Elektrometla 86 Napisano Octobar 19, 2011 Svrati ponekad, 123 postova Lokacija: NS Motocikl: Hornet 600 '02 Prijavi odgovor kao problematičan dragi drugari, zdravo... cuh se juce sa surakom koji vozi trajk pravljen od WV Bube. sve je sam pravio, od auta do atestiranog vozila. naime, situacija je sledeca... trajk je uredno atestiran od strane sluzbenog lica iz beograda i dobio je dozvolu za njega kao OTVORENO PUTNICKO VOZILO ( prvi potencijalno vazan momenat). posle toga je usledila registracija, placene dazbine kao za AUTO (drugi potencijalno vazan momenat) ali se ona malo otegla. mili plavci nisu znali koju tablicu da mu daju, pa je posle par meseci i konsultacija sa SUP-ovima iz drugih opstina stigla tablica ali MALA, kao za motor (treci potencijalno vazan momenat). sve se desava ove godine, sa novim tablicama. od tada krece voznja i uzivanje u mukotrpnom radu od skoro godinu dana. i ja ga vozio, sjajan osecaj.... a sad stize zaplet i to potencijalno velik i skup. naime, zaustavise ga plavci vec negde i iskljucise iz saobracaja zbog toga sto ga on vozi sa neodgovarajucom kategorijom, on ima B ali trajk se (mislim da rece) po novom zakonu vozi sa A kategorijom, koju on nema. naravno, napisana je i kazna od 120 000 din, 45 dana zatvora i 14 kaznenih bodova da napomenem, nije on u tu celu pricu usao ko grlom u jagode. njegov rodjak je imao i vozio trajk jos pre nego sto je on poceo da pravi svoj. rodjak svoj vozi takodje na B kategoriju, ali razlika je sto on na svom ima VELIKU tablicu, kao na autu. u planu je zalba, ali ne moze da uradi nista dok ne dobije presudu od sudije. ako ima neko upuceniji nek kaze sa kojom kategorijom se po novom zakonu trajk vozi i ima li u ovoj situaciji nekog izlaza. kao sto rekoh, u planu je zalba, ali bi Vas svaki savet i sugetija dobro dosli. hvala unapred...... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
goran-sm 132 Napisano Octobar 19, 2011 Svrati ponekad, 210 postova Prijavi odgovor kao problematičan 7. Возачке дозволе за категорије моторних возила Члан 195. Возачка дозвола издаје се за управљање моторним возилима, односно скуповима возила следећих категорија: 1) АМ - Мопеди, лаки трицикли или лаки четвороцикли, 2) A1 - Мотоцикли чија радна запремина мотора није већа 125 см3 и снаге мотора до 11 kW чији однос снаге мотора и масе возила није већи од 0,1 kW/kg и тешки трицикли чија снага мотора не прелази 15 kW, 3) А2 - Мотоцикли чија снага мотора није већа од 35kW и чији однос снаге мотора и масе возила није већи од 0,2 kW/kg, 4) А - Мотоцикли и тешки трицикли чија снага мотора прелази 15 kW, 5) В1 - Тешки четвороцикли, 6) B - Моторна возила, осим возила категорије А, А1, А2, АМ, F и М, чија највећа дозвољена маса није већа од 3.500kg и која немају више од осам места за седење не рачунајући седиште за возача, - 73 - 7) BЕ - Скуп возила чије вучно возило припада категорији В, највећа дозвољена маса прикључног возила је већа од 750 kg, а није већа од 3.500 kg, 8 C1- Моторна возила, осим возила категорије А, А1, А2, АМ, F, М, В, D и D1, чија је највећа дозвољена маса већа од 3.500 kg, а није већа од 7.500 kg, 9) C1Е - Скуп возила чије вучно возило спада у категорију C1, а највећа дозвољена маса прикључног возила прелази 750 kg и највећа дозвољена маса скупа не прелази 12.000 kg, као и скуп возила чије вучно возило спада у категорију В, а највећа дозвољена маса прикључног возила прелази 3.500 kg и највећа дозвољена маса скупа возила не прелази 12.000 kg, 10) C - Моторна возила, осим категорије А, А1, А2, АМ, F, М, В, D и D1, чија је највећа дозвољена маса већа од 3.500 kg, 11) CЕ - Скуп возила чије вучно возило припада категорији C, а највећа дозвољена маса прикључног возила је већа од 750 kg, 12) D1 - Моторна возила за превоз лица, која осим седишта за возача имају више од осам, а највише 16 седишта и чија максимална дужина не прелази осам метара, 13) D1E - Скуп возила чије вучно возило припада категорији D1, а највећа дозвољена маса прикључног возила је већа од 750 kg, 14) D - Моторна возила за превоз лица, која осим седишта за возача имају више од осам седишта, 15) DЕ - Скуп возила чије вучно возило припада категорији D, а највећа дозвољена маса прикључног возила је већа од 750 kg, 16) F - Трактори са или без прикључних возила и радне машине, 17) М - Мотокултиватор. Возач возила категорије C1Е, CЕ, D1Е или DЕ може да управља скупом возила категорије BЕ. Возач возила категорије CЕ може да управља скупом возила категорије DЕ, уколико има категорију D. Возач возила категорије CЕ може да управља скупом возила категорије C1Е, односно возач категорије DЕ категоријом D1Е. Возач возила В категорије има право да управља и лаким трициклима и лаким четвороциклима, тешким трициклима чија снага мотора није већа од 15 kW и тешким четвороциклима, као и тешким трициклима чија снага мотора је већа од 15 kW када напуни 21 годину. Возач возила В1 категорије има право да управља и лаким трициклима, тешким трициклима чија снага мотора није већа од 15 kW, лаким и тешким четвороциклима. Трактором и радном машином може управљати само возач који има возачку дозволу за возила категорије F. Возач возила категорије А2 може да управља возилом категорије А1. Возач возила категорије А, може да управља возилом категорије А1, А2 и АМ, возач возила категорије C може да управља возилом C1 категорије, - 74 - возач возила категорије B може да управља возилом В1 категорије и возач возила категорије D може да управља возилом D1 категорије. Возачи категорија В, С, С1, D и D1 могу да управљају тим возилима и када им је придодато прикључно возило чија највећа дозвољена маса није већа од 750 kg. Мотокултиватором може управљати возач који има возачку дозволу за управљање возилом било које категорије. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
goran-sm 132 Napisano Octobar 19, 2011 Svrati ponekad, 210 postova Prijavi odgovor kao problematičan Tvoj prijatelj ima "B" tako da ne spada u grupu koja može upravljati teškim triciklima. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
drilling ltd 643 Napisano Octobar 19, 2011 Zainteresovan, 954 postova Lokacija: Batajnica Motocikl: DL1000 K8 Prijavi odgovor kao problematičan Iskreno da ti kazem prvi sam procitao temu ali nisam hteo prvi da te razocaram. Goran je potpuno upravu , mislim da ce sa zalbom samo dobiti na vremenu ali kazna stoji. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Libero 2162 Napisano Octobar 19, 2011 MiNistrY oF SillY WaLkS, 2102 postova Prijavi odgovor kao problematičan Kod nas je normalno da ''stručnjaci'' daju svoj sud, uradiš kako oni kažu, jer drugačije ne možeš i da hoćeš,i Ti za ''to'' budeš žestoko kažnjen... Diznilend... Возач возила В1 категорије има право да управља и лаким трициклима, тешким трициклима чија снага мотора није већа од 15 kW, лаким и тешким четвороциклима. Pretpostavljam da zbog ovog podatka su policajci tumačili da ne može sa B kategorijom. Bubin motor je verovatno jači od 15 kW, i pretpostavljam da je tu ključ ove situacije, tj da su mu pisali prijavu zbog ovoga i da će se na ovom podatku u prijavi insistirati. Za jači agregat treba A kategorija, a oni su trajk tako i tumačili na licu mesta jer ima malu tablicu. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
spredrag 1130 Napisano Octobar 19, 2011 Zainteresovan, 914 postova Motocikl: BMW R50/5 Prijavi odgovor kao problematičan Возач возила В категорије има право да управља и лаким трициклима и лаким четвороциклима, тешким трициклима чија снага мотора није већа од 15 kW и тешким четвороциклима, као и тешким трициклима чија снага мотора је већа од 15 kW када напуни 21 годину. Возач возила В1 категорије има право да управља и лаким трициклима, тешким трициклима чија снага мотора није већа од 15 kW, лаким и тешким четвороциклима. Ako je tekst zakona koji je postavio "goran-sm" tačno prenet i ako ga ja dobro čitam i tumačim onda se sa B kategorijom može da vozi i tricikl sa više od 15kW, ako imaš više od 21 godine. (Vidi boldovano i podvučeno u citatu) 2 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Libero 2162 Napisano Octobar 19, 2011 MiNistrY oF SillY WaLkS, 2102 postova Prijavi odgovor kao problematičan Ja sam ovo prevideo, a ovo je veće olakšavajuće za vozača sa B kategorijom... Bravo za spredrag-a... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
acim 766 Napisano Octobar 19, 2011 Ne silazi, 5816 postova Lokacija: Minhen Motocikl: Kawasaki H2 SX SE '23 / Triumph R3 Storm R '24 Prijavi odgovor kao problematičan Ako vozilo ima malu tablicu, onda treba A, a ako ima veliku, onda B (C, D). E sada, zašto su neki trajkovi registrovani na A, a drugi na B, to je posebna priča, različito tumačenje zakona, različiti zakoni ili nedostaci u njima i slično. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
goran-sm 132 Napisano Octobar 19, 2011 Svrati ponekad, 210 postova Prijavi odgovor kao problematičan Возач возила В категорије има право да управља и лаким трициклима и лаким четвороциклима, тешким трициклима чија снага мотора није већа од 15 kW и тешким четвороциклима, као и тешким трициклима чија снага мотора је већа од 15 kW када напуни 21 годину. Возач возила В1 категорије има право да управља и лаким трициклима, тешким трициклима чија снага мотора није већа од 15 kW, лаким и тешким четвороциклима. Ako je tekst zakona koji je postavio "goran-sm" tačno prenet i ako ga ja dobro čitam i tumačim onda se sa B kategorijom može da vozi i tricikl sa više od 15kW, ako imaš više od 21 godine. (Vidi boldovano i podvučeno u citatu) Tačno. Nisam video podatak za B kategoriju kada napuni 21 god. Sorry. Sreća pa neko sve pročita hehe. 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Inspektor Nagib 58 Napisano Octobar 19, 2011 Svrati ponekad, 140 postova Lokacija: Beograd Motocikl: Suzuki GSF 650S Bandit (ex Kawa ER5) Prijavi odgovor kao problematičan Takodje je bitno kako je tehnicki pregled popunio registracioni list, odnosno kako je klasifikovao vozilo po vrstama, registracija u MUP-u se vrsi na osnovu tog papira. To je trebalo pripaziti tada, od toga zavisi koje tablice se izdaju. Mada to nema veze sa ovom formulacijom u zakonu. spredrag i goran-sm su vec dali osnov za zalbu, a zalbeni razlog bi bio pogresna primena materijalnog prava. Srecno sa zalbom. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
stari roker 4340 Napisano Octobar 19, 2011 motoras, 2495 postova Lokacija: PECINCI Motocikl: BMW '73. zderac kilometara // TOMOS APN 4/deva //Gpz900r Ninja // VULCAN VN1500 Prijavi odgovor kao problematičan Ako vozilo ima malu tablicu, onda treba A, a ako ima veliku, onda B (C, D). E sada, zašto su neki trajkovi registrovani na A, a drugi na B, to je posebna priča, različito tumačenje zakona, različiti zakoni ili nedostaci u njima i slično. Nekad je bilo kako ko hoce,a po novom bi trebalo da se teski trajk registruje sa tablicom za motocikle. Ali vec sam video i trajkove sa novim,velikim (automobilskim) tablicama . Kako sad to opet moze ??? Eto ,kod nas sve moze. E sad,lepo pise da po novom zakonu "Возач возила В категорије има право да управља и лаким трициклима и лаким четвороциклима, тешким трициклима чија снага мотора није већа од 15 kW и тешким четвороциклима, као и тешким трициклима чија снага мотора је већа од 15 kW када напуни 21 годину." To mu dodje da ako ti sure ima 21 i preko toga,sudija ne bi trebalo da ga osudi. Znaci,nije stvar u tablici,vec u kategoriji koji tvoj surak ima,ako nema ogranicenje... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lawyer 324 Napisano Octobar 19, 2011 Festina lente!, 260 postova Lokacija: Beograd - Košutnjak Motocikl: SUZUKI DL 1000 V-Strom Prijavi odgovor kao problematičan Elem stvar je jasna, ko vozi motocikl bez dozvole ili neko drugo vozilo bez dozvole za datu kategoriju, popije kaznu koju si citirao. Međutim, ako je tvoj šurak imao 21 godinu, imate odličan osnov za žalbu. Naime, čini mi se da se sudija ovde nije snašao, a iznenadili biste se koliko sudija ne čita baš najbolje zakon. Moj predlog je da nađete advokata, koji će u žalbi lepo upisati da je tvoj šurak upravljao teškim triciklom, koje snage, kojih ostalih tehničkih karakteristika, te u prilogu dodati i atest za isti. Zatim će lepo navesti da je upravljanje vozilom od strane tvog šuraka bilo u potpunosti u skladu sa Zakonom, pritom mislim na već citirani član. Mislim da bi presuda trebalo da padne zbog činjenice da se sa B kategorijom može upravljati svim triciklima i četvorociklima; ako imaš B, a manje od 21 godine, teški tricikli snage veće od 15 kw i svi teški četvorocikli su izuzeti. Ako ima manje od 21 godine, em se rano oženio, em se grdno za*ebaooo što je vozio to... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Elektrometla 86 Napisano Octobar 20, 2011 Svrati ponekad, 123 postova Lokacija: NS Motocikl: Hornet 600 '02 Prijavi odgovor kao problematičan Ako ima manje od 21 godine, em se rano oženio, em se grdno za*ebaooo što je vozio to... sreca njegova pa ima malo vise.... '69 godiste, dakle 42 godinice.... sreca njegova (po drugi put).... drugari, mislim da je ovim prica zavrsena i da bi trebalo da ima srecan kraj. zahvaljujem se svima a posebno spredrag-u, tebi sleduje pice u kafani kad se sretnemo nekad..... javicu vam dal je sve proslo ok... srbistan je ovo... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Elektrometla 86 Napisano Maj 8, 2012 Svrati ponekad, 123 postova Lokacija: NS Motocikl: Hornet 600 '02 Prijavi odgovor kao problematičan naime, ostah duzan da napisem epilog citave ujdurme... krajem aprila je stigla oslobadjajuca presuda od strane sudije koja je vodila slucaj. prijava koju je pandur podneo je odbacena i zet je oslobodjen.... eto, moglo je i bez stresova... hvala na pomoci prilikom tumacenja dela zakona, znacilo je jer je pravilna odbrana pred sudijom dovela do odbacivanja. pandur se ocigledno nije ni potrudio da ga procita... pozdrav..... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Skittles 4658 Napisano Maj 8, 2012 Nemanja Stojanović, 1488 postova Lokacija: Beograd Motocikl: CF RedBull 450 MT Prijavi odgovor kao problematičan Prijatno iznenađen Drago mi je da ste uspeli Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
dieselman 45 Napisano Maj 8, 2012 BJB Maxi scooter club, 134 postova Lokacija: Vrbas Motocikl: Aprilia Atlantic 200 Prijavi odgovor kao problematičan Lepo je cuti ovakav epilog. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
LuckyVladano 5073 Napisano Maj 8, 2012 Drug član, 2234 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW R1200GS ADV 2013 Prijavi odgovor kao problematičan E sad jos tvoj surak da spremi rostilj za zasluzne kolege BJB-ovce... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Biker Q 1657 Napisano Maj 9, 2012 Drug član, 1715 postova Prijavi odgovor kao problematičan A pandur 99% puca 20% od plate zato sto se zahebo, mada mu to zavisi od pretpostavljenog... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lawyer 324 Napisano Maj 9, 2012 Festina lente!, 260 postova Lokacija: Beograd - Košutnjak Motocikl: SUZUKI DL 1000 V-Strom Prijavi odgovor kao problematičan Au @Lucky, uvek spreman za rostilj, a dijeta??? @Elektrometla, drago mi je da ste uspeli, sve je vec bilo jasno kao dan, ali u Srbiji je kao u Zemlji cuda, nikad ne znas sta moze da te snadje na sudu. A sad najvaznije >>> Pozdrav! 1 Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
LuckyVladano 5073 Napisano Maj 9, 2012 Drug član, 2234 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW R1200GS ADV 2013 Prijavi odgovor kao problematičan He he, pa vidi, meni je upravo deo dijete da imam dva "mesna" obroka, a nista hleb, sokovi, slatkisi, krompir, mahunarke itd, tako da sam uvk spreman za rostilj , ali ovaj put nisam mislio na sebe, nego na zasluzne za pametne savete koji su doveli do ponistenja kazne. Mada, i to sam se zezao, nisam stvarno prozivao suraka... Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...