Jump to content

Moto Zajednica

Pro-oiler

Recommended Posts

• Drug član, 2316 postova

Moram da se ukljucim mada mislim da je bilo vec ovakvih rasprava.

Da li se stvarno isplati dati pare za ovakve mazalice za lanac. Po meni je to glupo kao i dati 10 eura za motulov sprej za lanac posto sam lanac moze da se kupi za 120 eura(mozda malo vise). Lanac sa normalnim podmazivanjem traje par sezona, koliko ljudi za tih par sezona kupi firmiranih sprejeva za to vreme bi skupili pare za nov lanac.

Lanac podmazujem sa uljem sae > 100 kao sto je i Honda preporucila u mnogim manuel-ima.

Izvinjavam se na off-u. 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Integrisan, 8299 postova

Da li se stvarno isplati dati pare za ovakve mazalice za lanac. Po meni je to glupo kao i dati 10 eura za motulov sprej za lanac posto sam lanac moze da se kupi za 120 eura(mozda malo vise). Lanac sa normalnim podmazivanjem traje par sezona, koliko ljudi za tih par sezona kupi firmiranih sprejeva za to vreme bi skupili pare za nov lanac.

Lanac podmazujem sa uljem sae > 100 kao sto je i Honda preporucila u mnogim manuel-ima.

Izvinjavam se na off-u. 

Kao sto sam vec jednom napisao - imati podmazivac za lanac nije stvar ekonomije (ustede) - vec iskljucivo udobnosti! Sipas ulje i ne mislis 2-3k km...

Isplati se svaka para...

• Lord Sidious Tamni, 4841 postova

Izvinjavam se na off-u. 

Zestoki off indeed...Svrha ove sprave je komoditet.

- Na putovanju npr, Ti pijes pivo i srcesh pljugu u hladu, dok ovi "racionalni" mazu lanac...

- Dodjes umoran s posla, pa onda jos da podmazes lanac (dok je vruc)

Trajanje lanca se mjeri u km, a ne u vremenskim jedinicama.

Ako sa ljepljivim (sprejevi) mazivima moras svakih 500-1000 km mazati, to ti dodje nekih 30-60 puta na 30000 km,

ne racunajuci kisu, posle koje moras uvijek mazati.

Ako mazes sa uljem, onda moras svakih 100 km mazati, ako hoces da lanac potraje 30.000 km. (to je onda 300 puta).

Ako mazes sa uljem, a ne mazes svakih 100 km, onda lanac propadne nakon 10-ak hiljada. (pa je to 3 lanca za 30K km)

(doduse ne na biciklima s motorom, sto yes yes)

Ako jos uz sve ovo nemas centralni stender, onda polako pocinjes da uvidjas vrijednost ovakvih aparata.... ;D

BTW, ja sam se odrao da nadjem lanac za 195 eura, a da sam bio lijen platio bih ga 250.

• Podržavam 1

• Zainteresovan, 556 postova
  • Motocikl: Varadero 1000

Kao sto rece, jedina mana je ne-trivijalna montaza. Onda slijedi neko vrijeme finog stelovanja, nakon cega se cijeli sistem (kao i lanac) prebaci u najzabaceniji dio mozga.  ;)

Lalajko je lijepo objasnio Bokilicu, nemam primjedbi.  ;D

Ovako izgleda guma nakon par sati pljuska, uslijed cega sam odvrnuo ulje malo jace, pa vi vidite:

DSCF1799.JPG

kad je polivao ovoliko,podesio si na setting 10 iz standardnog podesavanja(calibration mode tabla) ili nesto iz Emergenci mode ?

Poceo sam sa tabelom 13, pa sam polako smanjivao, tako da mi je sad standard tabela 17, setting 3. Ovako je lilo na settingu 10 (tabela 17),

ali to je zbilja bila vanredna situacija (300-400 km kishe, autoput, velika brzina)

meni su poslali sa nastelovanom tabelom 18,posto sam im naznacio model motora.

Speed correction preporucuju 7,kako je kod tebe ?

• Drug član, 2150 postova
  • Motocikl: africa twin, durmitor, cb750 boldor

Izvinjavam se na off-u. 

Kao sto sam vec jednom napisao - imati podmazivac za lanac nije stvar ekonomije (ustede) - vec iskljucivo udobnosti! Sipas ulje i ne mislis 2-3k km...

Isplati se svaka para...

mislim da gresis, stvar je i ekonomije, mazalica kosta oko 100e(scotoiler) i kazu da lanac traje i do 80000 km, bez mazalice cu da primenim bar dva puta lanac za tu kilometrazu i to uz nevidjeno maltretiranje i odrzavanje lanca, ova naprava mi se cini, mozda, i bolja od scotoilera koji posedujem i da nemam vec montiran, ovo bih sigurno stavio

• Integrisan, 13017 postova
  • Motocikl: CB 360 / . SV 650 / GSXR600(ukraden) / GSX-R 750

Ovo je idealno za vežbanje power-slide-a. Nariktaš na taj 10/17 ili šta već, oboriš i gas. Kako rastu obrtaji i pali se ulje (a gume se štede)

on dodaje još i .... ali samo na levu stranu. Morao bi neki razdelnik da se projektuje.

Sviđa mi se što je prilično nevidljiv a ova fora sa čitanjem obrtaja je poenta ove sprave. Jel ovo rezervoar na slici sa šakom i crevcem?

@sportauto  Jesi li već montirao ili se tek spremaš? Ako nisi ajde slikaj proces molim te.

• Enduraš, 6367 postova
  • Motocikl: CRF300L

Bolja je i od skotoilera i od svih drugih podmazivaca koji nemaju automatsku regulaciju protoka. To naravno ima svoju cenu, ko hoce da je plati nece da razmislja da li ce ulje da mu isprska felnu ili da ce lanac ostati suv kad izadje na autoput, a zaboravi da odvrne protok.

Da to je rezervoar i odusak,rade ih u vise zapremina,postoji i sito u rezervoaru.Za vikend najverovatnije motiram,ako i mene ne pokupi virus svinjac  :)

• Integrisan, 8299 postova

mislim da gresis, stvar je i ekonomije, mazalica kosta oko 100e(scotoiler) i kazu da lanac traje i do 80000 km, bez mazalice cu da primenim bar dva puta lanac za tu kilometrazu i to uz nevidjeno maltretiranje i odrzavanje lanca, ova naprava mi se cini, mozda, i bolja od scotoilera koji posedujem i da nemam vec montiran, ovo bih sigurno stavio

Da, i ja imam scott-a. Potpuno vrsi posao.

Ipak, stojim iza toga da je usteda upitna i tesko merljiva. Kao takva, meni nije bila motiv.

Komfor u koriscenju motora je neprepricljiv ;). Jednostavno, na svakih 4-5 nedelja podignem sediste i proverim nivo ulja u scott-u i vozim. Blato, kisa, prasina - vozim. Kada sam sam (nemam centralni stender) - vozim. Kada sam umoran uvece - parkiram. Pa ujutro vozim ;).

meni su poslali sa nastelovanom tabelom 18,posto sam im naznacio model motora.

Speed correction preporucuju 7,kako je kod tebe ?

Meni su preporucili tabelu 13, a korekciju brzinomjera (correction faktor) moras sam da ustanovis.

To je jedna od "teskoca" pri instalaciji. Ides u programming mode, pa onda okrenes zadnji tocak 10 puta i "sejvas" ustanovljeni faktor.  ;)

kod mene je ako se ne varam nekih 70,7.

Ovo je jako bitno, jer da sam ovo preskocio, uredjaj bi mi slao 70 puta vise (ili manje) ulja na lanac.

Svaki motor ima svoj "signal" za brzinomjer, i pro-oiler mora biti "obavjesten" kako da ga tumaci.

Svaka tabela ima 10 "polozaja" (settings) koji se mogu u voznji mjenjati (+/-).

Svaki setting predstavlja broj okretaja tocka po jednom pulsu pumpe.

Polozaj (ili setting) 3 je baza za trenutnu tabelu.

setting..........dostava ulja u odnosu na setting 3

1 ................ 0.95 x (dostava ulja na settingu 3)

2 ................ 0.97 x

3 ................ dakle 1 x

4 ................ 1.03 x

5 ................ 1.07 x

6 ................ 1.2 x

7 ................ 1.5 x

8 ................ 2.1 x

9 ................ 3.5 x

10 ............... 7.1 x

Znaci kad je kisurina ili velika prasina stavi se na npr. 10 i na lanac ide 7 x vise ulja nego normalno.

Primjera radi, broj neophodnih okretaja tocka za jednu kap ulja u tabeli 13 i 17 na settingu 3 i settingu 10 je sledeci:

..........3..........10

13:  3454.......486

17:  4175.......588

Vremenom sam prelazio na sve siromasniju tabelu dok nisam dosao do sadasnje (17). Na lancu mora biti jako tanak sloj ulja, kad

predjes s prstom da ti ostane na prstu kao grafitni trag. Pise sve u pdf-u... ;)

uf

To nisam dirao, ali planiram da malo "podebljam" korekciju i ovdje.

7 je default, i tako i kod mene sad stoji, ali mislim da moze jos siromasnije.

Za neupucene, TASC (Trailing Averige Speed Correction) koriguje dostavu ulja na konstantnim brzinama.

Ukratko, na 120 km/h se, uslijed turbulencije, ulje bolje distribuira po lancu, pa ga je samim tim manje potrebno, nego na 50 km/h.

Na svakih 100 okretaja tocka se analizira prosjecna brzina i primjenjuje se ovaj (extra) faktor prema izabranoj tabeli.

Znaci moguce je ulje smanjiti za recimo 15% ako se ide 120 na sat (a tabela pokriva razne brzine i razne faktore).

• Integrisan, 13017 postova
  • Motocikl: CB 360 / . SV 650 / GSXR600(ukraden) / GSX-R 750

Za neupucene, TASC (Trailing Averige Speed Correction) koriguje dostavu ulja na konstantnim brzinama.

Ukratko, na 120 km/h se, uslijed turbulencije, ulje bolje distribuira po lancu, pa ga je samim tim manje potrebno, nego na 50 km/h.

Na svakih 100 okretaja tocka se analizira prosjecna brzina i primjenjuje se ovaj (extra) faktor prema izabranoj tabeli.

Znaci moguce je ulje smanjiti za recimo 15% ako se ide 120 na sat (a tabela pokriva razne brzine i razne faktore).

:o

Ja ugradio prooiler,nije uopste komplikovano,stelovanje traje 5min.Perfektno sve radi i sa senzorom i bez njega i prime mazanje.sutra sve slike stavljam.

post-6264-1287906050403_thumb.jpg

Treba razgraniciti informacije zavisno da li neko zeli sam da ugradjuje ili ne.Uslucaju da neko drugi odradi ugradnju samo koriscenje je vrlo jednostavno.Pritiskom na + ili - regulisete kolicinu od 1 do 10 koja se neproporcionalno povecava a preporuka je voziti na 3.Zadrzavanjem plusa trenutno se pusta 20 kapi a zadrzavanjem - prelazite na doziranje nezavisno od senzora tj. kapanje u vremenskim intervalima.I to bi bilo sve sto obican korisnik treba da zna(od viska glava ne boli  :) ).

post-6264-12879060577751_thumb.jpg

post-6264-12879060578157_thumb.jpg

Dalje je na vama izbor redosleda.Ja sam krenuo sa mazalicom.Razmisljao sam se da li da je fiksiram duplo leplivom ili da busim viljusku

post-6264-12879060579568_thumb.jpg

Instalaciju uljnu i elektricnu sam za svaki slucaj zastitio dodatnim cevcicama,bar cu manje da razmisljam.Poziciju posude birate zavisno od uslova motora .Pored ovih mojih kratih opisa za samostalnu ugradnju OBAVEZNO je bar dva puta procitati UPUTSTVA.Stvarno izuzetno puno stvari su predvideli da vi nebiste lupali glavu.

post-6264-12879060579964_thumb.jpg

post-6264-12879060580361_thumb.jpg

Gost
Ova tema je zaključana za nove odgovore.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja