Jump to content

Moto Zajednica

Pozicija tela na motoru

Recommended Posts

  • Duh Bez Sekire, 1037 postova
  • Lokacija: Beograd - Miljakovac, Ljubovija
  • Motocikl: Yamaha XJ600N, Cagiva Canyon 600, Husqvarna TE 250
Kad bi na 250 km/h (koliko vjerovatno idu ovi na slikama) okrenuo volan unutra, momentalno bi se ispravio i izletio vani.

 

Pa normalno da bi izleteo vani. Momentalno bi ispravio motor. Isto važi i za primer koji si mi preporučio da probam :D :D. Neka hvala...

 

Ja mislim da mi u stvari pričamo o istom ali da onu sliku sa "4 koraka" različito tumačimo. Ona 4-ta slika po meni ne predstavlja nikakvo "svesno" motanje kormana - bar je ja tako nisam protumačio - već statički položaj točkova koji u tom trenutku opisuju radijus krivine. Bilo kakvo motanje kormana u toj fazi ili bi skratilo ili proširilo krivinu. Motanje na unutra bi ispravilo motor i proširilo krivinu, motonje ka spolja bi dodatno oborilo motor i skratilo krivinu, u oba slučaja pričamo o dodatnom counter steeringu, što mislim da nije poenta te slike.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Go BIG or Go home, 413 postova
  • Lokacija: Zemun
  • Motocikl: honda CB 1000 - Big One

Ja nisam trkač i motor obaram iz zadovoljstva a ne da bih brže prošao krivinu. Često na krivinama obaram motor i više nego što je to potrebno jer mi to pričinjava zadovoljstvo, iako bi realno sa uspravnijim motorom brže prošao tu krivinu !

Još jednu stvar sam zaključio, mada nisam 100% siguran da je tako. Kad sam kao dete vozio biciklu kao manijak, ulazio bi u krivinu jako brzo i onda sam morao da "silazim" sa sedišta na unutrašnju stranu u odnosu na krivinu, a biciklu ostavljao što uspravnijom da ne bih proklizao ! Isto tako i trkači na GP ne silaze s motora da bi ga oborili, jer to su već uradili sa CS, nego da bi ga ostavili maksimalno uspravnim...

Uglavnom ja motor obaram iz zadovoljstva, a ne zbog brzog savladavanja krivine ! 1moto3.gif

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 110 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: kawasaki er-6n piaggio bev500

@roar ukratko - silazenjem sa motora bez CS-a, motor bi se samo nakratko izbacio iz ravnoteze i vratio nazad u uspravan polozaj, Njutn je to daaavno objasnio, a nama preneli pisci skolskih udzbenika za fiziku. CS je ono sto "destabilizuje" motor i drzi ga pod nagibom. Dakle CS je medju nama, hteli mi to da priznamo ili ne. :neznam:

 

Nije potrebno poznavati fiziku da bi se vozio motor, sve se dokaze kroz praksu. :moto3:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Go BIG or Go home, 413 postova
  • Lokacija: Zemun
  • Motocikl: honda CB 1000 - Big One

MotorniZgoditak - ili si umoran ili imaš problema sa razumevanjem srpskog jezika ! Ili je moj tekst stvarno toliko nejasan...1neznam.gif

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2738 postova
  • Lokacija: Zrenjanin
  • Motocikl: SV 650S, Simson SR50, Cagiva Mito, CBF1000

Pisao sam na 4. godini faxa temu vezanu bas za ovo. Postoje ogledi (ja ih imam u PDF formatu, ali je literatura preobimna, mada se sigurno moze naci na netu) koji su radjeni vezani za ciklistu i sve vezano za ovu temu.

Pokusali su da prodju kroz krivinu bez CS ( rucke zavarene na nosac a korman slobodan). Bezuspesno! Moze da se uz idealnu projekciju radijusa krivina ostvari skretanje motocikla, ali dakle ako je krivina projektovana tako kako motociklu odgovara. 0 bodova! :D

Drugi ogled je bio gyro efekat. Stavili na bicikl kontra rotirajuce mase na tockove koje ponistavaju ziroskopski efekat tocka. 0 bodova! Nisu uspeli da voze uopste.

CS tj. heblama upravljamo ziroskopom (prednjim tockom) i njime biramo putanju kad tocek zakrecemo ka apexu, temenu pa potom izlazu iz krivine.

 

Ubacujem par fotki i radova iz programa.

Napominjem da je ova literatura malo starija, neke stvari vezane za pneumatike su se promenile, vesanje je bolje (ne kacim dijagrama, mislim da je previse strucno)... tu su se stvari popravile, ali fizika je ostala ista! :)

 

post-17356-0-12565300-1397514965_thumb.gif

 

post-17356-0-97855700-1397514994_thumb.gif

post-17356-0-95657100-1397515011_thumb.gif

post-17356-0-04024900-1397515031_thumb.gif

post-17356-0-27114100-1397515094_thumb.gif

post-17356-0-65125500-1397515100_thumb.gif

post-17356-0-48818200-1397515116_thumb.gif

post-17356-0-97084800-1397515123_thumb.gif

post-17356-0-11998500-1397515132_thumb.gif

post-17356-0-63278600-1397515145_thumb.gif

post-17356-0-47569500-1397515163_thumb.jpg

  • Podržavam 3

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 81 postova

Apropo, policije, njihove tehnike vožnje i tako dalje i tako bliže, kopiraću i ovde deo posta iz teme o kursu bezbedne vožnje:

 

To je jedna od tehnika koju vežbaju i koja je primenjiva pri malim brzinama, u tehničkoj vožnji na poligonu kod pojedinih vežbi, u manervisanju kroz grad i slično. Evo ti ispod odličan primer gde se mogu videti obe tehnike, ALI - nećeš videti ni jednog jedinog policajca na ovom videu da je "brzu" krivinu prošao tehnikom u kojoj je motor ispod. Tačnije, osim slaloma i naglog izbegavanja prepreke ni jednu drugu vežbu ne rade sa motorom ispod (čak ni polukružno okretanje) - prosto jer im se meri vreme.

 

 

Evo ih dve slike iz gornjeg videa jednog istog vozača u toku njegove vožnje:

 

Krivina (školski primer onoga što je juče na kursu pričano):

tehnika_voznje_01.jpg

 

Slalom (školski primer za "motor ispod" - opet ono što smo juče na kursu i mi probali):

tehnika_voznje_02.jpg

 

Znači - čovek koristi obe tehnike. E sad, pogledaj video i prvu sliku pa mi reci koliko bi morao da obori motor za tehniku "motor ispod"? Reći ću ti ja - isklizao bi odmah u pokušaju da prođe istom brzinom, jer je i ovako skoro na ivici. Tako isto i onaj vozač BMW-a iz Arakisovog primera. I brže i sigurnije mogao bi proći onu krivinu da je telom ušao u krivinu i smakao barem pola dupeta u levo.

 

Nisam čuo da je juče na kursu bilo ko negirao tehniku "motor ispod". Ali je lepo rečeno gde i kad je šta primenljivo.

 

Meni se čini da na tvom klipu oni voze 90% voze "policijskom" tehikom premeštanja mase od centra krivine, samo na jednom kratkom delu, koji je malo duži pravac, koriste "sportsku" tehniku. Čak ii zlaze sa te deonice policijskom tehnikom. Pretpostavljam zbog tih par milisekundi... Koja se po tebi tehmoka kada koristi? Da li mi ovde pričamo o bezbednoj svakodnevnoj vožnji na ulici ili sportskoj vožnji na stazi?

 

Koju tehniku recimo koristi lik na ovom klipu:

 

Ovde voze sve vreme jednim (policijskim) stilom:

 

Koliko shvatam, policijski stil je novija škola, proizašla iz razvoja i evolucije moticiklizma? Pre su svi vozili stilom bez pomeranja težišta, pa je došao sportski stil sa Twist of the wrist skolom a najnoviji je policijski ili lupam?

 

Nije mi cilj da se pravim pametan, jer nemam pojma, već da naučim i ja. Shvatite moj post ne kao tvrdnju već kao pitanje :zdravo:.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Duh Bez Sekire, 1037 postova
  • Lokacija: Beograd - Miljakovac, Ljubovija
  • Motocikl: Yamaha XJ600N, Cagiva Canyon 600, Husqvarna TE 250

Izmeštanje težišta uopšte ne znači da kolenom drljaš po asfaltu. Dovoljno je smaknuti "pola dupeta" ka unutrašnjosti krivine i gornjim delom tela malo ući u krivinu. Skini oba ova snimka poligonske vožnje i pusti usporeno u nekom video editoru ili plejeru ako imaš. Obrati pažnju koliko su aktivni ovi vozači na motoru, i u koju stranu smiču telo.

 

Što se tiče britanskih policajaca na poslednjem klipu koji si postavio oni nisu ni jednog trenutka prešli 80 km/h niti su prošli bilo kakvu krivinu gde je potrebno oboriti motor za više od 10 stepeni. Sede ljudi u mestu, ne mrdaju guzicu, voze striktno po ograničenjima i to je to - pola vožnje sa tog klipa su mogli komotno i da prespavaju, išao bi motor sam i bez njih :D.

 

Ja sam druže daleko od nekog dobrog vozača, kao uostalom i 99% nas na ovom forumu, koliko god da smo kilometara prešli i koliko god se kurabocali kako "znamo", ali sam spreman da usvojim ispravan metod i da to vežbam jer znam da je fizika za sve nas ista... Volim motor ali imam i sitnu decu kojoj bih želeo uvek da se bezbedno vratim.

 

Može da se vozi i ovako:

 

caption-that-oct08.jpg

 

... ali samo ako imaš galaktičko odelo kao momak na slici... :moto3:

 

Uostalom, pođi zdravom logikom. Ako govorimo o bezbednom prolasku kroz krivinu u realnom saobraćaju (uz sve ostale preduslove - dubok ulazak, praćenje pogledom, kontrola gasa itd.), zar nije najlogičnije da pokušamo da motor zadržimo u što manjem nagibu za zadatu brzinu? Zašto? Pa ako ništa drugo, zbog toga da bi imali rezerve da motor ili još oborimo ili ispravimo u slučaju nepredviđenih okolnosti (prepreka na putu, vozilo iz suprotnog pravca koje seče krivinu itd...).

 

Hoću reći sledeće - mislim da niko ovde ne negira ni jedan stil vožnje - i sam koristim oba načina gde je primereno (na primer, kad se vraćam popodne sa posla i šibam kroz kolonu automobila koji praktično stoje od Arene ka Gazeli, logično je da ću koristiti tehniku "motor ispod" jer tu se praktično vozi slalom). Ali kada se na istom putu ka kući spuštam niz Lisičji potok od Belog dvora i treba da prođem krivinu označenu na slici ispod strelicom, obično smaknem malo dupe i trudim se da prođem sa što uspravnijim motorom, jer je tu asfalt ispošten i klizav, krivina ima blagi kontra nagib a malo ispod na mestu označenom sa X obavezno čeka neki nervozni beogradski vozač da se uključi (to im je "prečica") i uglavnom "ne vidi" motor.

 

primer_01.jpg

 

Uostalom nađi neku bezbednu krivinu koju dobro poznaješ i probaj obe tehnike u više prolaza, pa onda napiši ovde zaključke :zdravo: .

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 81 postova

Ovo je legitimna pozicija tela, osim izbacene noge, ma koliko se vi sprdali. Barem je meni tako receno od strane profesionalca, koji bi trebao i morao da zna o cemu prica. On uvek pa i na stazi vozi ovim stilom sada. Pre toga je 30 godina i vozio i obucavao ljude da voze sa telom unutar krivine, a onda je usvojio tehniku tela od krivine...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Elbow dragger, 2405 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: CBR 1KRR Luna Nera / BMW S1KRR Lexa

Ovo je legitimna pozicija tela, osim izbacene noge, ma koliko se vi sprdali. Barem je meni tako receno od strane profesionalca, koji bi trebao i morao da zna o cemu prica. On uvek pa i na stazi vozi ovim stilom sada. Pre toga je 30 godina i vozio i obucavao ljude da voze sa telom unutar krivine, a onda je usvojio tehniku tela od krivine...

burazeru pre 30 godina je sve bilo drugachije, o kakvoj ti tehnici prichash? ovako se vozi supermoto i kros koji imaju 120kg a ne R motor od 180kg i staza.

moj najiskreniji predlog da ti tog profesionalca promenish pre nego shto polomish nogu ili ne daj bozhe poginesh negde slushajuchi te savete!

 

policajci voze kontra nagibom zato shto idu 5kmh i savladavaju slalome na malim razdaljinama, nema on kad da zabacuje telo i obara na nachin koji se vozi na stazi.

upravo si rekao da su motoGP vozachi glupi jer ne znaju da obore motor pravilno, tj pozicija tela im ne valja.

 

ukljuchi mozak, molim te zbog sebe samog i batali se "profesionalaca"...

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6281 postova
  • Lokacija: Hameln, Germany
  • Motocikl: Africa Twin CRF1000

@kabuto

 

Samo ti, druze, vozi sa telom OD krivine ako ti je tako zgodnije... meni se ipak vise dopada, a i prirodnija mi je tehnika gde telo ide KA krivini....

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Duh Bez Sekire, 1037 postova
  • Lokacija: Beograd - Miljakovac, Ljubovija
  • Motocikl: Yamaha XJ600N, Cagiva Canyon 600, Husqvarna TE 250

Ova fotka gore je ocigledno snimljena trenutak pre pada :D

 

Ona fotka je bila na Wizordown sajtu u "Caption that!" sekciji (sekcija za zajebanciju i šaljjive komentare). Ja sam je stavio iz zezancije da malo unesem humora u ovaj hladni i kišni beogradski dan :)

 

Komentari ispod su bili tipa:

 

--- Prototype Police bike seen being put through it's paces trying a new road block technique!

 

--- North Wale Police trial their new fast response unit

 

--- Police advanced motorcyclist training, call the number on display

 

itd...

 

Čovek se inače zove Serge Nuques (francuski takmičar, uglavnom u raznim off disciplinama). Kad vozi ozbiljno to ovako izgleda...

 

22169.jpg

Promenio član icatenej

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Elbow dragger, 2405 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: CBR 1KRR Luna Nera / BMW S1KRR Lexa

Nisam rekao da su moto gp vozaci glupi i da ne znaju da voze, vec da i sa stilom od tela moze da se vozi staza, sigurno da na trkama voze kako voze sa razlogom...

vidi da se ne razjashnjavamo, indirektno si rekao tako, zbog rechi nekog tamo "profesionalca". danas su svi profesionalci nakon 30 minuta chitanja tekstova sa interneta i sve je ganc novo iz nemachke ko da je nemachka ko i ona od pre 30 godina. govorim ti ovo zato shto su se vremena promenila, kao i stil vozhnje, kao i ugao obaranja koji je pre 30god bio nezamisliv sada je potpuno normalan.

 

Uzmi Aresa, momak vozi stazu, ti i ja zajedno nechemo tako voziti ni u savrshenim uslovima. chovek zna da vozi i zna shta pricha i saslushachu svaku koju ima da kazhe jer sam vidio shta radi na stazi i kad on svoju glavu u tu poziciju stavlja onda mogu i ja. ako se razumemo.

 

a prichanja "ja sam pre 30 godina to i to" to ne pije vodu, pogotovo kad stvari dodatno postavish sa prichom o kontra nagibu. iskreno mislim da kad bi oborio motor u kontra nagibu sa recimo 140kmh da bi pao sa motora, to potpisujem.

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Elbow dragger, 2405 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: CBR 1KRR Luna Nera / BMW S1KRR Lexa

Zhelim takodje da ti se izvinim kabuto, zbog mog tona, nisam mislio da zvuchim bezobrazno i osudjujuche. Svakako, hvala shto uchestvujesh u temi :takoje:

Nadam se da nema ljutnje.

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 81 postova

Niti ložim bilo koga niti se ljutim... Opet pitam da li mi ovde pričamo o sportskoj vožnji na stazi ili svakodnevnoj vožnji?

Sigurno policajci ne voze kako voze bez razloga, isto važi za trkače. Nije logično da policajci voze kako voze da bi prošli poligon, već je logično da voze poligon da bi naučili i onda vozili patrole po ceo dan, a voze ih istim stilom kao i poligon.

Zarad istine sam se ukljucio i napomenuo da postoji i neki drugi stil i škola od tela ka unutra, i voleo bih i ja da naučim i da razumem, kao i da razjasnimo ovde prednosti, mane, razlike i primenu jednog i drugog, kao i pravilno korišćenje i vožnju oba stila. :zdravo:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6281 postova
  • Lokacija: Hameln, Germany
  • Motocikl: Africa Twin CRF1000

Kabuto, brate, napravi više razliku izmedju ući u krivinu sa 10 km/h i 110 km/h. Sa 10 možeš i da trčiš pored motora, a kad voziš brže MORAŠ da ideš telom u smeru krivine kako bi pomerio težište koje činite ti i motor. Na taj način možeš ući u krivinu istom brzinom kao kada ne ideš telom, ali se tada motor manje obara. Manje oboren motor - stabilniji motor.

 

Ako ti ovo nije jasno, onda si stvarno tu samo zato da nas ložiš ...

 

Nego da ne razmišljaš mozda i ti da ostaneš na 4 točka? :lol:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • IT on Yamaha, 47 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Yamaha FZ6-SA

A jel gledao neko film/video Twist the wrist 2 by Keith Code?

Napravio covek ceo video gde objasnjava voznju kroz krivine i polozaj tela.

Krajnje edukativno.

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • nocni cuvar, 2582 postova
  • Lokacija: White City / White Water
  • Motocikl: Yamaha nouvo elegance

 

A jel gledao neko film/video Twist the wrist 2 by Keith Code?

 

 

Ovo lagano postaje najcuvenije pitanje na forumu :takoje:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 527 postova
  • Lokacija: Smederevo
  • Motocikl: Yamaha mt 09 Tracer,Suzuki SV 650 N,Piaggio Liberty 125

A jel gledao neko film/video Twist the wrist 2 by Keith Code?

 

 

Ovo lagano postaje najcuvenije pitanje na forumu :takoje:

 

1lol.gif1lol.gif1lol.gif

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ludi kompjuteraš, 729 postova
  • Lokacija: Subotica
  • Motocikl: Honda CBR250R 2011

U normalnoj voznji ne spustas dupe dole jer pri 80-90 km/h nema za to potrebe osim ako bas zelis. Sedis lepo na motoru, izbacis nogu u krivinu tj koleno mada ni to ne mora, malo samo ramenima nagnes u krivinu i blagi cs i eto lepe krivine.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 5871 postova

Pa rekao bih da to zavisi od krivine malo. Na poslednjoj moto gp trci najveci ugao je postigao Pedrosa 62 stepena pri brzini od 60 km/h tako da ti teorija pada u vodu

  • Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja