Jump to content

Moto Zajednica

XL600V Transalp 1989god - Potrošnja ulja

Recommended Posts

  • Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3515 postova
  • Lokacija: Niš / Donji Adrovac
  • Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka)

Stiže evo i jesen, pa je red da se malo obrati pažnja i na neke uočene nedostatke kod motora, a za šta nije bilo vremena tokom leta.

Ono što me sigurno čeka kod mog TA iz 1989 god (oko 50.000 ukupno pređenih km) je sledeće: Promena ulja i filtera, zamena lamela na kvačilu, zamena guma, popravka membrana-dijafragma na karburatorima, promena ulja u viljušci i u kočnici, zamena kočionih pločica.

Međutim za pređenih blizu 10.000 km tokom ove sezone (motor sam kupio februara meseca), imao sam potrošnju ulja od oko 0,5l /1000km, (pri umerenoj vožnji).

Gde motor "popije" ovoliko ulje nisam utvrdio, ali sam primetio sledeće: Prvih par sekundi nakon paljenja, pri dodavanju gasa u izduvu ima malo plavog dima i posle više nema. Kad skinem crevo za odušku (iberlauf) jedva se oseća da "duvka", pri čemu nema pojave nikakvog dima. Kada otvorim čep za dolivanje ulja (dok motor radi na malom gasu) iz kartera duva vazduh veoma jako, ali nema pojave dima. Kad dodam gas izbacuje ulje kroz otvor, ali opet nema dima!

Koliko je meni poznato postoje (uglavnom) dva uzroka za potrošnju ulja: Dotrajale vođice (ili gumice) ventila, ili istrošene karike i hilzne.

Buni me ovo "duvanje" kad otvorim čep za ulje? Duva a nema dima? Da li je takva situacija normalna za "V" motore?

A inače sam pruženim "uslugama" od strane TA tokom ove godine izuzetno zadovoljan, bez obzira na ovakve pojave.

Predpostavljam da ima onih koji su već "doktorirali" na TA (ili AT) pa neka napišu "lek za ovu boljku".

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 563 postova
  • Lokacija: Backa Palanka
  • Motocikl: ktm 990

Pozdrav druze,vidim muci te transalpkinja,imam i ja  transalpa iz 87 i extra je motor,inace sam majstor za motore pa ti mogu pomoci.Ja sam moju rasklopio pre 1 dan da vidim kakvo je stanje motora posto mi je isto troskala ulje a na iberlauf nije nista dimila samo je duvala,druze to sto ti duva to mooora da duva ali naravno BEZ dima,to duvanje ti je odusak da nema toga motor bi explodirao :o :o :o,stoga nemoj da te to brine ;),nego najbolje da uradis istu stvar kao i ja,znaci skinuti glave i cilindre i videti stanje celokupno,eto kod mene cilindri bogu hvala kao novi i klipovi,tefloni su mi losiji(gumice ventila),vodjice na izduvnim ventilima su mi sumnjive pa cu promenuti vodjice.....sledece.....bolcne na klipovima istrosene znaci obrati paznju na sve usput,lanac uljne pumpe isto ako je istegnut moras promenuti.Eto znaci ako ti treba delova, ili jos nekih tesko resivih problema u vezi motora slobodno pitaj resicemo, tu sam na usluzi inace delove saljem  Citi expresom pa se cujemo pozzz...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3515 postova
  • Lokacija: Niš / Donji Adrovac
  • Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka)

Hvala na odgovoru i savetima. A rasturio sam i ja (a i sastavio) dosta mašina (i na motociklima i na automobilima). Međutim nemam nikakvo iskustvo sa "V" mašinama. Ne buni mene malo "duvkanje" na iberlaufu nego "oluja" na čepu za ulje (a bez tragova dima).

Predpostavljam da su kod mene takođe u pitanju gumice ventila (a možda i vođice), pa ću od toga i da "počnem" sanaciju. Pa ako ne pomogne idem dalje sa proverom.

I par pitanja: Da li mora da se vadi mašina iz rama da bi se zamenile gumice i vođice i da li ih ti imaš na "lageru" i po kojoj ceni?

Imaš li slučajno komplet "pilot" dizne (ler)? Znači dizna, opruga, gumica i šajbna. Može i polovno! Meni se dizna odšrafila i ispala u vožnji, pa sam ja nešto "nabudžio" ali to nije to.

Odgovor možeš da mi pošalješ i na PP.

               

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 640 postova
  • Lokacija: BG
  • Motocikl: BMW R1200GS

pa 50 soma... Malo na kraike, malo na gumice i vodjice i nakupi se. Trebalo bi da taj dim pri prvom paljenju definishe loshe gumice/vodjice, ali ne mora da znachi. Mozda karika ima malo veci zazor dok se ne zagreje i ne popuni rupu.

Spusti se negde niz dugacku nizbrdicu, goci motorom u visim obrtajima jedno 200m i onda odvrni gas. Ako zadimi plavo, trebalo bi da su gumice.

A to duvanje bez dima je ok. Na V2 motoru idu skoro paralelno gore dole. kada krenu na dole on izbaci ogromnu kolicinu vazduha, kad krene na gore onda uvuche... Jedino ako ima dima onda je to znak da kompresija prolazi kroz karike i tako ti dim od eksplozije dospeva u karter.

 

Imam isti simptom kao i ti. Kada upalim hladan motor dimi neko vreme i onda prestane. Kada kocim motorom pa dam gas izbaci plavi dim. Zamenio sam gumice i karike i nishta se nije promenilo :S Troshkari ulje otprilike koliko i tebi. Ostaje jedino da su vodjice loshe... To oko zamene gumica i obrade ventila i siceva je jedini posao koji sam poverio majstoru (serivs shto obradjuje glave za automobile), i naravno, bash taj deo posla nije uradjen kako treba... Inache, posebno sam im napomenuo da prekontrolishu vodjice i na licu mesta mi je rekao majstor da su vodjice i stub ventila dobri... Mada mozda i greshim... ko zna...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 563 postova
  • Lokacija: Backa Palanka
  • Motocikl: ktm 990

da ,moras skinuti masinu jer moras glavu skinuti da bi promenio vodjice ,al nemoj menjati ako malcice lufta imaju,izduvni mora malo vise lufta da ima jer se greje,znas i sam,promenis samo teflone(bez skidanja glave)i to je to ;)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 227 postova
  • Lokacija: Ruma-Graz

Kod mene isto malo trosi ulje, ali samo kada ga peglam preko 6000 obrtaja, mada nikad ne vidim da mi izbacuje plavi dim. Nego vidim da ste majstori pa me zanima koliko kosta da se rasturi i sredi masina za TA, cisto mi treba informativno da znam ako dodje do "nedaj Boze" dal' je isplativije kupiti polovnu masinu ili sredjivati originalnu. Pod sredjivanjem mislim da na karike, klipove, obradu glavu stublina i sve sto uz to ide, posto nemam pojma koje su cene delova ta TA i dal' uopste ima to jos negde novo da se uzme.

 

POZ!

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 2 postova

znaci drugar imas sve za transalpa .poz

Pozdrav druze,vidim muci te transalpkinja,imam i ja transalpa iz 87 i extra je motor,inace sam majstor za motore pa ti mogu pomoci.Ja sam moju rasklopio pre 1 dan da vidim kakvo je stanje motora posto mi je isto troskala ulje a na iberlauf nije nista dimila samo je duvala,druze to sto ti duva to mooora da duva ali naravno BEZ dima,to duvanje ti je odusak da nema toga motor bi explodirao :o :o :o,stoga nemoj da te to brine ;),nego najbolje da uradis istu stvar kao i ja,znaci skinuti glave i cilindre i videti stanje celokupno,eto kod mene cilindri bogu hvala kao novi i klipovi,tefloni su mi losiji(gumice ventila),vodjice na izduvnim ventilima su mi sumnjive pa cu promenuti vodjice.....sledece.....bolcne na klipovima istrosene znaci obrati paznju na sve usput,lanac uljne pumpe isto ako je istegnut moras promenuti.Eto znaci ako ti treba delova, ili jos nekih tesko resivih problema u vezi motora slobodno pitaj resicemo, tu sam na usluzi inace delove saljem Citi expresom pa se cujemo pozzz...

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 859 postova
  • Lokacija: Negotin
  • Motocikl: Honda XL1000 2004.

Dok sam vozio Transalpa 600 postavio sam temu kako sam ja tj. Gagi iz Balosave sredio potrošnju ulja sličnu tvom motoru. Menjao sam razna ulja ubeđujući sebe da nije do motora nego do ulja. Odvezao sam ga do majstora i zamenili su sledeće:

 

- Gumice ventila 6 X 8 evra

- Karike 2 X 55 evra ( cilindri bili odlični

- Dihtunzi 2 X 28 evra

- Neki mali vijci na klackalicama koji udaraju po ventilima 6 X 3 evra

- Ruke oko 70-80 evra

 

Gumice ventila su bile očajne, karike su mogle još malo, cilindri odlični.

 

Kasnije, tako sređena mašina, prešla još 29000 km. Nije bilo potrebe za dolivanjem ulja na 6000 km kada sam menjao ulje. Ovo za razvodni lanac i lanac pogona zupčaste pumpe, u to vreme sam znao da može da bude problem, ali prosto nisam obraćao pažnju.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3515 postova
  • Lokacija: Niš / Donji Adrovac
  • Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka)

Evo vidim neki su ovu moju temu "vratili iz mrtvih", pa hajde da i ja dodam nešto.

Od kada sam otvorio ovu temu protekle su više od dve godine , a za to vreme je i motor prešao još oko 23.000 km. I to gotovo bez ikakvih radova na mašini.

Ulje i dalje troši (a ja dolivam), a kvačilo i dalje po malo proklizava. Dijafragme na karburatorima su "okrpljene" silikonom (a nabavio sam i ispravne ali ih nisam još zamenio). Filter za vazduh samo izduvam kompresorom.

Zamenjene su i kočione pločice i semerinzi i ulje u viljuškama. I gume su već dva puta zamenjene.

I to je to.

Moraću ipak zimus da promenim gumice na ventilima, lanac i lančanike, filter vazduha, svećice, .... !

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Друг члан, 636 postova
  • Lokacija: Beograd, Zvezdara
  • Motocikl: Honda Transalp

Mnogi proizvodjaci daju garanciju da nov auto nece da trosi vise od 500ml (neko i 700) ulja na predjenih 1000km.

 

E sad, da li je potrosnja oko toga velika i da li se isplati otvarati masinu zbog toga, pitanje je. :neznam:

 

Pod uslovom da su samo gumice, treba menjati i dihtunge + ruke. A ako se to sve menja, treba dobro oceniti da li treba promeniti i karike ili ne....

 

Dilema/trilema :stabre:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • U prolazu, 31 postova
  • Lokacija: Mostar
  • Motocikl: Honda TA i VF 750 sabre

Evo da dodam da i meni TA potrosi oko 0.5L ulja na 10 000km,mozda malo vise zavisi opet ako se vozi sa suvozacem,koferima i u vecim obtrtajima,al nema nikakvih dimova pri prvom paljenju,a ni kasnije,lamela mi nekad zna proklizati kad naglo zavrnem gas,a negdje sam procitao da lamele znaju pojesti malo ulja.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Dobar dan dobri ljudi.., 225 postova
  • Lokacija: Banja Luka,Republika Srpska
  • Motocikl: Transalp 600 PD06 91.god.;Africa twin RD03

Da i ja nesto pitam..........

Imam Transalpa 600 91.god. trosi mi 1l na 1000 km sto je puno ..kao laik nisam nista primjetio osim garezi na auspuhu a toliko je ima da mi je desni zmigavac pocadio od toga...Momak od kojeg sam kupio kaze da je mjenjao gumice i da klipove i gumice ne treba da se diraju samo karike..sta vi mislite o tome dali cu rijesiti problem?A kad zavrnem gas zna samo da stucne a onda katapult :) e jedino sto proklizuje to je zadnja guma heheheheh :zvizduk:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3515 postova
  • Lokacija: Niš / Donji Adrovac
  • Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka)

Imao sam na svom Transalpu iz 1989. god. sličnu potrošnju ulja (oko 0,7 l na 1000km).

Pre mesec dana sam zamenio i gumice i karike (za koje sam utvrdio da su kao nove). Rezultat je gotovo neprimetan. Potrošnja ulja jedva nešto smanjena. Sve u svemu, badava bačeno dvestotinak evra.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Advanced DJ Member, 4305 postova
  • Lokacija: Dunav na vidiku..
  • Motocikl: Šarulja queen RD04

A da možda nije kriv plin?

 

Ako ga pališ na gas.. znači da ga zvekeće ladna plinčuga..

 

to može da trpi samo lada.. :jee:

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ne silazi, 6493 postova
  • Lokacija: Singidunum
  • Motocikl: đački pešački

Au Žile :(.Nije dovoljno zameniti karike i gumice bez premeravanja ovaliteta i konusnosti cilindrara a i samih klipova i žljebova za klipne prstenove, oko vrlo lako zavara.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Čuvaj sebe od drugih i druge od sebe, 3515 postova
  • Lokacija: Niš / Donji Adrovac
  • Motocikl: BMW R1100GS (iz prošlog veka)

Au Žile :(.Nije dovoljno zameniti karike i gumice bez premeravanja ovaliteta i konusnosti cilindrara a i samih klipova i žljebova za klipne prstenove, oko vrlo lako zavara.

Znam sve to ali sam ipak morao da preskočim ove radove.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Enduraš, 6310 postova
  • Lokacija: Paracin
  • Motocikl: CRF300L

Imao sam na svom Transalpu iz 1989. god. sličnu potrošnju ulja (oko 0,7 l na 1000km).

Pre mesec dana sam zamenio i gumice i karike (za koje sam utvrdio da su kao nove). Rezultat je gotovo neprimetan. Potrošnja ulja jedva nešto smanjena. Sve u svemu, badava bačeno dvestotinak evra.

Jbg Zile tako je to kad se radi povrsno. Moja deviza je ili uradi kako treba ili nemoj ni da radis, tvoja ocigledno nije, sto se da primetiti iz tvojih postova :) Mehanika ne trpi osljarenje.

 

Jesi li proverio vodjice ventila, proverio ovalnost i potrosenost cilindra. To moze da ti proveri bilo ko zna da se sluzi komparaterom.

 

Kad je ispravan, TA ne sme da trosi ulje, tj od zamene do zamene nije potrebno dolivanje

 

 

  • Podržavam 1

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Sir, 147 postova
  • Lokacija: Subotica Srbija
  • Motocikl: Honda Transalp XL 600 iz 95te

imam 600 95 to godiste , trosi ulje al ko i ovi gore ja isto dolivam , regularno proveravam stanje , i to je to uzivam u voznji kad imam sta sipat :) kad nemam drzim je u toploj garazi. Neki su mi rekli ako je do 0,5 l na 1000 uzivaj nista ne diraj , ako je preko ,5l moze se lagano razmisljati o otvaranju. Sve je kul do otvaranja nece doc , nek bruji nek guguce dalje a za ulje se ne brinem dok je ima . Motor je odlican .

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja