Force je led sijalica dok je kod Integre obicna halogena tako da je u startu razlika u automatima.

Integra se napaja vanjskim automatom, ne znam kako je kod Force al znam da moze biti ili vanjsko ili iz inst. table.

To je jedna stvar, druga stvar je bitnija..... pitanje je da li ce grlo sijalice kod Integre izdrzati duzi vrem. period konst. napajanje jer za to nije predvidjena.

Misljenja sam da neće, pogotovo pozadi jer su sijalice 21W brzo bi pogorelo.

Nije isti potrošač led i halogena sijalica tako da ne može biti isto opterećenje po kontakte.

Rešenje je sa halogenih sijalica preci na led u narandžastoj boji i tad se automat migavca mora zameniti adekvatnim za tu namenu kako bi normalnog ritma radilo.

Prevezivanje instalacije ne gine, takodjer dok prednji rade kao dnevno svetlo treba imati na umu da se zadnji eleminisu tj da se aktiviraju samo kad je regularno ukljucen migavac.

Izvodljivo jeste ali ne treba klati bika zarad kila mesa, ima jednostavnije rešenje.

štitnik ruku sa led dnevnim svetlom

IMG_20210519_140947.jpg

kad se ukljuci migavac, bela boja prelazi u narandzastu

IMG_20210519_141040.jpg

Moze se namestiti da radi kao kod Force + dobije se zaštita za ruke, 1 udarcem 2 muve :)

Milanezi

Ferty je dobro napisao..... u moru maxi skutera koja su mi prosla kroz ruke ovaj vid osvetlanja kao sto ima Forca je i te kako bolje uocljiv na drumu sa prednje strane jer pozadi radi samo poziciono svetlo.

Nema toliki uticaj kad je veća razdaljina u pitanju sto je normalno za očekivati ali u onoj kritičnoj zoni "nisam te video" ima smisla i može dobrano pomoći putniku, možda spasti nesreće.

Jedino gde vidim minus je raskrsnica, ukljucen migavac, jedna strana treperi dok druga svetli konstantno..... ako ovako radi nije dobro, moze zbuniti.

Valjalo bi da kad se ukljuci migavac, ukljucena strana treperi, druga strana se autom. gasi.

Nakon isključenja migavca obe strane se vraćaju u funkciju.

Je*em mu sve mu hebem kako me nervira kad se ovoliko raspišem :grr:

• Podržavam 1

• Slow rider, 939 postova
  • Motocikl: Honda NC750X 2021, Yamaha Virago XV125 1999, BMW K75 1986, Peugeot Django 2018, Tomos automatik A35 ML 1987
Pre 10 sati, Milanezi je napisao:

Razlika je jako velika. Ja je lično, naravno, ne vidim, ali drugari sa kojima uvek vozim ture su mi nekoliko puta rekli da, kada me gledaju u retrovizoru, razlika je veoma velika u odnosu na predhodni model NC. Cak se jako brzo uoci da se radi o motociklu, dok kad u retrovizoiru vidis samo jedan far, bez ovih zmigavaca, mozes da pomislis i da se radi o nekom autu kome ne radi drugi far ili je zaklonjen necime. Svakako, svi koji su videli imali su isti komentar: uocljivost je daleko bolja.

• Drug član, 1612 postova
  • Motocikl: V-STROM

Drugar ima nc 2019 god, far je očajan, iako je led tehnologija.

Jako loše ga vidim u retrovizorima, stalno vozi danju sa uključenim dugim svetlom da bi bio uočljiviji i to pravi veliku razliku u odnosu na samo oboreno svetlo.

Za bolju uočljivost na daljinu pomažu neka dodatna svetla, imao sam takve delove na motorima i nema šanse da ne budeš vidjen ili da te neko zameni za auto.

Mislio sam na lošu stranu stalno uključenih migavaca po gradu, raskrsnicama, skretanjima, urbanijim mestima, gde se češće koriste, pogotovo što takav način rada nije poznat u našoj vozačkoj navici i kulturi.

• BJB Maxi Scooter Club, 1741 postova
  • Motocikl: Bmw R1200Gs

Uh taj će ti biti mnogo skup, u njega je uloženo bar 3 soma opreme, više je šminkan nego što je vožen

Poslato sa JNY-LX1 pomoću Tapatoka

• Haha 1

• BJB Maxi Scooter Club, 592 postova
  • Motocikl: Honda NC750X DCT

U pravu si Nole, uloženo puno i novca i ljubavi ali moraju se neke životne situacije rešiti na prvom mestu.
Da, moja Švabica je na prodaju ... tuguje ona, tugujem i ja....

• Sviđa mi se 1

• BJB Maxi scooter club, 1660 postova
  • Motocikl: Sanja o NT1100 :)

Ja samo da dodam sto se tice Srecka (L.George) da je posten covek,domacin. Takva su mu i vozila. Auto i motor se maksimalno odrzavaju i sto bi se reklo 'sve na vreme...' Tako da,preporuka za motor. :takoje:

• Podržavam 1

• Donaudampfschifffahrtselektrizitätenhauptbetriebswerkbauunterbea, 462 postova
  • Motocikl: Forza 350 ('22)

@Satelis Hvala Dare,

Ovo dobro izgleda baš, štitnici i migavac zajedno. Bilo bi jos bolje kad bi svetleli narandžasto jer nema šanse da ne uočiš Goldwinga ili Forzu kad se mimoilaziš, nisu Ameri ostavili dzabe dnevna u toj boji.

U pravu si za led, on ne greje a obična bi sigurno topila fasung pri stalnom gorenju.

Ima hrpa led opcija drugih namena, seticu se neceg. Led far na Integri kao i NC ne bode bas oči kao KTM sa linijskim dnevnim svetlom.

Promenio član SQTR

• Svrati ponekad, 261 postova
  • Motocikl: XL750 Transalp, NC750XA 21

Ljudi, sta predstavlja ovo na slici?

71519463_PXL_20220304_1620406452.thumb.jpg.80933cd2b60c24920f364e5b133a5019.jpg

Da li ovo neki placeholder koji moze da se zameni sa, recimo punjacem ili nekim prekidacem?

• Svrati ponekad, 228 postova
  • Motocikl: NC750x, CMX500-penzionisan, Suzuki gsx750F - penzionisan
Ljudi, sta predstavlja ovo na slici?

71519463_PXL_20220304_1620406452.thumb.jpg.80933cd2b60c24920f364e5b133a5019.jpg

Da li ovo neki placeholder koji moze da se zameni sa, recimo punjacem ili nekim prekidacem?

Pretpostavljam da je kao i na proslom modelu, mjesto za prekidac za maglenke:
ab4517cdf6388991156c725507ba5843.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk
  • Hvala 1

• Vinyl rider, 821 postova
  • Motocikl: VFR 800fi INTERCEPTOR the big red bee ; ДОНГО - руска машина - дрвена осовина
On 3/4/2022 at 7:54 PM, Kola said:

Pretpostavljam da je kao i na proslom modelu, mjesto za prekidac za maglenke:
ab4517cdf6388991156c725507ba5843.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

Ili maglovke ili grejace rucica, i svidja mi se sto ostave pripremljeno mesto za takve stvari pa nemoras da unistavas plastiku i da busis

• Sviđa mi se 1

On 2/22/2022 at 12:35 AM, Kursulla said:

Drugari, 

Pre par dana mi je vetar prevrnuo NC (750XA, 2021).

Nemam nikakve crash barove i zveknuo je pravo da desnu rucku.

Pri tome je pokrivio onaj kraj drske kod gasa(ne znam kako se zove, ali evo ga na slici), odnosno centralni sraf.

Uspeo sam da taj sraf malo ispravim i oslobodim gas tako da mogu da ga preteran u obliznju garazu.

Zanima me da li ima sanse da se od takvog udarca nesto u centralnom lezaju volana pokrivilo, izbilo iz ose...

PXL_20220217_101737150.thumb.jpg.5801d969127d8ca947eaf26537b7dc9f.jpg

Bio sam danas u servisu da zakazem pregled. Konacno malo temperature u plusu...

Majstor bacio pogleda na motor, nesto nišanio, gledao simetriju...kaze da mu deluje da je iskrivljen auspuh, a ne samo ogreban, da je kriv korman (savio se na gore), da je kriv amortizer, da je kriva papucica zadnje kocnice...

Ali pregledace sve i potvrditi. Veli da ocekuje oko 1000e troška.

Tako da bi @Satelis u pravu da je NC meka na prednjoj strani (ako je neko sumnjao u njegovo iskustvo).

Inace, majstor mi kaze da je sve to relativno mala steta.

Pokazao mi jedan beli NC koji je takodje pao za vreme oluje, ali sa centralnog standera: ceh 2500e.

Ne znam kako, ali korman mu se savio na gore za jedno 30 stepeni...

• Tužan 1

Pre 1 sat, Kursulla je napisao:

kaze da mu deluje da je iskrivljen auspuh, a ne samo ogreban

Tesko da je auspuh iskrivljen, kad bupne pre će nosac iskriviti.

Pre 1 sat, Kursulla je napisao:

da je kriv korman (savio se na gore), da je kriv amortizer, da je kriva papucica zadnje kocnice...

Ovo se sve da ispraviti, prve dve stavke na demontažu pa ispravljanje dok se poluga moze sredi na licinom mestu.

da ponovim sliku

IMG-20220128-171226.jpg

IMG-20220129-145356.jpg

nakon ispravljanja

IMG_20220201_103941.jpg

IMG_20220201_114549.jpg

da je mekan NC, mekan je i te kako

viber-slika-2022-03-07-23-15-04-192.jpg

viber-slika-2022-03-07-23-15-04-333.jpg

• Sviđa mi se 1

Da, @Satelis nosac auspuha se savio, u pravu si.

A cim je upro prstom u amortizer, setih se ti tvojih slika.

Pošto bi trebalo da sve pokrije osiguranje, mislim da će i korman i amorti doci novi. 

Za kocnicu, pretpostavljam da ce samo ispraviti papucicu.

Ali, videcemo sta ce reći kada ga detaljno pregledaju. 

Ne znam ima li rizika da ga teram u ovakvom stanju?

Promenio član Kursulla

• Donaudampfschifffahrtselektrizitätenhauptbetriebswerkbauunterbea, 462 postova
  • Motocikl: Forza 350 ('22)
26 minutes ago, Kursulla said:

Da, @Satelis nosac auspuha se savio, u pravu si.

A cim je upro prstom u amortizer, setih se ti tvojih slika.

Pošto bi trebalo da sve pokrije osiguranje, mislim da će i korman i amorti doci novi. 

Ali, videcemo sta ce reći kada ga detaljno pregledaju. 

Ne znam ima li rizika da ga teram u ovakvom stanju?

Izvini sto pitam: Kako ce osiguranje da ti pokrije osim ako nemas kasko? I ako ga imas, koliko je polisa?

Edit: Izvini, sad vidim da si u DDR. Zna li ko cenu kaska za NC kod nas?

Promenio član SQTR

pre 29 minuta, Kursulla je napisao:

Ako imaš mogućnost dobiti nove delove, odlično! O ispravljanju ne bi razmišljao sem eventualno poluga kočnice da se ispravi.

Vozi motor, nije iz aviona ispao.... možda još nešto primetiš izmedju redova.

• Sviđa mi se 1
  • Hvala 1

• Skuteras, 3696 postova
  • Motocikl: T-Max 500

Iskrivio se amortizer, motor se

prevrnuo na stranu… Ja nesto ne verujem da je to moguce. Ako jeste bacajte te lomove, kupite motor :)

• Sviđa mi se 2
  • Podržavam 2

• Drug član, 1063 postova
  • Motocikl: Honda NC750XD

Na koji fazon amortizer moze da se iskrivi ako pri padu na bok tocak ide u vazduh? 

Ili si ga ranijim korisenjem negde nesto ili taj majstor vidi zmajeve.. :lud:

• Haha 1

Ma nisam stigao da ga ranijim koriscenjem pokrivim. Ima total 1800km na satu...

A kako je amort dobio...ne znam.

Ali za amort nije siguran, samo mu deluje da jeste dobio malo.

Za korman sam i sam video. Naravno, kad mi je pokazao sta da gledam :)

Ali, jbt, ako ga negde, ne daj Boze, smandrljam, znaci bice totalka... :(

Promenio član Kursulla

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja