Jump to content

Moto Zajednica

Koje ulje sipate u vas motor?

Recommended Posts

• Drug član, 1103 postova
  • Motocikl: CRF 1000 Africa Twin sd06

Razumem i zasto ali da li bi ta gradacija na LC agregatu nesto promenila ili bi mu bilo bolje za toplije dane?

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Vozim motor, nisam BAJKER, 2312 postova
  • Motocikl: Kawasaki Ninja ZZR1400 '09 ABS aka Black Widow
pre 4 minuta, Vampa je napisao:

Razumem i zasto ali da li bi ta gradacija na LC agregatu nesto promenila ili bi mu bilo bolje za toplije dane?

Ja bih tu isao na 15/50 jer je vazdusara,

cak je i 10/40 bolje od 5/40...20/50 bas ne bih, jedino ako se vozi u Sahari...

• Sviđa mi se 1

@BokyBoy glave mu hladi voda nije cista vazdusara. 5w40 je po fabrici,ali posto ga vozi iskljucivo toplim danima mislim da bi mu prijalo 10w50. U varadera imam isto ulje motul 7100 10w50 i samo sapuce,menjac kao u sir. Zao mi je nisam slikao kako je izgledalo posle 5000km,kao i ono novo u kanti. 

• Sviđa mi se 1

• Zainteresovan, 490 postova
Pre 5 sati, N.F.S. je napisao:

Moje je misljenje da retka sintetika ".maltretira" uljnu pumpu i da ista kada se agregat usija jeeeedva odrzava pritisak.

Koje god da se odlucis Milomire moj bi savet bio 15w50 polusintetika.

Slazem se, nije da maltretira pumpu ali moze da maltretira lezajeve. Uljara vec sama po sebi ima vece tolerancije(pa je samim tim i teze odrzati pritisak), vecu radnu temperaturu(i ulje se jos vise "razvodni"), a lezajevi u radu ne smeju da drljaju metal o metal vec da "lebde" na filmu ulja. Ukoliko je pritisak manji(ili ne daj boze nedovoljan) veca je sansa da se dodiruju vecim intezitetom lezajevi i radilica :) A svakako ne verujem da vozi motor po debelim minusima, tako da i moj glas ide za 15w50 polusintetiku.

• Sviđa mi se 1

• Integrisan, 9456 postova
  • Motocikl: ---Honda---

To nije relevantno, "univerzalna" preporuka za sve temperature... 

Kao sto nije ni relevantna specifikacija/klasifikacija ulja iz manuala, ulje za pomfrit je vise klase sada :D 

• Sviđa mi se 1

Svakako sipajte sta ko hoce drugari! 

Viskoznost koja je propisana za agregat kao nov ne vazi za ceo period eksploatacije, popuniti tankim uljem razlabavljene tolerancije nece da moze...

• Sviđa mi se 2

• Ne silazi, 6535 postova
  • Motocikl: đački pešački
pre 59 minuta, Vampa je napisao:

Silkolene Pro 4 10-50 za vodenjake.

• Hvala 1

• Drug član, 4767 postova

То је та фора, до одреџене километраже мора ARAL бла, бла 5 - 30 а после специјално уље AUDI којег има само у овлаштени сервис(карикирам). То "АUDI" уље је намењено да попуни толеранције а неко га пакује за Ауди и сл.

Sent from my SM-N960F using Tapatalk

• Sviđa mi se 2
  • Hvala 1

• Ne silazi, 2915 postova
Pre sat vremena, Vampa je napisao:

po fabrici nema druge opcije osim 5-40,neznam tačno zašto nisam inžinjer.Neože ko kod većine motora das se bira gradacija

Promenio član sasa ns 1

@sasa ns 1 tako je i ne znam zasto je tako:neznam: obicno se preporucuje vise gradacija u zavisnosti kada i gde se vozilo koristi,zato i pitam da li ce mu smetati gradacija 10w50.

• Ne silazi, 2915 postova
pre 1 minut, Vampa je napisao:

@sasa ns 1 tako je i ne znam zasto je tako:neznam: obicno se preporucuje vise gradacija u zavisnosti kada i gde se vozilo koristi,zato i pitam da li ce mu smetati gradacija 10w50.

onda ništa ne diraj

• Hvala 1

• U prolazu, 77 postova
  • Motocikl: Yamaha Super Tenere xt1200z, Yamaha xvs1300cu

Sipao sam Motrorex TOP SPEED 10w40 i prezadovoljan sam, kako se u poslednje vreme bas teze nalazi, presao sam na Ipone, ovo je prva sezona, videcemo kako ce se pokazati

Sent from my iPhone using Tapatalk

• Malinar u pokusaju, 1697 postova
  • Motocikl: triumph tiger 1050

@N.F.S.hvala na savetima.

Prešao sam puno km na 10-40, ali ću od ove sezone 99%  sipati 15-50, zašto, jer ne vozim motor ispod 10 stepeni Celzijusa, a vozim na preko 40. Imajte u vidu i da ranije leta nisu bila ekstremno žestoka kao danas, globalno otopljavanje čini svoje, a bandit 600 koristi motor iz 80-ih.

Sve u svemu, raga je to, može da se koristi i jedno i drugo ulje (10-40 kao i 15-50), ali ko vozi samo sezonski, kao ja, mislim da je 15-50 ipak bolja solucija.

• Drug član, 990 postova
  • Motocikl: Honda VT500c, Suzuki Bandit 600 mk1

Zar nije poenta da i u toku leta uljara ima bolji proticaj? Mislim da ulja nisu baš toliko osetljiva da mu i plus 30, 35 pravi problem. Priznajem i sam da sam letos izbegavao te ofromne vrućine zbog toga što je uljara. Ali što se tiče samog viskoziteta ulja i njegovih karakteristika nisam siguran da tek tako gubi svojstvo. Možda grešim, razmišljam na glas.

• Sviđa mi se 2

Можда стерен два не, али 10+, 10- је итекако проблем. Размисли како је кад је напољу 0 и - 10, или пријатних 20 и веч непријатних 30.

• Drug član, 1464 postova
  • Motocikl: Suzuki Bandit 600

Sa uljem Ipone 10w-40 polusintetikom u par dana prođoh preko Durmitora i cele CG, Albanske cele obale i Severne Makedonije. U povratku 650 km u cugu i sve to u Julu mesecu. Agregat radio kao sat...

@N.F.S.hvala na savetima.

Prešao sam puno km na 10-40, ali ću od ove sezone 99%  sipati 15-50, zašto, jer ne vozim motor ispod 10 stepeni Celzijusa, a vozim na preko 40. Imajte u vidu i da ranije leta nisu bila ekstremno žestoka kao danas, globalno otopljavanje čini svoje, a bandit 600 koristi motor iz 80-ih.

Sve u svemu, raga je to, može da se koristi i jedno i drugo ulje (10-40 kao i 15-50), ali ko vozi samo sezonski, kao ja, mislim da je 15-50 ipak bolja solucija.

Та рага ако му уље није по чефу прво сјебе брегасте а деси се и да попусти на карике. Прво тречи па после и четврти цилиндар.

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

... jos kada bih rekao da tom agregatu "lezi" mineralno ulje u top bi me stavili :D 

(Stvarno je tako, ne za top vec za tip ulja).

Opet da ponovim, mi razgovaramo, ne kucamo nista obavezujuce... Negde na pocetku ove teme su moji postovi gde u CBR1000F sipam iskljucivo auto ulja, presao sam njome preko 100K kilometara, moze i tako znaci :D 

Ali! Ne godi svako ulje svakom agregatu i ruci na gasu :jee:

• Sviđa mi se 1

• Andragog, 4964 postova
  • Motocikl: BMW K25 HONDA PD05 KTM RFS

BMW LC  5W40 važi i sa Saharu. Zimi je SAE 5 leti je SAE 40. To je to !i !

Motul 7100 vrhunsko ulje. Ko god želi da toliko plati, neće pogrešiti.

• Sviđa mi se 1

Потпуно се слажем са колегом NFS, ја сам један свој Болдор терао на Тексако урса турбо, уље са интервалом промене од 100 000 км. Најмање паковање, буренце од 10л. Нисам сигуран дали минерал или је полусинтетик био. Нормално ја сам мењао на 3000/3500 као што до дан данас "васпитавам" муштерије кад је ваздушњак са филтром у питању.

• Sviđa mi se 2

• Zainteresovan, 379 postova
  • Motocikl: Adventure sports 750

Ajde jedno sad specijalno pitanje pošto vidim da je doktor u ordinaciji :care:

Koliko  utiče na "isparenje" visok nivo po vrućini ? Znači konstantno sam na maximumu sa uljetom .  Javlja se u tragovima u filter kutiji . Reče mi znalac , snizi na sredinu pa gledaj....

Promenio član plumber.ns

Уље на све моторе којим су брегасте у глави треба да буде на MAX или горња црта. Масноча у филтер кутији нема везе дали је уље на средини или на МАХ, да те не плашим али то је најчешче знак да су карике попустиле. Ово важи за коришчење прописног уља(не причам о неком подрумском бучкуришу). Кроз иберлауф не сме да излази дим, а за ситне уљане прашине да не причам. Можда дискретни дим на вручу машину и ништа више. Ако агрегат има спољни сепаратор онда проблем може да буде и ту, свакако мајстор треба да прегледа, али онакав који зна шта да гледа.

• Sviđa mi se 4

• Malinar u pokusaju, 1697 postova
  • Motocikl: triumph tiger 1050
2 hours ago, Zarkela said:

Priznajem i sam da sam letos izbegavao te ofromne vrućine zbog toga što je uljara.

Ovo nemoj da radiš, niti se opterećuj time, koje god ulje da mu je sipano.

Kad su te vrućine, samo mislim kako ću ja da ih podnesem, za motor se ne brinem, niti me zanima, a usijavan je milion puta po gradu, naročito leti predveče volim da se provozam u majici i trenerci.

Ljudi ne znaju, ali taj agregat je pravljen da trpi veliku temperaturu, možda i bolje od vodenjaka.

• Sviđa mi se 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja