Jump to content

Moto Zajednica

MZ popravke i štelovanja

Recommended Posts

• Drug član, 1838 postova
  • Motocikl: cbr 600f

veruj mi i prijatniji je za voznju...polozaj je kao u fotelji,samo mu nedostaju produzene komande...:)

hvala na pohvali...:)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 4879 postova
  • Motocikl: Honda CBR 1100 XX, Honda XL 1000 Varadero, MZ ETZ 251

sminkeri vs.  pankeri, zvezda vs partizan, komodor protiv spektruma!

Vujadin vs karburator  ;)

Sledeći uputstva ''ratnika'', pomerio sam iglu koja je nakazna jer je kupljena na istom mestu, od istog čoveka i po istoj ceni.

Nisam ništa merio, šta da merim kada nema veze sa životom, takva je kakva je, starih igala više nemam pa ni izbora. Vidim da je kraća pa graničnik namestim na oko pola.

Razmišljam da takav fuš Mađari nisu u stanju da urade. Doduše, probao sam samo njihovu hranu i piće pa sam spreman i za žene  ;).

Rezultat izuzetan i ja sam zaista prezadovoljan, ide kao lud a na leru prede kao mače...

Mada sasvim je sigurno da više ne troši 3,5 po gradu. Ali i ne treba, samo neka ide ovako...

• Zainteresovan, 503 postova

Nisam ništa merio, šta da merim kada nema veze sa životom, takva je kakva je, starih igala više nemam pa ni izbora. Vidim da je kraća pa graničnik namestim na oko pola.

Razmišljam da takav fuš Mađari nisu u stanju da urade. Doduše, probao sam samo njihovu hranu i piće pa sam spreman i za žene  ;).

Rezultat izuzetan i ja sam zaista prezadovoljan, ide kao lud a na leru prede kao mače...

Fora je u tome da Mađari imaju loš sistem izrade i ogromne tolerancije, pa im jedna igla može ispasti savršena, a sljedeća ogromno smeće.

Inače, ima nade za karburatore - ako se kupi BING za njega ima djelova po Njemačkoj i više nego dovoljno. A bome ima i za ove naše BVF (Berlin Vergaser Fabrik), samo ih treba naručiti iz Njemačke. Doduše dijelovi u Njemačkoj se ne mogu nazvati jeftinim...

• Zainteresovan, 738 postova
  • Motocikl: MZ ETZ 250, Yamaha XT600, DL650 Adventure

Vujo, nadam se da te feder nije previse namucio! Ume da bude malo frustrirajuci. Ja ga uvek malim francuzem pribijem uz poklopac, stegnem, pa onda provucem sajlu kroz klip.

Ako sam te dobro razumeo, ti si pomerio iglu sa pozicije 1. na poziciju 3. Odlicno je sto ti masina sada brije, javi obavezno koliko brije po novcaniku!  8)

• Zainteresovan, 870 postova
  • Motocikl: Suzuki XF650 Freewind

Nema jos nikakvog napretka, moram strpljivo da cekam dobru priliku. :)

Mislim da je taj MZ prodat... U svakom slucaju hvala na pomoci!

Pozdrav!

Vujo, nadam se da te feder nije previse namucio! Ume da bude malo frustrirajuci.

Čim moram nešto da radim oko motora, odmah je frustrirajuće.  >:(

Karbon je uredu, motor lepo ide ali mi neke stvari tu nisu jasne.

Ostao sam u isto vreme bez oba sata, i brzinomera i obrtaljke pa nemam mogućnost merenja a i da je imam onako kako sam je imao nije precizna, relevantnom potrošnjom smatram onu koju sam imao pre promene prenosa ovo posle sam Bog zna.... Brzinomer neradi jer mi je plastični štitnik lanca napukao u delu gde se šrafi sajla pa je pitanje kako naleže puž unutra. Obrtaljka neradi jer se nakon odvtranja sajle na deklu onaj pin ne vrti, ponekad i zakači ali ne trpi opterećenje sajle pa je verovatno opet do puža.

Odem do Jozefa koji, po meni, koristi svaki dan sezone više od nas pa je cene nazidao ihihi...

Lanac sam kupio skoro po ceni od 1.300 dinara. Sada sam uzeo oba lančanika a od 50 evra vraćeno mi je 500 dinara. Neznam cene ali mnogo bre nešto...

Tom prilikom kažem Jozefu da nakon zamene točka brzinomer ne radi tačno, pokazuje isto kao i sa starim točkom od 16 pa se sigurno u tom delu 250 i 251 razlikuju. On kaže ne. Ja ga uveravam da sam merio više puta i da pokazuje manje ne samo na brzini već i na pređenoj kilometraži i da sigurno nije isto. On ništa, sleže ramenima, ''ja imam ovo''.

I ja ne kupim ništa od toga što on ima jer neznam šta je to a i ono što sam kupio smatram da je dosta.

Sada ću menjati lančanike i lanac pa bih skinuo taj plastični štitnik zadnjeg lančanika da vidim u čemu je fora. No, mogu da vidim zašto ne naleže i pukotinu da zapušim epoksidnom smolom ali ne rešavam problem njegove preciznosti, i dalje će pokazivati manje. Da li je nekome poznata ta razlika, možda se javlja na nekom drugom mestu a ne u pužu?

Mada ne bi trebalo, satovi su isti, sajle iste, nemam poima... ???

Druga stvar je obrtomer. Kada sam radio mašinu i ja sam mislio na izgled kao Wolflord pa sam deklove zanemario u Vujadinovom funkcionalnom smislu, bez uvida sam ih prosledio na plastificiranje pa sad neznam a iz crteža ne mogu da zaključim da li okrugli deo iz koga viri pin za sajlu učvršćen sa 3 šrafa treba čupati napolje ili se on nekako skida nakon skidanja dekla. Da budem iskren, nešto mi se ne skida levi dekl, motor ispod sebe ne ostavlja ni kap ulja pa bih voleo da tako i ostane ali ako mora... Opet, za ovolike silne godine nikada nisam imao potrebe da to skidam, obrtaljka radi kod većine MZ-a, jedino ako su satovi od padova polupani ali nije do ovoga, pa to je sila sa radilice...

To okruglo kućište je možda kod mene plastificirano zajedno sa deklom (a možda i nije, tada je bilo važno da budu deklovi isti kao i boja motora, kakav ludak >:() pa zbog toga pitam da li mogu sebi da dam za pravo da je čupam ili moram da sve skidam pa opet da čupam, glatko ne ide?

Jedno je sigurno, na motoru mora da je sve ispravno, nema kompromisa. ;)

skidas samo malo deklo na 3 srafa...

ja mislim da ne moras da skidas levi dekli jer se to za obrtaje skida kada odvrnes tri srafa... ;)

Razumeo, znači mora sila... Hvala.

Još mi je ostao problem preciznosti brzinomera. Znam da su male šanse ali da li je neko imao istovremeno 250 i 251...jest' pa baš to rasturao što se nikada ne kvari,  ma glupost, pričam svašta...

Kako da ustanovim gde se javlja razlika u brzinomeru između 250 i 251? Sasvim sigurno ceo sklop nije isti.

• Zainteresovan, 738 postova
  • Motocikl: MZ ETZ 250, Yamaha XT600, DL650 Adventure

...jedino ako su satovi od padova polupani...

Zabodi sragciger u sajlu sata pa je tako vrti u jednom i drugom smeru da vidis da li radi sat... Za probu obrtomera moze da posluzi aku-pistolj-srafciger. Malu deklu na tri srafa sam skidao i nije nikakva drama ali veliku - to se ne usudjujem da cackam... :)

• Zainteresovan, 837 postova
  • Motocikl: Trenutno bez :/

zasto vam je toliko strasno da otvorite deklu sa leve strane?ja sam je otvarao vise puta da bih namestio oprugu za kurblu ali je i dalje nisam namestio.iz neobjasnjivog razloga stalno puca ili jednostavno ispadne iz lezista...

...jedino ako su satovi od padova polupani...

Zabodi sragciger u sajlu sata pa je tako vrti u jednom i drugom smeru da vidis da li radi sat... Za probu obrtomera moze da posluzi aku-pistolj-srafciger. Malu deklu na tri srafa sam skidao i nije nikakva drama ali veliku - to se ne usudjujem da cackam... :)

Obrtomer kao sat valja, probao sam na sličan način ali kada si ovo rekao probao sam i tako i hvala Bogu, to je OK. Sa obrtomerom valja i sajla pa je i to Ok, samo da skinem poklopac sa šrafovima pa da vidim unutra.

Nerešiv mi je brzinomer, sve je ispravno a laže bre, pokazuje za točak koga više nema...

zasto vam je toliko strasno da otvorite deklu sa leve strane?ja sam je otvarao vise puta da bih namestio oprugu za kurblu ali je i dalje nisam namestio.iz neobjasnjivog razloga stalno puca ili jednostavno ispadne iz lezista...

Delovi bre nevaljaju ništa. A ima kod ovoga i druga stvar, meni nikada taj feder nije spao ali je pukao/spao/odvalio se... bezbroj puta majstoru kada mi je motor bio kod njega. Nikako mi nije bilo jasno zašto se njemu to dešava a meni ne, isti je motor... ???

Onda provalim da kada baja pali verovatno nema nerava da SAČEKA da se klip smiri posle prvog kurblanja. Potpuno ga čovek pali kao da je neka servo stvar pa nešto dalje upravlja procesima, kao da nije mehanika, gazi po njemu bez osećaja za ono što se u mašini dešava, kao sve je to unutra tamo negde daleko....

Onda, stigne da zapne od skroz gornjeg položaja u kome je kurbla što je bespotrebno a gazii ga i dok se još klip pokreće...

Namestiš je polako na zub kada krene da pruža otpor onda zakurblaš. On ga gazi kao stoka, nije da on to kao majstor nezna nego eto, silina, tuđ motor, ko zna koliko ih je prevalio preko sebe pa sad kao da je svaki naredni dužan da trpi silovanja.

Ne kažem ja da to radiš ali treba ga kurblati nežno, jedino to možeš da uradiš za njega, ostalo je na delovima koji evidentno ne valjaju. I ako ga kurblaš nežno, opet nije garancija...

Meni je jača mešavina pa se na hladno klip lakše pokrene u cilindru, ne pruža neki otpor ''zamazane su karike'', samo što mu treba 2 do 3 kurblanja da bi upalio.

ja se konkretno plašim otvaranja dekla zato što je plastificiran, očigledno je plastikom prešao i preko poklopca sa 3 šrafa pa se zato i ne skida. Bojim se te plastike jer neznam kako bih ga posle udihotvao ponovo, bilo bi zezanja a prezirem radove oko motora.

Ej, Nash, kada kupuješ te federe traži da ti daju više komada da izabereš, može da se desi da nisu iste dužine ravni delovi žice koji se ubadaju u rupe...

Kada su u stanju da prave različite igle karburatora koja je ipak daleko pametnija stvar od federčine, zašto bi i federi bili isti?

Izgubio sam poverenje, sve treba gledati a kao što radi Vujadin i meriti 100 puta, uvaljuju nam gadan fuš i pored toga...

• Drug član, 1306 postova
  • Motocikl: MZ-ts 250/1 (custom)

Evo resena tvig problema: Vozis par kilometara pored nekog kome kilometar sat pokaziuje tacno i uporedis sa tvojim pa vidis koliko "laze". Tako ces znati koliko brzo se kreces, ja sam isto uradio jer mi satovi nisu uriginalani. Moj brzinomer na 55 pokazuje 65 a na 120 pokazuja 105 ali navikao sam tako da uvek znam svoju brzinu (+ - par km/h).

• Zainteresovan, 837 postova
  • Motocikl: Trenutno bez :/

Ne kažem ja da to radiš ali treba ga kurblati nežno, jedino to možeš da uradiš za njega, ostalo je na delovima koji evidentno ne valjaju. I ako ga kurblaš nežno, opet nije garancija...

Ej, Nash, kada kupuješ te federe traži da ti daju više komada da izabereš, može da se desi da nisu iste dužine ravni delovi žice koji se ubadaju u rupe...

verovatno si u pravu...ne obracam paznju na to kako palim motor...

koliko puta mi je ispala ta opruga doslo mi je da ga bacim sa mosta.za sada sam napravio nesto sto vraca kurblu na svoje mesto ali spolja i to funkcionose vec dosta dugo.kao sto ti kazes moram uzeti vise opruga u ruke pa da vidim koja odgovara najvise....

kao sto ti kazes moram uzeti vise opruga u ruke pa da vidim koja odgovara najvise....

Ima još jedna fora ali u nju ne bih smeo da se zakunem, kako proceniš... ja lično probao nisam...

Majstor je uz pomoć šrafštoka (stege) i šrafcigera pokušao da razvuče feder koji je od čelične žice, ide teško ako uopšte ide. No dobio je nešto u razvlačenju pa krajevi prianjaju bolje u ležišta, feder je širi za koliko ga razvučeš ali nije potrebno mnogo, ipak je čelični.

To je sve što znam o tome, pa neka fora mora da upali... :)

Fazon koji je objasnio TS Chopper je razuman, čak štaviše jedini normalan, ali bih ja želeo njegovu fabričku foru u kojoj je MZ potpuno precizan, radi kako valja na 250 pa zašto ne bi i na 251, bez obrira na ispravke koje su takođe fabričke.

Analiza kaže da je povećanje točka uz 21 zub sa 16 na 18 točka u 16,6% što je prikazanih 90 stvarnih 105 km/h.

Ma, i dosta mi je više matematike dok vozim, tu je da bi računao za mene ne ja za njega, to je ipak samo nazubljeni šraf (ako je to uopšte...).

Možda na ovo pitanje ima odgovor Quanisl... on ima više MZ-a u isto vreme, njemu je problem najpristupačniji no čoveka nema od kako je forum pao...

Hej Q, tu smo!

A i 'ajde da mi nešto uradimo za tebe! :)

• U prolazu, 35 postova

Možda na ovo pitanje ima odgovor Quanisl... on ima više MZ-a u isto vreme, njemu je problem najpristupačniji no čoveka nema od kako je forum pao...

Hej Q, tu smo!

A i 'ajde da mi nešto uradimo za tebe! :)

Pratim ja, ali u tishini  ;)

Iskreno, nemam bas velika iskustva sa prepravkama.

Nikada nisam imao 250 tj 18 zadnji tocak.

Moji MZ-i su 251 i jedan 150 te svi imaju 16 zadnji tocak i sat mi radi OK.

Testirao sam na 2 sa GPS-om, razlika je bila u +-1%

Stvarno neznam u cemu je fora, da li je nastimano na mehanizmu samog sata? ???

• U prolazu, 35 postova

Stvarno neznam u cemu je fora, da li je nastimano na mehanizmu samog sata? ???

Ovu glupost od mene - molim zanemarite! 8) Jos je jutro te cak i ponedjeljak tako da nisam razbudjen i baljezgam...

Pogledao sam malo na netu onaj "muski" dio koji ide u plastiku zastite lanca je 100% isti i ima 12 zubaca.

RAZLIKA je u nazovimo "zenskom - okruglom" koji naravno prihvaca muski i nalazi se u alu kapi zadnjeg lancanika.

Kod 250 ima 24 zuba, za 251 i 125/150 nema podatka na netu za broj zubi - ali ima podatak da NESTIMA na 250,

znaci da je SIGURNO razlika tu!

Q, veliko hvala, ovo je baš bila misterija za mene. Možda bih nekako provalio sam (u šta stvarno sumnjam)  kada rasturim to sve nazad, ovako iz glave nije išlo nikako.

Planiram da izmenjam što više stvari, u skladu sa novčanikom pa ga za sada nerasklapam ali i nevozim.

Opet, sve je moguće pa i da, kada odem do prodavca dobijem odgovor ''to je ono što imam''...

No, borimo se i dalje!

Sve što je Q pisao je pozitivno ali ima nešto što me je posebno obradovalo a možda bi trebalo da me bude sramota na šta me je podsetilo.

Iako su zloba, zavist i ljubomora prirodna ljudska osećanja, ona nisu dobra i protiv njih se treba boriti a u mom slučaju se javila zluradost kada sam pročitao

Moji MZ-i su 251 i jedan 150 te svi imaju 16 zadnji tocak i sat mi radi OK.

Testirao sam na 2 sa GPS-om, razlika je bila u +-1%

Ne tako davno, vodila se polemika o preciznosti MZ satova u odnosu na neke druge.

;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

Grozan sam, neću više nikad!  ;)

• U prolazu, 35 postova

Ne tako davno, vodila se polemika o preciznosti MZ satova u odnosu na neke druge.

Mislim da mehanički satovi, naravno ako je sve OK i orginal zadnja guma, manje varaju od elektronskih.

Meni je od Osijeka do Praga MZ pokazao oko 600m više u pređenom putu.

Smatram da je to ćak i točno jer se GPS gasio ispod natkritih benzinskih, graničnih prijelaza isl.

Inaće dok nisam imao GPS, MZe sam najradje testirao u Madji, oni imaju zelene table sa brojem km od/do nekog mjesta na svaki km.

Zapamtim je tabla došla na recimo xxxxx.7 km (po MZ satu) i nakon 20-30 km samo provjerim da li i dalje table dolaze na xxxxx.7, ako je i u xxxxx.6 - xxxxx.8 OK, fercera!

Nisam pristalica teorija globalnih zavjera i urota, ali mislim da nema bolji način za uzeti 10% više love od kupaca, nego natjerati ih da na 9000 km rade servis misleći da su na 10000 km, takodjer je to i najlakši način za prikazati potrošnju 10% manjom!

Te možda baš i nije slučajno.

Prije 3 godine smo se vračali sa mora ja na MZ-u 251 za koji sam znao da troši cca 5l/100 km i frend Svebor koji je izmjerio da njegova Yamaha 600 troši oko 4l/100 km.

Do Osijeka je Yamaha potrošila VIŠE od MZa (dobro ne puno, litru, dvije...), a njegovo obrazloženje je bilo da je to zato što JA nisam normalan,jer sam po autoputu vozio PREKO 140!!! ;D  :o (Stvarnih 122-125 po MZ satu)

Naravno, iako smo išli istim putem on je jadan i prešao skoro 80km više  :D :D :D

• Drug član, 1306 postova
  • Motocikl: MZ-ts 250/1 (custom)

Ima istine u tome. Dovezo mi komsija ruskog IZH-a 350 da ga ustelujem karburator i paljenje, proba ga on i kaze ide k'o lud u suednoj kratkoj ulici vozio ga 100km/h. Probam ja kilometar sat pokazuje stvarno toliko. Sednem na mog ts-a "malo" ga razvucem na vecim obrtajima i doteram do 110km/h, ali subjektivni osecaj je bio kao da idem duplo brze. Kasnije kada smo vozili zajedno ustanovili samo da nam se satovi ne poklapaju za oko 20km/h (moj pokazuje manje). E sad moj sugurno pokazuje manje(jer je od auta, proverio sam) ali njegov sigurno pokazuje vise. Subjektivna procena je najpreciznija (odstupanja su mi oko 10km/h).

Baš se osećam bezveze, imao sam vremena pa poslednjih dana obilazim i druge topic-e.

Okrad se naradio oko motora i sada ga, iz neznanih razloga prodaje. Nije sklopljen, ok, ali radio je pošteno što svi znamo i sada ispada da prodaje motor u kesi za 150 evra.

Kako sada dokazati da nije ''motor u kesi'' već iskreno i pošteno rađen za svopstvene potrebe. A i cena je sramota, pa njegov trud vredi bar toliko ali sigurno i više... A šta je sa samim motorom i delovima?

Nisam za to da Okrad prodaje motor ali ko me pita, nije džabe dao oglas, ima razloga za tim u koje ne bih ulazio, samo mi je žao...

Mene je Jozef odrao, mogao sam to da uzmem i da mašina završi kod nas, dobio bih bar tri puta više....

Ljudi, ako neko ima mogućnosti neka stupi u kontakt sa njim pa neka se dogovore, šteta je da takav rad ode nekom bezveze u ruke, šta je čovek radio svo ovo vreme?

• Zainteresovan, 577 postova

Baš se osećam bezveze, imao sam vremena pa poslednjih dana obilazim i druge topic-e.

Okrad se naradio oko motora i sada ga, iz neznanih razloga prodaje. Nije sklopljen, ok, ali radio je pošteno što svi znamo i sada ispada da prodaje motor u kesi za 150 evra.

Kako sada dokazati da nije ''motor u kesi'' već iskreno i pošteno rađen za svopstvene potrebe. A i cena je sramota, pa njegov trud vredi bar toliko ali sigurno i više... A šta je sa samim motorom i delovima?

Nisam za to da Okrad prodaje motor ali ko me pita, nije džabe dao oglas, ima razloga za tim u koje ne bih ulazio, samo mi je žao...

Mene je Jozef odrao, mogao sam to da uzmem i da mašina završi kod nas, dobio bih bar tri puta više....

Ljudi, ako neko ima mogućnosti neka stupi u kontakt sa njim pa neka se dogovore, šteta je da takav rad ode nekom bezveze u ruke, šta je čovek radio svo ovo vreme?

uffff... opet ista prica. kao da slusam Batu, kad sam prodavao GPZ-a. au, bre, ljudi, sto ste emotivci. zar bajkeri nisu opake baje, namrstene face u crnoj kozi?  ;D

ovaj forum je dobrano zapucao nekim SVOJIM putem. i drago mi je.  ;D

smiri se dobri Vujo, motora uvek bilo, uvek bice.

idemo dalje...

;)

smiri se dobri Vujo, motora uvek bilo, uvek bice

Slažem se, motori se okreću mi ostajemo. :)

Prikolica za kojom sam toliko težio je u pravim rukama. Radovi su veliki i po potunom zbrkanom redosledu a na šta to liči pokazaću fotkama koje su loše, sa mob-a su, ali se kako-tako vidi.

Transport je najluđa stvar. Sama kabina bi možda i stala u veći auto ali oko nje je konstrukcija, šasija, koja nije mala, lako je nose dvojca ali jedan zbog oblika nikako, ima 70 kg. U te svrhe poslužila je kumova 128-ica koju je pre skoro dve godine kupio za 400 evra u nameri da traje koliko traje, ne štedi se u međuvremenu a traje i dalje i pored ovakvog tretmana.

Kako će ta konstrukcija da se zakači za MZ neznam, prikolica je Velorex i univerzalna je ali ram MZ-a u delu oko cilindra ne dozvoljava montažu fabričke šape pa sam celu problematiku prepustio majstoru, ti problemi prevazilaze moje mogućnosti.

Inače, majstor kada je video rekao je da sam za Lazu (za prijatelje van Srbije, dr. Laza Lazarević - ludara ;D).

Kabina je od poliestera, relativno se lako radi poliesterskim gitom a za nju mi, pored ostalog, nedostaje sedište. Po dimenzijama mislim da može da stane bilo koje ali je fora da bi trebalo da bude od skaja zbog eventualne kiše. Zbog toga bih morao da se posavetujem sa nekim auto tapetarom, sviđa mi se od mečke 124, podesivo je u skoro svim pravcima a i liči na forelju kod sedenja.

Sledeći poduhvat je šoferka od pleksiglasa koji je pristupačan ali ga treba postojano zakriviti u potrebnom uglu i obezbediti neko pričvršćivanje koje nije fiksno, ko zna možda se nekada ukaže potreba za skidanjem. Valjda inox šrafovi, videćemo...

Na kraju, moram nekoga da pronađem ko bi umeo da napravi ovakav pokretni sklopivi krov, nalik kabrioletu. Taj krov nije obavezan ali ako već postoji mogućnost da putnik ne kisne mislim da je treba iskoristiti.

Sve se plastificira u crnu, kao i motor.

Eto, podelio sam želje sa vama pa me zanima šta mislite.

Usput, nisam baš pri parama ali do sledeće sezone ima vremena, važno je da znam šta radim.

post-1570-12878991103719_thumb.jpg

post-1570-12878991106198_thumb.jpg

post-1570-12878991106831_thumb.jpg

Gost
Ova tema je zaključana za nove odgovore.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja