Jump to content

Moto Zajednica

Sta kada nam pukne guma na putu?

Recommended Posts

• Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3696 postova
  • Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka)

Auuuu, koliko filozofiranja zbog probušene gume!? 1neznam.gif

Kad krenem na put obavezno (uz osnovni pribor i alat) nosim sa sobom prednju i zadnju unutrašnju gumu, "montirače", lepak, "flekne", pumpu. I kad se guma probuši ja lepo demontiram točak i gumu, zamenim (ili zakrpim) unutrašnju gumu, napumpam i "pičim" dalje.

Maksimalno pola sata posla.

Posle svratim kod prvog vulkanizera da mi "zakrpi" gumu koju sam skinuo i ona služi nadalje kao rezerva.1zvizduk.gif

p. s.

Sad videh da je kolega Marre u međuvremenu već odgovorio (dok sam ja kucao).

• Podržavam 2

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 4834 postova
  • Motocikl: enduro

Pa iznesoh ja.

Pukla guma. Stao. Prazna. Pripremim cep (pertlu) i stavim jednu ampulu da naduvam gumu.

Nije naduvalo skoro nista. Malo prodzaro / pripremio rupu i sav vazduh je otisao.

Jos jedna ampula, nedovoljno. Dok namjestis trecu, prethodna je otisla (osim ako ne drzis prst na rupi).

LM, mozda sam bio malo nespretan, ali sam na kraju ostao prazne gume i ampula.

Jesi vadio iglicu ventila, kad si morao rukom da drzis?

Ok, razumem da te ampule nisu mozda neka opcija, ali koji ih djavo reklamiraju i nude i u svim ozbiljnim prodavnicama.

Nisam drzao nigdje ruku. Vazduh je otisao kroz rupu (na gumi) koji pokusavamo da zakrpimo jel.. :)

Ako bi se na nju stavio prst, mozda bi ucinak bio bolji. Mozda bi bilo moguce to izvesti, ali treba sigurno prakse, pa onda opet imamo samo mozda.

:D :D :D od prodzaro, video pridrzao.

Taj vazduh sto je izasao kroz rupu sto si krpio, nema veze sa ampulom. Mislim, ima veze, ali ampula nije mogla da dodje do izrazaja jer je guma konstantno ispustala. Jel tako? :D

U stvari pitanje glasi, da li si srucio dve ampule u ispravnu gumu? Hvala. :D

• hoochie coochie man, 1239 postova
  • Motocikl: Harley Davidson Road King Classic '07 & Honda CB750K '81

Ja na CB-u imam 2 cepa u zadnjoj gumi.

Natovaren kao mazga, sa sve devojkom pozadi (nismo bas lagani ni ona ni ja), napravih sasvim solidnu kilometrazu, brzine i do 150kmh... Pratio sam pritisak u gumi, nikad se nije menjao, tj. nije oslabio... :takoje:

• motoras, 2484 postova
  • Motocikl: BMW '73. zderac kilometara // TOMOS APN 4/deva //Gpz900r Ninja // VULCAN VN1500

Ima li neka caka kako se radi čepovanje ili je prosto kao što piše na uputstvu? Da li i kako, se koristi onaj lepak? Dva puta sam gledao kod vulkanizera da nisu ništa mazali!

Ne treba ti lepak. Kad nadjes rupu "turpijom" je "prodzaras". Zasto se to radi? Pa iz razloga sto je rupa obicno mala i ne moze kroz nju da se progura cep ("glista","pertla"). Kada kroz usku rupu hoces da uguras cep,obucno ga uvlakac precvika na pola. Kad si prosirio rupu,stavis cep u uvlakac i na pola ga uvuces u rupu. Tako da otprilike 2cm cepa ostane u gumi,a dva kraja koji ostanu da vire iz gume treba skratiti na do 5-10 mm. Na cepu se vec nalazi dovoljno lepka da se on zalepi u rupi,tako da dodatno mazanje lepkom nije obavezno. Posle toga se guma naduva na koliko vec treba.

Zasto je dobro naduvati gumu pre cepovanja? Zato sto je lakse proburaziti rupu kad je guma naduvana,a lakse je i nabiti cep,jer kad je guma izduvana hoce da se uvija pa to moze biti problem.

Tako sam ja to sto puta radio na autu (kad sam radio taj posao...). Na motoru dva-tri puta i postupak je isti. Po meni najbolje resenje je cep u obliku pecurke ili eksera koji se sa unutrasnje strane gume provuce kroz rupu,vulkanizira i ocvika da ne viri...

Ja nosim sprej,ali posto su kod nene unutrasnje,mislim da bi pre uzeo montirace u ruke i zalepio unutrasnju nego da sprejisem pa da stalno mislim o tome...

Jos nesto da dodam. Ako se ima lepak,onaj tecni u konzervi,mnogo je dobar jer sa njim cep lakse klizne kroz rupu. Onda rupa treba da je manja inace cep hoce da izadje. Kako se on koristi? Stavis cep u uvlakac, zamocis u lepak i roknes u rupu.

• Podržavam 2

• Lord Sidious Tamni, 4841 postova

...

U stvari pitanje glasi, da li si srucio dve ampule u ispravnu gumu? Hvala. :D

Nisam.

Zasto bi to radio? :D

A ovu probusenu treba prvo napumpati, da bi se mogla cepovati*.

Ponavljam, mozda sam bio seprtlja, ali ja od tada ubacim kompresor velicine 4 ampule u prtljag. ;)

*) -cepovanje u ovom kontextu je dzaranje, cimanje sa lepkom i cepovanje (iz ostalih kontexata :D, tj. guranje pertle u rupu).

• Drug član, 1404 postova
  • Motocikl: Moto Guzzi Nuovo Falcone 500

Sta je sa onima koji imaju unutrasnju,recimo i da sprej odradi posao,sta posle,baciti tu unutrasnju i montirati novu ?

Baciti je..definitivno. Ja uvek nosim sa sobom...flekice...lepak...kompresor...2 rezervne unutrasnje...3 mala pajsera + WD..pricam o duzem putu

Na kracim relacijama...ipone sprej i kompresor

Ako se lepo uvezba moze se zameniti za 20-30min...otprilike..

Hvala na odgovoru,zasto nosis WD ?

• Very Funny Rider, 1128 postova
  • Motocikl: ホンダ Tamić Varadero XL Litra '07

Sta je sa onima koji imaju unutrasnju,recimo i da sprej odradi posao,sta posle,baciti tu unutrasnju i montirati novu ?

Baciti je..definitivno. Ja uvek nosim sa sobom...flekice...lepak...kompresor...2 rezervne unutrasnje...3 mala pajsera + WD..pricam o duzem putu

Na kracim relacijama...ipone sprej i kompresor

Ako se lepo uvezba moze se zameniti za 20-30min...otprilike..

Hvala na odgovoru,zasto nosis WD ?

Evo videces zasto na ovom snimku...koji je po meni najbolji tutorial za zamenu unutrasnje..

• Ne silazi, 6308 postova
  • Motocikl: KLX250S efi klot, GV 2.0 ADV edition

Ja nosim nekoliko holšrafa za drvo, superlepak, krstasti šrafciger i malu kinesku pumpu. Do prvog vulkanizera.

Mada sam to do sad upotrebio samo jedanput.

• Svrati ponekad, 237 postova
  • Motocikl: Suzuki DL 650 V-Strom
Meni nije jasno kako probušenu gumu naduvati (ampulom ili pumpom) i tek onda stavljati čep!?!

Pa kako ti nije jasno? Koristiš dve ampule, jednu zaglaviš u rupu a sa drugom duvaš :stabre:

• motoras, 2484 postova
  • Motocikl: BMW '73. zderac kilometara // TOMOS APN 4/deva //Gpz900r Ninja // VULCAN VN1500

Meni nije jasno kako probušenu gumu naduvati (ampulom ili pumpom) i tek onda stavljati čep!?!

Guma se pre cepovanja duva zato da bi mogao cep da zabijes u gumu. Ako je guma izduvana,tu gde guras cep u rupu guma ce se uvijati prema felni i nema sanse da proteras uvlakac sa cepom. Ako je rupa tolika da guma ne moze da primi pritisak vazduha,onda tu cep i nd pomaze. Ne mogu slikovitije da objasnim. Ovo vazi kad imamo kompresor i nismo ograniceni vazduhom. Na ampule nisam nikad duvao,ali postupak je slican. Tu je najveci problem sto kad ispalis sve ampule,ako nemas kompresor bice muke.

Ps. Ono duvanje na vatru stvarno nisam nikad video,a i ne bih se usudio da probam...

• Podržavam 1

• Zainteresovan, 725 postova
  • Motocikl: Strom 650

Guma se pre cepovanja duva zato da bi mogao cep da zabijes u gumu. Ako je guma izduvana,tu gde guras cep u rupu guma ce se uvijati prema felni i nema sanse da proteras uvlakac sa cepom. Ako je rupa tolika da guma ne moze da primi pritisak vazduha,onda tu cep i nd pomaze. Ne mogu slikovitije da objasnim. Ovo vazi kad imamo kompresor i nismo ograniceni vazduhom. Na ampule nisam nikad duvao,ali postupak je slican. Tu je najveci problem sto kad ispalis sve ampule,ako nemas kompresor bice muke.

Ps. Ono duvanje na vatru stvarno nisam nikad video,a i ne bih se usudio da probam...

Naravoučenije: treba imati kompresor!!!

• nocni cuvar, 2583 postova
  • Motocikl: Yamaha nouvo elegance

Pre dve godine sam isao u Herceg Novi preko Bosne i negde pred Bilecom osetim da mi zadnji kraj ljulja , a ja ful natovaren plus zena!Slucajno drugar predlozi da stanemo u centru Bilece da odmorimo, tu za petnaest minuta mi ispusti guma ! Sreca nismo produzili dalje bio bi 20 km od vulkanizera a nedelja radi do 4 ! Odradio cepovanje na gumi koja je tada vec presla 15 kkm, i navozao sam se posle skoro jos toliko!Guma je drzala ok i nije bilo nikakvog pustanja! Jel velika razlika izmedju cepovanja koje bi mi radili sa kitim i ono sto rade vulkanizeri?

Jel to znaci da si sa gumom ukupno presao 30k km?

• motoras, 2484 postova

Sad sam odgledao onaj video sa druge-trece strane... Sve je ok,samo da kazem da umesto WD-40 moze da se koristi i vulkanizerska pasta za montazu guma,a posto toga u glavnom nemamo kod sebe na putovanju sasvim ok moze da posluzi i obican sapun za pranje ruku. Pre skidanje i namestanja nasapunjamo ivice felne i gume i tada guma mnogo lakse sklizne sa felne,a i na felnu prilikom montaze.

• Ko zna šta, 68 postova

Iz ličnog iskustva mogu da kažem da je najbolje imati i set za čepovanje i sprej, ne zauzimaju mnogo mesta a mogu mnogo da pomognu.

Pre dve godine sam išao za LA na moto susret, imao sam sprej tj set za reparaciju gume u motoru.

Negde u nekoj vukoje.. par kilometara od LA., počne motor da ljulja, stanem i imam šta da vidim otišla guma.

Situacija kao sa skubom, svi bajkeri prolaze niko da stane, da pita šta se dogodilo, subota oko 5 popodne.

Izvadim set za reparaciju, naspem kad ono šiklja napolje, nabo šraf od bar 12mm, neki kamionski i izduva mi se ponovo guma, set tu ne pomaže.

Šta ću, vidim na stotinjak metara neki krov kroz krošnje, odguram motor do tamo, srećom čovek vozi kvad, zamolim ga da ostavim motor kod njega dok ne nađem vulkanizera, gumu ili šta god. Kaže dečko eto ga tu dva vulkanizera na 100 m od mene, upali kvad ode da pogleda da li rade, kad ono za divno čudo neko i radi subotom, mada sam posle posumnjao da je taj šraf i njihovih ruku delo al ajd sad...

Odguram motor, čepuju ga naduvaju i teraj dalje na susret.

Prva stvar koju sam uradio kada sam stigao na susret je bila da kupim set za čepovanje i set za reparaciju gume, posle toga više puta upotrebljavano i jedno i drugo.

Set je dobar da začepi rupu osim ako je guma isečena tu ne pomaže.

A set za reparaciju je dobar zato što naduva gumu na 1-1,5 bara, tako da može da se motor odveze do prve pumpe da se naduva guma.

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja