BokyBoy 16320 Napisano Mart 25 Vozim motor, nisam BAJKER, 2310 postova Lokacija: BGD-LHS Motocikl: Kawasaki Ninja ZZR1400 '09 ABS aka Black Widow Prijavi odgovor kao problematičan pre 14 minuta, sasa ns 1 je napisao: za 20 godina sam kupio 5-6 novih uličnih motora i ni u jednom ne piše da se meri opuštenost lanca sa sedenjem na njemu nego samo pod njegovom težinom. to je i logićno jer boki je 100+ da ne licitiramo a neki imaju i 60 kila Pa to ti dodje na isto, kad nisi na njemu (motoru) taj raspon se poveca na 3cm.Za enduro i kros znam da je dosta vise, sto rece kolega, sto veci hod ogibljenja, veci razmak. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bajker71 9507 Napisano Mart 25 Drug član, 1459 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Suzuki Bandit 600 Prijavi odgovor kao problematičan Ja štelujem na centralnom štenderu. Hod lanca, na sredini dužine, kod mog motora je 2,5-3,5 cm i to je to. Podesio na 3,5 pošto volim da je labaviji. Ne valja ako je još opušteniji postane grublji menjač, naročito iz prve u drugu brzinu... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BokyBoy 16320 Napisano Mart 25 (promenjeno) Vozim motor, nisam BAJKER, 2310 postova Lokacija: BGD-LHS Motocikl: Kawasaki Ninja ZZR1400 '09 ABS aka Black Widow Prijavi odgovor kao problematičan pre 7 minuta, bajker71 je napisao: Ja štelujem na centralnom štenderu. Hod lanca, na sredini dužine, kod mog motora je 2,5-3,5 cm i to je to. Podesio na 3,5 pošto volim da je labaviji. Ne valja ako je još opušteniji postane grublji menjač, naročito iz prve u drugu brzinu... Kako kojem menjacu i motoru prija, ja sam za sve ove godine na Kawama ukapirao da im ovako najbolje prija, za druge motore nisam siguran.Ja kvacilo koristim retko, samo kada krecem a prilikom saltanja bez kvacila se to najbolje oseti. Promenio Mart 25 član BokyBoy Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sale600 294 Napisano Mart 25 (promenjeno) Svrati ponekad, 374 postova Lokacija: Valpovo Motocikl: MT 07 Prijavi odgovor kao problematičan Pre 2 sati, živke je napisao: Ok, ja mislio neki drugačiji način merenja slack-a tj. lufta. A logično je - što veći hod amortizera - veći i luft mora da bude. Kod mene po manualu treba da bude između 5 i 6 cm . edit: uzeh da pogledam manual za MT07 - i jeste drugačije opisano nego što je uobičajeno, i rekao bih - bolje i lakše da se izmeri. Naime - oni su dali da se ne meri slack, tj koliko lanac ide gore dole, nego opseg odstojanja lanca od zadnje viljuške da određenom mestu. Dakle na tom mestu zategneš lanac na dole, i meriš odstojanje od viljuške. Treba da bude od 51 do 56 mm . E baš tako. Samo što manual nitko ne čita Imam teg od 1,5kg objesim i dalje je lako Promenio Mart 25 član sale600 dodatak 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dudico 318 Napisano Mart 25 Svrati ponekad, 144 postova Lokacija: Čačak Motocikl: Yamaha MT-07 Tracer BMW R1200GS LC Prijavi odgovor kao problematičan On 24. 3. 2024. at 21:35, sale600 je napisao: Što se tiče rada mjenjača imao sam istu situaciju dok nisam lanac podesio po manualu. Od tada, a to je sad već više od 75t km mjenjač ide kao u sir. Baci oko na manual i točno po opisanom postupku. Dobro pogledaj sliku. Vjerujem da se isto podešava kao na 07, ali nisam siguran. Za Manol javim kada sipam. Odgovorih sinoć ali tek sad vidim da se poruka zagubila Sa Mannol-om pređoh nešto više od 600km, za sada nemam primedbi, brže se hladi agregat i to je primetno i u vožnji i nakon gašenja. Menjač isto, ni nešto primetno bolje ni primetno lošije od prethodnih ulja - generalno zadovoljan sa ocenom 5/5! Lanac je po PS-u a prvi i zadnji put naštelovan pre 10k km po slici i na meru, ne isteže se pa možda stvarno nešto nije u redu sa njim ili je podmazivanje bilo preterano često i obimno Verovatno je to sve oko lanca ok a da "noga" treba da bude "mekša" sa odgovarajućom pripremom za ShiftUp i odgovarajućim obrtajima za ShiftDown, a ako se vozi i menjaju brzine po manualu sigurno da nema nikakavih čudnih zvukova u samom menjaču (probao)... osim svih drugih zvukova koji se tada javljaju... manual kaže: Naravno, ako poslušamo preporuku proizvođača za ShiftUp i na 50km/h vozimo u 5.brzini ili u 6. brzinu već ulazimo sa 60km/h ...neminovno dolazi do trzanja, lupanja lanca/menjača i "davljenja" agregata jer je to veoma nizak broj obrtaja za tu brzinu - nemoguće je tako voziti osim ako je sam vozač operisan od sluha i neprirodnih vibracija Za ShiftDown se slažem sa proizvođačem ako i uspeš da nekim slučajem budeš na toj brzini kretanja u toj brzini prenosa i spuštaš dole - nema apsolutno nikakvih zvukova sve ide kao kroz sir - ali je prethodno sve bilo nakaradno ako se poštovao ShiftUp Da ne zaboravim, Tracer 7/700 ima dužu zadnju viljušku (mislim da je nešto oko 50mm) u odnosu na MT-07 i nisu iste mere za lanac, ako nekom zatreba manual kaže: 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ekozelj 775 Napisano Mart 25 Svrati ponekad, 367 postova Lokacija: Zaječar Motocikl: Yamaha FZS600 Fazer Prijavi odgovor kao problematičan Iako je tema o uljima evo recimo Yamaha kaže da se podešavanje zategnutosti lanca radi na centralnom štenderu. Znači bez opterećenja na zadnji točak. U svakom slučaju propratiti šta proizvođač kaže i ne filozofirati mnogo. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Motorcyclist 16516 Napisano Mart 27 Integrisan, 4946 postova Prijavi odgovor kao problematičan Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
kockica55 272 Napisano April 4 Svrati ponekad, 123 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Yamaha Drag Star XVS250 Prijavi odgovor kao problematičan Malo da promenim a ni sam ne znam zasto . Sa Motula 5100 na ovo . Filter mi je nepoznanica skroz ali aj nisam ni ja enciklopedija Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Don_Kihot 311 Napisano April 4 Svrati ponekad, 184 postova Lokacija: Kapedunum Motocikl: Voge 525 DSX Prijavi odgovor kao problematičan Ja stavio neki dan ovaj filter na frezu, nije fuš u pitanju. A bardahl je dobro ulje, malo zanemareno kod nas. Ja doduše zadnjih par zamena sipam Shell i jako sam zadovoljan. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
kockica55 272 Napisano April 4 Svrati ponekad, 123 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Yamaha Drag Star XVS250 Prijavi odgovor kao problematičan I ja sam se dugo lomio oko Shell ali se uvek setim nekim drugim danom a ne sredom da idem da kupim a onda proradi stekara u meni i kaze cekaj sredu zavrsile nam kolege popust ... I naravno prodje koliko hoces dok se opet setim Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Don_Kihot 311 Napisano April 4 Svrati ponekad, 184 postova Lokacija: Kapedunum Motocikl: Voge 525 DSX Prijavi odgovor kao problematičan Ja se obično setim ranije, uzmem i sačeka zamenu. Em je povoljno, em je shell ozbiljna kompanija. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BokyBoy 16320 Napisano April 4 Vozim motor, nisam BAJKER, 2310 postova Lokacija: BGD-LHS Motocikl: Kawasaki Ninja ZZR1400 '09 ABS aka Black Widow Prijavi odgovor kao problematičan Bardahl je odlicno ulje, Yamaha ga posebno voli, svaki put kada sam imao tu marku motora, najbolje mi se pokazalo bas to ulje. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
kockica55 272 Napisano April 4 Svrati ponekad, 123 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Yamaha Drag Star XVS250 Prijavi odgovor kao problematičan Sad tek jedva cekam da probam , ja sam kao imao zamerku na rad menjaca sa Motulom dok nisam procitao ovde kako se pravilno ponasati sa sauhom , ali to smo mi uvek je neko drugi kriv . Sad ulazi u 1vu ko u puter Ima Yamaha da juri bar 30 kmh Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
kockica55 272 Napisano April 4 Svrati ponekad, 123 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Yamaha Drag Star XVS250 Prijavi odgovor kao problematičan Sto je dobro kad je sporo na poslu pa imam vremena da gledam sve i svasta , skenirao sam bar code na flasi ulja i ovo me je prijatno iznenadilo . bas cu da pogledam da li to ima na Motul kad budem menjao jer imam pola flasice od prosle godine Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BokyBoy 16320 Napisano April 4 Vozim motor, nisam BAJKER, 2310 postova Lokacija: BGD-LHS Motocikl: Kawasaki Ninja ZZR1400 '09 ABS aka Black Widow Prijavi odgovor kao problematičan Ne znam koliko ti staje ulja u motor ali samo da znas da mozes Bardal slobodno da mesas sa Motulom ako ti zafali, ne moras da kupujes litru preko, provereno. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
kockica55 272 Napisano April 4 Svrati ponekad, 123 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Yamaha Drag Star XVS250 Prijavi odgovor kao problematičan Hvala za info , nije to crna zver ( brate sad vidim 5.6x vise ccm imas auuuuu ) staje 1.6 ako menjam filter a menjam , tu me najvise zaboli onaj O ring sto kupim u Yamahi za 300-400 din nego filter od 500 din . Sad ako sam ispao glup pa O ring moze da se nadje za smesne pare zanemarite da sam ista pisao Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
BokyBoy 16320 Napisano April 4 Vozim motor, nisam BAJKER, 2310 postova Lokacija: BGD-LHS Motocikl: Kawasaki Ninja ZZR1400 '09 ABS aka Black Widow Prijavi odgovor kao problematičan Pre sat vremena, kockica55 je napisao: nije to crna zver ( brate sad vidim 5.6x vise ccm imas auuuuu) sto vise kuba, manja piša...uvek bilo... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
kockica55 272 Napisano April 4 Svrati ponekad, 123 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Yamaha Drag Star XVS250 Prijavi odgovor kao problematičan Ako ikada dodjem na one neobavezne voznje vikendom moram da ponesem jos 2l , za slucaj da se Yamahica upiski kad cuje Kawu A sad idem do WC da vidim da li je to istina 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Krokodilo 2643 Napisano April 4 Drug član, 4747 postova Prijavi odgovor kao problematičan Malo da promenim a ni sam ne znam zasto . Sa Motula 5100 na ovo . Filter mi je nepoznanica skroz ali aj nisam ni ja enciklopedija За 5100ку измишљено, ако је нешто краткорочно, то је Мотул 5100.Sent from my SM-G998B using Tapatalk 1 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
kockica55 272 Napisano April 5 Svrati ponekad, 123 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Yamaha Drag Star XVS250 Prijavi odgovor kao problematičan NIsam izdrzao a da ne promenim . Deluje mi nesto gusce nego Motul ali to je moj subjektivni osecaj . Izmenjao brzine ide glatko . Nisam stigao da probam , za sad je bitno da ga nema ispod motora Ali kad @BokyBoyi @Krokodilo kazu da je dobro onda ne moram ni da probam Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Krokodilo 2643 Napisano April 5 Drug član, 4747 postova Prijavi odgovor kao problematičan Бардал, Кастрол, Белреј и Тексако су прва уља за каја сам чуо кад сам почео да учим како се шрафцигер држи.Sent from my SM-G998B using Tapatalk 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nikaragva 25 Napisano April 22 (promenjeno) U prolazu, 54 postova Prijavi odgovor kao problematičan Za civilnu voznju bandita 650, 2009. ima li ikakvog benefita sipati motul 7100 10w40, ili uzeti 5100 10w40? Nije neka razlika u ceni, ali se po internetu moze naci da je "bolja" polusintetika. Ne znam zasto. Za 7100 sam nasao da hoce da proklize kvacilo. Ne znam nista o tome Prvi put sam menjam ulje u motoru, pa jedno laicko pitanje: ovo je ulje ujedno i u menjacu i u agregatu? Promenio April 22 član nikaragva Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bajker71 9507 Napisano April 22 Drug član, 1459 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Suzuki Bandit 600 Prijavi odgovor kao problematičan 7100 definitivno! I sigurno ti zbog njega neće klizati kvačilo, u pitanju je vrhunsko sintetičko ulje. Cena može biti predmet diskusije.... 5100 je najobičnija polusintetika. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Gordak985 2458 Napisano April 22 Drug član, 1210 postova Lokacija: Beograd, Swan Hill Motocikl: Honda CBF 1000 Prijavi odgovor kao problematičan I u CBF 1000 evo Mannol 10w-40, sad sam sipao i njihov ester, rekoh ne može da škodi, za sad radi bez problema, nemam zamerke. Videćemo kad uđe u beogradsku gužvu kad se dnevna temperatura digne bar na 25. Prošlo ulje je počelo da braljavi na šaltanju kad se baš ugreje.Sent from my SM-S911B using Tapatalk 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Gordak985 2458 Napisano April 22 Drug član, 1210 postova Lokacija: Beograd, Swan Hill Motocikl: Honda CBF 1000 Prijavi odgovor kao problematičan A između 5100 i 7100, 5100 nikako, ima mnogo boljih ulja za te pare. 7100 nema neke zamerke, sem cene.Sent from my SM-S911B using Tapatalk 1 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...