Jump to content

Moto Zajednica

Ako zelite da vozite motocikl po novim propisima

Recommended Posts

• Ministar za Enduro, ratluk i ženske motore, 5393 postova
  • Motocikl: HTZ 750

Po ovome moj motor je bucniji od dozvoljenog sa serijskim izduvom, 92db/3800rpm, ima nalepnica na ramu.

Mozda misle pri leru?

ma jeste, dok je parkiran  ;D ;D ;D

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima

• Drug član, 1423 postova
  • Motocikl: Honda CRF300L

"Za motocikle registrovane prvi put pre 1998. dovoljan je jedan retrovizor, a za sve kasnije registrovane dva. Retrovizori moraju biti najmanje 50 cm2"

???  ::)

• Dukags, 291 postova

Mene interesuje i deo kako ce se karakterisati provlacenje da bi se stalo u prvi red do platna a na sermaforu? Jer koliko sam citao sa najvise kaznanih poena ce se kaznjavati nasilnicko ponasanje 15 poena (ko li ce to procenjivati), a ako se time prouzrokuje i neka steta 17 poena? Koliko znam gde god sam bio u jEvropi, nazalost nisam bas bio u puno zemalja, recimo u Spaniji automobilisti ostavljaju nekih 3m praznog prostora ispred linije na semaforu da bi se tu uglavili motoristi? Jel zna neko nesto detaljnije ili cemo se uciti na svojim greskama a ne na greskama Pariske revolucije a?

• Svrati ponekad, 121 postova

"Za motocikle registrovane prvi put pre 1998. dovoljan je jedan retrovizor, a za sve kasnije registrovane dva. Retrovizori moraju biti najmanje 50 cm2"

Dobro, cestitam. Polozio si test, ti si jedini detaljno, a i sa razumevanjem procitao stivo koje sam ionako sazvakao od brda bespotrebnih info. Takoreci prozimas. Imas pice kad se vidimo  ;D

E sad, stvarno tako pise. Mozda se zato zove NACRT Pravilnika, u Pravilniku koji budu usvojili i obajvili, verovatno ce ispraviti na 100 m2.

• Drug član, 2422 postova
  • Motocikl: KTM EXC300- KTM EXC250

polako citam i pokusavam da otkacim sta moj motor ispunjava....prc nista nisam otkacio. Otvoreni laser koji izbacuje plamen od metar ipo kad pustis gas,farovi  mnogo manji od propisanih,retrovizori mi nisu ni u najavi,zmigavce nemam ali vidim sad i da ne moram da imam. A ja cu opet da ga vozim pa kud puklo 8)

• Zainteresovan, 730 postova

Ako vas budu pitali zasto se cuje toliko dok turirate, vi odgovorite kulturno, "slab mi ler gas, pa moram malo da se ne ugasi"  ;D

Radi provereno  :D

Ne znam kakva je situacija u Srbiji, ali kod nas je pola policajaca posao dobila u ratu, svi su tokari, limari, bravari, ima nekih 5% obrazovanih, tako da se moze lako sa njima ;)

• Skuteras, 3729 postova
  • Motocikl: T-Max 500

Moj drugar ima stklorezacku radnju i obecao je da ce mi pokloniti ogledalo sto mu neka trazila za frizerski salon i nikad nije dosla da ga uzme

post-1915-12879058085677_thumb.jpg

• Nadrkani komšija, 1231 postova
  • Motocikl: Bandit 1200S

Po matematici koju ja znam, 50 cm2 je 7,08x7,08 cm. Mislim da, izuzev onih sitnih streetfight retrovizora, svaki ima toliku površinu. Jedna stvar manje za nerviranje.

• Skuteras, 3729 postova
  • Motocikl: T-Max 500

Tj ako je okrugao retrovizor, poluprečnik najmanje 4 cm. Jedva čekam da vidim koji to saobraćajac zna da je površina kruga r2π.

Zna Cakar.

Izvinjavam se za off

• Drug član, 1334 postova
  • Motocikl: GSA

Tj ako je okrugao retrovizor, poluprečnik najmanje 4 cm. Jedva čekam da vidim koji to saobraćajac zna da je površina kruga r2π.

Zna Cakar.

Izvinjavam se za off

To zna, a ne zna da se ograničenje od 125 skida kad napunim 18... ::)  Zna da ne sme da se pretiče u raskrsnici... ;D Fino me maltretirao.

Izvinte, nećemo više.  :D

• Drug član, 2285 postova
  • Motocikl: Honda Sevenfifty

Ja imam retrovizore ko miki maus :) Pregledni su bilo glava. Samo ne znam dal ispunjavam zagadjenje i dal ispunjavam buku (ovo zadnje skoro sigirno ne)

• Architect, 341 postova
  • Motocikl: Tracer 7GT

Mene interesuje i deo kako ce se karakterisati provlacenje da bi se stalo u prvi red do platna a na sermaforu? Jer koliko sam citao sa najvise kaznanih poena ce se kaznjavati nasilnicko ponasanje 15 poena (ko li ce to procenjivati), a ako se time prouzrokuje i neka steta 17 poena? Koliko znam gde god sam bio u jEvropi, nazalost nisam bas bio u puno zemalja, recimo u Spaniji automobilisti ostavljaju nekih 3m praznog prostora ispred linije na semaforu da bi se tu uglavili motoristi? Jel zna neko nesto detaljnije ili cemo se uciti na svojim greskama a ne na greskama Pariske revolucije a?

Mislim da oko toga nece biti problema, to je uobicajena i svrsishodna praksa. To bi trebalo da se odnosi na automobile, koji npr idu trakom za skretanje i onda se ubace na zebru na semaforu i tako se naprave pametni, sto da cekaju. >:( Opet naravno, drugovi organi (kad im treba kes)mogu da tumace zakon kako hoce i niko im nece moci nista .>:(

• Vlasnik sajta, 5389 postova
  • Motocikl: BMW R1200 GS Adv, S1000RR; Beta 350RR

To sto se planira, mislim da je vec uvedeno u celoj Evropi, sa manje ili vise razlika u odnosu na taj nas nacrt... Jeste da deluje prilicno restriktivno, da se razumemo i jeste restriktivno, ali valjda ako je normalno Evropljanima, valjda ce biti normalno i nama. Naravno, pretpostavljam da ce nama trebati godinu-dve-tri dok to sve profunkcionise, ali neka. Svaka promena, pogotovo ovih razmera, ume da bude bolna i unapred izaziva negodovanje ljudi. Ali, svaka promena je dobra, cak i losa promena jer tad barem shvatimo sta ne zelimo i sta je lose. Benefite promene obicno vidimo tek kad se promene dese i sve se vrati u normalu. Nista mi nismo drugaciji od drugih, osim sto smo malo vise prepusteni sami sebi, na zalost ili na srecu.

Moj motor ne ispunjava normu za auspuh sigurno, ali iako sam zagovornik da je to u stvari dobro za moju bezbednost, platicu neku dodatnu taksu da bih to mogao i na dalje da imam tako ili cu staviti silencer neki kada (tj. ako) dodje vreme da to svi budemo morali.

U svakoj normalnoj zemlji se zakoni ravnaju prema vecini, tako da vecini u drzavi bude dobro. I to je ok. Na kraju krajeva zato i placamo poreze. Ali sigurno je i da specificne grupe, tj. manjine mogu i treba da pokusavaju da isteraju i svoja specificna prava. Tako i mi treba da se borimo da taj okvir zakona bude modifikovan tako da prepozna i uvazi nase specificnosti. Bitno je da mi sami dodjemo do lista stvari za koje zelimo da se borimo, pa da krenemo redom. :)

• Drug član, 1334 postova
  • Motocikl: GSA

Misliš da će da omoguće da platiš taksu i da ostavis svoj auspuh na motoru? Pre mi se čini da će to sve da prolazi na tehničkom kao i do sad a onda kad te zaustave ako je sve ok oni će da se uhvate za taj auspuh, pa ces morati njima da platiš "taksu" da ne bi isao na vandredni tehnicki... Obrni okreni, plavci će imati osnova da nas zezaju kako god im padne na pamet. Do sad sam znao kad god me zaustave da nemaju za sta da mi pisu, sad ce to da zavisi isključivo od raspoloženja gosn policajca.

• Svrati ponekad, 121 postova

Pablo@

Za uticaj na pitanja pravilnika smo malo okasnili. Doduse i ja sam tek pre neki dan video nacrt.

Ovo stoji na sajtu ministarstva:

Молимо Вас да нам сугестије за унапређење овог веома важног правилника за безбедност саобраћаја на путевима доставите до понедељка 02. новембра 2009. године. Ваше сугестије можете послати на

мejл: olja.djordjevic@mi.gov.rs

Sto ne znaci da se i kad stupi na snagu i kasnije ne moze menjati, siguran sam da ce vremenom tehnoloski i ekoloski zahtevi menjati ovakve podzakonske akte.

Ako pricamo ozbiljno, onda bi tesko postojao i jedan argument zasto bi asocijacija, udruzenje il neformalna grupa trazila izmene sa zahtevom da se buka poveca. Ja prvi smatram buku jednim od najgorih zagadjivaca zivotne sredine.  Ne samo zagadjivacem, nego i indikatorom stepena kulture i 

svesti o drugima u jednom drustvu. Kad je rec o ostalim predvidjenim tehnikalijama, sem zabavnih primedbi nema se sta ozbiljno zameriti. Ne bih sad pokretao raspravu sloboda-drzava itd. jer je to opste mesto i nema neki praktican znacaj. Zamerke na strozije tehnicke uslove nisu ni  logicki ni moralno utemeljene, jer na kraju ugrozavanjem tudje bezbednosti se ugrozavaju tudje slobode.

Ovaj nacrt pravilnika je  lagani uvod, niti ce se u Srbiji svi prilagoditi niti ce svi policajci revnsono obracati paznju na to. Ono sto ja vidim kao problem je sto u Srbiji uvek postoji selektivna primena propisa ili ne primenjivanje, al to nije  tema ovdi.

• motoras, 2521 postova
  • Motocikl: BMW '73. zderac kilometara // TOMOS APN 4/deva //Gpz900r Ninja // VULCAN VN1500

Auspuh i katalizator

Izduvna cev ne sme prelaziti gabarite motocikla, a na njoj se mora nalaziti i uređaj za prigušivanje zvuka. Naknadno ugrađeni prigušivači moraju biti homologovani. Ukoliko je  motocikl proizveden sa katalizatorom ne sme se koristiti bez njega. Svi naknadno ugrađeni katalizatori moraju biti homologovani.

Da li ovo znaci da auspuhe koje smo sami pravili i ne prave buku,a nemaju homologizaciju mozemo poskidati u staro gvozdje i moramo kupiti originalne ili neke druge koji su homologovani?Da li je po propisu i zakonu originalan izduv sa GSXR-a na Tomosu? Pa ima zig da je po zakonu!Ja imam obicne prohromske cevi u kojima se nalaze prigusivaci.Mozda i prodjem na tehnickom,jer ne pravim buku,ali sta ce se desiti kad dodjem na granicu? ???I da li ce Akrapovic,made in race-Ada,biti po zakonu ako mu se ugradi "db-killer"? Jbg,nema zig!?

• Dukags, 291 postova

To sto se planira, mislim da je vec uvedeno u celoj Evropi, sa manje ili vise razlika u odnosu na taj nas nacrt... Jeste da deluje prilicno restriktivno, da se razumemo i jeste restriktivno, ali valjda ako je normalno Evropljanima, valjda ce biti normalno i nama. Naravno, pretpostavljam da ce nama trebati godinu-dve-tri dok to sve profunkcionise, ali neka. Svaka promena, pogotovo ovih razmera, ume da bude bolna i unapred izaziva negodovanje ljudi. Ali, svaka promena je dobra, cak i losa promena jer tad barem shvatimo sta ne zelimo i sta je lose. Benefite promene obicno vidimo tek kad se promene dese i sve se vrati u normalu. Nista mi nismo drugaciji od drugih, osim sto smo malo vise prepusteni sami sebi, na zalost ili na srecu.

Moj motor ne ispunjava normu za auspuh sigurno, ali iako sam zagovornik da je to u stvari dobro za moju bezbednost, platicu neku dodatnu taksu da bih to mogao i na dalje da imam tako ili cu staviti silencer neki kada (tj. ako) dodje vreme da to svi budemo morali.

U svakoj normalnoj zemlji se zakoni ravnaju prema vecini, tako da vecini u drzavi bude dobro. I to je ok. Na kraju krajeva zato i placamo poreze. Ali sigurno je i da specificne grupe, tj. manjine mogu i treba da pokusavaju da isteraju i svoja specificna prava. Tako i mi treba da se borimo da taj okvir zakona bude modifikovan tako da prepozna i uvazi nase specificnosti. Bitno je da mi sami dodjemo do lista stvari za koje zelimo da se borimo, pa da krenemo redom. :)

Druze Pablo ako si nam rekao i neka si nam rekao svaka Ti cast alal Ti vidi se da si za narod majka a ne maceha, ono da Te odmah angazuju u neku partiju pa u Skupstinu... pa drugovi, gospodo i gospodje, gospodine predsedavajuci ako bude bice ako ne bude onda nece biti, jer mi i neznamo da je u stvari nama dobro i ovim Zakonom ce nam biti jos bolje (valjda)  jer svi mehanizmi kontrole ispravnosti i savesti su ukljuceni da ne bi brinuli i treba da nam tako i pre svega sto ce sve zavisiti od tako pre svega i nadasve finih i postenih nam saobracajnih cuvara reda u nezno plavim uniformama na terenu, koji ce u npr. nekoj zabiti ili ti sacekusi pleniti svojom pravicnoscu i postenjem prema drzavi i pojedincu kao jedinki naseg drustva i sto ce taj policajac (to poli valjda od svestrani) bas kao i do sada uplasen na smrt svojom strogom unutrasnjom kontrolom  posteno, strogo ali pravicno procenjivati koliko i za cega treba koga kazniti i kao do sada i ne pomisljajuci da bi nekim internim dogovorom mogao malo da pomogne svojoj deci a time valjda  i drzavi...Nego sta sam ono hteo da kazem???

Ma nema frke samo nek je po propisu i za sve isti ZAKON  da vazi jer mi smo normalna zemlja pa ne treba da se sekiramo da nesto nece bit po  pozitivnim propisima kad nam kazu da ce tako biti jel! ;)

• drkadzija, 1233 postova
  • Motocikl: njemac tisuca za na koleno, talijansko prdekalo za grad, debeli nindza

QQ ljudi što ste toliko anti protivni?????

Ok, otvoreni izduv po nečijem mišljenju pozitivno utiče na uočljivost, drugom opet smeta...neznam koliko ste se često vozili iza motora bez DB kilera ali ja sam probao i mogu reći da mi smeta ... no ipak,videćemo kako će se cela stvar razvijati u praksi. ???

Tablica bi zaista trebala da je na uočljivom mestu..... zvuči logično, zar ne, samo se u Srbiji može voziti sa istom pod repom i vidljivom samo u stoppi-ju.....  onda kad neko opljačka pumpu i da se u beg na npr.crnom R-u sa tablicom pod repom pa nas sve zezaju jer nemaju ni broj tablica ni tačan opis motora pizdimo.

Retrovizori i Žmigavci pa zar nije normalno da ih 1 motor za uličnu upotrebu ima?????? ???

Nije li normalno da se propiše da gume moraju da imaju neku dubinu šare.....još kad bi zabranili prodaju polovnih guma (znam da će me pojedinci mrzeti zbog ovog) :-X....

Na kraju sveg ovog jedino što želim je da se zakon primenjuje za sve a ne selektivno kao do sada, mada sam 99% siguran da mi se želja neće ispuniti....

P.S. Samposebi ...Hvala bato što si nam preveo sa nerazumljivog pravno zapetljanog Srpskog na prostonarodni Srpski :) važne stavke zakona :) :) :)  

• Dukags, 291 postova

QQ ljudi što ste toliko anti protivni?????

...

Ko protivan? Ja ZA samo i ovaj sadasnji Zakon nije bio tako los da ga nisu sprovodili i primenjivali ovako kako jesu bas oni isti koji ce i novi Zakon  primenjivati i sprovoditi (samo ce verovatno biti malo skuplje)! ;)8) :o

• Drug član, 1558 postova
  • Motocikl: Cigareta skraćuje život za 2 minuta, buteljka vina za 4 minuta, a jedan radni dan skraćuje život za 8 sati !!! Ah, da KLE 500

ZAŠTITA (alarm)

Uređaj koji služi ovome ne sme imati mogućnost da se  uključi kad se vozilo nalazi u pokretu.

Živo me interesuje odakle im ovo pade na pamet i zašto ...

U stvari je prilicno logicno, kome se bar jednom nije sam od sebe ukljucio alarm u sred preticanja slepera, i sa autobusom u susret, i naravno ugasio motor, taj ne zna sta je adrenalinski shok... :)

• Drug član, 2285 postova
  • Motocikl: Honda Sevenfifty

ZAŠTITA (alarm)

Uređaj koji služi ovome ne sme imati mogućnost da se  uključi kad se vozilo nalazi u pokretu.

Živo me interesuje odakle im ovo pade na pamet i zašto ...

U stvari je prilicno logicno, kome se bar jednom nije sam od sebe ukljucio alarm u sred preticanja slepera, i sa autobusom u susret, i naravno ugasio motor, taj ne zna sta je adrenalinski sok... :)

Uh uh uh josh ako ti je kao kod mene sve zvisno od servo pumpe pa ako ti se ugasi na nisbrdici, volan se mota teze nego FAP-u a kochnicu jedva stiska Ronnie Coleman >:(

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

• Aktivni korisnici   0 članova

• Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.

• Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja