perlx 531 Napisano Jul 25, 2011 festina lente, 749 postova Lokacija: Beograd Motocikl: XRV Prijavi odgovor kao problematičan Moze li u apriliju af1 da se sipa Ipone City Oil 2 ili R2000RR ? Oba ispunjavaju Jaso FC. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Vaximo944 127 Napisano Jul 25, 2011 Svrati ponekad, 402 postova Lokacija: Novi Beograd-Bezanija-Bologna Motocikl: Ducati 944 000012....i od neki dan jedan Ducati ST4s Prijavi odgovor kao problematičan ciao svima.u svojoj karijeri vozaca motora,u italiji,ne ovde,kojoj je sada nekih 15 godinica,sipao u svoj motor koji je jedan dukati napravljen davne 1996 godine vecinu tih pomenutih ulja u 20W50 gradaciji i to samo u super racing verziji.naime,dukati je tih godina koristio Agip kao fabricko ulje pa sam posle koje godine koriscenja istog resio da probam i nesto drugo pa kupim Castrol.odlicno ulje,nema sta samo sto masini neprija,jbg.predjoh onda na Motul,isto sjajno ulje ali jako kratkog roka,tj,posle mesec dana przenja masine po krivinama apenina,imas utisak da je voda.sipah na kraju Bardal u dve varijante.i to je sjajno ulje ali opet posle par meseci letnje voznje,ventili zvece kao da su ti u kacigi.cak i ovaj zadnji sa tom ludom molekulom ultra hi-tec.elem,vratih se ja na dobar stari Agip RACING 20W50 i kao za cudo,masina prede,cak i posle jako mirne voznje preko apenina(Bolonja-Firenca) ako tako moze da se nazove voznja tim putem (Futa je u pitanju).vidim da niko od vas nije koristio to ulje pa vas pozivam da ga probate,necete se pokajati sigurno.A Motul i Ipone je jedna te ista stvar.Ipone je Motulova podmarka a sve je to vlasnistvo jamahe,bar je bilo koliko se secam.eto toliko,da vas nedavim vise ... pozdrav Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alekre 12702 Napisano Jul 25, 2011 Ne silazi, 7364 postova Lokacija: Smederevo Motocikl: TDM 900 Prijavi odgovor kao problematičan Po preporuci Expendable-ea kupio sam i sipao Bardahl XTM 10W40 U ER5 i mogu reci da sam vise nego zadovoljan. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
đunta 4179 Napisano Jul 26, 2011 Ne silazi, 6542 postova Lokacija: Singidunum Motocikl: đački pešački Prijavi odgovor kao problematičan @M900-hvala na baš istinitom razjašnjenju koje će nam mnogima izbiti predrasude i zablude. Čovek se uči dok jev živ. Skoro me forumaš pitao dal može u garantnom roku da sipa svoje ulje u skuter, sreviser mu je zapretio ukidanjem garancije. Znam da nema pravo al muka da istera pravdu. Isti taj nije se meni usudio da nametne svoje ulje, zakon jačeg na žalost. Za karike nisam predpostavio za cvaju, a za auto uvek spoj prve karike suprotno od smera kretanja makar to bilo i kod izduva. Očigledno uvrežena majstorska zabluda za harmoniju aditiva i oslojavanja ležaja. Shvatio sam pogubnost gustih-previskoznih ulja dunđerskim poimanjem protoka kroz rupu. Tvoje objašnjenje je suva činjenica, svaka čast, jesi znalac. Za bregastu u glavi si u pravu. Skoro mi forumaš pričao da mu je neki motor zablokiro u obe bregaste i ekspertizom se utvrdilo da ulje ne odgovara tehničkoj specifikaciji. No ima motora sa bregastom u bloku ali i tu je ruzik da okrene ležaj biksnu zbog ne adekvatnog ulja. Neke bregaste i imaju neki kanal za prisilno podmazivanje svojih ležajeva al klackalice i podizči,pločice su skoro uvek samo zapljuskivane. Večeras sam izbacio ulje predviđeno za ispiranje iz motora. U pitanju je naj jeftinije auto ulje. Posle nekih sedamdesetak kilometara je bilo ko voda, tamno i sa već naslućenim mirisom zagoretine. Kad sam sipao moto ulje, motor prede. Definitivno se potvrdilo da auto ulje nema šta da traži u motorciklu ko što ti objašnjavaš. I pitanje, jesu li ester ulja definitivno najbolja za ove naše moto priče. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
m900 227 Napisano Jul 26, 2011 Zainteresovan, 537 postova Lokacija: Virovitica Motocikl: 916 SPS; M900;A35 AML Racing Prijavi odgovor kao problematičan ciao svima.u svojoj karijeri vozaca motora,u italiji,ne ovde,kojoj je sada nekih 15 godinica,sipao u svoj motor koji je jedan dukati napravljen davne 1996 godine vecinu tih pomenutih ulja u 20W50 gradaciji i to samo u super racing verziji.naime,dukati je tih godina koristio Agip kao fabricko ulje pa sam posle koje godine koriscenja istog resio da probam i nesto drugo pa kupim Castrol.odlicno ulje,nema sta samo sto masini neprija,jbg.predjoh onda na Motul,isto sjajno ulje ali jako kratkog roka,tj,posle mesec dana przenja masine po krivinama apenina,imas utisak da je voda.sipah na kraju Bardal u dve varijante.i to je sjajno ulje ali opet posle par meseci letnje voznje,ventili zvece kao da su ti u kacigi.cak i ovaj zadnji sa tom ludom molekulom ultra hi-tec.elem,vratih se ja na dobar stari Agip RACING 20W50 i kao za cudo,masina prede,cak i posle jako mirne voznje preko apenina(Bolonja-Firenca) ako tako moze da se nazove voznja tim putem (Futa je u pitanju).vidim da niko od vas nije koristio to ulje pa vas pozivam da ga probate,necete se pokajati sigurno. Možemo o ovome raspravljati, Agip super racing ulje je odlično i nemem prigovora na tvoj izbor, ali iskreno priznaj da kod motora to ne primjećuješ, ali mjenjač tek nakon 30-40 km vožnje bude mekan i podatan. Ja naprimjer u Ducati M900 '94. od prvog servisa točim SILKOLENE PRO 4 PLUS 10W-50 ulje na bazi sin. estera, motor je prošao sve režime, od gradskih vožnji do Grobnika i sve je prošlo bez komplikacija,potrošnje i čudnih zvukova, temperatura je u rasponu od 80-120 celzijusa i to 120 samo u gradskoj gužvi i radu na mjestu, a čim prođem 4-5 km na otvorenoj cesti pada na 80. Druga priča je moj 916 SPS '98 u kojem koristim SILKOLENE PRO 4 15W-50 i to samo zato što je i prethodni vlasnik koristio isto (ja preferiram 10w-50), on uopće ne podnosi gradsku vožnju i u gradu kuri do 100, zato maksimalno izbjegavam stani-kreni 1,2,3, već samo otvorena cesta i gasss, taj motor zaista nije za vožnju ispod 120 km/h. I opet sve OK. A Motul i Ipone je jedna te ista stvar.Ipone je Motulova podmarka a sve je to vlasnistvo jamahe,bar je bilo koliko se secam.eto toliko,da vas nedavim vise ... pozdrav Motul i Ipone, samo potječu iz iste zemlje(Francuske) ali im vlasništvo nema veze jedno s drugim, a ponajmanje sa Yamahom, s njom su bili vezani sponzorskim ugovorima, ali to je posebna tema, nebitna i prekomplicirana za objašnjavanje. Danas Yamaha nastupa sa brandom Yamalube koji za nju uslužno razvijaju i proizvode drugi(nisu ni Motul ni Ipone), a u nekim su se testiranjima i sastavu Yamalube pokazala slabija od poznatih brendova jer su jeftinijim komponentama i aditivacijom htjeli postići kvalitetu, a zadržati niske inpute u proizvodnji, što neide jer kvaliteta ne poznaje kompromis. I pitanje, jesu li ester ulja definitivno najbolja za ove naše moto priče. Jesu, samo je pitanje odabira pravilne viskoznosti, ali sa 15w-50 pokrivaš 60-70% zahtjeva. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Vaximo944 127 Napisano Jul 26, 2011 Svrati ponekad, 402 postova Lokacija: Novi Beograd-Bezanija-Bologna Motocikl: Ducati 944 000012....i od neki dan jedan Ducati ST4s Prijavi odgovor kao problematičan kolioko ljudi,toliko cudi i ukusa.ti preferiras jedno,ja drugo i tako redom.sve je stvar licnog iskustva,kod mene bar,nadam se da je tako i kod tebe.,nema nikakve rasprave i dokazivanja,ovde smo da pricamo o licnim iskustvima jel . ako je tamo neki inzenjer ustanovio da nesto treba da radi na odredjeni nacin i sa odredjenim stvarima posle nekoliko godina studiranja tog komponenta,mislim da mu treba verovati na rec jel .u nase lepe desmo masine se sipa iskljucivo 20W50 gradacija kojeg god ulja ali kao sto rekoh,koliko ljudi toliko cudi! a za ovu drugu stavku ti mogu opet potvrditi da je motul vlasnik ipona (bio bar) jer sam bio prisutan prilikom odabira ulja za prvo masinsko punjenje u minarelli yamaha fabrici za cetvorotaktne masine i odabran je upravo Ipone jer je bio jeftiniji.tamo sam radio sasvim slucajno 3 godine (a prethodno u dukati fabrici 1993-2001) isto sasvim slucajno,da nenabrajam dalje.a za menjac desmo masina narocito onih sa suvim kvacilom,tvrdocu menjaca tesko da ces omeksati time sto ces eksperimentisati uljem,nijanse su skoro neprimetne,samo dobrim i pazljivim montiranjem lamela mozes postici nesto osetljivo i naravno montiranjem pumpe kvacila(one na masini) sa vecom dimenzijom klipa koji nijedan od tvojih motora nema serijski vec onaj stari bas kao i moj,verovatno si to do sada i zamenio bas kao i ja.mekocu menjaca diktira vrsta kvacila i ispravnost istog i naravno dot 4 menjan redovno,sa sajlom je druga prica,tek sa kvacilom u ulju mozes postici nesto menjanjem istog ali je i to iskljucivo stvar ukusa jel,tebi radi bolje sa ovim,meni sa onim i tako dalje....no nebitno,da si ti meni ziv i zdrav i da se jos dugo navozas na desmo paklenim masinama pa mozda i navratis do nas u bg na kafu,bilo bi nam drago Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bigbad86 825 Napisano Jul 26, 2011 Drug član, 2285 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Honda Sevenfifty Prijavi odgovor kao problematičan Sta mislite o ovom ulju? Video sam ga po sasvim korektnoj ceni u Metrou. Sad verovatno ne bi trebao da bude falsh ipak je to veliki prodavac a ne neka prodavnica auto kozmetike... Edit: Cena je 800 i neshto dinara... Expendable, M900? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
perlx 531 Napisano Jul 26, 2011 festina lente, 749 postova Lokacija: Beograd Motocikl: XRV Prijavi odgovor kao problematičan Moze li u apriliju af1 da se sipa Ipone City Oil 2 ili R2000RR ? Oba ispunjavaju Jaso FC. Iko ? Hoce ortak ovde da mi svisne, potrosio je tts, sad hoce da sipa jagodicu, ne znamo koju Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
m900 227 Napisano Jul 26, 2011 Zainteresovan, 537 postova Lokacija: Virovitica Motocikl: 916 SPS; M900;A35 AML Racing Prijavi odgovor kao problematičan Moze li u apriliju af1 da se sipa Ipone City Oil 2 ili R2000RR ? Oba ispunjavaju Jaso FC. R2000RR Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
perlx 531 Napisano Jul 27, 2011 festina lente, 749 postova Lokacija: Beograd Motocikl: XRV Prijavi odgovor kao problematičan Hvala ! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
expendable 280 Napisano Jul 28, 2011 Svrati ponekad, 441 postova Prijavi odgovor kao problematičan Sta mislite o ovom ulju? Video sam ga po sasvim korektnoj ceni u Metrou. Sad verovatno ne bi trebao da bude falsh ipak je to veliki prodavac a ne neka prodavnica auto kozmetike... Edit: Cena je 800 i neshto dinara... Expendable, M900? Pre svega izvinjavam se jer me par dana nije bilo (no can do). No M900 je odlično odigrao "simultanku". Nemam šta (posebno) da dodam. Uživao sam kao i vi u njegovim (stručnim) odgovorima. Konkretno za ovo pitanje: Više o ovom (i drugim Repsol uljima) na: http://motornaulja.b...lja-repsol.html Vidite i tamo sam napisao da je to full sintetičko ulje (tako ga proizvođač i deklariše) no morate imati na umu da niti su sve sintetike iste niti su sva "full sintetička" ulja sintetička. Znam kako vam zvuči ali su FS ulja često SHC, tj. "sintetska" ulja od baznih ulja treće grupe. U stručnim krugovima se nazvaju "viskoko rafinisanim mineralnim" uljima mada se to i tamo vodi u šire značenje "sintetičkih ulja". Duga je priča (postoji i poseban tekst o tome na blogu mada bi ga sad drugačije napisao). Kako god izgleda (po osobinama ovog ulja, koje jesu vrlo dobre ali ne i vrhunske) da je ovo tipično "sintetsko" ulje ili makar mešavina HC i sintetičkih ulja. U tom smislu je ovo ulje "bliže" Motul-u 5100 i Silkolene Comp 4 uljima nego pravim sintetičkim. Otuda i povoljna cena. Ipak, sasvim je O.K. ako ne tražite previše. Solidan dobar odnos kvalitet/cena. Metro je prilično pouzdan po pitanju originalnosti. Jedno 98% ili više. (hoću reći verovatno 100% ali ne mogu da garantujem u tuđe ime). Silkolene Pro 4 serija kao i Motul 7100 su sigurno (bar malo) bolja ulja, no i skuplja (no tako to ide). P.S. Nadam se da ću za neki dan imati više vremena, pa u neko doba avgusta bar 10 dana "slane vode". Hvala na razumevanju! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
bigbad86 825 Napisano Jul 28, 2011 Drug član, 2285 postova Lokacija: Kragujevac Motocikl: Honda Sevenfifty Prijavi odgovor kao problematičan Lepo se provedite na moru Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
m900 227 Napisano Jul 29, 2011 Zainteresovan, 537 postova Lokacija: Virovitica Motocikl: 916 SPS; M900;A35 AML Racing Prijavi odgovor kao problematičan ciao svima.u svojoj karijeri vozaca motora,u Italiji,ne ovde,kojoj je sada nekih 15 godinica,sipao u svoj motor koji je jedan DUCATI napravljen davne 1996. godine vecinu tih pomenutih ulja u 20W50 gradaciji i to samo u super racing verziji.naime,dukati je tih godina koristio Agip kao fabricko ulje pa sam posle koje godine koriscenja istog resio da probam i nesto drugo pa kupim Castrol.odlicno ulje,nema sta samo sto masini neprija,jbg.predjoh onda na Motul,isto sjajno ulje ali jako kratkog roka,tj,posle mesec dana przenja masine po krivinama apenina,imas utisak da je voda.sipah na kraju Bardal u dve varijante.i to je sjajno ulje ali opet posle par meseci letnje voznje,ventili zvece kao da su ti u kacigi.cak i ovaj zadnji sa tom ludom molekulom ultra hi-tec.elem,vratih se ja na dobar stari Agip RACING 20W50 i kao za cudo,masina prede,cak i posle jako mirne voznje preko apenina(Bolonja-Firenca) ako tako moze da se nazove voznja tim putem (Futa je u pitanju).vidim da niko od vas nije koristio to ulje pa vas pozivam da ga probate,necete se pokajati sigurno.A Motul i Ipone je jedna te ista stvar.Ipone je Motulova podmarka a sve je to vlasnistvo jamahe,bar je bilo koliko se secam.eto toliko,da vas nedavim vise ... pozdrav Dobar stari Agip Racing 4T 20w-50 je od svih koje si nabrojao jedino sintetičko ulje na ester bazi i tu je tajna njegovog uspjeha, a ne u gradaciji 20w-50. Naime Motul u gradaciji 20w-50 je serija 3000 i to je mineralno ulje, Castrol je polusintetika, a Bardahl koji si koristio je najvjerovatnije HC ulje koje nemožemo nazvati pravom sintetikom. Dakle u tvom iskustvu nije stvar u gradaciji nego u kvaliteti ugrađenih komponenti u proizvod, isto tako možeš koristiti i Agip Racing 4T 10w-60. Jednostavno gradacija je okvir, a ulje je slika, pa nije svejedno dali je u okviru Rembrandt ili neka reprodukcija,zar ne? P.S. a kad budem dolazio u BG najaviti ću se Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
expendable 280 Napisano Jul 29, 2011 Svrati ponekad, 441 postova Prijavi odgovor kao problematičan Poštovani "M900", Najavite se malko ranije pa da se nađemo "na pola puta". Izuzetno mi se svidela analogija rama i slike - bravo! Za Agip Racing 4T ste me pretekli ali nema veze, važno je da je odgovor savršen. Zaista, neuobičajeno Agip ima estarsku (sintetičku) osnovu za 20W-50 (jedini sličan analog Motul 7100 u istoj gradaciji) pa je verovatno i bolje rešenje od 10W-60 (koje takođe nije loše). Agip ulja su veoma dobra. Treba li još neki dokaz da su estarske sintetike zaista superiorna osnova? Naravno mora biti usklađeno sa aditivima i uopšte dobro formulisano jer sama po sebi ni estarska sintetika ne znači vrhunski kvalitet. Pozdrav! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Nemanja Sabac 148 Napisano Jul 31, 2011 U prolazu, 68 postova Lokacija: SABAC Motocikl: Cagiva Raptor 125 Prijavi odgovor kao problematičan Repsol 2T scooters,polusintetika. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Slaninar 630 Napisano Septembar 6, 2011 Zainteresovan, 595 postova Lokacija: Novi Sad - Liman Motocikl: Yamaha FZS600, Piaggio Free, Suzuki GN125 Prijavi odgovor kao problematičan Danas Yamaha nastupa sa brandom Yamalube koji za nju uslužno razvijaju i proizvode drugi(nisu ni Motul ni Ipone), a u nekim su se testiranjima i sastavu Yamalube pokazala slabija od poznatih brendova jer su jeftinijim komponentama i aditivacijom htjeli postići kvalitetu, a zadržati niske inpute u proizvodnji, što neide jer kvaliteta ne poznaje kompromis. Pošto za razliku od većine "stručnjaka", ti i Expendable znate o čemu govorite, par pitanja (za obojicu) ako mi možete pomoći. 1) Mene plaši uzimati Motul u Srbiji pošto sam čuo da ima dosta falševa. Milion priča da je bilo kao voda posle 1-2k kilometara. Za Yamalube verujem da dobijam to što platim. Koliko je Yamalube full sintetika slabija od (original) Motula 7100? 2) Je li Yamalube takođe ester? Motor ne cepam u crveno (barem ne dugo), ne vozikam po gradu - ali često prođe po 2 nedelje između dve vožnje. Koliko shvatam taj ester bolje štiti kod hladnih startova i duže se zadržava na zidovima u motoru. Ili sam loše shvatio? 3) Još jedno pitanje. Za moj Yamaha Fazer 600 iz 2001. u fabričkom uputstvu iz '98 piše interval promene na 6k km, a za modele od 2002. (isti agregat, skroz) piše 10k km. Sad, da li posle 6k gradske vožnje svakako treba menjati ulje, a kod putovanja na otvorenom putu ići na 10k zamene? Ili svakako menjati na 6k? Ili svakako na 10? 4) Na kraju najnezahvalnije pitanje. Koje ulje je najbolje za moj motor? Vozam se uglavnom na kraće i duže ture van grada. Jednom nedeljno, često i ređe. Volim voziti oštro, ali ne u crveno. Hvala unapred. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
m900 227 Napisano Septembar 6, 2011 Zainteresovan, 537 postova Lokacija: Virovitica Motocikl: 916 SPS; M900;A35 AML Racing Prijavi odgovor kao problematičan Danas Yamaha nastupa sa brandom Yamalube koji za nju uslužno razvijaju i proizvode drugi(nisu ni Motul ni Ipone), a u nekim su se testiranjima i sastavu Yamalube pokazala slabija od poznatih brendova jer su jeftinijim komponentama i aditivacijom htjeli postići kvalitetu, a zadržati niske inpute u proizvodnji, što neide jer kvaliteta ne poznaje kompromis. Pošto za razliku od većine "stručnjaka", ti i Expendable znate o čemu govorite, par pitanja (za obojicu) ako mi možete pomoći. 1) Mene plaši uzimati Motul u Srbiji pošto sam čuo da ima dosta falševa. Milion priča da je bilo kao voda posle 1-2k kilometara. Za Yamalube verujem da dobijam to što platim. Koliko je Yamalube full sintetika slabija od (original) Motula 7100? 2) Je li Yamalube takođe ester? Motor ne cepam u crveno (barem ne dugo), ne vozikam po gradu - ali često prođe po 2 nedelje između dve vožnje. Koliko shvatam taj ester bolje štiti kod hladnih startova i duže se zadržava na zidovima u motoru. Ili sam loše shvatio? 3) Još jedno pitanje. Za moj Yamaha Fazer 600 iz 2001. u fabričkom uputstvu iz '98 piše interval promene na 6k km, a za modele od 2002. (isti agregat, skroz) piše 10k km. Sad, da li posle 6k gradske vožnje svakako treba menjati ulje, a kod putovanja na otvorenom putu ići na 10k zamene? Ili svakako menjati na 6k? Ili svakako na 10? 4) Na kraju najnezahvalnije pitanje. Koje ulje je najbolje za moj motor? Vozam se uglavnom na kraće i duže ture van grada. Jednom nedeljno, često i ređe. Volim voziti oštro, ali ne u crveno. Hvala unapred. Nemoram ti odgovarati na ništa prethodno, samo odgovor na 4. i najjednostavnije pitanje,a oko ostalog nemoraš razbijati glavu. Dakle u NS ti postoji firma Multicompany koji je generalni uvoznik FUCHS maziva za RS dakle pokriva i program SILKOLENE i tu ćeš sigurno dobiti original. Moja preporuka za tvoj motor je polusintetika na ester bazi Silkolene COMP 4 u gradacijama 10W-40 ili 15W-50, a period izmjene na početku sezone pa do 6-7000 ili ako ne nabereš toliko opet na početku iduće sezone. 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
expendable 280 Napisano Septembar 6, 2011 (promenjeno) Svrati ponekad, 441 postova Prijavi odgovor kao problematičan Poštovani "Slaninar", Postavljate pitanja na koje se ljudi moraju pozvati na V američki amandman (ne znam koji član ustava kod nas). Osim toga ako "Za Yamalube verujem da dobijam to što platim." u čemu je problem? Možda što treba BAŠ da platiš? Uzgred odakle toliko poverenje u njih a nepoverenje u uvoznika Motula? I ... morate da svhvatite da postoji profesionalna obaveza i profesionalna etika, zbog koje nikada nećete dobiti direktan odgovor (indirektno ste već imali pa ako ste pažljivo čitali ...) na vaša pitanja. Naravno ja se (još uvek) mogu "koprcati" budući da ne radim ni za jednu od pominjanih kompanija. Moraću i ja kratko, ali odgovaram na sve postavljeno (jadan ja). 1) Pitanje: Mene plaši uzimati Motul u Srbiji pošto sam čuo da ima dosta falševa. Milion priča da je bilo kao voda posle 1-2k kilometara. Za Yamalube verujem da dobijam to što platim. Koliko je Yamalube full sintetika slabija od (original) Motula 7100? Odgovor: Motul se u Srbiji dovozio (a verovatno i dalje) sa raznih strana tako da je moguće da je bilo i falševa. Obratite se ovlašćenom uvozniku i ne bi smelo da bude problema (ako nema za Motul zašto bi za ostale). Najbolje je kupiti direktno od njih. Priča se svašta (i za utvaru na putu u mom kraju) ali "nije naučno dokazano". Teško je reći koliko ali slabija je sigurno. 2) Pitanje: Je li Yamalube takođe ester? Motor ne cepam u crveno (barem ne dugo), ne vozikam po gradu - ali često prođe po 2 nedelje između dve vožnje. Koliko shvatam taj ester bolje štiti kod hladnih startova i duže se zadržava na zidovima u motoru. Ili sam loše shvatio? Odgovor: Kažu da jeste. Ipak, ako pažljivo čitate, estar je tu tek "mirođija" ostalo su visoko rafinisana mineralna ulja. Vama čist estar i nije neophodan (za vaš motocikl), pogotovu zbog načina vožnje, iako estarske sintetike nisu samo za takmičenja već pokazuju dobre osobine i u standardnoj vožnji. 3) Pitanje: Još jedno pitanje. Za moj Yamaha Fazer 600 iz 2001. u fabričkom uputstvu iz '98 piše interval promene na 6k km, a za modele od 2002. (isti agregat, skroz) piše 10k km. Sad, da li posle 6k gradske vožnje svakako treba menjati ulje, a kod putovanja na otvorenom putu ići na 10k zamene? Ili svakako menjati na 6k? Ili svakako na 10? Odgovor: Zapravo su dva (pitanja, ali nema veze). Menjajte ulje na 6000km svakako. Nije greška ni ako to bude 6001km (recimo 7500km) ali za isključivo gradsku vožnju bolje da bude max. 5000km. Ne zaboravite preporuku od 6 meseci što je tek jedna sezona (i to ne puna, ali do 8 meseci se možete švercovati). Naravno uz bolje benzine i uz dobra ulja. Za BMB95 (pun sumpora) ne bih vam savetovao više od 3000km po gradu ili 5000km mešovito, čak i sa uljima navedenim pod 4). 4) Pitanje: Na kraju najnezahvalnije pitanje. Koje ulje je najbolje za moj motor? Vozam se uglavnom na kraće i duže ture van grada. Jednom nedeljno, često i ređe. Volim voziti oštro, ali ne u crveno. Odgovor: Najnezahvalnije (kako je bilo i sa poštovanim 'M900') ali zapravo najlakše. Silkolene COMP 4 ili Motul 5100. Viskoznost? 10W-40 (). Ili 15W-50. U principu 10W40 ali posle tolikih godina 15W50 ima istu zasnovanost. Zanimljiva varijanta je da koristite 20W-50 ulja, ukoliko ne vozite kada je temp. ispod nule. Tu je dobro rešenje Comp 4 (Silkolene) a najbolje Motul 7100 4T (ipak kategorija sjajne Pro 4 serije "najvećeg takmaca" u kojoj 20W50 viskoznosti (gradacije) nema). Hvala na poverenju. Pozdrav! Promenio Septembar 7, 2011 član expendable 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Slaninar 630 Napisano Septembar 7, 2011 Zainteresovan, 595 postova Lokacija: Novi Sad - Liman Motocikl: Yamaha FZS600, Piaggio Free, Suzuki GN125 Prijavi odgovor kao problematičan Veliko hvala obojici na odgovorima. Obojica ste preporučili polusintetiku. Gledao sam ranije postove i na ovom i na motori.hr, ali nisam našao odgovore na još par nedoumica. Evo, još par pitanja (verujem da i drugima mogu značiti odgovori, stalno se vode polemike oko toga). 5) VIdim da razlika u ceni do full sintetike nije (pre)velika (ispod 10e po zameni). Da li sa full sintetikom dobijam išta? Barem 10k kilometara više pre otvaranja motora, barem 1-2 k kilometara duže intervale zamene? Sada motor na satu ima oko 53 k km. Ne bih na ulju štedeo, ali ne bih ni bacao novce ako to nema nikakvog efekta. 6) Promena ulja pre zime? Večita tema. Ako napravim manje od 3000 km pretpostavljam da nema smisla menjati ulje? Ali ako napravim 5-6k km i planiram spakovati motor do proleća, je li ipak bolje staviti novo ulje? Takođe, ako promenim ulje (recimo krajem oktobra), da li sa njim u aprilu mogu raditi barem 2-3 hiljade km, ili ga treba na proleće opet prosuti? 7) Ako pri svakoj zameni ulja menjam filter, da li je OK pri zimskoj zameni ostaviti stari filter, ili je tada podjednako važno promeniti ga? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
expendable 280 Napisano Septembar 7, 2011 Svrati ponekad, 441 postova Prijavi odgovor kao problematičan 5) razlika do full sintetike zaista nije velika. Naveli ste neke od prednosti sintetika (grubo, paušalno, rečeno). Kod većine motocikala ima smisla dati nešto više novca. Kod vas nema mnogo pa smo i M900 i ja dali preporuku za (kvalitetnu) PS. Banalizovano rečeno, motori (motocikli) sa mineralnim uljem kao "fabričkim" punjenjem ili preporukom su oni kod kojih sintetika nije UVEK isplativa već to bude PS (u svakom slučaju na mineralnim ne treba da ostanane velika većina). U nekima od njih i vredi. Nema baš pravila. Zavisi od konstrukcije i koncepcije samog motocikla. u svakom slučaju treba poći od fabričke preporuke pa ići (makar) jednu kategoriju naviše (naročito kod motocikala iz 90-tih). 6) DA. Ulje se menja pred zimu (ako ne vozite motocikl zimi). Primeri su vam O.K. (ulje do pola intervala zamene se i ne mora menjati). Ako zamenite ulje pred zimu, sledeću zamenu odradite pred sledeću (ako ne prekoračite servisni interval, 6000km u vašem slučaju). Motorno ulje dobro štiti motor (bar) godinu dana. U periodu bez vožnje degradacija ulja je daleko manja (red ili dva reda veličine) u odnosu na period kada se vozi. Naravno ne može u motoru da traje kao u originalnoj ambalaži ali nekoliko meseci mirovanja ne utiču bitno na inerval izmene. Ako baš hoćete da se "osigurate" skratite na 80% (recimo 5000km umesto 6000km) mada nije od značaja. 7) Upravo zbog prethodno rečenog, obavezno promenite i filter ulja. P.S. (kasnije dodato) da ne bude zabune, za odgovor na pitanje pod 6), 80-100% intervala zamene je za slučaj da ulje menjate pred "zimski san" (mini konzervaciju motocikla) i pretpostavku da ćete motor pustiti da radi 10-15min. na leru ili jednu kraću vožnju. Ukoliko menjate par meseci pred zimu (recimo u ovo vreme, septembar) pa pređete 1000 do 2000km, onda s proleća vozite još 2000 do 3000km (za slučaj gde se ulje inače menja na 6000km), što bi rekli na 2/3 intervala. Ukoliko pređete više od 2/3 u sezoni (više od 4000km za dati primer) najbolje je da ulje ipak zamenite (što je i rečeno ali nije loše ponoviti) pred zimu. Čak iako malo koristite motor. Mnogo bolje nego držati takvo ulje u motoru do proleća ili ispustiti isto (tek je bez ulja loše). 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sub zero 9 Napisano Januar 18, 2012 U prolazu, 69 postova Motocikl: Honda Cm 125 Custom Prijavi odgovor kao problematičan Da pitam i ja nesto,do sam sam koristio polusintetiku Bardahl 10w40,pa me interesuje da li je bolje da zbog velikih temperatura sipam 15w50 ili da ostanem na istom? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nik_sa015 1816 Napisano Januar 18, 2012 Zainteresovan, 713 postova Lokacija: Crna Gora Motocikl: BMW R1200GS LC ADV Prijavi odgovor kao problematičan @subzero Jel ti agregat trosio ulje ? i jel to pitas za Hondu 125cc ? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sub zero 9 Napisano Januar 18, 2012 U prolazu, 69 postova Motocikl: Honda Cm 125 Custom Prijavi odgovor kao problematičan Da za Hondu,kad su vece temperature malo ga trosucka,a kad je ono normalna temperature ne trosi ga.. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nik_sa015 1816 Napisano Januar 18, 2012 Zainteresovan, 713 postova Lokacija: Crna Gora Motocikl: BMW R1200GS LC ADV Prijavi odgovor kao problematičan Sipaj C60 15W50 i uzivaj ! 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
sub zero 9 Napisano Januar 18, 2012 U prolazu, 69 postova Motocikl: Honda Cm 125 Custom Prijavi odgovor kao problematičan hvala na savetu.. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...