Jump to content

Moto Zajednica

Ako zelite da vozite motocikl po novim propisima

Recommended Posts

  • Svrati ponekad, 121 postova
  • Lokacija: Borca

Ne znam gde da stavim ovu temu, pa nek admin premesti ako treba.

 

Na čemu se morate voziti da vas ne globe!

 

Donet je NACRT Pravilnika o tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju. Radi se samo o nacrtu ali mislim da neće biti naročitih promena u tekstu koji će se usvojiti.  Ako ih bude izmeniću.

 

Na kraju teksta imate i link za izvorni tekst, ja sam se potrudio da izdvojim ono što sam smatrao važnim ili drugačijim od dosadašnje prakse. Nije loše da pročitate šta se predviđa, da ne bi ste bili oglobljeni kasnije.

Oni  koji nameravaju da prave bajk il vole da budže i prepravljaju, trebalo bi da detaljnije pročitaju Pravilnik.

 

 

 

KOČNICE

 

I mopedi i motocikli moraju imati  dva sistema radnog kočenja sa nezavisnim komandama i prenosima, a mogu imati i sa jednom komandom, pod uslovom da otkaz u jednom kočnom sistemu ne utiče na efikasnost drugog. Naravno obavezni su i posebni kontrolni pokazivači nivoa kočionog fluida. Kočione obloge ne smeju da sadrze azbest.

 

SVETLO

 

Farovi

 

Svetlost glavnih farova mora biti bele boje. Oborena svetla motocikla mora biti u stanju da osvetli najmanje 40 m, a najviše 80 m puta, a svetlosni snop velikog svetla - najmanje 100 m. Na mopedu najmanje 10m a najviše 50m. Površina fara mora biti najmanje 40 cm2 i mora emitovati najmanje 400 cd svetlosti za nova vozila, odnosno 200 cd za starija (misli se na prvu registraciju). Pozicija je takodje obavezna.

 

Maglenke

 

Ako stavljate maglenke one moraju biti izvedene i podešene tako da osvetljeni deo ravnog puta ispred vozila nije duži od 35 m, logično moraju biti postavljeni na nižu visinu od glavnog fara, svetlo može biti bele ili žute boje i mora postojati poseban prekidač.

 

Zadnje svetlo, stop svetlo i osvetljene tablice

 

Zadnja pozicija i stop svetlo kao i do sada obavezno crvene boje. Svetlo na tablici mora da bude takvo da se vidi sa 20m. Mogu se ugrađivati dodatna stop svetla, ali najmanje udaljeno  60 cm od osnovnog.  Obavezan je i katadiopter.

 

Migavci

 

Nisu obavezni na motociklima, što mislim da nije dobro. Ako su ugrađeni mogu biti izvedeni kao 2 +2 ili kao migavci na upravljaču vidljivi i od napred i od nazad.

 

Xenonke

 

Svetla sa gasnim izvorom svetlosti nisu posebno regulisana za motocikle vec za četvoročkaše i to veoma strogo. Ipak generalno se određuje da ukoliko je vozilo opremljeno xenonkama mora imati i uređaj za čišćene farova. Ne znam kakva će biti primena odredbi u vezi sa  motociklima. Koga više zanima  nek pogleda tekst nacrta Pravilnika.

 

RETROVIZORI

 

Za motocikle registrovane prvi put pre 1998. dovoljan je jedan retrovizor, a za sve kasnije registrovane dva. Retrovizori moraju biti najmanje 50 cm2.

 

SVIRENA

 

Obavezan jednolican zvuk nepromenljivog inteziteta, jačine 76 db (A). Zbogom prepadanje pesaka i mobilne gajde.

 

BUKA

 

Dvotockasi do 125 kubika smeju bučati do 85 dB (A), važi za cvaje i četvorotaktne, cvaje preko 125 kubika 87 dB (A), četvorotaktni dvotockasi od 125 do 500 kubika do 87 dB (A), četvorotaktni preko 500  kubika 89 db (A),  skuteri do 50 kubika do 81 dB (A). Nista od Hembrm, brmmm, brmmm, brrmmm iz South Parka.

 

TABLICA

 

Prostor za tablicu mora obezbeđivati da se tablica može na vozilo postaviti upravno na podužnu ravan Ne sme po vertikalnoj osi biti nagnuta više od 30° prema gore niti više od 15° prema dole, tablica ne sme biti iskrivljena. Ako vozite neregistrovani motocikl, onda se ne morate zamarati sa ovim :).

 

DIM (CO) I AUSPUH

 

Izduvna emisija

 

Motocikli sa karburatorom proizvedenim posle 01.01.1987. godine  manje od 3,5 % vol. ugljenmonoksida (CO), oni proizvedeni do 01.01.1987. godine manje od 4,5 % vol. ugljenmonoksida (CO). Za vozila sa elektronskom regulacijom smese, a koja su registrovana nakon 01.06.2002.godine važi CО ≤ 0,3%.

 

Auspuh i katalizator

 

Izduvna cev ne sme prelaziti gabarite motocikla, a na njoj se mora nalaziti i uređaj za prigušivanje zvuka. Naknadno ugrađeni prigušivači moraju biti homologovani. Ukoliko je  motocikl proizveden sa katalizatorom ne sme se koristiti bez njega. Svi naknadno ugrađeni katalizatori moraju biti homologovani.

 

GUME

 

Pneumatici moraju biti deklarisanih dimenzija od strane proizvođača, zavisno od najveće konstruktivne brzine kretanja vozila i najveće dozvoljene mase vozila na kome su pneumatici postavljeni. Homologacija je obavezna. Dubina šare mora biti viša od fabrički dozvoljene dubine označene TWI oznakama. Najmanja dozvoljena dubina je 1,6 mm.

 

BLATOBRANI

 

Moraju biti ugrađeni i izvedeni iznad svih točkova. Na motociklima, mopedima itd. prednji blatobran mora da pokriva točak u luku od najmanje 15º ispred vertikale povučene kroz osovinu prednjeg točka.

 

 

OBAVEZNI UREĐAJI I OSTALO

 

Cajger

 

Na svim vozilima L kategorije (dvotockasi i četvorotočkaši) obavezan je brzinomer sa putomerom i svetiljkom za osvetljavanje. Obavezna je plava lampica za veliko svetlo, osim za moped (do 50 kubika)

 

Fudasteri

 

Obavezni sa obe strane motocikla. Ako ima mesto za suvozača onda mora postojati držač i oslonci za noge s obe strane i za njega.

 

 

OBAVEZNA OPREMA

 

Hitna pomoc

 

Za motocikle oprema za hitnu pomoć je obavezna (tip “B“).

 

Kaciga

 

Zaštitne kacige i njihovi viziri sada  moraju biti homologovani, kaciga mora biti mlađa od 5 godina u odnosu na datum proizvodnje kad je on upisan na spoljnoj strani kacige ukoliko ona ima rok trajanja. Dozvoljena je prodaja samo kaciga koje su homologovane.

 

Parkir noga

 

Propisano je čak i da svi dvotockasi moraju imati jal copavu jal centralni stender, a koji im omogućava da se parkiraju u uspravnom položaju. (Hm, stvarno)

 

I nadalje nisu obavezni: prsluk,  trokut, sijalice, pa ni lopata (u bilo kom obliku :) )

 

ZA ČOPERAŠE I KASTOMAŠE

 

Istureni delovi i ukrasni predmeti na prednjem delu motocikla  ne smeju imati oštre ivice. Ako postoji ukrasna figura na gornjoj površini prednjeg dela motocikla, ona mora biti elastično pričvršćena za motocikl.

 

ZAŠTITA (alarm)

 

Uređaj koji služi ovome ne sme imati mogućnost da se  uključi kad se vozilo nalazi u pokretu.

 

REKLAME

 

Iako se ovo naravno pre svega odnosi na automobile i teretna vozila, uslovi su propisani za sva vozila. Ne znam naravno da li će ovo baš bukvlano tumačiti u primeni i za motocikle. Ipak evo: Napisi na vozilima moraju da odgovaraju identifikaciji, odnosno proizvodima i uslugama vlasnika odnosno korisnika vozila. Ukoliko vozilo na sebi ima reklamne napise koji se odnose na drugi privredni subjekt onda mora postojati ugovor o iznajmljivanju reklamnog prostora između vlasnika/korisnika vozila i reklamiranog subjekta. Napisi koji su se nalazili na vozilu koje je promenilo vlasnika, a koji se odnose na prethodnog vlasnika, moraju biti uklonjeni u roku od 30 dana od dana promene vlasništva. Ko god ima BJB nalu na bajku, oma da traži ugovor od Pabla :).

 

 

Postoji i kategorizacija vozila u Pravilniku pa nek procita koga zanima.

 

pozzzz

 

 

http://www.bjbikers.com/index.php?option=com_smf&Itemid=53&topic=43738.0

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 1334 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: GSA

Znachi ipak zapushavanje "gromova"  :(

Mozda bi ga i zapusio, juče. Meni se ne svidja samo ovo u vezi xenona. A to za auspuh će da izvinu.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Ministar za Enduro, ratluk i ženske motore, 5392 postova
  • Lokacija: Južna Čukarica / Beograd
  • Motocikl: HTZ 750
ZAŠTITA (alarm)

 

Uređaj koji služi ovome ne sme imati mogućnost da se  uključi kad se vozilo nalazi u pokretu.

 

Živo me interesuje odakle im ovo pade na pamet i zašto ...

 

 

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 453 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: Kawasaki Z1000 Mk2 Piaggio Beverly 250

BUKA

 

Dvotockasi do 125 kubika smeju bučati do 85 dB (A), važi za cvaje i četvorotaktne, cvaje preko 125 kubika 87 dB (A), četvorotaktni dvotockasi od 125 do 500 kubika do 87 dB (A), četvorotaktni preko 500  kubika 89 db (A),  skuteri do 50 kubika do 81 dB (A). Nista od Hembrm, brmmm, brmmm, brrmmm iz South Parka.

 

Oće neko da kupi mog Marvinga 4 u 1, šmrc...Cena, šmrc, vrlo džabe.  >:(

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Skuteras, 3633 postova
  • Lokacija: Ivanjica
  • Motocikl: Suzuki Burgman 250

Posto mene mrzi da citam te predloge i odredbe, pise li negde da ce konacno uvesti da jebeni motor ne mora da se ukucava u saobracajnu?

I kako misle to sa izduvnim gasovima da radimo mi po provincijama, kad ovde nemaju ni onaj k za stelovanje farova? I sa cim misle da mere sve te uglove i velicine? I kako mislke da sve to traze od mene kad upalim krosa i pocnem sa njim da djiram po basti iznad moje kuce

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 121 postova
  • Lokacija: Borca

Kao sto vidite nista neocekivano i nepoznato. Vecina motocikala je u okvirima koje su propisali. Naravno, budzenja tablica, auspuha itd je svaciji izbor.

Ne mislim da ce svi policajci da nabave instrumente pa u grupne akcije vatanja i merenja buke motocikala. Ta oprema je skupa, mora biti pogodno mesto za merenje itd. Napisao sam ovo na vreme,  jer kao sto i sami znate policija voli da pravi one akcije kao npr. "kaciga glavu cuva" pa onda par dana nista drugo ne rade nego kaznjavaju (sto  inace, u vezi sa kacigom apsolutno podrzavam). Ne bi me iznenadilo da naprave na leto i akciju "Tiho tise ko padanje kise" ili slicno i da se bas vi zalomite da budete u tih 5 koje ce prekontrolisati. U svakom slucaju oranje po sumama i njivama i dalje nije saobracaj :) (mada je i u Fruskoj zabranjeno voziti endure po sumskim stazama :) )

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 300 postova
  • Lokacija: Beograd
  • Motocikl: BMW F650GS, CRF 1000L

Kao sto vidite nista neocekivano i nepoznato. Vecina motocikala je u okvirima koje su propisali. Naravno, budzenja tablica, auspuha itd je svaciji izbor.

Ne mislim da ce svi policajci da nabave instrumente pa u grupne akcije vatanja i merenja buke motocikala. Ta oprema je skupa, mora biti pogodno

 

Mislis li da je vecina, mislim da je opaka manjina u propisima. Bar na mom motoru znam da mi je stopaljka na koferu blize od 60cm od glavne stopaljke, karburator a mlado godiste. Oj Srbijo medju sljivama lakse je neregistrovati nego ispuniti sve novotarije ;D

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 121 postova
  • Lokacija: Borca

Moguce, moguce da je manjina u propisima, ali osim koncetracije ugljen monoksida, sto ne znam ni kako bi izmerio, ostalo nije tesko prilagoditi, a ni skupo. E, naravno pitanje je dal hoces.

Sve jedno tvoja zelja ne utice na propise, nego samo na racunicu: "Da li je uzivanje u zvukovima gromova upravo ili obrnuto srazmerno nerviranju kad platis kaznu zbog toga.  ;) Inace ja nemam nameru da ista menjam, a i mislim da se uklapam.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 981 postova
  • Lokacija: Bgd

Po ovome moj motor je bucniji od dozvoljenog sa serijskim izduvom, 92db/3800rpm, ima nalepnica na ramu.

 

četvorotaktni preko 500  kubika 89 db - blizu si, mozda te puste sa opomenom  :D

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 121 postova
  • Lokacija: Borca

Nemam pojma, valjda ce ovi sto rade tehnicke morati da imaju opremu. Cek da prvo zakon stupi na snagu, pa pravilnik itd. To je vec decembar pa ce do marta valjda organizovati. Za sada ako se samo ti smesis dok vozis a pesaci okolo odmahuju glavom i pokrivaju usi ondak nisi da izvines decibeliran. :) Ostalo kolko mi se cini na tvom motoru ok, osim naravno one prednje gume  ;D.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Super specialist, 5933 postova
  • Lokacija: Šumadija
  • Motocikl: Suzuki GSXR600, Kawasaki ZX10R

A jesu li rekli kako mere buku, tačnije na koliko obrtaja? Normalno da nije ista buka na svim režimima rada motora.

Čini mi se da sam negde pročitao da se u inostranstvu buka meri na polovini maksimalnog broja obrtaja, što će reći ako ti je poslednja brojka u crvenom 16000 onda bi trebalo da ispunjavaš uslove o emisiji zvučnog zagađenja (mislim da to tako zovu,  :D) na 8000 obrtaja.

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Svrati ponekad, 121 postova
  • Lokacija: Borca

Evo ovo su rekli, sta god im to znacilo  ;D

 

 

Спољна бука се мери према методи мерења буке стационарног возила (возила у употреби) назначеним у једнообразним техничким условима. (Члан 81.)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Super specialist, 5933 postova
  • Lokacija: Šumadija
  • Motocikl: Suzuki GSXR600, Kawasaki ZX10R

Pa što ne kažeš da je to merenje po metodi merenja buke stacionarnog vozila (vozila u upotrebi) po članu 81! ;D ;D ;D ;D

Ovi kad ga objasne, oni ga objasne! ;)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Zainteresovan, 730 postova
  • Lokacija: Kotor Varos (Republika Srpska) - Novi Sad

Aman ljudi sta se sikirate, isti ovakav zakon se u BIH primjenjuje od 2006te. I sve super, niti to ko gleda, niti se to provjerava... Registracija se vrsi, odneses saobracajnu, kazes eto me za pola sata, dodjes za pola sata, saobracajnu u ruke, hvala dovidjenja ;) Inace imam praksu na tehnickom pregledu, sada su kao malo rigoroznije uveli, sve je povezano preko interneta i mora se poslati dijagram kocenja i izduvnih gasova. Ali to je najmanji problem, neces voziti motor bez kocnica. Sve u svemu, ovo je samo da se malo priblizi evropi. Mada ako se puno zamjerite policiji pa vas otjera na vanredni tehnicki  ::)

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

  • Drug član, 2285 postova
  • Lokacija: Kragujevac
  • Motocikl: Honda Sevenfifty

 

U je...    ,sta cu ja sa dva topa Leo Vince,meni nece da pise prijavu, ima da mi konfiskuju motor :D !

 

A ako se chujesh mnogo nadaleko nece te nishaniti radarom nego TT-jcem :D :D :D

Podeli ovaj odgovor sa prijateljima


Link to post
Share on other sites

Pridruži nam se!

Možeš sada da napišeš svoj odgovor, a kasnije da se registruješ. Ako imaš nalog, uloguj se i napiši svoj odgovor.

Gost
Odgovori na ovu temu...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.



  • Aktivni korisnici   0 članova

    • Nema ulogovanih članova koji gledaju ovu stranu.


×
×
  • Create New...

Važno obaveštenje

Nastavkom korišćenja ovog sajta prihvatate Pravila korišćenja