Jump to content

Moto Zajednica

Honda Transalp XL600V: Zamena ležajeva guvernala

Recommended Posts

• Svakom po zasluzi, 12471 postova
  • Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake

Još negde pre ovogodišnjeg BJB Relija osetio sam da se guvernal malo teže okreće i da se pojavio "škljoc" u sredini hoda, već je bilo vreme da se ležajevi zamene. Najzad je i to došlo na red baš u pravo vreme, sneg i hladno napolju.

Sreća što u Laboratoriji imamo i mesta i alata i zagrejanu radionicu i obilje ratluka kada nam "padne šećer" :D, trebalo je malo vremena da se steknu uslovi (čitaj: volja) da se to odradi.

Glavni majstori Scuba i Hitman, ja bio "zanosilac" i jedva čekao da završe da ugradim grejače ručica na onako "raskupusanom" TA ;)

Prvo treba podići motor tako da mu prednji točak bude bar 10 cm u vazduhu, za to imamo moto-dizalicu iz Metroa koja odlično služi svrsi. Zatim treba odšrafiti 4 zavrtnja koji drže guvernal i samo ga sa svim kablovima i sajlama malo povući nazad i nasloniti na rezervoar.

Skinuti veliku maticu, podlošku i sva 4 zavrtnja gornjeg trougla koji drži gornji deo štapova. Izvući gornji trougao i videće se zvezdasta matica koja drži osovinu guvernala. Postoji poseban ključ za skidanje te matice ali pažljivim korišćenjem "starog srpskog alata" - čekić i jači šrafciger :D polako kuckanjem odviti zvezdastu maticu.

12122010013.jpg

12122010012.jpg

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

Zatim skinuti čeljusti prednje kočnice i sajlu brzinomera, osloboditi crevo kočnice (kači se na 3 mesta) i staviti čeljusti na neku stoličicu da ne vise u vazduhu.

12122010014.jpg

Ne odšrafljivati ona 4 šrafa od donjeg trougla već samo povući ceo točak sa štapovima na dole i izvaditi ga napolje.

12122010015.jpg

12122010017.jpg

Na slikama se vidi u kakvom stanju je bio donji ležaj - zarđao i oštećen od stalnog uticaja vlage i gubitka masti tokom vremena.

Ni gornji ležaj - košuljica nije u boljem stanju ;)

12122010018.jpg

12122010016.jpg

12122010019.jpg

Sledeća faza je mazanje ležajeva tovotnom mašću LIS-2, nikako grafitnom. Ležaj dobro namazati sa svih strana a najbolje zagrejati mast u nekoj čantrici i staviti ležaj u tako otopljenu mast i sačekati da se ohladi.

Dobro očistiti Faminom ležišta gde su bile košuljice ležajeva i vratiti nove košuljice na mesto. Uzeti košuljicu starog ležaja i pažljivim kuckanjem po njoj sa svih strana, lagano ubaciti nove košuljice.

12122010024.jpg

12122010020.jpg

12122010021.jpg

12122010022.jpg

Malo je problem skinuti donji ležaj sa osovine, postoji varijanta sa brusilicom kojom se preseče ležaj ali mora dobro da se pazi da se ne ošteti osovina ;) ili staviti neki viljuškasti ključ i kuckajući po njemu svući ležaj i semering.

12122010023.jpg

Vratiti novi semering i novi podmazani ležaj na osovinu i polako namestiti točak na svoje mesto. Ubaciti i gornji ležaj i prišrafiti onu zvezdastu maticu

Majstori kažu da treba prišrafiti do kraja, ali ne prejako i zatim odviti za četvrtinu kruga. Prejako stezanje može oštetiti ležajeve a i guvernal "teško ide" a labavo stezanje ima za posledicu klackanje osovine i prednjeg točka.

Vratiti gornji trougao na mesto i fiksirati ga maticom i pritegnuti ona 4 šrafa koja drže štapove. Vratiti guvernal na mesto i zašrafiti ga.

Pri šrafljenju guvernala obratiti pažnju na položaj istog, ukoliko je previše u nazad, prema telu (iz ličnog iskustva) posle nekih 50-tak km počinju da bole leđa. Guvernal pomerati prema napred dok ne nađete pravi položaj, leđa više ne bole :D. Za svakog je položaj guvernala individualan ali obratite pažnju na ovo iskustvo ;)

I eto, cela operacija je trajala oko sat vremena, period navikavanja na "ludi guvernal koji šara levo-desno :D" sledećih deset minuta, dok mi se ruke nisu smirile...(Đunta, dođi sad da probaš counter steering :D).

Ujedno sam namontirao grejače ručica (hvala drugari! ;)) i time je moj TA, plavi, za dečake :D spreman za Deda Mraz akciju...a i šire...

12122010025.jpg

• Çelebi, 2415 postova
  • Motocikl: Imam

Ništa naročito. Može i grafitna mast, ali je gušća na hladnoći. LIS UM2 je obična litijumova univerzalna tovotna mast koja lepo radi na hladnoći a inače ćemo na kraju sledeće sezone raspakovati Arakisov korman i ponovo očistiti i podmazati ležajeve. Kad se sve sabere i oduzme, spraće se i grafitna i obična mast. Ostaće malo grafita ali pošto ćemo redovno održavati ležaj, može i obična tovotna mast.

• Zainteresovan, 776 postova
  • Motocikl: BMW R1250GS ADV

Svaka čast za temu , samo mislim da nisi pomenuo kako se skidaju košuljice ležajeva.

ja sam to radio tako što sam uzeo gvozdenu šipku ф12 kojoj sam dobro obradio ivice i polako udarao po košuljici, mada ima jako malo mesta po kom može da se udara .

Ležaj ima da se nađe i u nekoj radnji u Beogradu na auto komandi , ali ne znam tačnu adresu , pošto mi je johnynovak kupio, tako da ko hoće da uzme u BG-u mora kontaktirati johny-ja.

Toliko od mene, pozdrav svima

• Çelebi, 2415 postova

Pa nije napisao kako je skidao košuljice jer ih on nije ni skidao ;)

Imam jedan zgodan durchshlag (probojac) za takve situacije pa sam time izbio košuljice. Pri kraju je malo zakrivljen tako da zađe tamo gde je malo mesta. A može i cevkom sa oštrom ivicim, kao što si ti radio.

• Zainteresovan, 914 postova
  • Motocikl: BMW R50/5

Ležaj ima da se nađe i u nekoj radnji u Beogradu na auto komandi , ali ne znam tačnu adresu , pošto mi je johnynovak kupio, tako da ko hoće da uzme u BG-u mora kontaktirati johny-ja.

Toliko od mene, pozdrav svima

ASTRID, Triše Keclerovića 27k, 011/397-5-273

• Podržavam 1

• Drug član, 1558 postova
  • Motocikl: Cigareta skraćuje život za 2 minuta, buteljka vina za 4 minuta, a jedan radni dan skraćuje život za 8 sati !!! Ah, da KLE 500

Vec mi se javlja da ce kod mene da padne ciscenje i podmazivanje... Ako nisu mnogo upropasceni lezajevi... Pitanje za cenjene laborante, posto je dizalica u metru...? :zdravo:

• Lord Sidious Tamni, 4841 postova

Vec mi se javlja da ce kod mene da padne ciscenje i podmazivanje... Ako nisu mnogo upropasceni lezajevi... Pitanje za cenjene laborante, posto je dizalica u metru...? :zdravo:

Ja koristim trupinu, a ako nema trupine onda cigle pa odozgo dasku. :D

Predlog za laborante (sto i ja sam gadjam, ali nikako da se nakanim):

Imate one dizalice sa sajlom i kukom (na struju), sto se kace na plafon. Najidealnije je 2 shine na plafonu (sa strana) i jedna popreko koja klizi po njima, a dizalica po njoj.

Cijena nekih 100-tinak jura (bez shina naravno), a nosivost od 500 kg do 2t (ali ta je malo vise jura).

poz

• Podržavam 1

• Drug član, 1558 postova
  • Motocikl: Cigareta skraćuje život za 2 minuta, buteljka vina za 4 minuta, a jedan radni dan skraćuje život za 8 sati !!! Ah, da KLE 500

Odakle mi 50e za dizalicu, firma mi dodje triling plata, ali opet, drugarova garaza, je mala za trupinu, radice cigle i daska i tovatna mas`, nema mi druge...

• Çelebi, 2415 postova

Ja koristim trupinu, a ako nema trupine onda cigle pa odozgo dasku. :D

Predlog za laborante (sto i ja sam gadjam, ali nikako da se nakanim):

Imate one dizalice sa sajlom i kukom (na struju), sto se kace na plafon. Najidealnije je 2 shine na plafonu (sa strana) i jedna popreko koja klizi po njima, a dizalica po njoj.

Cijena nekih 100-tinak jura (bez shina naravno), a nosivost od 500 kg do 2t (ali ta je malo vise jura).

poz

Hvala na predlogu. Odavno razmišljam o tome al nikako da nađem majstora da mi to napravi :D

• Ne silazi, 6281 postova
  • Motocikl: Africa Twin CRF1000

Hvala Jageru, samo da se neki od njih pojavi u Laboratoriji <_<

Ili ću ih zvati telefonom da dogovorim prijem ;)

HITMANEEEEEEEEEeeeeEEEee!! Traže te!!!

Scubo, možeš mu poslati i PP :D

• - enduro sector -, 2147 postova
  • Motocikl: adventure

E da znaš da ću mu poslati PP. Fin i vredan čovek, taj Hitman. Upoznao sam ga :)

Da, svrati na kafu, ratluk, cacne par motora i ode :D

Jesi video ...

p.s. ti i dalje nemash moj broj telefona? 0stabre.gif

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja