MILJAN* 157 Napisano Jun 2, 2012 Zainteresovan, 904 postova Lokacija: Šumadija-Pašaluk Motocikl: SUZUKI V- STROM Prijavi odgovor kao problematičan Razmisli malo, u kruznom toku se ide u kontra smeru od kazaljke na satu, pa samim tim moras propustiti oni koji su u kruznom toku, odnosno koji ti nailaze sa leve strane. Razmislio sam i zaključio da to nije zbog ''pravila leve strane'', nego zbog ova dva znaka koja te očekuju ispred ulaska u kružni tok: Prvi znak nam objašnjava u kojem smeru možemo da vozimo, a drugi nam nalaže da propustimo vozila koja se kreću putem sa kojim se ukrštamo. Dakle zbog ova dva znaka propuštamo vozila koja mogu da dođu samo s leve strane, a ne zbog nekakvog pravila leve strane. Jer kao što rekoh, to je regulisano ovim znacima, a ne pravilom. Da te upozorim, ukoliko raskrsnica, odnosno kružni tok, nije uređen ovakvom ili nekom drugom signalizacijom, nemoj da primenjuješ tvoje pravilo leve strane. Bićeš kriv ukoliko si u kružnom toku, a udariš u onoga ko se tek uključuje. Tako je makar bilo kad sam ja polagao, a to beše davno. Možda je sad uvedeno pravilo leve strane u kružnom toku. Postoji jedan kružni tok u Grčkoj koji je baš takav..Nema trougla i znaka pravca kretanja.. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alekre 13001 Napisano Jun 2, 2012 Ne silazi, 7433 postova Lokacija: Smederevo Motocikl: TDM 900 Prijavi odgovor kao problematičan Kruzni tok je takodje raskrsnica u kojoj vaze opsta pravila saobracaja. Vozi se smerom suprotnim kazaljki na satu, pri ukljucenju u kruzni, ako postoje znakovi (tipa ukrstanje sa putem sa prvenstvom prolaza) postupiti po istom, ako pak ne postoji, vazi pravilo desne strane, sto u ovom slucaju znaci da vozilo u kruznom toku treba da propusti drugo koje se ukljucuje i to je u principu to. Po tome, ako uzmemo za primer taj grcki kruzni tok, dakle vozi se u smeru suprotnom kazaljci na satu i u istom, propustiti vozila koja se ukljucuju. Po meni tu nema niceg konfuznog, teorijski Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
DjordjeMijailovic 2644 Napisano Jun 2, 2012 Strucnjak, 1631 postova Lokacija: Novi Sad - Šabac Motocikl: CRF300L Prijavi odgovor kao problematičan Razmisli malo, u kruznom toku se ide u kontra smeru od kazaljke na satu, pa samim tim moras propustiti oni koji su u kruznom toku, odnosno koji ti nailaze sa leve strane. Propustas one koji dolaze sa leve? Joj Stefane sta li bese ono "pravilo DESNE strane? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
GhostMile 4614 Napisano Jun 2, 2012 Lord Sidious Tamni, 4841 postova Prijavi odgovor kao problematičan Stefan je ustvari mislio da pravilo lijeve i desne strane, odnosno propustas sve kad imas obrnuti trougao. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ratboy 1389 Napisano Jun 2, 2012 Zainteresovan, 952 postova Prijavi odgovor kao problematičan Ako bi prvenstvo imala vozila koja se uključuju naspram onih koji su unutar kružnog toka prvi put kad naidje istovremeno nekoliko vozila napunili bi krug i stajali kao ovnovi na brvnu. Tu nešto ne pije vodu kao i to pravilo desne strane za kružne tokove u švajcarskoj gde se koliko znam desnom vozi. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
GhostMile 4614 Napisano Jun 2, 2012 Lord Sidious Tamni, 4841 postova Prijavi odgovor kao problematičan Ako bi prvenstvo imala vozila koja se uključuju naspram onih koji su unutar kružnog toka prvi put kad naidje istovremeno nekoliko vozila napunili bi krug i stajali kao ovnovi na brvnu. Tu nešto ne pije vodu kao i to pravilo desne strane za kružne tokove u švajcarskoj gde se koliko znam desnom vozi. Zato toga skoro i da nema vise, tj. svugdje ima znak \7 ispred toka. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ftj 349 Napisano Jun 2, 2012 Svrati ponekad, 323 postova Lokacija: bgd Motocikl: ktm duke 690 Prijavi odgovor kao problematičan Ne morate ići u Grčku imate takav primer na kružnom toku na autokomandi. Oni koji se kreću iz pravca grada nemaju obrnuti trougao i imaju prednost u odnosu na one koji su uključeni u kružni tok. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Alekre 13001 Napisano Jun 2, 2012 Ne silazi, 7433 postova Lokacija: Smederevo Motocikl: TDM 900 Prijavi odgovor kao problematičan Zato i mrzim kruzne tokove, pola nema pojma kako se vozi i nepismeno je. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Stefan3595 438 Napisano Jun 2, 2012 Svrati po nekad, 360 postova Lokacija: Leskovac-Lausanne Motocikl: Kymco Zing 125, BMW F800GS Adventure Prijavi odgovor kao problematičan Kružni tok saobraćaja je raskrsnica u kojoj se saobraćaj odvija kružno u smeru suprotnom od kretanja kazaljke na satu. Kružni tok je označen vertikalnom saobraćajnom signalizacijom tj. saobraćajnim znakom izričite naredbe - znakom obaveze: “kružni tok saobraćaja”, a može imati jednu ili više saobraćajnih traka. Površina koja se nalazi u sredini kružnog toka se zove rondo ili rondela. Kružni tokovi se grade u cilju povećanja sigurnosti saobraćaja, da bi se smanjio broj kolizionih tačaka kod sukobljavanja saobraćajnih tokova u raskršću, te je kod istih smanjen rizik od sudara vozila i povećana je protočnost saobraćaja. Na ulazu u kružni tok uz navedeni saobraćajni znak obično se postavlja i saobraćajni znak “nailazak na put sa prvenstvom prolaza”. Vozila koja ulaze u kružni tok saobraćaja moraju ustupiti prednost vozilima koja su već u kružnom toku: pravovremeno smanjiti brzinu kretanja, po potrebi zaustaviti se i fazu uključivanja izvesti bez izazivanja opasnosti ili smetnji drugim vozilima. Prilikom uključivanja vozila u kružni tok vozač nema obavezu uključivanja pokazivača pravca obzirom da je smer vožnje jasan. Preuzeto iz knjige za bezbednsot i regulisanje saobracaja za srednje skole. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
GhostMile 4614 Napisano Jun 2, 2012 Lord Sidious Tamni, 4841 postova Prijavi odgovor kao problematičan I opet taj famozni termin "prilagodjavanje brzine kretanja". Kao da implicira da se konstantno vozis neprilagodjenom brzinom, pa onda moras u jednom trenutku da je, jel, prilagodis. Pa valjda se i 5,10, ili 100 km prije tog toka vozimo prilagodjenom brzinom? A ako se ne vozimo, zasto onda bas pred tok da je prilagodjavamo? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
MILJAN* 157 Napisano Jun 3, 2012 Zainteresovan, 904 postova Lokacija: Šumadija-Pašaluk Motocikl: SUZUKI V- STROM Prijavi odgovor kao problematičan I opet taj famozni termin "prilagodjavanje brzine kretanja". Kao da implicira da se konstantno vozis neprilagodjenom brzinom, pa onda moras u jednom trenutku da je, jel, prilagodis. Pa valjda se i 5,10, ili 100 km prije tog toka vozimo prilagodjenom brzinom? A ako se ne vozimo, zasto onda bas pred tok da je prilagodjavamo? Pa da ne bude pichvajz ;) Sent from my ASUS Transformer Pad TF300T using Tapatalk 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Divvy 1 Napisano Jun 4, 2012 U prolazu, 8 postova Lokacija: Wien, Sremska Kamenica Motocikl: Yamaha FJR1300 Prijavi odgovor kao problematičan Koliko ja znam - a da to nisam naucio u auto skoli - ako nema znaka 'Nailazak na put sa pravom prvenstva'tj izvrnuti trougao na ulazu u kruzni tok onda prednost imaju oni koji su u kruznom toku. To je jedini izuzetak od pravila desne strane posto se propustaju vozila koja dolaze sa leve strane. Inace bi se desilo ono sto je spomenuo Ratboy - ako bi veci broj vozila pokusao da udje u kruzni tok (npr svatovska kolona ) onda bi doslo do zaustavljanja saobracaja u kruznom toku. Ustvari saobracaj u spoljnoj traci bi se zaustavljao svaki put kad bi neko vozilo trebalo da se ukljuci u kruzni tok. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Bambi 200 Napisano Jun 4, 2012 VKV skupljač puževa, 219 postova Lokacija: Beograd Motocikl: TRABAKULA Prijavi odgovor kao problematičan Da se da pitam, ja tu ništa ne bi' dir'o! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
illuminated 153 Napisano Jun 4, 2012 μαλάκα, 120 postova Lokacija: Beograd Motocikl: FZ6 Prijavi odgovor kao problematičan Postoji jedan kružni tok u Grčkoj koji je baš takav..Nema trougla i znaka pravca kretanja.. Cuj jedan, vecina ih je takvih... Ali u GR vazi pravilo desne strane i u kruznom toku. Oni koji se krecu kruznim tokom staju da propuste vozila koja se ukljucuju u kruzni tok. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Ronin 82 Napisano Jun 4, 2012 U prolazu, 85 postova Lokacija: Ni na nebu ni na zemlji Motocikl: Kawasaki ZX6R 636 Prijavi odgovor kao problematičan Ne postoji pravilo leve strane. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
vuk996 34 Napisano Jun 4, 2012 U prolazu, 48 postova Lokacija: Novi Beograd, Blok 45 Motocikl: Yamaha xt125x Prijavi odgovor kao problematičan Imao 28. og polaganje i vazilo je pravilo desne strane a ne onog ko je u kruznom toku ( kad nema znakova koji regulisu prvenstvo prolaza). Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
GhostMile 4614 Napisano Jun 4, 2012 Lord Sidious Tamni, 4841 postova Prijavi odgovor kao problematičan Koliko ja znam - a da to nisam naucio u auto skoli - ako nema znaka 'Nailazak na put sa pravom prvenstva'tj izvrnuti trougao na ulazu u kruzni tok onda prednost imaju oni koji su u kruznom toku. To je jedini izuzetak od pravila desne strane posto se propustaju vozila koja dolaze sa leve strane. Inace bi se desilo ono sto je spomenuo Ratboy - ako bi veci broj vozila pokusao da udje u kruzni tok (npr svatovska kolona ) onda bi doslo do zaustavljanja saobracaja u kruznom toku. Ustvari saobracaj u spoljnoj traci bi se zaustavljao svaki put kad bi neko vozilo trebalo da se ukljuci u kruzni tok. Mada je vec ponovljeno milion puta, nije zgoreg i milion i prvi, ako to spasi neciji blatobran, ruku, nogu ili zivot: "kruzni tok je raskrsnica kao i svaka druga sto se tice prvenstva prolaza". Znaci nema znak = pravilo desne strane. Kraj. Tacka. Gotovo. Aman vise ljudi.... To je sto se tice teorije. Praksa je da to ne znaju svi, pa onda treba lakapo i po procjeni u datoj situaciji. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Divvy 1 Napisano Jun 4, 2012 U prolazu, 8 postova Lokacija: Wien, Sremska Kamenica Motocikl: Yamaha FJR1300 Prijavi odgovor kao problematičan Koliko ja znam - a da to nisam naucio u auto skoli - ako nema znaka 'Nailazak na put sa pravom prvenstva'tj izvrnuti trougao na ulazu u kruzni tok onda prednost imaju oni koji su u kruznom toku. To je jedini izuzetak od pravila desne strane posto se propustaju vozila koja dolaze sa leve strane. Inace bi se desilo ono sto je spomenuo Ratboy - ako bi veci broj vozila pokusao da udje u kruzni tok (npr svatovska kolona ) onda bi doslo do zaustavljanja saobracaja u kruznom toku. Ustvari saobracaj u spoljnoj traci bi se zaustavljao svaki put kad bi neko vozilo trebalo da se ukljuci u kruzni tok. Mada je vec ponovljeno milion puta, nije zgoreg i milion i prvi, ako to spasi neciji blatobran, ruku, nogu ili zivot: "kruzni tok je raskrsnica kao i svaka druga sto se tice prvenstva prolaza". Znaci nema znak = pravilo desne strane. Kraj. Tacka. Gotovo. Aman vise ljudi.... To je sto se tice teorije. Praksa je da to ne znaju svi, pa onda treba lakapo i po procjeni u datoj situaciji. Nemoj da se nerviras To sam od nekoga cuo i zvucalo mi je logicno. Nisam do sada naisao na kruzni tok bez znakova pa nisam imao priliku da testiram to pravilo ali se apsolutno slazem sa tobom da je najbolji nacin za proci takav neki kruzni tok - polako i u skladu sa trenutnom procenom. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
ftj 349 Napisano Jun 4, 2012 Svrati ponekad, 323 postova Lokacija: bgd Motocikl: ktm duke 690 Prijavi odgovor kao problematičan U Beogradu imaš kružni tok autokomanda gde ako ideš iz pravca grada imaš taj slučaj. Svi ostali uvek imaju obrnuti trougao pri ulasku. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Stefan3595 438 Napisano Jun 4, 2012 Svrati po nekad, 360 postova Lokacija: Leskovac-Lausanne Motocikl: Kymco Zing 125, BMW F800GS Adventure Prijavi odgovor kao problematičan Mislim da ovde nisu bas shvatili pojam "smanjivanje konfliktnih tacka" 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
tomerc 1240 Napisano Jun 4, 2012 Drug član, 1260 postova Lokacija: Chicago Prijavi odgovor kao problematičan Kružni tok saobraćaja je raskrsnica u kojoj se saobraćaj odvija kružno u smeru suprotnom od kretanja kazaljke na satu. Kružni tok je označen vertikalnom saobraćajnom signalizacijom tj. saobraćajnim znakom izričite naredbe - znakom obaveze: “kružni tok saobraćaja”, a može imati jednu ili više saobraćajnih traka. Površina koja se nalazi u sredini kružnog toka se zove rondo ili rondela. Kružni tokovi se grade u cilju povećanja sigurnosti saobraćaja, da bi se smanjio broj kolizionih tačaka kod sukobljavanja saobraćajnih tokova u raskršću, te je kod istih smanjen rizik od sudara vozila i povećana je protočnost saobraćaja. Na ulazu u kružni tok uz navedeni saobraćajni znak obično se postavlja i saobraćajni znak “nailazak na put sa prvenstvom prolaza”. Vozila koja ulaze u kružni tok saobraćaja moraju ustupiti prednost vozilima koja su već u kružnom toku: pravovremeno smanjiti brzinu kretanja, po potrebi zaustaviti se i fazu uključivanja izvesti bez izazivanja opasnosti ili smetnji drugim vozilima. Prilikom uključivanja vozila u kružni tok vozač nema obavezu uključivanja pokazivača pravca obzirom da je smer vožnje jasan. Preuzeto iz knjige za bezbednsot i regulisanje saobracaja za srednje skole. Svako malo rasprava o kruznom toku. Kada ulazis daje lijevi migavac, osim ako ne izlazis na prvom izlazu i tada pri ulasku dajes desni migavac 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dRR Nele 57 Napisano Jun 4, 2012 U prolazu, 89 postova Lokacija: Sid Motocikl: CBR 600RR Prijavi odgovor kao problematičan U Beogradu imaš kružni tok autokomanda gde ako ideš iz pravca grada imaš taj slučaj. Svi ostali uvek imaju obrnuti trougao pri ulasku. Ok,a kako ucesnik u saobr. koji dolazi recimo od Marakane da zna da ta vozila koja dolaze iz grada nemaju obrnuti trougao(OT),tj. da bi ih trebao propustiti a on je imao takav znak na ulasku u kruzni tok,a takodje i ovi sto dolaze sa Vracara(mislim da je sa Vracara,ispravite me ako gresim) staju i propustaju ga jer i oni imaju OT???? da li samo iz tog smera nema OT ili je iz svih pravaca tako,jer ja mislim da vozila koja se ukljucuju u kruzni tok moraju propustiti vozila koja su vec u raskrsnici jer u suprotnom dolazi do zagusenja sto rece RATBOY Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
tomerc 1240 Napisano Jun 4, 2012 Drug član, 1260 postova Lokacija: Chicago Prijavi odgovor kao problematičan http://www.vozite.com/postupak_savladjivanja_regulisane_raskrsnice_sa_kruznim_tokom.html 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
nntom 1540 Napisano Jun 7, 2012 Drug član, 1555 postova Lokacija: BGD Motocikl: ljuta Aprilia Sportcity 200 Prijavi odgovor kao problematičan Znaci pravilo za kretanje u kruznom toku je gledaj samo kako da ostanes ziv, a prednost,pravila i ostale stvari ostavi za kod kuce.Evo recimo , cesto koristim kruzni tok na Topciderskoj zvezdi, recimo iz pravca grada ka Topcideru. Redovna pojava je da se iz pravca grada formiraju dve kolone u jednoj traci tako da na ulazu u kruzni tok postoji samo jedno pravilo, a to je da gledas kao nikad na sve strane da bi uspeo bezbedno da se ukljucis na put ka Topcideru i Rakovici. Iz gore navedenog linka kojega je postavio kolega Tomerc, da se procitati nacin na koji se ulazi i ponasa u kruznom toku , a to je da se ide NAJKRACIM putem. Ako znaci, idem uporedo sa automobilom koji ulazi zajedno sa mnom u kruzni tok i ima nameru da isto kao i ja ide iz grada ka Topcideru, a to je pravo i da pritom ostavi sa desne strane jos dva iskljucenja ( ka Seheru i Graficaru), ako ja idem uz kruzni tok, tj najkracim putem kako nalaze pravilo, onda moram da propustim automobil koji je isao sire bez obzira sto on nije isao po propisu ka svom izlazu. U tom slucaju to bi bio automobil sa zelenom strelicom na ovim slicicama. Znaci , ja se krecem po pravilu,idem najkracim putem, dajem desni migavac, a on se ne krece po pravilu i moram ja njega da propustim iako on ide siroko i nepravilno. Dosta je to sve konfuzno i ima mesta za advokate kolko oces. Zato samo kolegijalnost, zivci i tona paznje.... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
GhostMile 4614 Napisano Jun 7, 2012 Lord Sidious Tamni, 4841 postova Prijavi odgovor kao problematičan U Beogradu imaš kružni tok autokomanda gde ako ideš iz pravca grada imaš taj slučaj. Svi ostali uvek imaju obrnuti trougao pri ulasku. Ok,a kako ucesnik u saobr. koji dolazi recimo od Marakane da zna da ta vozila koja dolaze iz grada nemaju obrnuti trougao(OT),tj. da bi ih trebao propustiti a on je imao takav znak na ulasku u kruzni tok,a takodje i ovi sto dolaze sa Vracara(mislim da je sa Vracara,ispravite me ako gresim) staju i propustaju ga jer i oni imaju OT???? da li samo iz tog smera nema OT ili je iz svih pravaca tako,jer ja mislim da vozila koja se ukljucuju u kruzni tok moraju propustiti vozila koja su vec u raskrsnici jer u suprotnom dolazi do zagusenja sto rece RATBOY Jedino da zamolimo nadlezne da promjene postojece zakone kako bi se uklopili u tvoje misljenje. Ti si kao i ja po pitanju kazne za "neprilagodjenu brzinu". Ne moze da mi udje u glavu nikako. Evo jos jednom, ako ti je promaklo u tomercovom dugackom postu: Pokusaj da prihvatis ako mozes, nije tesko, a moze da te spasi problema raznih. Nema znaka = zagusenje. Mozda ti tako bude lakse da zapamtis. Edit: Vidi, vidi sta jos pise u tomercovom postu: Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...