Jump to content

Moto Zajednica

Gume za maxiskutere

Recommended Posts

• Svrati ponekad, 300 postova
  • Motocikl: Honda SW 400

Iz mog skromnog iskustva znam da to ne može bilo koji vulkanizer da ti odradi, naročito da ti neko od njih skida i vraća točak,  to već moras da se dobro raspitaš ko to radi u tvom kraju. Ja na silveru skidam sam točkove, onda odnesem da mi samo svuce stare guma, ponesem kući felne koje detaljno operem, ispoliram ivicu gde naleže guma pa tek onda odnesem da mi namontira nove gume. Onda sam vratim točkove. Ali ne skidaj točkove sam ako nemaš pravi alat i bar neko iskustvo, prednji točak još nekako, ali zadnji nikako. Verujem da će ti neko ovde dati preporuku za nekoga. Znači za ove "obične" vulkanizere zaboravi. 

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Zainteresovan, 804 postova
  • Motocikl: EX Honda CB500X '23---------------------------------------EX Honda Africa Twin '17------------------------------------------V Strom 650XT '24-------------------------

@vladags Spasi si živce i odnesi nekom ko radi i moto program. :na_glavi:

• Podržavam 1

• Svrati ponekad, 295 postova
  • Motocikl: Suzuki Burgman 650, Honda NC 750X

Svakako mora kod vulkanizera koji radi moto program bez obzira ko skida točak. Za moto program moraju paknovi (hvataljke za felnu) da budu duži zbog kočionog diska i tanji na vrhovima jer ja bok moto gume kraći i tvrdji pa samim tim se lakše ošteti bez pravog alata!

• BJB Maxi scooter club, 1658 postova

Ide na obicnu demonterku kao i za auto... Samo sto treba biti iskusan da se guma ne pocepa. Felna se ne moze oguliti,jer 'kljun' masine se automatski pri blokiranju odstojanja pomeri za par milimetara unazad. Sto se balansa tice,mora poseban nastavak koji je skup i koju vecina vulkanizera ne poseduje. Uslugu skidanja oba tocka kad naplatis 50e svima je skupo,razumem... Ali ,posao je to. Ako blokiraju kocioni klipovi,zatezanje lanca... Npr. ima starijih motora sa sajlom koja se razcveta,itd. Problema koliko volis.  

Promenio član DaliborBP

• Drug član, 1057 postova
  • Motocikl: Aprilia Atlantic 500 Classic

Ja sam kupio Pirelli Diablo Roso za mog Atlantica, baš u toj dimenziji, prošle sezone.
Što se tiče voznih karakteristika, nisam nešto posebno zahtevan niti hrabar vozač, ali mi sa mojim ritmom vožnje nisu pravile primetnu razliku u ponašanju, niti kada sam sam niti kada nas je dvoje.
Prijanjanje je osetno bolje od prethodne Mitaske koja je bila 4 ili 5 godina stara.
Što se tiče veličine, izgleda lepše, popunila je zadnji točak, ali balon nije znatno veći. Ima pravilan oblik profila, nije ispupčena po sredini.
Što se tiče visine, sa zadnjim amortizerima od Burgmana 650 nije dohvatala gore do plastike, ali je Darko primetio da mi amortizeri ne rade, ne špiluju. Kupljeni su ispravni, pa tek čekam zamenu. Videćemo kako će biti.
Sa tom dimenzijom gume @alexanto ima dosta iskustva, pa se nadam da će se oglasiti. Ne znam da li je on vozio tu dimenziju sa fabričkim amortizerima ili sa Burgmanovim...

Послато са M2007J3SG помоћу Тапатока

• BJB Maxi Scooter Club, 6000 postova
  • Motocikl: Aprilia Atlantic 500 / CF Moto 450 MT

Vozio sam (i trenutno je na Atlantic-u) najvise 140/70 14 i mislim da je to najpametniji izbor za Atlantica. Jedno vreme sam vozio i 150/70-14 kao i jos nekoliko forumasa. Lepo se vozi sa tom dimenzijom ali je ona malko "balonjasta" pa sa originalnim amortizerima udara u plastiku od prostora ispod sedista. Ja sam moju cak i probusio tako. Ako stavis 'mortizere od Silvera/Burgama 650 racunaj da su oni za malo jace od santimetra, cini mi se, kraci od originalnih pa bi se problem sa sirom (i visljom) gumom jos vise pokazao...

Po meni, stavi 140/70 i nakrivi kapu...

Nemaš zadnju Diablo Rosso u našoj dimenziji.
Bar nije postojala kada sam ja kupovao prošle zime, sve sam prodavce prevrnuo... Na kraju uzeo 150/70 jer sam želeo da ih probam.

Послато са M2007J3SG помоћу Тапатока

140/60 i 140/70 nikako nije obimno slicno. 60 i 70 nije visina (balon) u mm nego u procentima od sirine. Znaci 60% ili 70% od 140mm... Ja sam uvek za fabricku dimenziju. Ako je nema,trazi je od proizvodjaca koji imaju. :takoje:

Screenshot_20230328_085641_Chrome.jpg

Screenshot_20230328_085647_Chrome.jpg

Promenio član DaliborBP
  • Podržavam 1

• U prolazu, 42 postova
  • Motocikl: Kymco Xciting 300R

Ja sam prosle godine stavio Metzeler feelfree napred i pozadi, po suvom drzi odlicno nikakvih problema nisam imao, po kisi slabo vozim.

Druge proizvodjace nisam vozio da bih uporedio, mada dosta je hvale na stranim forumima tako da neces sigurno pogresiti.

Pre 4 sati, Fortuna89 je napisao:

Posto smo ustanovili da je nemoguce naci dimenziju 140/60 Pirelli,da li je imao neko iskustva sa Metzeler gumama?

Sent from my SM-S908B using Tapatalk

Metzeler je za mene do sada najbolja guma koju sam vozio kad sam imao beverlija.:moto2:

Dunlop se ekstra pokazao u normalnoj ekspoataciji. Ima ga na stanju u toj dimenziji. 

Promenio član DaliborBP

• Motocikl: EX Honda CB500X '23---------------------------------------EX Honda Africa Twin '17------------------------------------------V Strom 650XT '24-------------------------

@Fortuna89Jesi pitao kod onih Kompp.co kako li se vec zovu, ja sam kod njih nedavno pazario 2 Michelinke CG2 za X9. Drugi ko je retko imao na stanju. Ovo su doduse 14ke 150/70 i 120/70...

Izvinjavam se unapred ako nije dozvoljeno "reklamiranje". 

Mislim da ipak ima razlika izmedju City grip 1 i City grip 2 gume... Mozda gresim, meni je ok skroz...

@Fortuna89ja ti objasnjavam nesto a ti ne slusas... Povecavanjem sirine gaza moras smanjiti visinu (procente) da bi dobio pandan fabrickoj dimenziji. Imas kalkulator pa racunaj, nemoj napamet raditi ako se ne razumes i ne znas. Nije sramota ne znati,ali kad vec pitas onda poslusaj. 

Promenio član DaliborBP

Ja ne znam eto šta to toliko fali Michelinu, Contiju i ostalima pa bas gadjaš ona 3 navedena gore...

Ideš na Navak sa Atlanticom? :jee:

• Sviđa mi se 1
  • Podržavam 2

• BJB Maxi Scooter Club, 1734 postova
  • Motocikl: Bmw R1200Gs
Pre 13 sati, Rider000 je napisao:

Mislim da ipak ima razlika izmedju City grip 1 i City grip 2 gume... Mozda gresim, meni je ok skroz...

Totalno druga, nemaju skoro ništa isto. Msm da je za skuter varijantu to najbolja opcija. Compp radi Mishelin i msm da uvek kod njih mogu da se nadju. Msm da sa tom dvojkom nebi trebalo biti greske. 

• Sviđa mi se 1

• Drug član, 380 postova
  • Motocikl: Honda NC750 sivi soko šaltalica

@DaliborBP ako sam dobro razumeo moglo bi da ide i u kontra smeru, to jest povećanje visine zahteva smanjenje širine? Recimo ako fabrika propisuje 160/60, moglo bi se ići i na 150/70.

Tako je, povecavanjem visine,smanjuje se sirina gaza...i obratno... Ali, moras paziti koliko jota je felna ,da ne bude uza guma od felne. Onda nije dobro. :Bandolera:

Promenio član DaliborBP
  • Hvala 1

@Fortuna89dunlopa i michelina smo vozili mnogi na atlanticu. Bili zadovoljni,nema razloga da i ti ne budes. Alexa i Sale preko 100 000km su imali i njima se extra pokazao. Ja sam na vecini vozao dunlopa,bio zadovoljan isto.

@Fortuna89 Super. Srećno bilo. Kad ih malo provozaš napiši utiske. Ako možeš da ih uporediš sa prethodnim još bolje.

Послато са SM-N975F помоћу Тапатока

• U prolazu, 6 postova
  • Motocikl: Aprilia Atlantic 500 sprint

Pozdrav clanovima. Evo novajlije, malopre se registrovao.

Da, cena moto guma u Nemackoj je malo povoljnija, sto auto sto moto guma...

i ja sam u dilemi za moju AA 500 sprint koju gumu uzeti, i ja sam citao za te diabllo pirelijeve, ali nema ih u mojoj dimenziji 140/60/14, prednja izgleda i moze da se nadje 120/70/14...

Tako da vidim po vasim savetima vecina daje prednost Dunlop u odnosu na ostale proizvodjace...

Ali imam vremena jos mesecak dana, motor je jos kod majstora u radionici, mucilo nas je punjenje, pa stator, stator kupljen polovan u KV, regler kupljen al visak, bice u rezervi, nova baterija, ulje i filter i antifriz zamenjeni, samo da se provere ventili, teze pali kad je hladna, ali eto nadam se uskoro da se provozamo malo:)

pozdrav svima

• Sviđa mi se 1

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja