Jump to content

Moto Zajednica

Sinhronizacija karburatora

Recommended Posts

• Zainteresovan, 767 postova
  • Motocikl: Yamaha R1 2006, Yamaha R1 2008, Honda 600RR 2006, Kawasaki ZZR 600 1995

Kad je u pitanju jedan karburator ima, kad je u pitanju vise nesto bas neverujem u to.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Zainteresovan, 530 postova
  • Lokacija: Zrenjanin - Pertovgrad - Veliki Bečkerek - Nova Barselona
  • Motocikl: Honda CRF 1100 Africa Twin adventure sport

Auuu. :staa2::staa2::staa2:

Alal ti ćufte u pire sosu! :care: :care: :care:

Svaka čast!!! Gde to ima da se uzme i koliko košta???

Ovo je fenomenalna stvar.

Ako je 44e to nije skupo. Sigurno vredi te pare. Sad ću da pronjuškam malo po netu pa ako nađem nešto javiću.

• Vinyl rider, 828 postova
  • Motocikl: VFR 800fi INTERCEPTOR the big red bee ; ДОНГО - руска машина - дрвена осовина

MUST HAVE ONE ili DEAR SANTA. POD OBAVEZNO.

• :), 5945 postova
  • Motocikl: Bicikl

znas,ponekad se i dobar majstor oznoji pored nekog krsa da nasteluje karbove,dzaba i 10god iskustva,po nekad ebu ebu,oci ispadaju...

sve je to lepo,ali,,po nekad zna da bude zeznuto...

• Podržavam 1

Sta bi,... to je to i nista vise,... i kako ja sad da nastelujem karburatore a imam ih cetiri komada,... :neznam:

Ovde je bilo reči samo o sinhronizaciji. Imaš tu još podešavanje nivoa goriva u karburatorima, odnos vazduha i goriva,.... :goodluck:

• Çelebi, 2415 postova
  • Motocikl: Imam

Gunson svećica iliti Color tune je prastara naprava još od pre drugog sv. rata. Nenadjebiva naprava jer pokazuje pravo stanje u cilindru. Za sve koji bi da je nabave, a ima je u Louisu, mali savet. Pre nego što počnete da se igrate, doooobro proučite uputstvo. Nećete ništa pokvariti ali je bar koristite za sve što vam ona pokazuje. Boja plamena i ponašanje plamena prilikom davanja i odpuštanja gasa pokazuje i stanje ventila i paljenja i karburacije. To je multifunkcionalna naprava pa gledajte da iskoristite sve njene mogućnosti.

Nego da se vratimo na sinhronizaciju. Štelovanje "na uvce" je precizno koliko je precizno uvce. Svaka čast na preciznim uvcetima ali da je to tako jednostavno, niko nikad ne bi imao potrebu da smišlja alate za taj posao. Uvce može da ga dovede gotovo do kraja ali je to ipak dunđerska mera "prs' gore, prs' dole".

Na diferencijalnom vakuummetru (čuvena dva creva sa uljem) se može precizno namestiti da dva karburatora "isto vuku". No, ako imamo četiri ili šest (cbx 1100, beneli sei...) karburatora, diferencijalni vakuummetar će pokazati samo da li neka dva i neka dva karba isto vuku ali neće pokazati koliki je vakuum. Samo pokazuje da li je isti.

Tek vakuummetar sa iglom (kazaljkom) i skalom ili živina cev sa skalom pokazuje koliki je vakuum. I tek sa takvim instrumentom se može govoriti o pravoj, preciznoj sinhronizaciji ukoliko su svi prethodni uslovi zadovoljeni (ventili, paljenje, smeša, temperatura...). E sad, ako imamo samo dva vakuummetra, onda sinhronizujemo dva po dva karba i pri tome pamtimo vrednosti pa premeštamo crevca. Zato je neki dokoni inžinjer smislio da mu treba onoliko merača koliko ima karbova da bi u istom trenutku video kako se ponašaju svi karbovi.

Eh da, da ne zaboravim. Zategnutost sajli, ako ih ima više kao na BMW, koje pokreću leptire mora biti ista jer džabe sve ako na leru svi karbovi rade isto ali kad zavrnete ručicu gasa, jedna vuče odmah, druga malo posle. Zato se, između ostalog, sinhronizacija radi na većem broju obrtaja i proverava se da li sve sajle isto povlače leptire.

Uopšte uzev, sinhronizacija je šala-zabava čim je uradite pedeseti put. Od tog momenta prerasta u čisto zadovoljstvo. Do tada je prilično "erotsko" zadovoljstvo :D

• Ne silazi, 2915 postova

ovde svi pisu o štelovanju karba.Da li mogu da se šteluju i  injdzekšn sistemi.I koji su simptomi kad se javlja potreba za sinhronizacijom.Ponekad mi se dešava da kad naglo pustim gas puca iz auspuha-normalno  jer mi je otvoren auspuh samo za stazu a ponekad kao da mi se javi jak zvuk iz airboxa.Kao da povrati vazduh-ili naglo prekine pa opet počne sa usisavanjem uglavnom neka promena u airboxu

• Vazlan(Zlatko), 375 postova
  • Motocikl: Aprilia SR50R,Honda Africa twin 1000L
Pre 5 sati, sasa ns 1 je napisao:

ovde svi pisu o štelovanju karba.Da li mogu da se šteluju i  injdzekšn sistemi.I koji su simptomi kad se javlja potreba za sinhronizacijom.Ponekad mi se dešava da kad naglo pustim gas puca iz auspuha-normalno  jer mi je otvoren auspuh samo za stazu a ponekad kao da mi se javi jak zvuk iz airboxa.Kao da povrati vazduh-ili naglo prekine pa opet počne sa usisavanjem uglavnom neka promena u airboxu

Moze ako je to predvideo proizvodjac.Skines sa neta service manual i tamo pise da li se radi ili ne.I svugde pise da prilikom podesavanja motora,da bi se uradila sinhronizacija,moraju se prekontrolisati zazori ventila,svecice proveriti da negde ne postoji"fals"vazduh ....pa na kraju sinhronizacija.

• I have limited knowledge to make room for faith..., 435 postova
  • Motocikl: R1200GS

Nesto me zbunjuje ovde. U mom manualu pise da se prvo nasteluju odnosi (sinhronizacija) pa tek onda podesava smesa. 

Vidim da ovde pise drugacije, a sa obzirom da su to napisali scuba i boki, koji verujem da znaju tematiku, molio bih za pojasnjenje. Ja sam radio komplet servis karbova, podesio smesu na pocetno fabricko podesavanje, zatim sinhronizovao, pa potom podesio smesu sa digitalnim tahometrom na razlicitim obrtajima. Sve kako pise u manualu...

Gde sam pogresio?

• Integrisan, 9656 postova
  • Motocikl: ---Honda---

Pa i logicno je da prvo radis sinhronizaciju tako da svi "vuku" tj. da iz svih bude povucena ista kolicina smese pa tek zatim odnos u smesi... 

Tu se podrazumeva (u manualu) da su karburatori bili pri ciscenju rastureni, baterija rasformirana... Inicijalno stelovanje smese nastelovano... Leptiri koje sinhronizacijom stelujes budu ne ravnomerno otvoreni pri montazi pa je i prvi korak njihovo stelovanje prema cilindru na kojem rade... 

Licno, drzim vakuummetre zakacene i pre i posle..

• Drug član, 1693 postova
  • Motocikl: BMW R1200C , BMW R1200GS, Yamaha TDM900,Kove 500X, KYMCO S200 People, Suzuki Burgman 650 executive, Tomos Automatic
On 29. 3. 2012 at 13:42, bokilic je napisao:

bas tako,,kod nekih ide i u 2000rpm, i obavezno posle dodati oduzeti smesu..po potrebi :takoje: to jest po radu..

a moze i...mogu da se vakumiraju na jedan cudan nacin..

turis teglu sa uljem,umocis u nju 4 ista creva, ista znaci 100% ,i eto prirucnog vakumetra za sva 4 karba, provereno vunkcionise,mi smo sipali ulje za automatske menjace/u teglu/,

ali nista nemoze da zameni zivine tube..bas bas nista....

dozvoli da dam svoj predlog na ovo gore.....

https://www.louis-moto.co.uk/artikel/synx-electronic-synchroniser-profi-line/10009136?regionPopupClicked=true&_ga=2.6331889.239136956.1511642855-1153970221.1505521017

i veruj mi da "radi" za sve pare...pogotovu ako je potrebno stelovanje karburatora

• Ne silazi, 6578 postova
  • Motocikl: đački pešački
On 11/25/2017 at 2:14, sasa ns 1 je napisao:

To što zabrboće pri otpuštanju gasa nije od preteranog značaja u smislu simptoma kvara. Kod elektičnog ubacivanja goriva je problem brizgaljki, može sinhronost usisavanja da bude idealna, pa čak i Co2 a da radni učinak cilinda bude različit ukoliko dizne ne rade ujednačeno. Takođe je slilčno ako je i nejednak pritisak, "kompresija", cilindri nemaju jednaku snagu a po instrumentu, bilo kom, sinhronizovani.

Ideal je da svi cilindri budu identični po svakom aspektu a to u serijskoj proizvodnji i kasnijoj eksploataciji nije. Manueli su uglavnom dobri, makar kao polazište, ali nisu uvek detaljni jer jednostavno nisu ni namenjeni ne naučenima, predpostavlja se da se mehanikom bavi školvan mehaničar. Šta god da se radi i podešava, mora da se procedura na kraju prođe od početka do kraja jer svaka stavka ima svoj uticaj posledično, recimo, ima karburatora kod kojih postoje posebni podešavači za vazduh, gorivo, ler i otklon leptira, diranjem bilo kog se moraju ponovo i svi ostali dorađivati. Kod sofisticiranih ajnšprica, ECU uz niz kontrolera dosta dobro uravnotežuje cilindre ali ima ograničen raspon pa kad se iz nekog razloga ispadne iz opsega, obično neuko prčkanje,  nimalo nije jednostavno vratiti u normalu, pogotovu ako još postiji neki skriveni nedostatak. Postoje neka opšta pravila ali svaki sklop je specifičan, nije isto primenjivo na Yamahu i Hondu, a kod jedne marke takođe postoje specifičnosti zavisno od modela. Generalno, ne treba sve tako i posmatrati, pristupati i delati.  

• Drug član, 1439 postova
  • Motocikl: KTM 1290 SDR V3
On 25.11.2017. at 2:14, sasa ns 1 je napisao:

Da, šteluju se dokle god svaki klip stvara podpritisak kretanjem kroz svoj cilindar. Kod "zdravog" motora/mašine računajući da je sve drugo ispravno kada podesiš zazor ventila i uradiš sync usisa ako je pre toga bilo razdešeno odmah ćeš primetiti mnogo mirniji rad na leru i mnogo bolji odziv na gas.

Što se tiče pucanja koje si opisao iako nisam mehaničar pa sve što sam rekao uzmi sa rezervom, stvar je logična.

Imaš goriva pa ti za eksploziju treba nešto i vazduha.

Iz auspuha puca jer je otvoren kako si rekao a to možeš da sprečiš ako je na motoru i dalje zakačen "SAI" u prevodu Secondary Air System i na srpskom sistem za ubacivanje vazduha u izduvnu granu radi sagorevanja nesagorelog goriva.

Ne znam koji motor voziš ali potraži te detalje za tvoj motor, stvar je prosta kao pasulj, naći ćeš kako se to eliminiše.

Ako ti sve uradiš što si mogao da uradiš a on i dalje puca to znači da opet dolazi vazduh a to znači da su "pluća" negde bušna :) počev od dihtunga izduvne cevi na cilindru pa prema usisu gde može da falšira vazduh.

Mislim da sam ti dao ideju.

Dole možeš da vidiš pripremu za Sync, sada tank ima šarku tako da se diže a da ostane pumpa goriva zakačena jer bez toga ne može.

Kod karba je mnogo prostije, može i na flašicu.

Sync_1.jpgPosle Synca.jpg

On 11/25/2017 at 9:21, strasilo je napisao:

U poslu ... čini se .. :)

Sladak si... ajd ubuduce ako si tako pametan podeli neki savet i pouci one koji ne znaju. U protivnom, ne seri.

• Podržavam 3

• Drug član, 2288 postova
  • Motocikl: egzotični GSXR750 K88

Hvala ti na lijepim željama .... ;)

Ali da se vratiš samo jednu jebenu stanicu unazad ove iste teme... što bi bilo ni manje ni više jedan jebeni klik mišem, možda bi mogao pročitati nešto korisno, a ne srati bezveze ... a s obzirom da nisi napravio započeti posao kako treba, možeš li mi točno objasniti šta nisam dobro napisao kad sam ti na pitanje "Gde sam pogresio?" odgovorio sa "U poslu ... čini se .." !?!? 

Meni se uopće nije zanimljivo prepucavat s nekim tko nema pojma o stvarima o kojima ja znam puno .. 
:takoje:

• Podržavam 7

Pa zato ti i kazem... lepo reci gde sam pogresio. Drago mi je da znas puno, nije znanje znanje znati, vec je znanje znjanje dati... ;)

• Podržavam 2

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja