Nimmin 6746 Napisano Decembar 20, 2009 čeka dobru titulu, 1377 postova Lokacija: Bečmen, Surčin Motocikl: KTM 390 ADV, VF 750 SABRE Prijavi odgovor kao problematičan Svi znamo da po novom ZOBS-u treba stalno voziti sa upaljenim svetlima, to je OK, bolje smo uocljivi. Jednostavno pitanje: koliko voznja po gradu, kratke relacije, cesti rad motora na minimalnim obrtajima (semafori i sl.), pored svetala sada, u zimskim uslovima pogotovo, rade i drugi potrosaci struje (ventilacija, grejaci stakla, klima - da pokupi vlagu,...), dobro, toga bas i nema kod motorcikla, ali otprilike znate na sta mislim, elem, da li je takav rad dovoljan da dopuni akumulator koji se najvise prazni, pretpostavljam, bas pri jutarnjem "kresanju", a ono bas steg'o debeli minus...? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
to crank 5359 Napisano Decembar 20, 2009 Integrisan, 13052 postova Lokacija: Buda/Szigliget Motocikl: CB 360 / . SV 650 / GSXR600(ukraden) / GSX-R 750 Prijavi odgovor kao problematičan Na mom motoru a i na automobilu su fabrički stalno upaljena srednja svetla. I zimi i leti. Nemam indikator napona akumulatora da ti kažem koliko se dopunjava u kojim uslovima ali problema nemam. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dzigorius 134 Napisano Decembar 21, 2009 Drug član, 1537 postova Lokacija: Svemir 2,8342534 svetlosnih godina zapadno od Marsa Prijavi odgovor kao problematičan Prijatelju pa svaki je proizvodjac predvideo da svi potrosaci budu u radu a da ih alternator pokriva i da puni akomulator...nije frka nikakva 100% Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
misa-pei 6742 Napisano Decembar 21, 2009 Drug član, 3053 postova Lokacija: Beograd, Tresnja Motocikl: CBR 1000F - Bedevija Prijavi odgovor kao problematičan Njega buni to koliko ce da potrosi na verglanje i da li ce da se dopuni na kratkim relacijama. Hoce. Objasnio ti Dzigorijus. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Nimmin 6746 Napisano Decembar 21, 2009 čeka dobru titulu, 1377 postova Lokacija: Bečmen, Surčin Motocikl: KTM 390 ADV, VF 750 SABRE Prijavi odgovor kao problematičan Jeste, Misa-pei me najbolje razumeo. U pitanju su veoma kratke guzvaste gradske relacije, tipa 3-4km, sa pauzama po 2-3 sata, taman da se motor (ponovo) potpuno ohladi. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
donmarkoni 23 Napisano Decembar 21, 2009 Svrati ponekad, 299 postova Lokacija: sabac Prijavi odgovor kao problematičan pa po ovom vremenu nikada (bar ja) ne sednes u auto,upalis i odmah krenes.prvo ga upalis,on odradti 10-ak minuta taman da se zagreje da pocne da duva toplo za to vreme se i akumulator malo povratio,jos plus kada krenes da ga vozis on nastavlja da se puni iako ti rade ostali uredjaju.na sve te uradjaje sto bi i onako moroa da upalis svetla ti dodju kao i zanemarljiv potrosac.namas brige sam ako motor nije los pa moras bas dugo da verglas do iznemoglosti.....ali tu vec zalazimo u mehaniku hahahahhaha ;D ;D ;D ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Slaninar 630 Napisano Decembar 21, 2009 Zainteresovan, 595 postova Lokacija: Novi Sad - Liman Motocikl: Yamaha FZS600, Piaggio Free, Suzuki GN125 Prijavi odgovor kao problematičan Evo nekih mojih iskustava: 1) Kada motor radi na leru, barem na mom jugiću, napon je malo niži i sigurno manje puni nego kad je na nekom normalnom režuimu rada. 2) Zimi je preporučljivo pre paljenja ostaviti svetla uključena desetak sekundi. Kada struja malo proteče kroz akumulator, trebalo bi da se zagreje i da mu još malo poraste kapacitet. Naravno, ako se svetla ostave predugo, isprazniće akumulator. Takođe, važno je pre "kresanja" isključiti sve moguće potrošače (svetla, grejače, brisače i ostalo), kako bi sva struja otišla tamo gde je najpotrebnija. 3) Ako se auto vozi na kratkim relacijama (paljenje, dva km, pa gašenje), akumulator će, pogotovo zimi, sigurno morati da se dopunjava. Takva su barem moja iskustva. Akumulator sa elektrolitom ne valja da stoji poluprazan jer tako propada i brže gubi kapacitet, pa je i stoga preporučljivo, ako se ne voze duže ture, na punjaču dopuniti akumulator s vremena na vreme. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dutchman 114 Napisano Decembar 21, 2009 Drug član, 1050 postova Lokacija: BGD, Serbia Motocikl: CBR600RR , CBR600F , Burgman400 Prijavi odgovor kao problematičan to za svetla je chista nebuloza ... ne zivimo u shvedskoj ... po meni ko oce nek upali ko nece nemora , na motoru je normalno a i po starom zakonu vam naseljenog mesta obavezno da se upale svetla e sad argumenti neke od drzava EU su 2008 ukinule ovaj zakon , zato shto je prema proceni nauchnika i ekologa , povecana potroshnja goriva prilikom rada svetla i naravno izrazeno u procentima shto na godishnjem nivou za jednu zemlju znachi mnogo .... u USA (Amerika) je ovaj zakon pokushan da se sprovede josh pochetkom 90tih , ali nije proshao kroz kongres , zbog zashtite potroshacha , koji su josh pre 20 godina rekli da ce na nivou cele amerike samo od poreza i taxi u budzet uci 2milijarde , od same razlike u potroshnji , sijalicama itd + su naveli i ekoloshki aspekt chisto da ih ne bi gadjali green pisovci kelerabom kad izadju sa zasedanja ... pri loshim uslovima je normalno upaliti svetla , znachi zimi chim je sumaglica , posle 16h , tokom godine kad je oblachno , ili pada kisha itd ... uostalom na vecini automobila posle 2000god automatski se pale svetla na senzor i to pokriva gore navedeno , nek mi neko kaze shta ce mi na +40 u sred avgusta svetlo na kolima u 12sati na sred brankovog mosta moje mishljenje je da je ovaj zakon kao i mnogi drugi uveden zbog priliva u budzet , kazna + PDV od goriva koje se vishe potroshi , sijalica koje cheshce menjate , farova koje takodje cete menjati cheshce tj ako do sad niste sada cete jer ce na +40 na suncu sa 55w sijalicom i te kako da se sjebu ... itd itd Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
RaS 2008 Napisano Decembar 21, 2009 Drug član, 756 postova Lokacija: sokobajna Motocikl: nekad Prijavi odgovor kao problematičan Moje skromno mišljenje je da svetlo treba da bude stalno uključeno ... zbog bezbednosti ! Po gotovo sada kada je to i zakonom propisano ! Kome je toliko bitan ekološki aspekt, neka vozi bicikl, ili neka kupi manje besan motor koji manje troši ... I treba u tome istrajati, a nikako nakon nekog vremena povlačiti , to je još i najopasnije ... ljudi se naviknu na svetla, i više ne obraćaju pažnju na samo vozilo ,već na svetla ... pa kad neko greškom ne uključi svetla lako postaje "nevidljiv" ! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Djordje.Rad 274 Napisano Decembar 21, 2009 Svrati ponekad, 205 postova Lokacija: Pančevo Motocikl: RF600+ Prijavi odgovor kao problematičan Korisno je imati upaljena svetla i danju, ja sam do sada i na automobilu primenjivao isti sistem kao na motociklu - van grada upaljena svetla. Zbog toga sam imao i nekoliko rasprava sa policijom, na sreću bez kazne. Medjutim, mislim da novi zakon ne ide u prilog motociklistima, kada svi imaju upaljena svetla, pogotovo u gradu, postaćemo opet "nevidljivi"! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
TomoB 1618 Napisano Decembar 21, 2009 Skilled Rider, 1613 postova Motocikl: Pijađo Ćao Prijavi odgovor kao problematičan Vozim sa upaljenim svetlima još odavno pre zakona, cca 25 godina, jer mi je to korisno i bezbedno. Ne košta ništa, a puno si uočljiviji na putu. Kad krenem dole kod vas, dešavalo se mi je, da zbog navike jednostavno nisam primetio vozilo i trebao mi je koji dan za privikavanje. A to za potrošnju struje, pametno je malo dići štant gas (prosti tek, slobodan rad ilikakovečkažete), ništa drugo. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Zemunac 3 Napisano Decembar 21, 2009 Zainteresovan, 726 postova Lokacija: Zemun Prijavi odgovor kao problematičan U Austriji su prošle godine tražili daa se poništi taj zakon jer svetla umeju da odvuku pažnju vozaču, osim ako je i danju loša vidljivost...pa sad!! Kako-kome! Uglavnom ja sam za, jer miš-boje automobili se stope sa asfaltom i razlika je u uočavanju na određenoj razdaljini, drastična! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
to crank 5359 Napisano Decembar 21, 2009 Integrisan, 13052 postova Lokacija: Buda/Szigliget Motocikl: CB 360 / . SV 650 / GSXR600(ukraden) / GSX-R 750 Prijavi odgovor kao problematičan U Austriji su prošle godine tražili daa se poništi taj zakon jer svetla umeju da odvuku pažnju vozaču, osim ako je i danju loša vidljivost...pa sad!! Kako-kome! Uglavnom ja sam za, jer miš-boje automobili se stope sa asfaltom i razlika je u uočavanju na određenoj razdaljini, drastična! Gde si to pročitao? Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
arnyman 1729 Napisano Decembar 21, 2009 Drug član, 2753 postova Lokacija: MNE-SRB-BIH-CRO (trenutno Herceg Novi)) Motocikl: GPZ 500 Street Twin Prijavi odgovor kao problematičan Tačno je za taj pokušaj da se u Austriji ukine obavezno kratko svjetlo, međutim nije bilo argumentovano kako treba, neko je glupo tvrdio da odvraćaju pažnju, neznam od čega, sigurno ne od vožnje. Nisam mogao da vjerujem kad sam došao u BG, gomila ljudi kad ima uličnog osvjetljenja voze bez upaljenih farova, skontaju tek kad uđu u neosvjetljenu ulicu. Zbog takvih i sličnih mislim da je poželjno da svjetla budu automatski upaljena, a i po danu je puno lakše spazit i auto i motocikl. Iz iskustva, ako vam je nestabilan napon goreće vam sijalice, to mi se dešavalo na Pežou 406, a na starom Golfu kome nonstop blica lampica od alternatora i koji iz grada ne mrda, samo kratke ture po 2-3km, palim ga i gasim po 30 puta na dan on nema nikakvih problema, jedino ako se ne vozi po 10-15 dana onda po hladnoći malo teže vergla. Sve zavisi od auta i nema nikakovog uticaja na potrošnju goriva Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Zeljkamp 3290 Napisano Decembar 22, 2009 ЗЕЉКАМП, 1823 postova Lokacija: Beograd Motocikl: BMW R1200GS Adventure Prijavi odgovor kao problematičan Ja na mom motoru ne mogu da ugasim svetlo i da hocu. ;D Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Dutchman 114 Napisano Decembar 22, 2009 Drug član, 1050 postova Lokacija: BGD, Serbia Motocikl: CBR600RR , CBR600F , Burgman400 Prijavi odgovor kao problematičan $7.62 milliona dolara u gorivu dnevno bi amerika vishe troshila da ima ovaj zakon , cena data u odnosu na cenu u avgustu 2008 od tada je gorivo skochilo bar 30% http://auto.howstuffworks.com/fuel-efficiency/fuel-economy/drl-gas-consumption1.htm Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
DUKI 215 Napisano Decembar 22, 2009 Drug član, 1404 postova Lokacija: Jagodina,Srbija Motocikl: Moto Guzzi Nuovo Falcone 500 Prijavi odgovor kao problematičan Sto rece TomoB pametno je malo povecati ler-gas jer alternator na malom broju obrtaja ne pravi dovoljno struje za sve potrosace a ukljuceni su,svetla,grejanje,grejac zadnjeg stakla,brisaci,migavac,muzika i stop svetlo(sto je cesta situacija ovih dana),tada potrosaci vuku struju iz akumulatora.Normalno on se brzo dopuni kada krenete da vozite ali ko vozi samo po gradu sa cestim stajanjima moze da ima problema zimi oko startovanja ujutru jer je ulje u motoru zgusnuto i akumulator je dodatno oslabljen preko noci usled niskih temperatura. Ovo za paljenje svetala pre startovanja i ja sam cuo na TV-u nekog majstora kako savetuje ali da se drze upaljena samo 3-4 sekunde i da je to dovoljno da se "probudi"akumulator. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
Arakis 6135 Napisano Decembar 22, 2009 Svakom po zasluzi, 12441 postova Lokacija: NBGD - KN04ET Motocikl: Honde Transalp, plavi i narandžasti, oba za dečake Prijavi odgovor kao problematičan Ja na mom motoru ne mogu da ugasim svetlo i da hocu. ;D Samo dođi na klocne pa da vidiš kako sve može ;D Ovo novo pravilo da svi moraju da upale oborena svetla baš ne pogoduje motociklistima. Zbog lične bezbednosti i mnogo bolje uočljivosti čim upalim motorče odmah uključim i svetla, tako da sam u gradu mnogo uočljiviji u retrovizoru svakog automobila. Sada, kada svi imaju uključena svetla...stapamo se u masu i mnogo smo manje uočljivi. Što se tiče punjenja akumulatora baš sam pratio situaciju i merio parametre na više motora. Sa fabričkim reglerom punjenje počinje negde iznad 1800 1/min a punu struju daje iznad 2500 1/min, tako da ne znam šta da vam savetujem osim da pri dužem stajanju u mestu - semafori, velike gužve - ponašate se kao da vozite dvotaktaša često turirate motor ali naravno ne u previsoke obrtaje. Joška je svoj regler mnogo bolje rešio, počinje sa punjenjem na nižim obrtajima i izvanredno "drži" napon u instalaciji na 14V bez ikakvih oscilacija u naponu zavisno od uključenih potrošača. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
scuba 15 Napisano Decembar 22, 2009 Çelebi, 2415 postova Lokacija: Beograd - Vuk Motocikl: Imam Prijavi odgovor kao problematičan Novi ZOBS je licemerna svinjarija. Paljenje svetala na kolima po danu je svinjarija. Cela stvar ide samo u pravcu odstrela vozača iz kategorije "običnih građana". Na motoru treba imati ne veliko, već ogromno svetlo kojim se izbijaju žute mrlje vozača automobila da bi nas videli. Ako svi palimo svetla, opet se ničim ne izdvajamo iz mase. Eto dokaza da novi ZOBS ne prepoznaje bezbednost već samo služi da legalizuje harač. Svi pravac kod Joške po reglere koji pune i na malim obrtajima jer ćemo inače svakih mesec i po kupovati nove akumulatore i time podržavati novi harač. Ne smemo im dati više para nego što je nužno neizbežno. Bolje dati pare za reglere nego trpati pare mafiji koja je donela ZOBS da bi udarala harač. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
to crank 5359 Napisano Decembar 22, 2009 Integrisan, 13052 postova Lokacija: Buda/Szigliget Motocikl: CB 360 / . SV 650 / GSXR600(ukraden) / GSX-R 750 Prijavi odgovor kao problematičan Nisam mogao da vjerujem kad sam došao u BG, gomila ljudi kad ima uličnog osvjetljenja voze bez upaljenih farova, skontaju tek kad uđu u neosvjetljenu ulicu. Zbog takvih i sličnih mislim da je poželjno da svjetla budu automatski upaljena, a i po danu je puno lakše spazit i auto i motocikl. Pa kod nas se svetla na kolima pale posle drugog dnevnika! U Madžaristanu obavezna svetla za motore a za automobile samo van naseljenih mesta. Međutim većina ih pali i po gradu ili možda ovde voze "malo" novija kola pa imaju stalna oborena svetla. Loud pipes save lifes!! Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
deki59 141 Napisano Decembar 22, 2009 Zainteresovan, 699 postova Lokacija: Srce Srbije pod jakim infarktom-Kosovska Mitrovica Motocikl: Tomos APN6-82,BMW R 1150 RT-03,Kawasaki EN 500-94 Prijavi odgovor kao problematičan to za svetla je chista nebuloza ... ne zivimo u shvedskoj ... po meni ko oce nek upali ko nece nemora , na motoru je normalno a i po starom zakonu vam naseljenog mesta obavezno da se upale svetla e sad argumenti neke od drzava EU su 2008 ukinule ovaj zakon , zato shto je prema proceni nauchnika i ekologa , povecana potroshnja goriva prilikom rada svetla i naravno izrazeno u procentima shto na godishnjem nivou za jednu zemlju znachi mnogo .... u USA (Amerika) je ovaj zakon pokushan da se sprovede josh pochetkom 90tih , ali nije proshao kroz kongres , zbog zashtite potroshacha , koji su josh pre 20 godina rekli da ce na nivou cele amerike samo od poreza i taxi u budzet uci 2milijarde , od same razlike u potroshnji , sijalicama itd + su naveli i ekoloshki aspekt chisto da ih ne bi gadjali green pisovci kelerabom kad izadju sa zasedanja ... Videla zaba konje da se kuju, pa i ona digla nogu Sva glupa resenja iz svih svetskih zakona se kopiraju kod nas. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
to crank 5359 Napisano Decembar 22, 2009 Integrisan, 13052 postova Lokacija: Buda/Szigliget Motocikl: CB 360 / . SV 650 / GSXR600(ukraden) / GSX-R 750 Prijavi odgovor kao problematičan to za svetla je chista nebuloza ... ne zivimo u shvedskoj ... po meni ko oce nek upali ko nece nemora , na motoru je normalno a i po starom zakonu vam naseljenog mesta obavezno da se upale svetla e sad argumenti neke od drzava EU su 2008 ukinule ovaj zakon , zato shto je prema proceni nauchnika i ekologa , povecana potroshnja goriva prilikom rada svetla i naravno izrazeno u procentima shto na godishnjem nivou za jednu zemlju znachi mnogo .... u USA (Amerika) je ovaj zakon pokushan da se sprovede josh pochetkom 90tih , ali nije proshao kroz kongres , zbog zashtite potroshacha , koji su josh pre 20 godina rekli da ce na nivou cele amerike samo od poreza i taxi u budzet uci 2milijarde , od same razlike u potroshnji , sijalicama itd + su naveli i ekoloshki aspekt chisto da ih ne bi gadjali green pisovci kelerabom kad izadju sa zasedanja ... Videla zaba konje da se kuju, pa i ona digla nogu Sva glupa resenja iz svih svetskih zakona se kopiraju kod nas. Ja mislim da se i radi o slobodnoj volji. Kod nas građani nisu u stanju da je koriste na razuman način. Vozim se od Subotice ka Bg sumrak, izmaglica svaki drugi nema svetla, ne daje migavac kad pretiče. Bolesno. A kuka se na ZOBS minimum kao da smo Šveđani koji i onako sve rade kako treba. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
stevo 58 Napisano Decembar 22, 2009 Drug član, 1116 postova Lokacija: Tvrdos Motocikl: ZUNDAPP KS 750 Prijavi odgovor kao problematičan uticaj sigurno postoji , naucices kako se mijenja sijalica vise puta u g dana , naucices kako se dopunjava akomulator na motoru , i naucices da kupujes samo naj skuplje baterije to jest akomulatore. bar tako je kod nas u rep srpskoj Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
stevo 58 Napisano Decembar 22, 2009 Drug član, 1116 postova Lokacija: Tvrdos Motocikl: ZUNDAPP KS 750 Prijavi odgovor kao problematičan ocete evropu , e nemoze bez svetla ;D pali misko Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...
lalajko 2024 Napisano Decembar 22, 2009 Teoreticar ..., 12115 postova Lokacija: Lazarevac Motocikl: BMW R1200GS Adv Prijavi odgovor kao problematičan Stevo, ja odavno vozim uvek sa upaljenim farovima (2 komada) i nisam primetio to o cemu pricas. Nikada nisam dopunjavao akumulator. Citat Podeli ovaj odgovor sa prijateljima Link to post Share on other sites More sharing options...