Jump to content

Moto Zajednica

Koje ulje sipate u vas motor?

Recommended Posts

• Ne silazi, 6966 postova
  • Motocikl: đački pešački
pre 6 minuta, Alekre je napisao:

Lukoil takođe ima jako kvalitetno bazno ulje. Steva tako kaže. Uglavnom, super je sve za sada dok motocikli ne pređu na ona 0W20 ulja i sl. Stvarno mi nije jasno kako takvo ulje može da izdrži termičke napore.

Ima i 0w8 recimo. Skoro sam pogledao šta kaže neka asocijacija  američkih mehaničara, ta retka ulja krate životni vek agregata i predlažu gusta ulja. 

Promenio član đunta

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Ne silazi, 2809 postova
  • Motocikl: Kawasaki GTR 1400
pre 15 minuta, Alekre je napisao:

ona 0W20 ulja i sl. Stvarno mi nije jasno kako takvo ulje može da izdrži termičke napore.

u auto mi ide to 0-20 ulje.

prenerazio sam se kad sam prvi put radio mali servis.

ali, sve ima svoje zasto 

• Integrisan, 8711 postova
  • Motocikl: TDM 900

Pa ima. To ulje se lakše pumpa, motor manje gubi snage, ceo sklop motora ima baš male tolerancije. Ne znam... Pogledaj napolju ima 40 stepeni, još spičiš auto 130-150 uz brdo a ulje 0W20... Mazda je još i dobra, mislim na Skyactiv benzin.

• Zainteresovan, 601 postova
  • Motocikl: ZZR 1400
Pre sat vremena, boza_kg je napisao:

Evo šta kaže ChatGPT, na pr:

"Kratak odgovor: ne, FUCHS SE nema svoju rafineriju sirove nafte niti proizvodi bazna ulja od sirove nafte.

Ono što FUCHS radi je nešto drugo:

• Kupuje bazna ulja (Group I, II, III, PAO, estere i druge specijalne baze) od velikih proizvođača poput Shella, ExxonMobila, Chevrona, Nestea, SK Enmova i drugih (tačni dobavljači zavise od regiona i proizvoda).
  • U svojim fabrikama širom sveta razvija formulacije i proizvodi gotova maziva – dodaje pakete aditiva, meša, kontroliše kvalitet i puni u ambalažu. Ima više desetina proizvodnih pogona, ali to nisu rafinerije.

Hvala za ovo, posto sam zbog ove i one Fuchs teme i sam poverovao da imaju svoju rafineriju, nisu "muckaonica" itd. Zapravo samo imamo jedno 500 postova koji to tvrde, a nisu tacni.

Jos da nam neko objasni da mogu i da se falsifikuju kao i sva ostala ulja pa da se razbije mit o ovom svemirskom ulju.

• Sviđa mi se 1

• Ne silazi, 5258 postova
  • Motocikl: Kymco Agility+ 300
pre 35 minuta, Alekre je napisao:

Pogledaj napolju ima 40 stepeni, još spičiš auto 130-150 uz brdo a ulje 0W20...

Pa nije ulju radna temperatura 20 ili 40 stepeni, nego oko 100. Pitanje je samo koliko je viskozno na tim temperaturama, postoje tehničke specifikacije za svako ulje jelte, što se može pogledati. Proizvođač sigurno već ima dobre razloge za takvu specifikaciju, uglavnom je to zbog Euro normi, zarad manje izduvnih gasova, manje zagrevanja, ali i proizvodna tehnologija je napredovala. 

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja